Οι επιτροπές άμυνας στην Καταλανική εξέγερση: Η Αναρχικής έμπνευσης λαϊκή εξουσία μπορεί να κερδίσει.

https://thefreeonline.wordpress.com/2017/11/17/defense-committees-in-catalan-uprising

Οι ακτιβιστές στην Ευρώπη ζωντανεύουν με την άφιξη μιας νέας επαναστατικής δύναμης. Τα καταλανικά CDRs .. οι Δημοκρατικές Επιτροπές Άμυνας, που χαρακτηρίζονται από άμεση, αποκεντρωμένη  δράση συνελεύσεων. Αναρχικοί οργανισμοί εκτός από τον στόχο τους για ένα νέο κράτος Μέσα σε λίγες εβδομάδες ξεπέρασαν τις 172. Αυτή είναι η λαϊκή απάντηση στην νεοφασιστική παραστρατιωτική καταστολή, τη φυλάκιση και την κατάργηση της περιορισμένης τοπικής αυτοδιοίκησης. Η CDR, για παράδειγμα στη Manresa, κάλεσαν διαδηλώσεις έως και 5.000 ατόμων  λίγες μέρες μετά τη σύστασή τους.

Οι επιτροπές άμυνας μπορούν να αναχθούν σε εκείνες που δημιούργησε η CNT στην Ισπανική Επανάσταση για να υπερασπιστούν τη 2η Δημοκρατία από την φασιστική επιδρομή, οι οποίες μεταμορφώθηκαν στις επαναστατικές πολιτοφυλακές. Αυτή τη φορά οι CDRs έχουν εν πολλοίς εμπνευστεί από το μικρό αλλά σημαντικό CUP, ένα αξιοσημείωτο «αναρχο-ρεπουμπλικανικό» αντι-καπιταλιστικό κόμμα.

 Και στη συνέχεια υπήρξε η 2η Γενική Απεργία στις Τετάρτη 8 Νοεμβρίου. Χρεώθηκε σαν ένα μεγάλο flop, που καλέστηκε από τη μικροσκοπική CSC, το οποίο αντιτέθηκαν ή αγνόησαν  όλα τα συνδικάτα και αντιμετώπισε μαζική παραστρατιωτική αστυνομική καταστολή και εκκρεμή εντολή απαγόρευσης. Μόλις λίγες μέρες πριν το καθεστώς που εδρεύει στη  Μαδρίτη είχε χρηματοδοτήσει στόλους κομματικών και ακόμη και αμαξοστοιχίες για να φέρει χιλιάδες βίαιους δεξιούς διαδηλωτές για μία τεράστια διαδήλωση που ανοιχτά οδηγήθηκε από κακοποιούς με σβάστικες, ζέγκ χάιλ και  σύμβολα του Φράνκο.

Είναι αυτό το 1936; Οι άνθρωποι ξεχύνονται από τις γειτονιές και κλείνουν τους δρόμους

Παρ 'όλα αυτά πριν από τις 6.00 π.μ. στις 8 Νοεμβρίου χιλιάδες άνθρωποι μπλοκάρουν τον κύριο αυτοκινητόδρομο Βορρά-Νότιου Α7 που συνδέει τη Γαλλία και την Ισπανία στη παγωνιά της νύχτας του χειμώνα. Βόρεια, ο αυτοκινητόδρομος έκλεισε για πάνω από 13 ώρες στα γαλλικά σύνορα La Jonquera. Στα νότια ήταν ακόμα κλειστός στις 9.00 μ.μ. στην Ampolla.

δείτε επίσης  .. https://thefreeonline.wordpress.com/2017/11/08/2nd-catalan-general-strike-8n- 17 /
Αστυνομία διαπραγματεύεται με τους διαδηλωτές

Η 2η Γενική Απεργία δεν μπόρεσε να κλείσει τη βιομηχανία, αλλά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν από το barrios (γειτονιές), όπου υπάρχει 40% ανεργία των νέων. Όπως και το 1936, μπλοκάρουν όλους τους δρόμους, και με αυτή την ευκαιρία ουσιαστικά σταμάτησαν την κίνηση του  καπιταλισμού.

Οι κύριοι Ρεπουμπλικανικοί οργανισμοί, η ANC και το Omnium υποστήριξαν την απεργία, αλλά ήταν η έκρηξη στη σκηνή των CDR, με τα σχολεία και την Uni κλειστά, που κυριάρχησε στην αντίσταση. Η αστυνομία έμεινε ανίσχυρη αφού δεν έλαβε εντολή να πυροβολήσει  τους «ειρηνιστές» διαδηλωτές.

Οι CDR άρχισαν να διαμορφώνονται τις εβδομάδες πριν από την 1η Οκτωβρίου, αν και πολύ πιο έντονα μετά την παρέμβαση της Πολιτικής Φρουράς στο Υπουργείο Οικονομίας στις 20 Σεπτεμβρίου. Εμφανίζονται με απολύτως αποκεντρωμένο τρόπο, με βάση τις συνελεύσεις, λίγο πολύ ενορχηστρωμένες ανάλογα σε κάθε περιοχή, μεταξύ γειτόνων που δεν είχαν πάντα προηγούμενη εμπειρία πολιτικού ακτιβισμού.

Η αστυνομία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα που περιλαμβάνει συσπειρώσεις που δεν βασίζονται σε ηγέτες, οι οποίες διαχύνονται σε μια νύχτα, ριζοσπαστικοποιώντας μια νέα γενιά νέων. Από την άλλη πλευρά, όταν ο κίνδυνος έχει περάσει, μπορούν να εξαφανιστούν, όπως και τα 15-Μ, ή μάλλον να εξελιχθούν σε νέες μορφές.

Στη μυστική γενική συνέλευση 4 ημερών των νεογέννητων CDRs στο Manlleu στις 4 Νοεμβρίου, επιβεβαιώθηκαν συνολικά 172 επιτροπές και αποφασίστηκε η αντι-ιεραρχική δομή του οργανισμού. "Υπεράσπιση της Δημοκρατίας με ειρηνικό, αλλά σθεναρό τρόπο".

Οι αναρχικοί υποστήριξαν επίσης την 8Ν Γενική Απεργία στην αλληλεγγύη και τον αντιφασισμό.

 

Διαμέσου της άρνησης του καθορισμού τους ως   εθνικιστικές και  κρατικιστικές όλες οι CDR είναι διαφορετικές μεταξύ τους, και μερικές, όπως η Επιτροπή Άμυνας του Raval της Βαρκελώνης είναι κύρια  το αναρχικό αντιφασιστικό δίκτυο που βασίζεται στην κοινοτική άμυνας παρά στον δημοκρατισμό.

Ο τρόπος της οργάνωσης των CDR αντιτίθεται στον έλεγχο των ηγετών και των φατριών και απαγορεύει τον κομματικό προσηλυτισμό, ακολουθώντας τις μορφές του κινήματος 15M Take the Squares, το οποίο εξαπλώθηκε παγκοσμίως και εξελίχθηκε σε μυριάδες μορφές, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος Occupy που εμπνέει ακόμα πολλούς.

Οι CDR άρχισαν να διαμορφώνονται στις εβδομάδες πριν από την 1η Οκτωβρίου, αν και πολύ πιο έντονα μετά την παρέμβαση της Πολιτικής Φρουράς στο Υπουργείο Οικονομίας στις 20 Σεπτεμβρίου. 

"Ειλικρινά, η ανταπόκριση από τον λαό την 1η Οκτωβρίου μας εξέπληξε πολύ, και η ισχυρή κινητοποίηση μας επέτρεψε να συνεχίσουμε να διοχετεύουμε, ως CDR, όλη τη βούληση της πολιτικής συμμετοχής που έχουν οι πολίτες", λέει η Emma Rojas, εκπρόσωπος  μίας από τις επιτροπές. του Manresa.

Ο αυθορμητισμός είναι το κλειδί

Η "πολιτική ένταση" των τελευταίων εβδομάδων είναι κάτι που συμφωνούν όλοι. Μόλις το μονομερές δημοψήφισμα είχε πραγματοποιηθεί και κέρδισε, «η δομή των CDR προχώρησε από τον αυθορμητισμό σε μια μεγαλύτερη τυποποίηση», εξηγεί ο Alba Cano, εκπρόσωπος της CDR της γειτονιάς Cap-pont της Lleida.

Οι συνελεύσεις είναι ανοιχτές σε όλους, αλλά τώρα κάθε επιτροπή έχει έναν ή περισσότερους εκπροσώπους, οι οποίοι εναλλάσσονται  από καιρό σε καιρό, αυτόν που σηματοδοτεί την ίδια συνέλευση, τους διαχειριστές των κοινωνικών δικτύων -Twitter, Whatsapp και Telegram που είναι τα συνήθη επικοινωνιακά κανάλια- και τους συντονιστές του. Τα επίπεδα στα οποία λειτουργούν οι τελευταίοι είναι η γειτονιά, η πόλη, η επικράτεια, η οποία περιλαμβάνει διάφορες περιοχές, και ο εθνικός συντονιστής, που ιδρύθηκε την 4η ημέρα της συνέλευσης του Manlleu.

Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν η ισπανική αστυνομία επιτέθηκε ανεπιτυχώς στο δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου.

"Ο ρόλος μας τώρα πρέπει να είναι να δουλέψουμε ώστε οι άνθρωποι να μην χάσουν την ένταση με την οποία το ισπανικό κράτος μας καταστέλλει και με τις πράξεις μας πρέπει να αποφύγουμε να ομαλοποιήσουμε ότι έχουμε οκτώ συμβούλους και τους δύο Jordis" στη φυλακή ", λέει ο Rojas. "Δεν μπορούμε να παραμείνουμε στον συμβολισμό των κίτρινων λωρίδων, πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο", συμφωνεί ο εκπρόσωπος της Lleida, όπου περασμένη Κυριακή 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους για "την ελευθερία των κρατουμένων". 

60.000 μαθητές σχολείου μπλοκάρουν το κέντρο της Βαρκελώνης στις 28 Σεπτεμβρίου για να ζητήσουν το δημοψήφισμα να προχωρήσει.

Άλλες ενέργειες είναι τα επαναλαμβανόμενα μπλοκαρίσματα δρόμων  που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια τις τελευταίες εβδομάδες. Σε αυτή τη Δευτέρα, στην εσωτερική περιφερειακή οδό της Βαρκελώνης, συναντήσαμε τον Jordi, έναν νέο άνθρωπο που ήρθε για πρώτη φορά με την CDR της περιοχής του, Vallcarca. "Δεν είμαι ικανοποιημένος από την ιεραρχία από πάνω προς τα κάτω που κάποιοι θέλουν να επιβάλουν", εξηγεί.

Η María, που συνταξιοδοτήθηκε και συμμετείχε στην CDR της Gràcia, συμμετείχε επίσης στον ίδιο αποκλεισμό. «Ζούμε το σε καταλανικό στυλ 15-M», λέει.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License