Γαλλία: καταστολή εναντίον του Indymedia και αναρχικής ιστοσελίδας

Οι γαλλικές αρχές έχουν στοχοποιήσει το Indymedia Nantes και τον αναρχικό ιστότοπο cettesemaine.info για συγκεκριμένα δημοσιεύματα, ενώ ένα άτομο βρέθηκε στο δικαστήριο

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, υπήρξαν αρκετές πράξεις καταστολής που στοχοποιούσαν τη δραστηριότητα των αυτόνομων μέσων ενημέρωσης στο έδαφος που ελέγχεται από το γαλλικό κράτος. Παρακάτω υπάρχουν δύο μεταφρασμένα κείμενα που ασχολούνται με αυτό.

Το πρώτο αναφέρεται σε ποινικές κατηγορίες εναντίον αναρχικού συντρόφου για κείμενα που δημοσιεύονται στον πολύ παλιό αναρχικό ιστότοπο cettesemaine.info. Αυτός ο ιστότοπος αποφάσισε πρόσφατα να σταματήσει να δημοσιεύει, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι λόγω της καταστολής που αντιμετωπίζει, αλλά μάλλον με τα όρια των εγχειρημάτων αντιπληροφόρησης και της δυσαρέσκειας για το πόση σημασία έχει το διαδίκτυο στον αναρχικό χώρο. Η δίκη του συντρόφου είχε οριστεί για αυτή την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, στο ΠαρίσιΣτις 18 Μαΐου 2016, ένα όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε στο δρόμο ενώ ήταν σε χρήση, στέλνοντας πίσω στο κράτος ένα κομμάτι της βίας που όλοι βιώνουμε καθημερινά. Στις 16 Φεβρουαρίου 2017, εννέα ημέρες μετά τη σύλληψη ενός συντρόφου στο Montreuil στην προκειμένη περίπτωση, τυπώθηκε ένα κείμενο που καλούσε για δείπνο και συζήτηση, διαδόθηκε και δημοσιεύθηκε στο Indymedia Nantes. Το κείμενο κυκλοφόρησε ευρέως, κυρίως στο site cettesemaine.info (όπου δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου). Στις 26 Απριλίου 2017 ένας σύντροφος δέχτηκε την εισβολή της αστυνομίας στο σπίτι του και κατηγορήθηκε ότι είχε δημοσιεύσει το κείμενο στο cettesemaine. Η δίκη του είχε οριστεί για την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στο Ανώτατο Δικαστήριο του Παρισιού, στις 1:30 στην αίθουσα 17.

Δύο αποσπάσματα αυτού του μηνύματος, που συνδέονται με μια επίθεση που ευνόησε πολλούς ανθρώπους, στοιχειοθετούν τις κατηγορίες. Πρόκειται για τις ακόλουθες προτάσεις: "Δεν ζητάμε δικαιοσύνη όπως δεν μιλάμε για ενοχή ή αθωότητα, επειδή μισούμε το σύστημα δικαιοσύνης όσο και την αστυνομία και την τάξη που προστατεύουν. Αντ 'αυτού, ας εξαπλωθεί η οργή και οι φλόγες παντού, σε αυτά που δηλητηριάζουν τις ζωές μας!"; και "Για το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο αυτοκίνητο που καίγεται, όλοι αγαπάμε ψητό χοίρο!"

Παρόλο που το δικαστικό σύστημα επέλεξε να ασκήσει κατηγορίες με βάση το δημοσιογραφικό νόμο και εναντίον ενός συγκεκριμένου διαδικτυακού τόπου, η αλληλεγγύη είναι υπό επίθεση. Μια αλληλεγγύη που υπερασπίζεται τη δράση, χωρίς πολιτική ή συνδικαλιστική διαμεσολάβηση και μακριά από την υποτιθέμενη νομιμότητα των μέσων ενημέρωσης. Αυτή η αλληλεγγύη επιτρέπει σε δράσεις και ιδέες να αντηχούν μαζί. Αυτή η καταστολή είναι ένας τρόπος να πιέσουμε πολύ ευρύτερα και να προσπαθήσουμε να ξεγελάσουμε τους ανθρώπους. Ακριβώς όπως όταν αρκετοί ιστοτόποι λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απειλούν να τα αποκλείσουν εντός 24 ωρών αν δεν καταργήσουν το ανακοινωθέν για εμπρησμό στο σταθμό της πόλης Γκρενόμπλ, το οποίο ήταν επίσης αλληλέγγυο με εκείνους που κατηγορήθηκαν για το Quai de Valmy. [...] Η αλληλεγγύη είναι επίθεση!

Η δεύτερη ενημέρωση είναι από το Indymedia Nantes σχετικά με την απόφασή τους να αγνοήσουν μια νομική απαίτηση από τη γαλλική εγκληματολογική οργάνωση για το διαδίκτυο που τους διέταξε να αφαιρέσουν ανακοινώσεις σχετικά με επιθέσεις και ανακοίνωσαν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που ο ιστότοπός τους μπλοκαριστεί τις επόμενες ημέρες.

Αυτή η καταστολή ακολουθείται από την πρόσφατη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να κλείσει τη Indymedia Linksunten και σε ένα πλαίσιο στη Γαλλία, όπου η σημερινή κυβέρνηση παρακάμπτει τα συνήθη δημοκρατικά βήματα για να ενσωματώσει τμηματικά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης (που ισχύει εδώ και ενάμιση χρόνο) μόνιμα στο ποινικό δίκαιο. Κάποιοι το βλέπουν αυτό ως διεύρυνση των κατασταλτικών μέτρων που αρχικά αναπτύχθηκαν για να χρησιμοποιηθούν εναντίον των ισλαμικών ομάδων, προκειμένου να συμπεριλάβουν αναρχικούς και κοινωνικά κινήματα. [...]

http://anarchistnews.org/content/texts-recent-repression-against-autonomous-media-projects-france

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License