Αλληλεγγύη στην Acta et Verba από Μπρούκλυν-Γιάννινα

Κείμενο που μοιράστηκε στη γειτονιά της κατάληψης Μπρούκλυν στα Γιάννινα ως αλληλεγγύη στο διωκόμενο καταληψία της Acta et Verba που δικάζεται την Παρασκευή 24 Νοέμβρη.

            Πρωτοβρόχια, μυρωδιά από βρεγμένο χώμα και οι πρώτες καμινάδες άρχισαν να ενώνουν τα σινιάλα τους με το πέπλο του χειμώνα. Αναγκαστικά γέρνεις πια τους ώμους, σχεδόν αγκαλιάζεις τον εαυτό σου μέσα στο αδιάβροχο και περπατάς σκυφτή. Το σπίτι πλέον δε θυμίζει θαλπωρή, φέρνει στο νου μια μοναξιά, που ακόμα κι αν ζεις με άλλους δύσκολα σπάει με την Τιβί ανοιχτή. Νοέμβρης μήνας και ήδη η ζεστασιά και η παρέα κοστίζουν ακριβά. Δε βγαίνεις πια στο θεατράκι για να ρεμβάσεις το θερινό ουρανό με μια περιπτερόμπυρα στο χέρι, ούτε ξεμυτάς στο μπαλκόνι για καφεδάκι με τη γειτόνισσα. Βγαίνεις πια μόνο με φράγκα στην τσέπη και ρούχα με στυλ για κάποιο μαγαζί.

            Το τοπικό κανάλι λέει πως ο δήμος χάρισε τα πρόστιμα σε «Βίκο» και «Ζαγόρι» και πως οι επόμενοι χειμώνες θα είναι πιο εύκολοι για τους γιαννιώτες αν προχωρήσει η εξόρυξη υδρογονανθράκων σε Καλπάκι και Ζαγόρι. Κρυώνεις, και με τα καλοριφέρ σβηστά, και δυσκολεύεσαι πια να τους πιστέψεις. Σάμπως ανταπέδωσαν ποτέ οι εταιρείες στους κατοίκους αυτά που λεηλατούν από τη γη τους; Σάμπως άμα ρημάξουνε τα δάση η φύση θα υποκλιθεί μπροστά στα αναπτυξιακά τους σχέδια και θα μας λυπηθεί; Κλείνεις το χαζοκούτι, αν είσαι φοιτητής πρέπει να κάνεις την εργασία σου για αύριο, πρέπει να είναι καλύτερη από όλων των υπολοίπων, σε έναν κόσμο που ο καθένας βαδίζει μόνος και η ανεργία θερίζει πρέπει να είσαι ανταγωνιστικός. Αν είσαι μισθωτός συνωφρυώνεσαι, κι άλλη μείωση στο μισθό μα το βουλώνεις, άλλωστε δεν είχες ποτέ σχέσεις με αυτούς που κάνουν φασαρίες και τσακώνονται με το αφεντικό, εσύ κοίταζες πάντα τη δουλίτσα σου.

Άρχισε πάλι να βρέχει, ακούς έναν περίεργο κρότο, πλησιάζεις στο παράθυρο. Χτυπάνε τα πατζούρια του ερειπωμένου σπιτιού στη γωνία. Πρέπει να ήταν όμορφο σπίτι στον καιρό του, μα τώρα οι σοβάδες του πέφτουν και μόνο ζωύφια το κατοικούν. Νύχτες σαν κι αυτή σου έρχονται στο μυαλό εικόνες από το παλιό στρατόπεδο στον Κατσικά. Η γη πλημμυρισμένη νερό, τσουχτερό κρύο και γυναίκες με μαντίλες να κουβαλούν χαρτόκουτες και κομμάτια φελιζόλ για να μπαλώσουν τις τέντες στις οποίες τις ανάγκασαν να κατοικούν μαζί με τους άντρες και τα μωρά τους. Σε όσους αυτό φαίνεται φυσιολογικό, λένε πως ήρθαν παράνομα ως εδώ. Ε και; Μήπως η νομιμότητα καταπίνει την ανθρωπιά μας; Πολλή μιζέρια... πας για ύπνο!

Το άλλο πρωί, στην είσοδο της πολυκατοικίας, ανάμεσα στους λογαριασμούς βρίσκεις χαρτιά που δεν είναι διαφημιστικά, ούτε και προορίζονται για συγκεκριμένο παραλήπτη. Παίρνεις ένα στα χέρια σου και αρχίζεις το διάβασμα. Λέει πως η ιδιοκτησία συμφέρει μόνο αυτούς που την έχουν μεγάλη, πως αφήνει τα σπίτια να ρημάζουν ενώ άνθρωποι μένουν στο δρόμο, πως η διατήρηση των τιμών των ενοικίων είναι σημαντικότερη από το να έχουν όλοι στέγη. Έχεις ξαναδιαβάσει τέτοια κείμενα, άλλα με λόγο δύσκολο μα εμπεριστατωμένο και άλλα με πιο προσιτή διάθεση μιλάνε για το δικαίωμα στη στέγαση, βρίζουν τους τραπεζίτες, εναντιώνονται στον καπιταλισμό, τα κράτη και τις κυβερνήσεις τους. Για λίγο μένεις σκεπτικός «και τι να γίνει ρε αλάνια; Εδώ ζούμε, ούτε εμένα μ’ αρέσει, αλλά ποια είναι η λύση και ποιος θα μας τη δώσει;». ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  γράφει στο τέλος το κείμενο με μεγάλα γράμματα.

Βγαίνεις μια βόλτα στην πόλη, ευκαιρία είναι σήμερα που δε βρέχει! Πολυκατοικίες, γραφεία, μαγαζιά και πάλι πολυκατοικίες. Βαρέθηκες, το μάτι σου πέφτει σε κτίρια λίγο διαφορετικά από τα βουβά διαμερίσματα που κατακλύζουν την πόλη. Αν μη τι άλλο στις προσόψεις τους κυματίζουν σημαίες ή πανιά που γράφουν ΚΑΤΑΛΗΨΗ. Κοιτάζεις αδιάκριτα μήπως πετύχεις κανέναν άνθρωπο. Στην πίσω αυλή ένα κορίτσι κόβει ξύλα για τη σόμπα, ενώ από το παραθυράκι της κουζίνας βλέπεις έναν άντρα κοντά στην ηλικία σου να ζυμώνει ψωμί. Από το άλλο σπίτι κάποιοι βγαίνουν με κουβάδες στα χέρια και ένα πάκο αφίσες αντιφασιστικού περιεχομένου. Στο άλλο πιο πέρα, σε άλλη γειτονιά, βλέπεις να γίνονται εργασίες. Το θυμάσαι αυτό το ρημάδι απ’ όταν ήσουν μαθητής, ήταν κλειστό και σαν παιδιά φοβόσασταν όταν περνούσατε απ’ έξω και λέγατε πως ήταν στοιχειωμένο. Όμως τώρα βλέπεις τις πόρτες ανοιχτές και κόσμο πολύ να κάνει μαστορέματα, άλλος επάνω στη σκάλα ξύνει το ταβάνι, άλλοι ανακατεύουν στόκο και σοβά και κάποιες βάφουν τον εξωτερικό τοίχο, ενώ ένα τσούρμο παλεύει να ξεπατώσει τη ζούγκλα στην αυλή. Τους χαζεύεις για ώρα, κάποια στιγμή μαζεύονται όλοι σε κύκλο και συζητούν... Με αυτό μοιάζει το ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ που διάβασες το πρωί σκέφτεσαι, «θα πει θαρρώ, όλοι μαζί και όντας ίσοι». Παρατηρείς για λίγο τις φάτσες τους. Με πολλούς έχετε ξανασυναντηθεί, στην ίδια πόλη ζείτε. Άλλους τους είδες στην πορεία τις προάλλες. Κάποιος σε σέρβιρε σ’ ένα μπαρ το προηγούμενο Σάββατο και το παλικάρι στα δεξιά σας έφερε τις πίτσες ένα βράδυ που βλεπατε μπάλα κι έβρεχε καταρακτωδώς. Μερικοί άλλοι έστεκαν έξω από την επιθεώρηση εργασίας, ενώ είσαι σίγουρος πως τα κορίτσια με τα μπογιατισμένα ρούχα αρπάχτηκαν τις προάλλες κάτω από το σπίτι σου με έναν τύπο που έκανε σεξιστικά σχόλια... Κάθεσαι κι εσύ στον κύκλο. Έχουμε πολλά να πούμε για την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και αν στ’ αλήθεια το θέλουμε έχουμε πολύ περισσότερα να κάνουμε. Αντί οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας να γίνονται αλυσίδες που μας κρατάνε βουβούς και υποταγμένους, να τις κάνουμε βροχή που θα ποτίσει το σπόρο της ελευθερίας.

Στις 24/11/2017 δικάζεται ο καταληψίας που συνελήφθη κατά την εκκένωση της κατάληψης Acta et Verba στην οδό Κουρεμένου 5 στα Γιάννινα. Στις 6/3/2015 δυνάμεις των ΜΑΤ παρουσία εισαγγελέα εισβάλανε στο σπίτι ενώ είχανε περικυκλώσει τα γύρω στενά. Αν και Μεγάλη Δευτέρα, η ανταπόκριση του αλληλέγγυου κόσμου ήταν άμεση και κατέληξε σε σύγκρουση με τους μπάτσους. Πέντε μέρες αργότερα το μικρό σπίτι ανακατελήφθη και μέχρι και σήμερα παραμένει ζωντανό και γεμάτο κόσμο να θυμίζει πως οι ιδέες δεν εκκενώνονται.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑΛΗΨΙΑ ΤΗΣ

ACTA ET VERBA

Κατάληψη Μπρούκλυν,

Ακαδημίας 16

brooklyn@espiv.net

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License