Αναρχία και ηθική

Μερικές απλές ερωτήσεις που περιμένουν , μια απάντηση

Γεια σας παιδιά , θέλω γνώμη απο μέλη του χώρου για τα παρακάτω ζητήματα
1 Μπορεί κάποιος να είναι πιστός και αναρχικός μαζί ?
2 Σε μια κοινωνεία η οποία είναι αναρχική , πως θα αποτρέπονται πράγματα όπως ένας βιασμός η μια δολοφονία

γεια σου φιλε.
γενικα εχουν απαντηθει και τα δυο ερωτηματα σου. Για το πρωτο ψαξε την ομαδα ακελδαμα που υπηρχε παλαιοτερα.Για το δευτερο, ο δρομος προς την αναρχια περναει απο την εξαλειψη αυτων των πρακτικων και εξουσιαστικων συνθηκων.

από Earth1stClass2nd 23/10/2017 12:37 μμ.


Αν εννοείς πιστός υπο την μεταφυσική έννοια η πίστη προαπαιτεί υποταγή σε μια ανώτερη εξουσία. Κανένας αναρχικός δεν μπορεί να περιορίσει κανέναν άλλο από το να πιστεύει ότι θέλει αλλά για να είναι συνεπής ως προς τον αγώνα για την αναρχία δεν μπορεί να αποδεχτεί για τον εαυτό του καμιά υποταγή. Αν συλλογικά κάποιοι αναρχικοί αποδεχτούν και επικροτούν κάποια μεταφυσική πίστη τότε απλά δεν είναι αναρχικοί. Έχει διαφορά! Η συγκρότηση της όποιας οργάνωσης με βάση την μεταφυσική είναι καθαρά αντιδραστική κίνηση που προάγει αυτή την υποταγή. Μπορεί να φοβάσαι τους μπάτσους, να φοβάσει το σκοτάδι, τους γκρεμούς, τα φαντάσματα, αλλά παρ'όλα αυτά να είσαι συνεπής στον αγώνα με άλλους αναρχικούς. Κανείς δεν θα σου ζητήσει λογαριασμό, εκτός αν σε συζήτηση εντός διαδικασίας παρουσιάζεις κάτι μεταφυσικό ως επιχείρημα. Από την στιγμή που τρεις μαζευτούν ως πιστοί του Μανιτού και δηλώσουν αναρχική οργάνωση η συζήτηση έχει τελειώσει. Πίστη χωρίς φοβίες και μάλιστα καλλιεργημένες δεν υπάρχει. Ο ατομικός φόβος είναι εργαλείο επιβίωσης για τον άνθρωπο, αλλά να βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια.

Γνωρίζω συντρόφους που αποδέχονται την λανθασμένη και παθολογική κατάσταση της ανάγκης για κάποια μεταφυσικά πιστεύω, αυτό όμως δεν τους κάνει να συσχετίζονται με άλλους βάση κοινής πίστης. Σημαντική διαφορά. Βέβαια υπάρχουμε και εμείς τα αναίσθητα διαλεκτικά υλιστικά γαϊδούρια που δεν καταλαβαίνουμε "χριστό" και γινόμαστε προσβλητικοί μερικές φορές στους πιο ευαίσθητους ασθενείς πιστούς δίπλα μας. Ελπίζουμε να είμαστε επίσης αποδεκτοί και να συνυπάρχουμε.

από @νάρχας 23/10/2017 9:12 μμ.


θεωρητικά ''αφήνουν'' ελεύθερο το άτομο να πιστεύει σε ότι θέλει όσον αφορά τα μεταφυσικά, πρακτικά όμως και παραδοσιακά η μεγάλη πλειοψηφία υπήρξε/είναι άθεη μιάς και η πίστη σε μιά ''ανώτερη δύναμη'' είναι προφανώς και αποδοχή μιάς υπέρτατης εξουσίας..Και ας μην ξεχνάμε φυσικά και τον πλήρως αντιδραστικό προαιώνιο ρόλο της εκκλησίας και το ότι η ίδια εδώ που τα λέμε είναι μιά πολύ ισχυρή καπιταλιστική επιχείρηση..

Τα άλλα περί εγκλημάτων έχουν λίγο πολύ απαντηθεί εδώ μέσα, σίγουρα πάντως σε μιά αναρχική κοινωνία το έγκλημα θα εκλείψει σχεδόν..

Η αναρχία δεν είναι ένα αέναο ιδεατό. Δεν είναι μια Νεφέλη. Είναι ο ορισμός της ύπαρξης στην αρχέγονη μορφή της. Είναι η ιδεολογία που σου επιτρέπει να πάρεις τα πάντα μέσα απ αυτήν και να χτίσεις τις ιδέες σου μέσα απ την ελευθερία που σου δίνει απλόχερα. Όλοι οι μεγάλοι αναρχικοί της ιστορίας έχουν έναν και μοναδικό σκοπό. Να σε κάνουν μέσα απ τα γραφόμενα τους να στοχαστεις και να εξελίξεις σε κάτι περισσότερο αυτό που μελέτησες. Τότε έχεις πέτυχει να πιάσεις το νόημα της αναρχίας. Σου παρέχει λοιπόν Απλόχερα ελευθερίες αρκεί να βρεις την χρυσή τομή και να θέσεις κάποια μέτρα και σταθμά σ αυτές ( και όχι αυτό που γράφω δεν είναι Αντιδεοντολογικο σ ότι αφορά την ιδεολογία μας) διότι όταν δεν θέσεις κάποια νοητά όρια στις ελεύθεριες σου χάνεται η ηθική και ο αρχικός σκοπός της ιδεολογίας. Τότε καταφέρνεις μονάχα να ξεφεύγεις, να κάνεις ευαγγέλια διαστρευλωσεις και καταντας να κανιβαλιζεις η να κανιβαλιζεσαι!!!! Με λίγα λόγια και φτωχό πολιτικό λόγο. Η αναρχία είναι ελευθερία και έχει ηθική αρκεί εσύ να θες να την δεχθείς. Μπορείς να πιστεύεις όπου θες αρκεί να μην είσαι έρμαιο των θρησκευτικών βιομηχανιών. Ο καθένας ασπάζεται αυτό που θέλει αρκεί να μην χάνει τον εαυτό του. Για μια ανάλυση εκ βάθους σου προτείνω ν ανατρέξεις στις παραπάνω οδηγίες συντρόφων.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License