ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Συμμετέχουμε και καλούμε στη συγκέντρωση-μικροφωνική αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στο νέο Σωφρονιστικό Κώδικα στο Μοναστηράκι, το Σάββατο 25/11 στις 16:00.

"Η ανυπακοή είναι το θεμέλιο της ελευθερίας. Οι υπάκουοι πρέπει να είναι σκλάβοι."

Τον Οκτώβρη του 2017 κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση για το νέο σωφρονιστικό κώδικα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο οποίος συντάχθηκε από ειδική επιτροπή υπό την προεδρία του εισαγγελέα εφετών, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου και με τη συμμετοχή των επίκουρων καθηγητών, Νικόλαου Κουλούρη και Αντωνίας Ιόλης Τζανετάκη. Μια πρόταση η οποία όσο και αν επιχειρείται να προβληθεί από τα καθεστωτικά ΜΜΕ ως μέτρο που στόχο έχει την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης εντός των τειχών, αποτελεί έναν νόμο έκτρωμα. Πολιτικός του στόχος είναι η συνολική καθυπόταξη των αντιστάσεων εντός και εκτός των τειχών καθώς και η απομόνωση και εξόντωση των πολιτικών αιχμαλώτων του καθεστώτος.

Αρχικά, σε καιρούς κοινωνικής οκνηρίας, εξαθλίωσης, και οικονομικής-πολιτικής αποσταθεροποίησης το κράτος επιδιώκει να ισοπεδώσει τις αντιστάσεις όσων αγωνίζονται, εφαρμόζοντας ένα συνολικότερο σχέδιο καταστολής, μέρος του οποίου αποτελεί και η επεξεργασία και ψήφιση νομοθετημάτων όπως ο νέος σωφρονιστικός κώδικας. Βασική στόχευση του νέου αυτού μέτρου αποτελεί η εντατικοποίηση του ελέγχου και η αυστηροποίηση της καταστολής εντός των τειχών. Στόχευση που επιχειρείται να εφαρμοστεί αρχικά στον έγκλειστο πληθυσμό με παράλληλη επιδίωξη να εφαρμοστεί στο μέλλον και στην υπόλοιπη κοινωνία, όπως και μέσω της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα. Συνολικά ο απώτερος πολιτικός στόχος είναι η επιβολή ενός γενικού κλίματος επίπλαστης κοινωνικής ειρήνης, ώστε να επικρατήσει η συναίνεση, η συστημική σταθερότητα και η αφομοίωση των αντιστάσεων τόσο εκτός όσο και εντός των τειχών.

Σημαντικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η φίμωση της κοινωνίας των φυλακών, η επιβολή ενός ολοκληρωτικού μοντέλου που προκρίνει τον αφοπλισμό όλων εκείνων που είτε ατομικά είτε συλλογικά επιλέγουν να αγωνίζονται ακόμα και κάτω από τις συνθήκες του εγκλεισμού. Με σαφήνεια πλέον ορίζεται ότι οποιοδήποτε αντιστεκόμενο κομμάτι γεννάται μέσα από την κοινωνία των φυλακών θα καταστέλλεται με όλους τους δυνατούς τρόπους (απεργία πεινάς - υποχρεωτική σίτιση, ανυπακοή και αντιδράσεις - πειθαρχικά, άρνηση συνεργασίας- χρήση βίας κ.α.). Οποίοι κρατούμενοι διαταράζουν την κανονικότητα στα κάτεργα των φυλακών θα εξαργυρώνουν το κόστος των επιλογών τους μέσα από μια σειρά συνθηκών ‘’ειδικής’’ κράτησης.

Αποκοπή κάθε πόλου αντίστασης, αποδυνάμωση των αντιστεκόμενων, κατακερματισμός με στόχο την παύση των αγώνων
εντώς των τοιχών. Όλες οι προς το κράτος απειλητικές ενέργειες (κινητοποιήσεις, αγώνες, εξεγέρσεις) καταστέλλονται μέσα από τον νέο σωφρονιστικό κώδικα.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο σύνολο των αιτημάτων των κρατουμένων και τις κινητοποιήσεις τους γύρω από τον νέο σωφρονιστικό κώδικα. Αντιλαμβανόμενοι τον κώδικα ως ένα κομμάτι εφαρμογής του γενικού σχεδιασμού της κρατικής καταστολής ο οποίος μέσα από την ψήφιση του κατ’ αρχήν εκτελεί έναν απαραίτητο κοινωνικό πειραματισμό για την αποδοχή, την συναίνεση και τα αντανακλαστικά αντιστάσεων της κοινωνίας απέναντι στην αφομοίωση και την υποταγή. Προσμετρά τις αντιδράσεις απέναντι στα νέα μέτρα οριοθέτησης καθώς και επιδιώκει την εδραίωση τέτοιων νομοθετημάτων που στόχο έχουν τον περιορισμό των πεδίων αγώνα αντίστασης, και την εξάλειψη των πολιτικών ερεισμάτων που τέτοια πεδία ανοίγουν στο σύνολο της κοινωνίας. Κράτος και κεφάλαιο εξαπολύουν νέα μέτρα απέναντι σε όσους διέπονται από την πολιτική συνείδηση και την ριζοσπαστικοποίησή της.

Συμμετέχουμε και καλούμε στη συγκέντρωση-μικροφωνική αλληλεγγύης στον αγώνα των κρατουμένων ενάντια στο νέο Σωφρονιστικό Κώδικα στο Μοναστηράκι, το Σάββατο 25/11 στις 16:00.


ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΔΥΝΑΜΗ & ΝΙΚΗ
ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ Ν.ΜΑΖΙΩΤΗ Π.ΡΟΥΠΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Ε.Α

 
Συνέλευση αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους, τους φυλακισμένους και τους διωκόμενους αγωνιστές

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License