Γαλλία: Διαμαρτυρίες δέχονται επίθεση από την αστυνομία, καθώς τα κυρίαρχα συνδικάτα αντιμετωπίζουν κριτική

https://freedomnews.org.uk/france-protests-attacked-by-police-as-lacklustre-unions-face-criticismΟι διαμαρτυρίες στο Παρίσι δέχθηκαν επίθεση από την αστυνομία προχθές, ενώ οι διαδηλωτές στο πλαίσιο του δελτίου CGT δέχθηκαν δακρυγόνα, καθώς συσπειρώθηκαν εναντίον της εργατικής νομοθεσίας που εισήγαγε η κυβέρνηση Macron για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι νέοι νόμοι ( Loi Travail ) υπήρξαν εξαιρετικά αμφισβητούμενοι σε όλη τη Γαλλία, προκαλώντας διαμαρτυρίες και θυμό στο εργατικό κίνημα - αν και τα κυριότερα σωματεία της χώρας έχουν επίσης κατηγορηθεί για αναποτελεσματική δράση και μια κακή εκστρατεία εναντίον τους.

Η χθεσινή διαμαρτυρία κινητοποίησε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους, αλλά αντιπροσωπεύει μια σημαντική πτώση από τους 200.000 που είχαν διαδηλώσει νωρίτερα μέσα στο έτος, δημιουργώντας φόβους ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει  με επιτυχία τις λαϊκές διαμαρτυρίες που διοργανώνονται κάτω από τα εμβλήματα των κυρίαρχων συνδικάτων.

Οι νέοι νόμοι θα ανατρέψουν 70 χρόνια βελτίωσης των δικαιωμάτων εργασίας, σύμφωνα με τα συνδικάτα, καθιστώντας πολύ πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν απολύσεις, να μειώσουν την επιρροή των συνδικάτων και να περιορίσουν τις  αποζημιώσεις.

Οι επικριτές σημειώνουν ότι, παράλληλα με τις αλλαγές του εργατικού κανόνα, που αποσκοπούν να καταστήσουν τους Γάλλους εργαζόμενους «πιο ανταγωνιστικούς», υπάρχει επίσης μια συνεχιζόμενη διαδικασία καταστροφής των μακρών κοινωνικών δικτύων στήριξης και των ρόλων του δημόσιου τομέα, όπως:

 • Κατάργηση 150.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας χωρίς να προτείνονται ανανεώσεις ή CDIsation (συμβάσεις αορίστου χρόνου).
 • Καταργεί 120.000 θέσεις στο δημόσιο και αποσυναρμολόγηση των δημόσιων υπηρεσιών
 • Μείωση του APL (επιδόματα στέγης) μέχρι 60 ευρώ το μήνα.
 • Η κατανομή της κοινωνικής ασφάλισης και των διαφόρων σχετικών κεφαλαίων με την κατάργηση της κοινωνικής συμβολής.
 • Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατοχυρώνεται στο κοινό δίκαιο, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Σε μια δήλωση  πριν από τις κινητοποιήσεις, η αναρχοσυνδικαλιστική ένωση CNT-F στήριξε την χθεσινή πορεία, αλλά χτύπησε την έλλειψη στρατηγικής στην αριστερή απάντηση λέγοντας:

Η CNT εκφράζει τη λύπη της για την έλλειψη συνδικαλιστικής ενότητας, με τις ημέρες απεργίας και τις διαδηλώσεις  να χωρίζονται μεταξύ επαγγελματικών τομέων, και μερικά γεγονότα που αφορούν κυρίως  συνδικαλιστές ακτιβιστές, αφήνοντας τους περισσότερους συναδέλφους αδιάφορους.

Εντούτοις, όλοι μας ανησυχούμε για αυτά τα περιοριστικά μέτρα, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση μας λέει ότι η απαλλαγή των "πλούσιων" από τους φόρους περιουσίας θα μας δώσει δουλειά ... Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτήν την καπιταλιστική τάξη! Δεδομένου ότι είμαστε εργαζόμενοι που παράγουν πλούτο, αρνούμαστε να θυσιαστούμε για μια μειοψηφία προνομιούχων παρασίτων και για το κέρδος τους.

Εάν η CNT κάλεσε σε αυτή την ημέρα απεργίας, είναι γιατί στον αγώνα και στην ενότητα ενός πραγματικού Κοινωνικού Μετώπου θα χτιστεί η ισορροπία δυνάμεων για να λυγίσει η κυβέρνηση και η κλίκα των τραπεζιτών της (όπως στις απεργίες του 1995 και το 2006). Συνεπώς, καλούμε τη συνέχιση και την ενίσχυση της καταπολέμησης αυτών των νόμων των εργοδοτών.

Οι αιτήσεις κατά της κυβέρνησης Macron περιλαμβάνουν:

 • Την απόσυρση του εργατικού δικαίου και άλλων επερχόμενων νόμων / κανονισμών εργοδότη.
 • Αυτοδιοίκηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης από εκλεγμένους εργαζομένους (κοινωνικές εκλογές).
 • Παύση των εξαιρέσεων από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των εργοδοτών και αύξηση των προϋπολογισμών.
 • Η καθιέρωση όλων των επισφαλών θέσεων απασχόλησης στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών και του CDi για όλους στον ιδιωτικό τομέα
 • Ενίσχυση του δικαιώματος οργάνωσης (ιδίως στη δημόσια διοίκηση).
 • Η ποινική και πολιτική αμνηστία για όλους τους καταδικασθέντες συνδικαλιστές ακτιβιστές.
 • Σημαντική αύξηση των μισθών και μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς ευελιξία

Μια ανάλυση της CNT που  δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα σημείωσε:

Με την εκλογή του Macron, γνωρίζαμε ότι ο αγώνας θα ήταν σκληρός. Η ανασφάλεια στην αγορά εργασίας, οι περικοπές θέσεων εργασίας, οι προσβολές των εργαζομένων, ο ανταγωνισμός, οι συνεχείς αξιολογήσεις, η υπεροχή των ηγετών έναντι των εργαζομένων, ο ατομικισμός και η ξέφρενη κατανάλωση ... όλοι αναγκάζονται να υπερασπιστούν ταυτόχρονα τις δικές τους συνθήκες. Στην εκπαίδευση, στα νοσοκομεία, στις τοπικές κυβερνήσεις και σε άλλους τομείς, εργαζόμαστε σκληρά για να συνεχίσουμε τις αποστολές μας, αλλά γίνεται συνεχώς πιο δύσκολο. Υπάρχει έλλειψη κατάρτισης, χαμηλοί μισθοί, προσωπικές διαφορές και οικονομικές καταδίκες εναντίον συνδικαλιστών, διαδηλωτών ή εκείνων που τολμούν να σταθούν στο δρόμο, στο ZAD , στις γειτονιές ή στην εργασία.

Επιβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας

Πρέπει να οικοδομήσουμε μια γενική απάντηση! Οργανώνουμε τους εαυτούς μας για την οικοδόμηση αλληλεγγύης: δημόσιοι, ιδιωτικοί, συνταξιούχοι, νέοι, και άνεργοι. Γι 'αυτό, ας μιλήσουμε με όλους τους συναδέλφους μας, βρεθείτε στην AG, ας ανοικοδομήσουμε τη συλλογική και διεπαγγελματική αλληλεγγύη, να πάρουμε πίσω την εξουσία στα εργαλεία της εργασίας μας, να ανακαλύψουμε ξανά τη ζωή μας και την κοινωνία μας. Φυσικά, όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και ενέργεια. Αλλά είναι πιο δύσκολο από το να απομονώσουμε στις δυσκολίες μας ή να αισθανόμαστε μόνοι εναντίον όλων; Ας πάρουμε το χρόνο να οικοδομήσουμε μαζί τα εργαλεία και τα θεμέλια μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Δεν θα αλλάξουμε τίποτα σε μια μέρα, ούτε παρέχοντας τη φωνή μας στον έναν ή τον άλλο γραφειοκράτη, σε έναν περισσότερο ή λιγότερο χαρισματικό ηγέτη,

Για ένα άλλο μέλλον

Ο χωρισμός της κοινωνίας μεταξύ ανέργων και επισφαλών, αφενός, και των εργαζομένων αφετέρου, και, για τους τελευταίους, ενός αγώνα για κερδοφορία, παραγωγικότητα, ρευστοποίηση της έννοιας της δημόσιας υπηρεσίας, περιορισμός της κοινωνικής προστασίας, δικτατορία της οικονομίας, υπερεκμετάλλευση και  βιομηχανική και πυρηνική ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος, το κοινό μας καλό σε όλους, το κυνικό εμπόριο όπλων και τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, τα τερατώδη κέρδη των χρηματιστών και τη δυστυχία εκείνων που στερούνται ακόμη και τα απαραίτητα ...

Αυτός ο θορυβώδης κόσμος που μας επιβάλλεται την ίδια στιγμή που μας ζητείται να τον φτιάξουμε, εμείς, οι εργαζόμενοι, μπορούμε να αρνηθούμε. Επειδή κατασκευάζουμε όλα τα αγαθά και παρέχουμε όλες τις υπηρεσίες, πρέπει να οργανώσουμε την παραγωγή για το καλό ολόκληρης της κοινότητας και όχι για το μεγαλύτερο κέρδος ή για την υπερβολική φιλοδοξία των λίγων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο συνδικαλισμός πρέπει να γίνει αυτό που δεν θα έπρεπε ποτέ να πάψει να είναι: επαναστατικός, δηλαδή να φέρει ένα σχέδιο για μια δικαιότερη, πιο ισότιμη και πιο ελεύθερη κοινωνία. Ως αποτέλεσμα, η CNT έχει τώρα μια συνδικαλιστική πρακτική που ξεπερνά την προσεκτική συνδιαχείριση της κοινωνίας όπως είναι.

Φυσικά, αυτό είναι να υπερασπιστούμε τα άμεσα συμφέροντα όλων, αλλά και να σχεδιάσουμε ένα άλλο μέλλον, υιοθετώντας μια μεθοδολογία της ένωσης που συγκρούεται με τα ιεραρχικά πρότυπα που διέπουν το παρόν μας. Η CNT είναι η μαχητική προσπάθεια ενάντια στην γραφειοκρατία. είναι μια διαεπαγκελματική αλληλεγγύη αντί για τον εταιρικού χαρακτήρα. είναι ένας συνδικαλισμός ελεύθερος από οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση. Για την CNT, αυτό που είναι θεμελιώδες είναι ότι οι άνθρωποι να αποφασίζουν μόνοι τους. Στο τμήμα, στην ένωση, είναι η γενική συνέλευση που αποφασίζει τα πάντα: δεν υπάρχουν αλεξίπτωτα συνθήματα, δεν υπάρχει "γραμμή" που να ακολουθεί, δεν υπάρχουν υποκινούμενοι πολιτικοί ...

"Εάν αισθάνεστε ότι είστε πολύ μικρός για να κάνετε τη διαφορά, δοκιμάστε να κοιμηθήτε με ένα κουνούπι και θα δείτε ποιος από τους δύο εμποδίζει τον άλλον στον ύπνο του!"

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License