Η οικονομική ανάπτυξη θα καταστρέψει τα πάντα. Το πράσινο δεν θα λειτουργήσει. Χρειαζόμαστε ενα νέο σύστημα


 

του George Monbiot,

Ο καθένας θέλει τα πάντα - πώς θα λειτουργήσει αυτό; Η υπόσχεση της οικονομικής ανάπτυξης είναι ότι οι φτωχοί μπορούν να ζήσουν όπως οι πλούσιοι και οι πλούσιοι μπορούν να ζήσουν όπως οι ολιγάρχες.

Αλλά ήδη ξεσπάμε μέσα από τα φυσικά όρια του πλανήτη που μας στηρίζουν. Η καταστροφή του κλίματος, η απώλεια του εδάφους, η κατάρρευση των οικοτόπων και των ειδών, η πλαστική θάλασσα, τα έντομα των δένδρων : όλα οδηγούνται από την αύξηση της κατανάλωσης.

Η ΥΠΌΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΉΣ ΠΟΛΥΤΈΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΊ:
ΟΎΤΕ Ο ΦΥΣΙΚΌΣ ΟΎΤΕ Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΌΣ ΧΏΡΟΣ ΥΠΆΡΧΕΙ.

Αλλά η ανάπτυξη πρέπει να συνεχιστεί: αυτό είναι παντού η πολιτική επιταγή.

Και πρέπει να προσαρμόσουμε ανάλογα τα γούστα μας. Στο όνομα της αυτονομίας και της επιλογής, το μάρκετινγκ χρησιμοποιεί τα τελευταία ευρήματα στη νευροεπιστήμη για να σπάσει τις άμυνές μας.

Η έρευνα της Oxfam δείχνει ότι το πλουσιότερο 1% του κόσμου (εάν το νοικοκυριό σας έχει εισόδημα 70.000 ή περισσότερο (78.000 ευρώ), αυτό σημαίνει ότι ) παράγει περίπου 175 φορές περισσότερο άνθρακα από το φτωχότερο 10%.

Όσοι επιδιώκουν να αντισταθούν πρέπει, όπως και οι Simple Lifers στον "γενναίο νέο κόσμο" , να σιγήσουν - στην περίπτωση αυτή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Με κάθε γενιά, η βασική γραμμή της κανονικοποιημένης κατανάλωσης μετατοπίζεται. Τριάντα χρόνια πριν, ήταν γελοίο να αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό, όπου το νερό της βρύσης είναι καθαρό και άφθονο.

Σήμερα, παγκοσμίως, χρησιμοποιούμε ένα εκατομμύριο πλαστικές φιάλες ανά λεπτό .

Κάθε Παρασκευή είναι μια Μαύρη Παρασκευή, κάθε Χριστούγεννα ένα πιο φρικτό φεστιβάλ καταστροφής . Μεταξύ των σάουνων χιονιού , των φορητών ψυγείων καρπουζιού και των έξυπνων τηλεφώνων για σκύλους με τους οποίους παροτρύνουμε να γεμίσουμε τη ζωή μας, το βραβείο #extremecivilisation πηγαίνει τώρα στο PancakeBot : ένας εκτυπωτής κτυπήματος 3 D που σας επιτρέπει να φάτε τη Mona Lisa ή τον Taj Mahal ή το κάτω μέρος του σκύλου σας κάθε πρωί. Στην πράξη, θα φράξει την κουζίνα σας για μια εβδομάδα μέχρι να αποφασίσετε ότι δεν έχετε χώρο για αυτό.

Για σκουπίδια όπως αυτό, σκουπίζουμε τον ζωντανό πλανήτη και τις δικές μας προοπτικές επιβίωσης. Ολα πρέπει να φύγουν.

Η βοηθητική υπόσχεση είναι ότι, μέσω του πράσινου καταναλωτισμού, μπορούμε να συμβιβάσουμε την αέναη ανάπτυξη με την επιβίωση του πλανήτη. Αλλά μια σειρά ερευνητικών εργασιών αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των οικολογικών αποτυπώσεων των ανθρώπων που νοιάζονται για τις επιπτώσεις τους και των ανθρώπων που δεν το κάνουν. Ένα πρόσφατο άρθρο , που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Περιβάλλον και Συμπεριφορά , διαπιστώνει ότι όσοι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως συνειδητοί καταναλωτές χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια και άνθρακα από εκείνους που δεν το κάνουν.

Γιατί; Γιατί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση τείνει να είναι υψηλότερη στους πλούσιους ανθρώπους. Δεν είναι οι στάσεις που κυβερνούν τις επιπτώσεις μας στον πλανήτη, αλλά το εισόδημα.

Όσο πιο πλούσιος είμαστε, τόσο μεγαλύτερο είναι το αποτύπωμα μας, ανεξάρτητα από τις καλές μας προθέσεις. Εκείνοι που θεωρούν τους εαυτούς τους ως πράσινους καταναλωτές, σύμφωνα με το έγγραφο, «επικεντρώνονται κυρίως στις συμπεριφορές που έχουν σχετικά μικρά οφέλη».

Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι που ανακυκλώνουν σχολαστικά, εκτός από τις πλαστικές σακούλες τους, μετρούν προσεκτικά το νερό στις βραστήρες τους και στη συνέχεια παίρνουν τις διακοπές τους στην Καραϊβική, ακυρώνοντας τις περιβαλλοντικές τους αποταμιεύσεις 100 φορές.

Έχω φτάσει να πιστεύω ότι η ανακύκλωση επιτρέπει τις μακρινές πτήσεις τους. Πείθει τους ανθρώπους που έχουν γίνει οικολόγοι, επιτρέποντάς τους να αγνοήσουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις τους.

Τοίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις μας, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τα όρια της πράξης. Η συμπεριφορά μας στο σύστημα δεν μπορεί να αλλάξει τα αποτελέσματα του συστήματος. Είναι το σύστημα που πρέπει να αλλάξει.

Πώς, σε έναν κόσμο στον οποίο όλοι υποτίθεται ότι επιδιώκουν υψηλά εισοδήματα, μπορούμε να αποφύγουμε να μετατρέψουμε  τη Γη, από την οποία εξαρτάται όλη η ευημερία, σε μια μπάλα σκόνης;

 

 

Δίκτυα αντίστασης Μέρος 2 - Υποδομή. Exarcheia και Coop Integral

Με την αποσύνδεση, οι οικονομολόγοι μας λένε: αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση υλικών. Πόσο καλά μπορεί να υπάρξει αυτό; Ένα άρθρο στο περιοδικό PlosOne διαπιστώνει ότι, ενώ σε ορισμένες χώρες έχει σημειωθεί σχετική αποσύνδεση, "καμία χώρα δεν έχει επιτύχει απόλυτη αποσύνδεση τα τελευταία 50 χρόνια".

Μια αναρχική λύση για την υπερθέρμανση του πλανήτη Η Αναρχική Βιβλιοθήκη   από τον P Gelderloos - Σχετικά άρθρα    Εάν η πράσινη καπιταλιστική απάντηση στην κλιματική αλλαγή θα προσθέσει μόνο περισσότερα λάδι στη φωτιά, και αν οι κυβερνήσεις σε παγκόσμια κλίμακα είναι ανίκανες να λύσουν το πρόβλημα ... ..

Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα υλικών και ενέργειας που συνδέεται με κάθε αύξηση του ΑΕγχΠ μπορεί να μειωθεί, αλλά καθώς η ανάπτυξη υπερβαίνει την αποτελεσματικότητα, η συνολική χρήση των πόρων συνεχίζει να αυξάνεται. Το πιο σημαντικό, το έγγραφο αποκαλύπτει ότι, μακροπρόθεσμα, τόσο η απόλυτη όσο και η σχετική αποσύνδεση από τη χρήση βασικών πόρων είναι αδύνατη λόγω των φυσικών ορίων αποτελεσματικότητας.

Ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης 3% σημαίνει ότι το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας διπλασιάζεται κάθε 24 χρόνια .

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περιβαλλοντικές κρίσεις επιταχύνονται με τέτοιο ρυθμό. Ωστόσο, το σχέδιο είναι να διασφαλιστεί ότι θα διπλασιάζεται και θα διπλασιάζεται ξανά, και συνεχίζει να διπλασιάζεται για πάντα. Στην προσπάθεια να υπερασπιστούμε τον ζωντανό κόσμο από το σφύριγμα της καταστροφής, ίσως να πιστεύουμε ότι πολεμάμε τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις και τη γενική ανοησία της ανθρωπότητας.

Αλλά είναι όλοι οι πληρεξούσιοι για το πραγματικό ζήτημα: αέναη ανάπτυξη σε έναν πλανήτη που δεν αναπτύσσεται.

Εκείνοι που δικαιολογούν αυτό το σύστημα επιμένουν ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι απαραίτητη για την ανακούφιση της φτώχειας. Ωστόσο, ένα έγγραφο στην Παγκόσμια Οικονομική Επιθεώρηση διαπιστώνει ότι το φτωχότερο 60% του λαού του κόσμου λαμβάνει μόνο το 5% του πρόσθετου εισοδήματος που παράγεται από την αύξηση του ΑΕΠ.

Ως αποτέλεσμα, απαιτείται αύξηση $ 111 για κάθε μείωση της φτώχειας κατά $ 1.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, με τις τρέχουσες τάσεις, θα χρειαστούν 200 χρόνια για να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα λάβουν $ 5 την ημέρα. Με αυτό το σημείο, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα θα φτάσει τα $ 1 εκατομμύριο και η οικονομία θα είναι 175 φορές μεγαλύτερη από ό, τι σήμερα.

Αυτό δεν είναι ένας τύπος για την ανακούφιση της φτώχειας. Είναι μια φόρμουλα για την καταστροφή των πάντων και όλων. Όταν ακούτε ότι κάτι έχει οικονομική έννοια, αυτό σημαίνει ότι κάνει το αντίθετο της κοινής λογικής .

Αυτοί οι λογικοί άνδρες και γυναίκες που διαχειρίζονται τα θησαυροφυλάκια του κόσμου και τις κεντρικές τράπεζες, που βλέπουν μια απρόκλητη άνοδο της κατανάλωσης ως κανονική και αναγκαία, είναι beserkers, που μέσα μέσα από τα θαύματα του ζωντανού κόσμου, καταστρέφουν την ευημερία των μελλοντικών γενεών για να διατηρούν μια σειρά από φιγούρες που έχουν πάντα λιγότερη σχέση με τη γενική ευημερία.

Ο πράσινος καταναλωτισμός, η αποσύνδεση των υλικών, η αειφόρος ανάπτυξη: όλα είναι ψευδαισθήσεις, που έχουν σκοπό να δικαιολογήσουν ένα οικονομικό μοντέλο που μας οδηγεί σε καταστροφή.

Το σημερινό σύστημα, που βασίζεται στην ιδιωτική πολυτέλεια και τη δημόσια αθωότητα, θα μας απαλλάξει από όλους: σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η πολυτέλεια και η στέρηση είναι ένα θηρίο με δύο κεφάλια.

Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό σύστημα, το οποίο δεν έχει τις ρίζες του στην οικονομική άντληση αλλά στις φυσικές πραγματικότητες, που καθορίζουν τις παραμέτρους με τις οποίες κρίνουμε την υγεία του.

Πρέπει να οικοδομήσουμε έναν κόσμο στον οποίο η ανάπτυξη δεν είναι απαραίτητη, ένας κόσμος ιδιωτικής επάρκειας και δημόσιας πολυτέλειας . Και πρέπει να το κάνουμε προτού η καταστροφή πέσει επάνω μας.

http://www.monbiot.com

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License