Πόλεμος ενάντια στο ναρκισσισμό που προωθεί το καπιταλιστικό μοντέλο .

Και ερωτήματα για την αντιμετώπισή του εντός του κινήματος.

Πόλεμος ενάντια στο ναρκισσισμό που προωθεί το καπιταλιστικό μοντέλο .

Και ερωτήματα για την αντιμετώπισή του εντός του κινήματος.

Εδώ και χρόνια είμαστε αντιμέτωποι με ένα σύστημα που προωθεί έναν στείρο ατομισμό με τη μορφή ενός καθημερινού ανταγωνισμού. Αυτός ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας, από την εργασία μέχρι τις κοινωνικές μας σχέσεις και από την πιο απλή σκέψη μέχρι την πιο εγωιστική ενέργεια. Ο καπιταλισμός έτσι μέσω των προτύπων που μας προπαγανδίζει από την στιγμή που ηλικιακά ξεκινά να μας αντιλαμβάνεται ως πελάτες-θύματά  του (βρεφική ηλικία),  έχει καταφέρει να δημιουργήσει ανθρώπους μίζερους και φαινομενικά μη απομονωμένους (καθότι υπάρχει συνύπαρξη με άλλους ατομιστές που σκέφτονται πανομοιότυπα)  οι οποίοι αναλώνονται συνεχώς στην προσωπική αναγνώριση σε διάφορα επίπεδα και με διάφορους τρόπους/μέσα θέλοντας να επιβεβαιώσουν και  να γιγαντώσουν το εγώ τους . Έτσι φτάνουμε στο σημείο να έχουμε ετεροκαθοριζόμενες οντότητες που μοναδικό σκοπό έχουν την ικανοποίηση κάποιων standards τα οποία έχει θέσει μακρύ αυτό κωλόχερο χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα στη φαρέτρα του.

Λόγω των παραπάνω δημιουργούνται πάρα πολλές παθογένειες οι οποίες μετουσιώνονται στο άτομο σε μια αναζήτηση μιας ναρκισσιστικής επιβολής στους άλλους και  ωθούν σε πολλά φαινόμενα τα οποία είναι χαρακτηριστικά πλέον της σάπιας κοινωνίας στην οποία ζούμε. Αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν εδώ και χρόνια εδραιωμένα και μόνο ο αγώνας των αναρχικών είναι ικανός να τα αντιμετωπίσει καθώς μόνο αυτός ο αγώνας αναπαράγει ένα λόγο και μια δράση ενάντια σε όλα αυτά με όλους τους υπόλοιπους  είναι στην καλύτερη απλά θεατές και στη χειρότερη επικροτητές/θύματα της κατάστασης . Από κει και πέρα αυτό δε σημαίνει πως και  ο ίδιος ο αναρχικός χώρος δε χρειάζεται να δει τα λάθη του και να εντοπίσει τα στιγμιότυπα αυτοαναφορικότητας του .

Παραθέτοντας κάποια παραδείγματα από την κοινωνία :


  1. Η αναζήτηση της κοινωνικής καταξίωσης  με κάθε τρόπο σε μια   φτωχογειτονιά με κουτοπόνηρο τρόπο και κανιβαλιστικές λογικές.
  2. O πιτσιρικάς ο οποίος μεγαλώνοντας με πρότυπα της βιομηχανίας του πορνό , αντικειμενοποιεί τις γυναίκες , και στην προσπάθεια του να γίνει «γαμιάς» καταλήγει να γίνεται ενας σάπιος σεξιστής ο οποίος θα επιδιώξει να τραβήξει κοπέλες με κάμερα κατά τη διάρκεια του σεξ , και θα τα ανεβάσει χώρις συνέναιση στο ίντερνετ με αποτέλεσμα τη διαπόμπευση τους στο διαδύκτιο με ότι άλλο αυτό συνεπάγεται.
  3. Ο άντρας και η γυναίκα που θα ακολουθήσουν τυφλά τα καπιταλιστικά πρότυπα έτσι ώστε να αποτελέσουν το νο. 1 αντικείμενο του πόθου χωρίς να διαθέτουν κρίση για το τι όντως κάνουν. Ο ναρκισσισμός τους ενισχύεται σε βαθμό που οι άνθρωποι γύρω τους γίνονται απλά μέσα για την αυτοβελτίωση τους στους τομείς που τους ενδιαφέρει και οι διαπροσωπικές τους σχέσεις είναι τουλάχιστον πλαστές. Στην προκειμένη περίπτωση ιστορικά το γυναικείο φύλλο έχει χτυπηθεί πιο βάναυσα από τους άντρες στο συγκεκριμένο ζήτημα οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η ανάλυσή του.Να σημειωθεί πως πρόσφατα γεννάται και στη χώρα μας ένα αντιφεμινιστικό διαδυκτιακό ρεύμα εμπνευσμένο από τα memes του alt-right στην αμερική, με σκοπό να δημιουργήσει σεξιστικές αντιλήψεις σε νεαρό target group που ενσωματώνει το σεξιστικό λόγο μέσω υποτηθέμενων αστείων.
  4. O γιός μιας φτωχής οικογένειας που απαιτεί από τους γονείς του να του πάρουν ακριβό αυτοκίνητο έτσι ώστε να αναδειχθεί κοινωνικά και να «κοντραριστεί» με άλλους συνομιλήκους του για το ποιος έχει καλύτερο αμάξι ενώ οι ανάγκες της οικογένειας είναι άλλες και με το ζόρι βγαίνει το νοίκι.Αν κάνουμε μια προσπάθεια καταγραφής κι άλλων παραδειγμάτων η λίστα αυτή δε θα τελείωνε ποτε.

 

Το ζήτημα από κεί και πέρα είναι πως καταφέρνουμε εμείς να αντιπαλέψουμε αυτή την κατάσταση με τα δικά μας προτάγματα και τις δικές μας δράσεις. Να διώξουμε πλήρως την αυταρέσκεια απ ‘ τους δικούς μας κύκλους και να βάλουμε μπροστά την αλληλεγγύη  για μια κοινωνία στην οποία η επιβολή και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο θα μοιάζει μόνο με κακή ανάμνηση και θα αποτελεί απλό ιστορικό αντικείμενο προς μελέτη για να αποφύγουμε ξανά τις ίδιες κακοτοπιές.
 
Τι συμβαίνει όμως όταν αυτές οι συμπεριφορές εμφανίζονται ξαφνικά και ανάμεσά μας ; Τι συμβαίνει όταν χοντρά σκηνικά αποσιωπούνται ; Τι κάνουμε στην περίπτωση που τα συλλογικά αντανακλαστικά μας δείχνουν σκουριασμένα απέναντι σε ανθρώπους που πρέπει να απομονωθούν ; Τι γίνεται όταν ο φόβος διώχνει τα «θύματα» αυτών των συμπεριφορών και όχι τους θύτες ; Προφανώς και ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις οι οποίες μοιάζουν ανόμοιες με τα παραπάνω παραδείγματα αλλά δυστυχώς δεν απέχουν ιδιαίτερα .

 

Κατ’ αντιστοιχία με τα 1,2,3,4 που είδαμε παραπάνω:

1.Τι συμβαίνει άραγε όταν η κοινωνική καταξίωση του μικροαστού υπάρχει κατ αντιστοιχία στους κύκλους μας με μορφή καπελώματος της συλλογικής φωνής από 1-2 άτομα ; Και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αν αυτοί που το εντοπίζουν θεωρούν τους εαυτούς τους απλά θύματα χωρίς να κάνουν κάτι αντιδρώντας ;
Καταλήγοντας η άτυπη ιεραρχία είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει γίνει πιπίλα στο στόμα μερικών , χωρίς να έχουν επίγνωση πως είναι κι αυτοί οι ίδιοι φταίχτες για την ύπαρξή της .

2.Τι γίνεται όταν περνάς έξω από τους χώρους μας και έχεις συναντήσει ανθρώπους να σχολιάζουν συντρόφισσες με τον πιο αισχρό τρόπο μόνο και μόνο επειδή ήπιαν 2 μπύρες παραπάνω οι άνθρωποι ; Γιατί 2 μπύρες σε κάνουν ξεφτίλα σεξιστή εν τέλει και πως γίνεται να ανεχόμαστε ακόμα και απόπειρες βιασμών/βιασμούς που θα μπορούσαν να καταλήξουν και σε διαπόμπευση της κοπέλας ; Τι γίνεται αν έχεις δείρει ανθρώπους με τέτοια συμπεριφορά και έχουν γυρίσει άλλοι μαζικά και σε έχουν χτυπήσει ;

3.Υπάρχει κόσμος που έρχεται σε επαφή με το χώρο γιατί τον βλέπει ως «γραφείο εναλλακτικών συνοικεσίων ; « Τι κάνουμε όταν κάποιος κόσμος μας εκθέτει με τα καραγκιοζιλίκια του τα οποία έχουν σκοπό να εντυπωσιάσουν την ενδιαφερόμενη/ο.

4.Ενώ είμαστε οι από τα κάτω γιατί κάποιοι επιζητούν να έχουν εξοπλισμό των από τα πάνω ; Γιατί κάποιοι στο ζήτημα της αναβάθμισης της βίας είναι κάτι σαν τον φτωχό πιτσιρικά που θέλει bmw όταν δανείζεται το lada του 1980 του πατέρα του ; Τα συρτάρια μας γεμίσαν σφεντόνες από τα 14 και αναζητούμε τώρα κρότου λάμψης και ναυτικές για να μοιάσουμε στους ΜΑΤαδες λίγο παραπάνω ;

Καιρός να αντιμετωπίσουμε τις εσωτερικές παθογένειες  -σπόρους που μας έχει φυτέψει ο εχθρός και να πάμε τη δράση μας ένα βήμα παραπάνω. 

από black 02/12/2017 11:11 πμ.


και η τελευταία πρόταση είναι όλο το ζουμί..όσο σημαντικός είναι ο πόλεμος με όλα τα μέσα στη σαπίλα που γεννά ο καπιταλισμός άλλο τόσο σημαντική είναι και η συνεχής ενδοσκόπηση και κριτική σκέψη και για τον ίδιο μας τον εαυτό..θέλουμε δε θέλουμε,είμαστε και εμείς γέννημα και θρέμμα αυτού του συστήματος και αυτής της κοινωνίας και το να ξεριζώσουμε από μέσα μας,αυτά που μας έχει φυτέψει από τη στιγμή που γεννηθήκαμε είναι πολλές φορές το πιο δύσκολο κομμάτι στο δρόμο που έχουμε επιλέξει

από @ 02/12/2017 1:10 μμ.


οντως, να μην υιοθετουμε τον εξοπλισμο των απο τα πανω, να αντιμετωπιζουμε τα ματ με γυμνα στηθη και αρκετη αποφασιστικοτητα, οπως αρμοζει δηλαδη σε προλεταριους του 2017.

από Άλλα αντί άλλων 02/12/2017 3:17 μμ.


Όσες φορές και να διαβάσει κανείς τις 4 αντίστοιχίες είναι αδύνατο να βρει έστω ψήγματα αντιστοιχίας με τα ούτως ή άλλως γραφικά καπιταλιστικά παραδείγματα,εκτός αν πρόκειται για τους γνωστούς εμμονικούς κουμουνιστές.Η (καπιταλιστική πάντως) επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.Ας μην κάνουμε το ίδιο οι υπόλοιποι.

Αν δεν είσασταν επιβλαβείς και επικίνδυνοι θα απολαμβάναμε τη γραφικότητά σας (μέχρι και το αμάξι το έβαλε LADA* (!),πως δεν μας είπε ότι θέλουν να βλέπουν Superman 3D αντί για Bolek & Lolek...σε ασπρόμαυρη.)

*Για όσους δεν γνωρίζουν τα LADA βγήκαν από τη Σοβιετική Ένωση (τυχαίο μην πάει αλλού το μυαλό σας)

από αρχειοφάγος 02/12/2017 4:51 μμ.


https://athens.indymedia.org/post/1336533/

από anti-narc 02/12/2017 7:22 μμ.


Παρακαλώ κάνε update το ψαχτήρι σταλινικών που χρησιμοποιείς γιατί γελοιοποιείσαι χρησιμοποιώντας τη μάρκα του αυτοκινήτου για να με βγάλεις σοβιετικό . Ελπίζω στο επόμενο ποστ σου ο ανιχνευτής σου να μην εντοπίσει smurfs(small men under red father) στο media player του υπολογιστή μου. Ευχαριστώ.

Κλείνοντας, μια ερώτηση. Πως ορίζεις το "γραφικό" καπιταλιστικό παράδειγμα ; Πιστεύεις ότι κάτι γραφικό στα μάτια μας δεν έχει αντίκτυπο σε άλλο κόσμο ή δε συμβαίνει ; Ο καπιταλισμός χρήζει ανάλυσης μόνο όταν έχουμε να κάνουμε με τον τρόπο που κινούνται οι μεγαλοεταιρίες και μόνο από τη μεριά τους ; Σόρρυ αλλά αυτά τα παραδείγματα είναι βγαλμένα απ' την πραγματικότητα 100%. Αν δηλαδή έχεις επαφή με αυτή, θα τα 'χεις δεις κι εσύ στη γειτονία σου, στη δουλεία σου, στα σχολεία , στις πλατείες , στα γήπεδα κ.ο.κ . 

από λαντα ζαντα 03/12/2017 1:23 πμ.


παλιο ινδιανικο ρητο, εναντια στο φετιχισμο του εμπορευματος: οποιος δεν εχει κυβικα, παει και τα αγοράζει. Καλως ηρθες στον πραγματικό κόσμο. 

Τα ελεγε πριν χρονια ο αρχοντας
https://www.anarxeio.gr/contents/view/stagones-hlioy-sth-stoixeiomenh-polh

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License