Τρεις φορές αναφέρθηκε ο Τραμπ στη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16. Τη μία, μάλιστα, εντελώς άκομψα, καθώς παρουσίασε τη συμφωνία σαν μια καλή μπίζνα που έκλεισε ο ίδιος για να αυξήσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Οι συριζαίοι αιφνιδιάστηκαν. Ο Τσίπρας δεν είπε λέξη όσο στεκόταν στο πόντιουμ δίπλα στον Τραμπ, ενώ το ίδιο βράδυ ο Καμμένος έπιανε τους έλληνες δημοσιογράφους και τους έλεγε ότι το κόστος που θα πληρώσει ο ελληνικός προϋπολογισμός δε θα ξεπεράσει το 1,1 δισ.

Ελα, όμως, που τα 2,4 δισ. δολάρια αναγράφονται και σε ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό Κογκρέσο. Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία οι Τσιπραίοι άρχισαν να ισχυρίζονται (πάντοτε διατηρώντας την ανωνυμία), ότι «η ανακοίνωση του Κογκρέσου για την συμφωνία 2,4 δισ. δολαρίων ορίζει το οικονομικό ταβάνι του προγράμματος ώστε να μη θιγούν οι ευαίσθητες γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και τίποτα πέραν αυτού. Δεν επιμερίζει και δεν ασχολείται με αντισταθμιστικά και άλλα ωφελήματα προς την ελληνική πλευρά» (δήλωση «ανώτατου κυβερνητικού στελέχους» στο Documento).

Αφού είναι έτσι, γιατί δεν το είπαν από την πρώτη στιγμή, αλλά το «ξεφούρνισαν» μέρες μετά, όταν διαπίστωσαν ότι ο θόρυβος στην Ελλάδα δεν καταλάγιαζε εύκολα; Και πώς ακριβώς διαπίστωσε το Κογκρέσο ότι με 2,4 δισ. ικανοποιείται η διατήρηση των «ευαίσθητων γεωστρατηγικών ισορροπιών»; Ποιος τους έδωσε αυτή την τάξη μεγέθους; Και εν πάση περιπτώσει, γιατί δε δημοσιοποιούν το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας, για να πείσουν κι εμάς τους… άπιστους; Και πώς ταιριάζει αυτός ο ισχυρισμός τους με το γεγονός ότι τα περιβόητα αντισταθμιστικά δεν έχουν ακόμα συζητηθεί, όπως οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν όσο ακόμα βρίσκονταν στην Ουάσινγκτον;

Ο Βίτσας, που στάλθηκε αναγκαστικά στη Βουλή, προκειμένου να διαμορφώσει ένα συναινετικό κλίμα με την αντιπολίτευση (ο Καμμένος κρίθηκε ακατάλληλος γι' αυτό το ρόλο), έκανε ένα βήμα παραπέρα στις «αποκαλύψεις». Είπε συγκεκριμένα: «Στις 2 Νοεμβρίου, το αμερικανικό Κογκρέσο θα μας στείλει την αναλυτική επιστολή. Από εκεί και πέρα αρχίζει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση. Δηλαδή, αν θα αναβαθμίσουμε 85 ή 123 αεροσκάφη. Ενα κομμάτι της διαπραγμάτευσης έχει ήδη γίνει. Αν πούμε κάτι περισσότερο, θα είναι για τον αριθμό των αεροσκαφών που θα αναβαθμιστούν». Οπως «εξήγησε», τα 2,4 δισ. δολάρια αφορούν 123 από τα 153 αεροπλάνα που διαθέτει η ελληνική πολεμική αεροπορία. Ομως η χώρα δεν μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ, που θα προέρχονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Οτι φοβούνται τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, που κρατούν στα χέρια τους το «δημοσιονομικόμετρο» και δε θα δεχτούν να «εξοκείλει» ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός προκειμένου να πάρουν παραγγελίες οι αμερικάνικες πολεμικές βιομηχανίες. Αν ήταν να πάρουν παραγγελίες και οι δικές τους πολεμικές βιομηχανίες, τότε θα συμφωνούσαν. Γι' αυτό και οι Τσιπροκαμμένοι, σύμφωνα με όσα είπε ο Βίτσας στη Βουλή, λένε στους Αμερικάνους: θέλουμε να πάρουμε ολόκληρο το πακέτο των 2,4 δισ. δολαρίων, όμως τα χέρια μας είναι δεμένα». Επειδή, λοιπόν, οι Αμερικάνοι θέλουν να πουλήσουν ολόκληρο το πακέτο, η προσοχή των δύο πλευρών θα επικεντρωθεί αφενός στη… δημιουργική λογιστική και αφετέρου σε… ευκολίες ώστε η αποπληρωμή του πακέτου για τα F-16 να γίνει μέσω δανεισμού από κάποιες αμερικάνικες τράπεζες. Και επειδή οι Γερμανοί και οι Γάλλοι δεν είναι «γατάκια» για να τα κοροϊδέψουν ο Καμμένος με τον Τσίπρα, αναμένεται… ντέρμπι.

Το ζήτημα με τα περιβόητα αντισταθμιστικά οφέλη παραμένει εντελώς θολό. Το πιθανότερο είναι πως δεν έχουν καταλήξει σε καμιά συμφωνία, αλλά σκοπεύουν να διαπραγματευτούν κάτι (σε ρόλο ζήτουλα). Τελικά, είναι πιθανό η συμφωνία να περιλάβει και «αντισταθμιστικά οφέλη». Τι είναι αυτά; Κάποια ελαφρά τμήματα συναρμολογούνται σε ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες (όχι απαραίτητα κρατικές - π.χ. ηλεκτρονικά τμήματα των F-16 συναρμολογήθηκαν στην Ιντρακόμ του Κόκκαλη), με αμερικάνικη επίβλεψη, ενώ η τιμολογιακή πολιτική καθορίζεται από τα αμερικάνικα μονοπώλια που πωλούν τα ηλεκτρονικά, τα σχέδια και την τεχνογνωσία. Ο Βίτσας, σε δημόσια δήλωσή του, είχε αναφερθεί μόνο στην ΕΑΒ. Στη Βουλή είπε πως εκτός από την ΕΑΒ θα συμμετάσχουν και ιδιωτικές ελληνικές εταιρίες. Αφησε, μάλιστα, υπαινιγμούς ότι ο αντιπολιτευτικός θόρυβος που γίνεται είναι αποτέλεσμα του πολέμου ανάμεσα σε εταιρίες για συμμετοχή στη «δουλειά». Οπως είπε, «γίνεται μια κριτική του τύπου “να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα“». Και γεμάτος προσποιητή αγανάκτηση συμπλήρωσε ότι δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε στη λογική του «να μην πάρει ο άλλος μια δουλειά, αν δεν την πάρω εγώ». Για να το λέει κάτι θα ξέρει. Μόνο που το σκοινί έχει δυο άκρες: αν αυτοί που αντιδρούν ανήκουν σε εταιρίες που θα αποκλειστούν από τη «δουλειά», τότε η κυβέρνηση είναι με τις εταιρίες που θα συμμετάσχουν στη «δουλειά». Κι αυτές οι δουλειές δεν κλείνονται ποτέ με το… αζημίωτο. Ετσι δεν είναι, κύριε Βίτσα μας;

Η περισσότερη συζήτηση στο αστικό στρατόπεδο γίνεται γύρω από την παραγγελία για τα F-16. Ο Τσίπρας κατηγορείται όχι γιατί προχώρησε στη συμφωνία αναβάθμισης των F-16, αλλά γιατί -σύμφωνα με τις απόψεις της αντιπολίτευσης- δεν έκλεισε καλή συμφωνία για κάτι που όλοι θεωρούν απαραίτητο (την αναβάθμιση των F-16, που φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τζάμπα). Ετσι, έχει αρχίσει (και θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα) μια σκιαμαχία σχετικά με το πόσο καλή είναι η συμφωνία των Τσιπροκαμμένων, που θα αφήνει στο απυρόβλητο το μείζον ζήτημα, στο οποίο όλοι έχουν την ίδια στάση: την αμερικανοδουλεία με ό,τι αυτή συνεπάγεται, όχι μόνο στο συνεχές «μπούκωμα» με χρήμα των μονοπωλίων του αμερικάνικου στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, αλλά και στην εμπλοκή της χώρας μας -ως αβύθιστου αεροπλανοφόρου- στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Ευθυγράμμιση με τον Τραμπ

Η επίσκεψη του νοτιοκορεάτη πρωθυπουργού, Λι Νακ-γιον, ήταν η πρώτη ευκαιρία που είχε ο Τσίπρας για να δείξει πώς εννοεί τη «στρατηγική συνεργασία» με τις ΗΠΑ. Μπορεί η επίσκεψη να ήταν τυπική (ο Λι ήρθε για την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας που θα ταξιδέψει στη Σεούλ για τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 2018), όμως το κύριο θέμα της ήταν η καταδίκη του βορειοκορεατικού καθεστώτος, που ανήκει στον «άξονα του κακού» σύμφωνα με τον Τραμπ.

Ο Τσίπρας, που μίλησε πρώτος στις κοινές δηλώσεις, το έθεσε ευθύς εξαρχής: «Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε εκτενώς με τον κύριο Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο. Εξέφρασα τη βαθιά ανησυχία της Ελλάδας για τις βαλλιστικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια». Για τις τεράστιες στρατιωτικές βάσεις που διατηρούν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές στη Νότια Κορέα, ούτε λέξη. Για τα γιγαντιαία κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Ν. Κορέας, με τη συμμετοχή αμερικάνικων πλοίων και αεροπλάνων που φέρουν πυρηνικά, ούτε λέξη. Για τις συνεχείς απειλές προς το βορειοκορεάτικο καθεστώς, ούτε άκουσε ούτε είδε τίποτα ο Τσίπρας.

Ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός πήρε αμέσως την πάσα. Αυτός δεν αναφέρθηκε στη Βόρεια Κορέα, αλλά έκανε ένα γεμάτο συμβολισμούς φλας μπακ: «Η Ελλάδα και η Κορέα συνδέονται με πολύ στενούς δεσμούς φιλίας. Τη δεκαετία του 1950, η Ελλάδα έστειλε πάνω από 10.000 στρατιώτες να πολεμήσουν για την ελευθερία και τη δημοκρατία της χώρας μου». Ο Τσίπρας δεν βρήκε να πει λέξη για την αμερικανοκίνητη ιμπεριαλιστική επέμβαση των Δυτικών στην Κορέα, από το 1950 μέχρι το 1953, που ματοκύλησε τον κορεάτικο λαό που ζητούσε την απαλλαγή του από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, και οδήγησε στη διχοτόμηση της χώρας (όπως θα γινόταν λίγο αργότερα και στο Βιετνάμ). Ξεπέρασαν τους 180 οι νεκροί Ελληνες και τους 600 οι τραυματίες στο βωμό αυτής της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Για κάποιον σαν τον Τσίπρα, όμως, που καμαρώνει ότι οι σχέσεις της δικής του κυβέρνησης με το καθεστώς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, υπό τη διοίκηση του Τραμπ μάλιστα, είναι οι καλύτερες μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο (καλύτερες από το 1947-49, που οι Αμερικάνοι ήρθαν στην Ελλάδα για να νικήσουν τον Δημοκρατικό Στρατό, καλύτερες από το 1950-53, που ο ελληνικός μοναρχοφασισμός έστελνε στρατό στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία της Κορέας, καλύτερες από το 1967-74, που οι Αμερικάνοι, με όργανό τους τη στρατιωτικοφασιστική χούντα, έβαλαν τον ελληνικό λαό στο «γύψο» και στο φινάλε αυτής της περιόδου διχοτόμησαν την Κύπρο), λόγια σαν αυτά του Λι «ηχούν σαν μουσική στ' αυτιά του».

Φυσικά, ο Λι δεν παρέλειψε να εξάρει τις δηλώσεις Τσίπρα ενάντια στη Βόρεια Κορέα: «Αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τις απειλές από τη Βόρεια Κορέα, η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό μας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το μήνυμα που στέλνετε και στη Βόρεια Κορέα»! Ολοι οι αμερικανόδουλοι μια μεγάλη συντροφιά…

Το επόμενο θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν στις δηλώσεις τους ο Τσίπρας με τον Λι ήταν οι παραγγελίες του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου στα κορεάτικα ναυπηγεία, την ίδια στιγμή που τα ελληνικά ναυπηγεία υπολειτουργούν ή κλείνουν, αφήνοντας χιλιά-δες εργάτες χωρίς δουλειά (ειδικά αν συνυπολογίσουμε και τις απώλειες θέσεων εργασίας στις δορυφορικές προς τα ναυπηγεία καπιταλιστικές επιχειρήσεις).

Κουβέντα δεν είπε αρχικά ο Τσίπρας. Είπε, όμως, ο Λι: «Το 1961, όταν συνάψαμε διπλωματικούς δεσμούς με τη χώρα σας, είχαμε συνεργασίες σε πάρα πολλούς τομείς. Και τη δεκαετία του 1970 ξεκινήσαμε την κατασκευή μεγάλων ναυπηγείων και η Ελλάδα, οι έλληνες εφοπλιστές ήταν οι πρώτοι που παρήγγειλαν πλοία στα κορεατικά ναυπηγεία. Με τη βοήθεια των Ελλήνων μπορέσαμε να αναπτύξουμε τα ναυπηγεία μας. Το 21% των παραγγελιών που έχουν τα ναυπηγεία μας προέρχονται από την Ελλάδα»!

Ο Τσίπρας, αφού πρώτα είπε ότι δεν έχει «τόσο μεγάλη αξία να μετρήσουμε τις επενδύσεις ευρώ το ευρώ ή δολάριο το δολάριο», αλλά «θα έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε πώς μπορούμε εμείς να αποκομίσουμε εμπειρία, γνώση, τεχνογνωσία και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε και τον εμπορικό τομέα στις σχέσεις των δύο χωρών», περιορίστηκε να ζητήσει «εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου» ανάμεσα στις δύο χώρες, στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα θα μπορεί να εξάγει «προϊόντα που αφορούν τον τομέα της ναυπηγοεπισκευής, διότι όντως εκεί επισκευάζονται ελληνικά πλοία, άρα έχει σημασία, τα εξαρτήματα με τα οποία αυτά τα πλοία επισκευάζονται, οι μηχανές που παίρνουν τα ανταλλακτικά, να αξιοποιηθεί και η ελληνική βιομηχανία για την εξαγωγή αυτών των προϊόντων, που θα συνεισφέρουν συνολικά στην ναυπηγοεπισκευή στη Νότια Κορέα», καθώς και αγροτικά προϊόντα. Ο Λι δεν του χάλασε το χατίρι και είπε: «η ναυπηγική είναι ένας τομέας όπου η συνεργασία μας μπορεί να γίνει ακόμη πιο στενή, γιατί τα κορεατικά ναυπηγεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανταλλακτικά και εργαλεία, τα οποία θα προέρχονται από την Ελλάδα. Επίσης, ένας άλλος τομέας είναι ο γεωργικός τομέας. Το λάδι και άλλα προϊόντα, τα οποία είναι πάρα πολύ υγιεινά και πάρα πολύ νόστιμα και τα οποία ελκύουν τους κορεάτες καταναλωτές».

Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι θα υπάρξουν εξαγωγές εξαρτημάτων ναυπηγικής από την Ελλάδα προς τα κορεάτικα ναυπηγεία (και δε θα συνεχίσουν να τα αγοράζουν από δικές τους βιομηχανίες ή από βιομηχανίες γειτονικών ασιατικών χωρών, όπως κάνουν μέχρι τώρα), είναι δυνατόν τα ανταλλακτικά να εξισορροπήσουν ένα ισοζύγιο που από την άλλη πλευρά έχει ολόκληρα καράβια; Οσο για το λάδι, αυτό πουλιέται σε τιμές που μόνο μια ελίτ πλούσιων κορεατών μπορεί ν' αγοράσει και όχι οι πλατιές μάζες των εργατών, επομένως μιλάμε για ασήμαντες ποσότητες (απορούμε πώς ξέχασαν ν' αναφερθούν και στη φέτα). Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σωρεία κορεάτικων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών που κατακλύζουν (και) την Ελλάδα.

Πρόκειται, λοιπόν, για διπλωματικού τύπου μπουρδολογία, απαραίτητη στους Τσιπροκαμμένους για προπαγάνδα. Ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός δεν είχε κανένα πρόβλημα να συμμετάσχει σ' αυτή τη μπουρδολογία, δεδομένου ότι η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν σκοπεύει να δημιουργήσει το παραμικρό πρόσκομμα στους «φαταούλες» εφοπλιστές που αποτελούν τον καλύτερο πελάτη των νοτιοκορεάτικων ναυπηγείων, απολαμβάνοντας προκλητικές φοροαπαλλαγές στην Ελλάδα. Από την άλλη, το νοτιοκορεάτικο καθεστώς θέλει να βοηθήσει τις μπίζνες που προωθούν με το ελληνικό κράτος εταιρίες ηλεκτρονικών ειδών της Ν. Κορέας (τώρα έχουν βάλει στο στόχαστρό τους «δουλειές» στον τομέα της λεγόμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης).

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 27 ΟΚΤΩΒΡΗ

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License