Η έμφυλη βία δεν έχει χρώμα. Μπορεί να ασκηθεί από οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Οι βίαιες επιθέσεις εναντίον γυναικών είναι καθημερινό φαινόμενο. Το αποδεικνύει το πρόσφατο περιστατικό της βίαιης επίθεσης που δέχθηκε μια κοπέλα από τον τομέα νεολαίας της Αριστερής Ανασύνθεσης και μέλος των σχημάτων των ΕΑΑΚ από το σύντροφό της, επίσης συμμετέχοντα στα ΕΑΑΚ. Πρόκειται για ένα γεγονός που εκ πρώτης όψεως σοκάρει και προκαλεί απορία. Όμως δεν θα πρεπε. Δεν θα έπρεπε γιατί ακριβώς οι έμφυλες επιθέσεις δεν γνωρίζουν όρια, δεν έχουν όρια και είναι για πολλούς μια «οικεία» εικόνα. Μια εικόνα που την έχουν δει πολλές φορές στο σπίτι τους, στις παρέες τους, στις πολιτικές τους συλλογικότητες. Είναι μια συνηθισμένη εικόνα. Για αυτούς. Όχι όμως και για μας. Γι' αυτό για εμάς οι επιθέσεις αυτές θα πρέπει να καταδικάζονται συλλήβδην.

Το γεγονός ότι η κοπέλα βρήκε το θάρρος και την ψυχική δύναμη να μιλήσει και να δημοσιοποιήσει το περιστατικό δείχνει το δρόμο για το ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Η γνωστοποίηση τέτοιων περιστατικών αφενός αποτελεί μια πρώτη αντίδραση και καταδίκη της έμφυλης-σεξιστικής βίας που δέχθηκε η ίδια, αλλά παράλληλα ανοίγει το έδαφος και για άλλες γυναίκες σε παρόμοιους χώρους ή μη που έχουν δεχθεί ανάλογες επιθέσεις να τις καταγγείλουν και να μην νιώθουν μόνες. Η δημοσίευση είναι μια απάντηση στην ενοχή, στην ντροπή, στην αμφισβήτηση του ίδιου μας του εαυτού. Για να μην υπάρξει επόμενο θύμα, για να μην υπάρξει κανείς που θα ισχυριστεί ότι δεν ήξερε.

Η αλληλεγγύη μας, η συμπαράστασή μας είναι αυτονόητη απέναντι στη συγκεκριμένη κοπέλα αλλά και σε κάθε κοπέλα που βιώνει αντίστοιχες συνθήκες και καταστάσεις. Αυτονόητη όμως είναι και απέχθεια και οργή μας για κάθε σεξιστή που νομίζει ότι το σώμα της συντρόφου, της συζύγου, της κόρης, της αδερφής του ανήκει.

Η δημοσίευση και η καταδίκη των σεξιστικών επιθέσεων αποτελούν ένα πεδίο αντίστασης απέναντι στην άρθρωση και τέλεση των έμφυλων εξουσιαστικών πρακτικών και δημιουργίας εκείνων των όρων που θα οδηγήσουν στην κοινωνική και πολιτική απελευθέρωση.

Υ.Γ. Ο χώρος της Αριστεράς αλλά και ευρύτερα του ανταγωνιστικού κινήματος -κι εδώ δεν εξαιρούμε εαυτούς και εαυτές- δεν είναι άμοιρος αναπαραγωγής των κυρίαρχων προτύπων, είτε αυτά αφορούν σεξιστικές, ομοφοβικές και τρανσφοβικές συμπεριφορές είτε την επένδυση σε μάτσο και μιλιταριστικού τύπου τακτικές. Σε ό,τι μας αφορά, μολονότι οι πορείες μας δεν τέμνονται συχνά, δεν θα ανεχτούμε στο εξής την παρουσία της ΑΡΙΣ σε κοινές δράσεις και κινητοποιήσεις, μιας και με μια κατάπτυστη ανακοίνωση κανονικοποιεί, δικαιολογεί και υπερασπίζεται τη σεξιστική βία που άσκησε το μέλος της.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License