Γερμανία/Ελλάδα : Μήνυμα από τους συντρόφους/ισσες της οδού Ρίγκερ στο φεστιβάλ Εξέγερσης στην Αθήνα

Μετάφραση της τοποθέτησης των συντρόφων/ισσων από την οδό Ρίγκερ σχετικά με την Εξέγερση και την καταστολή στα μέρη τους και η σύγκριση με την κατάσταση στην Αθήνα. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΑ ΕΔΑΦΗ

Χαιρετισμούς από το Βερολίνο στην Αθήνα.

Εμείς, άτομα και ομάδες από την οδό Rigaer, καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία, αρχίζουμε μια συζήτηση για μια εξέγερση και την γεμίζουμε με εμπειρίες από το παρελθόν, τις τρέχουσες θεωρίες και τις πρακτικές δυνατότητες. Έτσι κατανοήσαμε την έκκληση για το Φεστιβάλ Εξέγερσης στην Αθήνα.

Στο πρόγραμμα, ανακαλύψαμε διάφορες πτυχές, τις οποίες ασχολούμαστε στο Nordkiez του Friedrichshain. Δεν υπάρχει αναρχικό, αντι-αντιεξουσιαστικό ή αριστερό ριζοσπαστικό κίνημα στο Βερολίνο, υπάρχει μόνο μια σκηνή. Η θαμπή κατάσταση της πλειοψηφίας μιας φασιστικής κοινωνίας καθιστά πολύπλοκη την κίνηση. Για να καταστρέψουμε ολικά τις δομές εξουσίας, πρέπει να αναζητήσουμε την αντιπαράθεση στις τοπικές κοινότητες μας. Η συγκέντρωση ανθρώπων, ιδεών και δομών που λειτουργούν εναντίον του κράτους είναι απαραίτητες για να μπορέσουν να προστατευθούν από την εξωτερική επιθετικότητα και να μπορέσουν να αναπτυχθούν πραγματικά.

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της έντασης των ενεργειών μας και της καταστολής των μπάτσων, αυτή η διαδικασία ξεκίνησε στην οδό Rigaer. Οι ενέργειές μας δεν επικεντρώνονται απλώς στη υλική βία, προσπαθούν να καταστρέψουν την κοινωνικήνόρμα και αξίες. Με αυτή την έννοια, να αλλάξουμε την έννοια της ιδιοκτησίας, της ασφάλειας και του φόβου, καθώς και της εργασίας και του ανταγωνισμού.

Στο Βερολίνο απαγορεύεται η οργάνωση μιας ελεύθερης ‘λαϊκής’, όπου τα πάντα μπορούν να παραχωρηθούν δωρεάν, απαγορεύεται να παίζεις μουσική σε δημόσιους χώρους ή να συγκεντρώνεσαι στο δρόμο με πολλούς ανθρώπους. Μπορεί να επιτρέπεται εάν κάποιος ζητήσει άδεια από την αστυνομία. Κάναμε όλα αυτά χωρίς να έχουμε καμία άδεια και κάθε φορά που κάναμε, η αστυνομία ήρθε και μας επιτέθηκε. Ως απάντηση, πολλές πέτρες ρίχτηκαν προς τους μπάτσους και τα αυτοκίνητά τους.

Ίσως η αστυνομική κατοχή στα Εξάρχεια να είναι πιο βίαιη, αλλά στο Friedrichshain είναι πιο κοντά - η κατοχική δύναμη περιμένει μπροστά στην πόρτα σου.

Ένας άλλος τρόπος προληπτικής αντι-εξέγερσης στο Βερολίνο είναι, δίπλα στην καταστολή, η ενσωμάτωση. Χρησιμοποιώντας διάφορους πολιτικούς και «καλούς» αστυνομικούς, οι διοικήσεις πάντοτε έρχονται με στρογγυλά τραπέζια. Η ιδέα είναι να φέρουνε τους κατοίκους από το Friedrichshainer Nordkiez μαζί με τους εκπροσώπους των διοικητικών υπηρεσιών, ώστε να δημιουργηθεί μια εικόνα στην οποία οι πολιτικοί ακούνε τις ανησυχίες του κοινού και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκουν μαζί μια λύση. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για πραγματική αντίσταση και μπορεί να αποκατασταθεί η «κοινωνική ειρήνη». Πρέπει να καταπολεμήσουμε την αφομοίωση, όπως καταπολεμούμε την καταστολή.

Λόγω του εξευγενισμού, ο πληθυσμός στο τμήμα της πόλης μας, αντικαθίσταται αργά. Αν δεν έχετε τα χρήματα, δεν μπορείτε πλέον να πληρώσετε το ενοίκιο και πρέπει να μετακινηθείτε. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά αυτοκίνητα πολυτελείας και νέοι επενδυτές δέχονται επίθεση στις γειτονιές μας. Οι αμφιλεγόμενες ερωτήσεις στους κύκλους μας είναι για παράδειγμα η σχέση με τους γείτονες. Μερικοί άνθρωποι είναι συμπαθητικοί μαζί μας και μισούν τους μπάτσους. Αλλά πώς αλληλεπιδράμε με όσους δεν θέλουν να έχουν θέση σε αυτή τη σύγκρουση ή που θέλουν απλώς να συνεχίσουν να ζουν την καπιταλιστική ζωή χωρίς οποιεσδήποτε ταραχές;

Είμαστε μόνο λίγοι σε αυτή την πόλη, πολύ λίγοι. Όταν το κράτος μας επιτίθεται, όπως και πέρυσι, όταν οι μπάτσοι εισέβαλαν δύο φορές στο Rigaer 94 και έμειναν στο σπίτι για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, καταστρέφοντας μεγάλα τμήματα του, κατέστη δυνατό να κινητοποιήσουμε πολλούς ανθρώπους εκτός των κύκλων μας. Για εβδομάδες το καλοκαίρι του 2016, τα αυτοκίνητα σε όλη την πόλη κάηκαν και κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης διαδήλωσης πολλοί άνθρωποι επιτέθηκαν στους μπάτσους. Αλλά μια εξέγερση δεν μπορεί να προγραμματιστεί, προέρχεται από κοινωνικές εντάσεις, όπου ριζοσπαστικές τάσεις ενσωματώνονται σε μια μεγαλύτερη κοινωνική αντίσταση. Ένα άλλο ερώτημα θα ήταν αν έπρεπε να αναζητήσουμε ανθρώπους σε αυτή την εξατομικευμένη και αποξενωμένη κοινωνία ή αν θα ήταν καλύτερα να βάλουμε εκεί μια ουτοπία που μιλάει για τον εαυτό της;

Στις 16 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, μια ουτοπία ήταν μια συναυλία hip hop στους δρόμους. Όπως αναμενόταν, οι μπάτσοι σύντομα επιτέθηκαν και οδήγησαν σε ταραχές, που αξίζει μόνο ένα μικρό σημείωμα στην Αθήνα, αλλά έγιναν μια ιστορία στο Βερολίνο. Ο Τύπος και οι πολιτικοί συνέκριναν την οδό Rigaer με τον πόλεμο στη Συρία. Πρέπει να κλιμακώσουμε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αν και είμαστε λίγοι άνθρωποι;

Το αυτόνομο κίνημα τροφοδοτήθηκε στη δεκαετία του '80 από τη δύσκολη στέγαση και τις πολλές καταλήψεις που υπήρχαν σε όλη την πόλη. Οι εμπειρίες από τότε, μας δείχνουν ότι μόλις κάνουμε ένα βήμα προς τα πίσω ο εχθρός κινείται ακριβώς πίσω μας. Στις περιπτώσεις όπου οι καταληψίες διαπραγματεύτηκαν με το κράτος, έχαναν πάντα. Στις περιπτώσεις όπου δεν διαπραγματευτήκαμε, ίσως έχουμε χάσει, αλλά με την μάχηστον αγώνα κερδίσαμε νέους ακτιβιστές για τις δομές μας.

Ώς ρεαλιστικό σημείο εκκίνησης, προσπαθούμε να καταστήσουμε αδύνατο τον έλεγχο ενός μέρους της πόλης, μια διαδικασία που πρέπει να επεκταθεί χρονολογικά και χωρικά. Ίσως οι μπάτσοι να επιτεθούν ξανά στο Friedrichshain και στους χώρους μας στο εγγύς μέλλον. Στη συνέχεια, θα σας ζητήσουμε βοήθεια,να επιτεθείτε στην Εξουσία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε. Όπως και εμείς στο Βερολίνο προσπαθούμε να αντιδράσουμε στις κρατικές οργανωμένες επιχειρήσεις ενάντια στην αντίσταση στην Αθήνα και όπου αλλού.

Σύντροφοι και φίλοι του Rigaer 94 και η αντίσταση στο Friedrichshain

* η αστυνομία χρησιμοποιεί την ετικέτα «ζώνη κινδύνου» για ένα είδος στρατιωτικού νόμου που τους επιτρέπει να σταματήσουν και να αναζητήσουν τους ανθρώπους χωρίς λόγο και να
μπούν σε σπίτια χωρίς εντάλματα έρευνας και να κατασχέσουν τα πάντα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License