Από τον Σεπτέμβριο συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες στην Αϊτή, η οποία εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακάμπψει από τονκαταστροφικό σεισμό του 2010, ο οποίος έχει αφήσει πολλούς να ζουν σε σκηνές χωρίς σωστή αποχέτευση, οδηγώντας σε επιδημία χολέρας, καθώς και τις πιο πρόσφατες επιπτώσεις των τυφώνων Matthew και Irma, , την αχαλίνωτη διαφθορά και από μία από τις πιο ακραίες φτώχιες σε ολόκληρη την περιοχή.

Από τον Σεπτέμβριο, ο Συνασπισμός της Δημοκρατικής Οργάνωσης ανακοίνωσε διαμαρτυρίες κατά του προϋπολογισμού 2017-2018, που ονομάστηκε "Προϋπολογισμός Θανάτου", που περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων που προορίζονται για τους φτωχούς καθώς και μείωση των ενισχύσεων.Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε τον Ιούλιο και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.ΤοMiami Heraldπεριγράφειμερικές από τις πρώτες εξεγέρσεις:

Με επικεφαλής έναν πρώην υποψήφιο για την προεδρία, τον Jean-Charles Moïse, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν μια επιχείρηση στρατιωτικού τύπου, εμποδίζοντας τις βασικές διασταυρώσεις γύρω από την πρωτεύουσα και παραλύοντας την μητροπολιτική Port-au-Prince.Πίσω από το προεδρικό μέγαρο, οι μασκοφόροι αστυνομικοί της Εθνικής Αστυνομίας της Αϊτής δέχτηκαν πέτρες μετά την εκτόξευση νερού και δακρύων στους διαδηλωτές, αναγκάζοντας παιδιά σχολείου και διαδηλωτές να τρέχουν για κάλυψη.

Στη ρίζα του θυμού υπάρχουν πολλές νέες αυξήσεις φόρων - αυξήσεις φόρων για ιδιοκτησία, διαβατήρια και προστίμων για παραβιάσεις της κυκλοφορίας - τα οποία τέθηκαν στον προϋπολογισμό και εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο μόλις λίγες ώρες πριν οτυφώνας Irma αγγίξει στη βόρεια ακτή της Αϊτής, κατακλύζοντας αγροκτήματα και βλάπτοντας πάνω από 8.000 σπίτια σε ολόκληρη τη βόρεια περιοχή.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει αύξηση κατά 74% των μισθών, των αυτοκινήτων, του προσωπικού και των ταξιδιών ανά ημέρα για ταμέλη του κοινοβουλίου.Επίσης στον προϋπολογισμό είναι ένας νέος φόρος που επιβάλλεται στους πολίτες της Αϊτής πριν αποκτήσουν πρόσβαση στις κυβερνητικές υπηρεσίες.Το ποσό - 10.000 γκουρντς ή $ 159 ανά έτος, ανάλογα με τη συναλλαγματική ισοτιμία -απαιτείταιεπίσηςαπό τους Αϊτινούς που ζουν στο εξωτερικό.


Ένας άνδρας στους δρόμους σταμέσα Σεπτεμβρίου σχολίασε:

"Η επανάσταση μόλις ξεκίνησε.Ο Jovenel Moise θα πρέπει να ανακαλέσει τους φόρους του ή θα πρέπει να φύγει αμέσως ", δήλωσε ο Jacques Menard, ένας 31χρονος διαδηλωτής."Και αυτό είναι μια προειδοποίηση επειδή η επόμενη φάση μπορεί να είναι πολύ βίαιη".

Από τιςαρχικές διαμαρτυρίες του Σεπτεμβρίου, οι διαδηλώσεις έχουν εξελιχθεί σε εξέγερση, με διαδηλώσεις, απεργίες, ταραχές και συγκρούσεις με την αστυνομία να εξαπλώνονται και το πλήθος να αναπτύσσει όλο και περισσότερο εξεγερσιακές λογικές και να στοχεύει ολόκληρη τη δομή της κυβέρνησης.Σε ένα βίντεο, αναφέρθηκε ένας άνδρας, λέγοντας: "Καίμε ελαστικά, καταστρέφουμε τα πράγματα μέχρι να μας σκοτώσουν".

Τον Οκτώβριο οι μεταφορείς έκλεισαν μεγάλα τμήματα της χώρας σε διαδηλώσεις εναντίον του νόμου και τουλάχιστον 45 δήμαρχοι «πήγαν σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο».

Καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, έχουν αποκτήσει έναν επαναστατικό χαρακτήρα που στοχεύει σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.Όπωςανέφερε ηTele-Sur:

Οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούονται με χιλιάδες διαδηλωτές στην Αϊτή – που απαιτούν από την κυβέρνηση να παραιτηθεί και να ανακαλέσει το νομοσχέδιο που εγκρίνει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. (φώτο απο τις χθεσινές διαδηλώσεις)

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να περάσουν από μια περιοχή ανώτερης κατηγορίας της πρωτεύουσας Port-au-Prince την Τρίτη προς το κέντρο της πόλης στο Petionville, αλλά οι αξιωματικοί τους σταμάτησαν στα μισά του δρόμου με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Η αστυνομίαανταποκρίθηκε με βιαιότητα.οι διαδηλώσεις έχουν γίνει επανειλημμένος σκηνή τραυματισμών που οφείλονται σε αστυνομικές σφαίρες και δακρυγόνα.Τον Οκτώβριο, η αστυνομία προσπάθησε να καταστείλει τις διαμαρτυρίες, καθώς οι διαδηλωτές απάντησαν προσπαθώντας νακάψουν ένα βενζινάδικο και να συγκρουστούν με την αστυνομία.Ενώ τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να κατευθύνουν και να εκπροσωπήσουν το κίνημα ενάντια στον προϋπολογισμό, είναι σαφές ότι αυτό που εξελίσσεται στην Αϊτή αναπτύσσετε πέρα από τα όρια του ελέγχου τους, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες προσπάθησαν να καταδικάσουν «τη βία."

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License