ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ» ΚΑΙ «ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΟΛΕΩΝ» ΑΣ ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΟΥΝ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Να σημειώσουμε ακόμα με την ευκαιρία  αυτής της  συνάντησης (όπως και άλλες παρόμοιες παλιότερα), της Silke Maier-Witt με το γιο του δολοφονημένου από τη ΡΑΦ, Hanns Martin Schleyer,προέδρου των Γερμανών Βιομηχάνων, δεν είναι τόσο συγκινητική, καθόλου μάλιστα, όσο διδακτική.   Διδακτική  και προτρεπτική.  Και να εξηγήσουμε τί εννοούμε.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ

Μέλος της Φράξιας Κόκκινος Στρατός ζήτησε συγγνώμη για δολοφονία, 40 χρόνια μετά
Η Silke Maier-Witt ήταν μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης της Γερμανίας «Φράξια Κόκκινος Στρατός» (RAF).
Ο Jörg Schleyer είναι ο γιός του προέδρου του γερμανικού ΣΕΒ, ο οποίος δολοφονήθηκε από την RAF το 1977. 40 χρόνια μετά από το τραγικό «γερμανικό φθινόπωρο», συναντήθηκαν και εκείνη του ζήτησε συγγνώμη.
Ενώ η Γερμανία επουλώνει ακόμη τις πληγές της από εκείνο το τραγικό Φθινόπωρο του 1977, όταν κορυφώθηκε η βία μεταξύ της Φράξιας Κόκκινος Στρατός και της κυβέρνησης της Γερμανίας, όπου επί ενάμιση μήνα τα αιματηρά γεγονότα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο -από την απαγωγή του προέδρου του ΣΕΒ Κολωνίας ως την τραγική ομηρία ανθρώπων μεταξύ της Πάλμα Μαγιόρκας και Μογκαντίσιο – έφτασε η ώρα της συγγνώμης.
Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο Marriott των Σκοπίων, στην FYROM.

 


Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα ,χώρες που για χρόνια ταλαιπωρήθηκαν από τη δράση των οπαδών της ΄Ενοπλης Λαϊκής Πάλης . Σήμερα, μόνο στην Ελλάδα συνεχίζεται αυτή η ...παλαιομοδίτικη αντίληψη της επανάστασης, αλλά  φανερά  πια κι εδώ με πολύ λιγότερους οπαδούς απ΄όσους, οφείλουμε ιστορικά να παραδεχτούμε,  πως είχε στα πρώτα χρόνια που ξεκίνησε η δράση της, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας των «συνταγματαρχών».

Με αφορμή την παραπάνω πρόσφατη   συνάντηση και την συμβολική-σημειολογική της αξία, θα επιχειρήσουμε μια συνοπτική, προσέγγιση της ιστορικής  απαξίωσης πλέον αυτής της επαναστατικής διαδικασίας ανατροπής του Συστήματος μέσω της ΄Ενοπλης Λαϊκής Πάλης και παράλληλα θα προχωρήσουμε για τη χώρα μας  και σε μια πρόταση ανατρεπτικής, ας τη χαρακτηρίσουμε έτσι, συμπεριφοράς του Συστήματος  απέναντι  στους εχθρούς του . Να σημειώσουμε ακόμα με την ευκαιρία  αυτής της  συνάντησης, όπως και άλλες παρόμοιες παλιότερα, της Silke Maier-Witt με το γιο του δολοφονημένου από τη ΡΑΦ, Hanns Martin Schleyer,προέδρου των Γερμανών Βιομηχάνων, δεν είναι τόσο συγκινητική, καθόλου μάλιστα, όσο διδακτική.   Διδακτική  και προτρεπτική.  Και να εξηγήσουμε τί εννοούμε.

Η ΄Ενοπλη Λαϊκή Βία ιστορικά αποδείχτηκε ατελέσφορη, αναποτελεσματική στην υπόθεση της Επανάστασης και της ανατροπής των συστημάτων εξουσίας που γνωρίζουμε  ως σήμερα σε όποιες χώρες και εποχές κι αν εφαρμόστηκε και   κατίσχυσε. Κι αυτό  για… «χίλιους» λόγους. Επισημαίνουμε τους  σπουδαιότερους:
 
  1. Αν το ζητούμενο  αυτής της μορφής της  βίας είναι η συνειδητοποίηση των μαζών και η συμμετοχή τους στη διαδικασία μιας επανάστασης για τη βίαιη  ανατροπή  του Συστήματος και την εγκαθίδρυση ενός διαφορετικού μοντέλου -τρόπου λειτουργίας και συμπεριφοράς  των κοινωνιών  ,μέσα από την Ιστορία αποδείχτηκες πως ουδέποτε και σε καμιά χώρα μια τέτοια ένοπλη δράση ομάδων, συνειδητοποίησε τις μάζες της εποχής τους και τις εξώθησε σε εξεγέρσεις. Παραδείγματα χαρακτηριστικά και καθοριστικά στην Ευρώπη   η Ιταλία, η Γερμανία,  η Ελλάδα. Οι  Ερυθρές Ταξιαρχίες, ο Κόκκινος Στρατός και ο ΕΛΑ-17Ν , όχι μόνο δεν κατάφεραν να ξεσηκώσουν με την ένοπλη δράση τους τα πλήθη, αλλά αντίθετα προκάλεσαν και την αναμενόμενη  αντίδραση του Συστήματος, που στην προσπάθειά του να  αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη βία ,την  καθιέρωσε  και την προπαγάνδισε ως τρομοκρατία, την απαξίωσε παντοιοτρόπως μέσα από τη βιομηχανία παραπληροφόρησης που ελέγχει και παράλληλα αύξησε παράλογα, εξωφρενικά και παντοιοτρόπως το κατασταλτικό της μηχανισμό, που  έχει στόχο  την  αντιμετώπιση της . Από την άλλη,  τα πλήθη στο σύνολό τους, απαξίωσαν εντελώς αυτές τις επαναστατικές μεθόδους. Να θυμίσουμε μόνο πως στην Ελλάδα,  με τη σύλληψη των μελών της 17Ν, αλλά και του ΕΛΑ νωρίτερα, δεν «κουνήθηκε φύλλο» στη χώρα. Κι ας υποστήριζαν τα μέλη της 17Ν  στις προκηρύξεις τους  πως μπορούσαν να κατεβάσουν και ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στο Σύνταγμα. Δε συνέβη ποτέ. Αντίθετα, οδηγήθηκε τελικά εντελώς  μόνοι στις  φυλακές με ελάχιστες τις φωνές συμπαράστασης.
  2. Η δράση των μελών τέτοιων οργανώσεων ΄Ενοπλης Λαϊκής Βίας, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις τυφλή και παράλογη. ΄Εχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο συγκεκριμένο θέμα. Πώς επιλέγονται, με ποια κριτήρια οι στόχοι και εκτελούνται αυτοί και όχι άλλοι  ως υπαίτιοι της συντήρησης ,της στήριξης του Συστήματος; Πρόκειται για τιμωρία, για παραδειγματισμό ,για συμβολισμό ή μήπως εκτελούνται  λόγω ευκολίας προσέγγισης αυτών των θυμάτων έναντι κάποιων άλλων, που είναι στόχοι καλύτερα φυλαγμένοι; Γιατί και πώς τελικά επιλέγονται να  εκτελεστούν αυτοί και όχι οι άλλοι;  Γράφουμε,για παράδειγμα, συνεχώς εδώ για την  εντελώς "περίεργη", κατά τη δική μας άποψη, εκτέλεση  του  Παύλου Μπακογιάννη από τα μέλη της Β17Ν.  Κυρίως ,επειδή το θύμα υπήρξε γαμπρός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα, λίγο μετά την εκτέλεση ,  όλως ανεπάντεχα πολιτικά και πέραν πάσης κομματικής, ελληνικής  λογικής, εκλέχτηκε πρωθυπουργός της χώρας. Ομοίως «περίεργο» είναι το γεγονός πως ενώ μια από της αιτίες εκτέλεσης  του Π. Μπακογιάννη υπήρξε, όπως αναφέρεται μετά στην προκήρυξη,  η εκδοτική συνεργασία του με τον τότε μεγαλοτραπεζίτη  Γ. Κοσκωτά, τα μέλη της 17Ν επιλέγουν να δολοφονήσουν  τον τελευταίο  "υπάλληλο" του Κοσκωτά και όχι το ίδιο το "αφεντικό", που φανερά και ασύστολα την εποχή εκείνη χρηματοδοτούσε  τον τότε πρωθυπουργό  Ανδρέα Παπανδρέου και άλλους μεγαλόσχημους του κόμματος.
  3. Η ΄Ενοπλη Λαϊκή Πάλη, εκτός των άλλων αρνητικών της συνεπειών, καθιστά τα μέλη της και εντελώς αποκομμένα ,κυρίως πολιτικά, από την πραγματικότητα. Η φαντασιακή διάσταση  που τα διακατέχει πως, δηλαδή,   τη δράση τους παρακολουθούν κατάπληκτοι και ενθουσιασμένοι χιλιάδες οπαδοί τους ή περιμένουν πώς και πώς κείμενά τους (συνήθως έρχονται αμέσως μετά από μια βίαιη ενέργειά τους),είναι πέρα για πέρα ιστορικά αστήρικτη. Μπορεί όντως  να παρακολουθεί ευάριθμοι συμπολίτες με  ενδιαφέρον, πολλές φορές και με αγωνία, τρόμο και περιέργεια, σκεπτικιμσό  αυτές τις ενέργειες, αλλά δίκην κινηματογραφικού έργου με καταιγιστική περιπέτεια. Ποτέ, ως πραγματικό λόγο να ακολουθήσουν και οι ίδιοι οι θεατές των παράδειγμα των πρωταγωνιστών. Βεβαίως, μπορεί τέτοια δράση  να επηρεάζει καθοριστικά  και μια μερίδα του πληθυσμού, κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων, που διακρίνονται για έντονο πολιτικό, κοινωνικό προβληματισμό και ακτιβισμό, με μεγάλα αποθέματα δυναμικότητας, και ανάγκης εκτόνωσής της, αλλά στην ουσία ο λαός, που στην πραγματικότητα παραμένει στους αιώνες ένα πλήθος, μια μάζα ,αρέσκεται αποκλειστικά για τον «άρτον και το θέαμα» .Εν ολίγοις για  τη βολή του, παρά για την προσωπική συμμετοχή του στην Επανάσταση για την αλλαγή του κόσμου και την ανατροπή του Συστήματος. Μένει με άλλα λόγια  αμέτοχος στα δρώμενα. Και κάποτε ,αν δεν του είναι αδιάφορες, είναι και εχθρικά διακείμενος σε τέτοιες ενέργειες
  4. Μεγάλη σύγχυση  επικρατεί μεταξύ κάποιων μελών οργανώσεων ΄Ενοπλης Πάλης, όσον αφορά το ζήτημα των κριτηρίων στη διάκριση μιας καθαρά  "ποινικής» πράξης και μιας επαναστατικής. Μιας απαλλοτρίωσης και μιας ληστείας,ας πούμε. Στο όνομα της επανάστασης κάποια μέλη αυτών των οργανώσεων ανακηρύσσουν εαυτούς «υπεράνω», όχι τόσο των νόμων που ισχύουν για όλους τους άλλους, όσο  των απαράγραπτων και διαχρονικών  φυσικών αρχών και δικαίων .Και με  το γνωστό  «αφύσικο» επιχείρημα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», προχωρούν σε πράξεις, που  τις αποκαθαίρουν ηθικά και τις αναγνωρίζουν ή τις παρουσιάζουν ως  ηθικά αποδεκτές, ακόμα και επιβεβλημένες ,ως μέσο κατίσχυσης της επαναστατικής διαδικασίας που οι ίδιοι διεξάγουν, αλλά,δυστυχώς,  στην πραγματικότητα ερήμην  των λοιπών,  πολλών   επαναστατών.
  5. Αν η αλλαγή, ο "κόσμος ανάποδα" ιστορικά δεν ήρθε ποτέ με κανενός είδους επανάσταση, σε καμιά  εποχή  και μάλιστα με καθολική λαϊκή συμμετοχή, πόσω μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει ο κόσμος, να καταργηθεί το υπάρχον Σύστημα με «κλεφτοπόλεμο», έτσι ακριβώς, όπως τον διεξάγουν οι λεγόμενοι «Αντάρτες των Πόλεων». Με «στρακαστρούκες», με φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ δεν πέφτει το Σύστημα. Ούτε καν με πιστόλια και ρουκέτες. Και όσους κι αν εκτελέσουν τέτοιους στυλοβάτες του Συστήματος, το ίδιο  είναι σαν τη Λερναία ΄Υδρα. Κόβεις ένα κεφάλι, φυτρώνουν δέκα. Ιστορικά, επομένως,  είναι καταδικασμένες εν τη  γενέσει τους τέτοιες τακτικές κλεφτοπόλεμου και ΄Ενοπλης Λαϊκής Βιας. Αν κάποτε αλλάξει ο κόσμος, αν πέσει το υφιστάμενο  συστημικό καθεστώς και έρθουν οι εποχές με τις αντιεξουσιαστικές, αταξικές κομμουνιστικές κοινωνίες και συλλογικότητες, αυτό  θα γίνε ΜΟΝΟ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μέσα από το ίδιο το Σύστημα . Και μάλιστα,  με ειρηνικές διαδικασίες. Η χρήση για παράδειγμα με τον καιρό της Τεχνητής Νοημοσύνης με τεράστιες δυνατότητες, σε σημείο που σήμερα είναι αδύνατον να επισημάνουμε τις ασύλληπτες ικανότητές της,  θα φέρει τα "πάνω κάτω" και στον τρόπο  "διακυβέρνησης» του κόσμου και στην ποιότητα των θεσμών των κοινωνιών του. Φτάνει να προγραμματιστεί από την ομάδα των «σοφών επαναστατών" που θα εξοπλίσουν  τα ρομπότ  με αρχές «ανθρωποκεντρικές", βασισμένες στις απαράγραπτες, αναλλοίωτες και διαχρονικές φυσικές αξίες. Και για όσους θα αντιτείνουν  πως πάλι το Σύστημα θα καταφέρει να αλώσει το «operation center» και θα επιβάλει  εκείνο τη θέληση του, θυμίζουμε πως σήμερα, 70 και περισσότερα χρόνια μετά τον τελευταίο φονικότατο, παγκόσμιο πόλεμο, ο κόσμος δεν είδε άλλη όμοια τραγωδία, όπως σε εκείνον  και, κατά τα φαινόμενα, τέτοια άλλη, παγκόσμια σύρραξη δεν πρόκειται να γίνει. Να, που όπλα μαζικής καταστροφής, όπως η πυρηνική  ενέργεια, χρησιμοποιούνται τελικά για ειρηνικούς σκοπούς, έστω κι αν ακόμα κάποιες παράλογες εξουσίες ,τα χρησιμοποιούν  ως απειλή και  "δαμόκλειο σπάθη" στις κεφαλές μας. Το ίδιο και στην ιατρική, τη βιολογία, τη διαστημική στις άλλες παρεμφερείς επιστήμες. Το Σύστημα μπορεί ακόμα  να τις ελέγχει, αλλά δεν μπορεί να τις στρέψει πια ενάντια στο σύνολο των ανθρώπων. Αντίθετα, αναγκάζεται να τις αξιοποιήσει προς όφελος του ατόμου. Με το χρόνο,  ο κόσμος θα γίνεται καλύτερος, ασφαλέστερος και πιο κοντά στις μελλοντικές κοινωνίες που όλοι, όσοι αγωνιζόμαστε σήμερα γι΄αυτές,  περιμένουμε.
΄Υστερα απ΄ αυτές τα διαπιστώσεις ,θα συστήναμε σε όσους σήμερα ακόμα επιμένουν σε τέτοιες  ανώφελες και ατελέσφορες μεθόδους αλλαγής τους Συστήματος  να το «ξανασκεφτούν». Να συνειδητοποιήσουν την ιστορική πραγματικότητα πως έτσι δεν αλλάζει ο κόσμος. Να ενταχθούν και τούτοι  χωρίς όπλα, χωρίς βία και αίμα, χωρίς εκατέρωθεν κατάρες και απειλές στον αγώνα για να αλλάξουμε έτσι, όπως προσδιορίσαμε την αλλαγή.


Από τη άλλη ,το Σύστημα, οφείλει  κι αυτό να αντιληφθεί πως ως σήμερα δεν είχε ούτε  επιδεικνύει και τις καλύτερες επιλογές στον τρόπο που χειρίζεται την εξουσία. Η αδικία, η αναξιοκρατία, η καταπάτηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, η άνιση κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, εκατοντάδες τέτοια αρρωστήματα είναι δικά του εγκλήματα. Κι αυτοί που ως «Αντάρτες Πόλεων»  εντάχθηκαν  σε τέτοιους χώρους βίας  δεν ήταν δα και οι χειρότεροι. Αντίθετα. Πολλοί απ αυτούς με καθαρούς ιδεολογικούς προσανατολισμούς και  "αθωότητα", «έβαλαν το κεφάλι τους στο ντορβά»  και έκαναν ό,τι έκαναν. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις αρχικές τους  ιδεολογικές προθέσεις, αν δε θέλει να εθελοτυφλεί.

 Είναι καιρός  να "καταθέσουν τα όπλα"   και οι δυο αντίπαλοι. Δε λέμε, βέβαια,  να γίνουν και φίλοι. Εδώ δε βλέπουμε ούτε  εμείς, που είμαστε αντίθετοι με τη μορφή βίας,  έστω και με ελάχιστη συμπάθεια το Σύστημα. Αντίθετα, μάλιστα το πολεμάμε με το δικό μας τρόπο. 


 Με σεβασμό ,λοιπόν, στις ανθρώπινες  ΦΥΣΙΚΕΣ αξίες, με "υπέρβαση" από τη χαμέρπεια,  όπως είναι η εκδικητικότητα, το μίσος, η αδιαλλαξία,  η σκληρότητα, το ίδιο το Σύστημα, ως  καθ΄ολοκληρία στους αιώνες υπεύθυνο για την κακοδαιμονία του ανθρώπου που είναι εξακολουθητική ως τις ημέρες μας και είναι η αιτία που οδήγησε πολλά από τα μέλη των κοινωνιών (και όχι άδικα) στα άκρα,  ας συνειδητοποιήσει πως πέρα από ηθική υποχρέωση έχει και συμφέρον να επιδείξει μεγαθυμία και συγχωρητικότητα. 


 Και   ως πρώτο βήμα, όπως και πάλι είχαμε παλιότερα από εδώ προτείνει , οφείλει να προχωρήσει στη  χορήγηση αμνηστίας  σε όλους όσοι βρίσκονται αυτή την ώρα  στις φυλακές και χαρακτηρίζονται  ως πολιτικοί κρατούμενοι. Είναι κίνηση σωφροσύνης, διαλλακτικότητας και προπαντός ένα μάθημα  συμπεριφοράς, αλλά ταυτόχρονα και εξιλέωσης για τα αναρίθμητα θύματά του, ανά τους αιώνες ,απείρως περισσότερα απ΄όσα όλα μαζί των «Ανταρτών Πόλεων» σε όλες τις εποχές ,εξαιτίας της απάνθρωπης και εγκληματικής  άσκησης της εξουσίας του.  
 

από Απλη Λογικη 04/12/2017 1:22 πμ.


Ρε παιδια απο Σ.Ο., καλα κανετε και δημοσιευται αποψεις που δεν ειναι αρεστες σε πολυ κοσμο.
Αλλα οταν καποιοσ γραφει επωνυμα και για θεματα που αγνοει ( μιλαμε για τρομερα ιστορικα λαθη για γεγονοτα), ας αποδειξει  ΠΟΥ ειναι ιστορικος( ολοι μπορουνε να πουνε οτι ειναι ιστορικοι, δημοσιγραφοι, πολιτικοι επιστημονεσ, κλπ)= αφου βαζει τον τιτλο ιστορικος και ΔΕΝ γραφει ανωνυμα, ε, ας βαλει που ειναι, τι πτυχιοα εχει και με τι ασχολειται.
Αλλιως ειναι ενας μυθομανης, που παραπληροφορει και αφου γραφει :
"Από τη άλλη ,το Σύστημα, οφείλει  κι αυτό να αντιληφθεί πως ως σήμερα δεν είχε ούτε  επιδεικνύει και τις καλύτερες επιλογές στον τρόπο που χειρίζεται την εξουσία." 
- τι ειναι τ συστημα?
-προφανως αφου δεν χειριζεται καλα την εξουσια , να γυρισουμε στομ μεσαιωνα , η, σε κανα παγκοσμιο πολεμο.Ποτε ειχε καλυτερες επιλοηες?? 
(σαν λεκτορας , αν καποιος μου εγραφε ενα τεοιο κειμενο, θα τον πετα γα εξω και δεν θα επαιρνε ποτε πτυχιο= δεν ξερει ο "επωνυμος ιστορικος' τι του γινεται....και ΔΕΝ ειναι ιστορικος....

από ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ (Homo-Naturalis.gr) 04/12/2017 1:41 μμ.Ο Λέκτορας, ο λέκτορας που μας το παίζει ...΄Εκτορας.!

1. Λοιπόν,από το τρόπο που γράφεις είναι "ηλίου φαεινότερο" πως δεν έχεις περάσει ούτε έξω από το πανεπιστήμιο. ΄Ασε που  δεν διαθέτεις  "απλή λογική" με τον τρόπο που νομίζεις πως επιχειρηματολογείς. Τί πάει να πει "τί είναι το Σύστημα"; Και για ποιους  "Μεσαίωνες και  παγκόσμιους πολέμους" τσαμπουνάς;  Και  εσύ που ...ξέρεις τί σου γίνεται, γιατί δε μας παραθέτεις επιχειρήματα (που δεν έχεις),αλλά κρύβεσαι πίσω από μπλα μπλα. Αν θέλουμε να κρίνουμε κάποιον παραθέτουμε επιχειρήματα,όχι φρου -φρου και αρώματα. 

2. Ο συντάκτης του κειμένου είναι ο Διδάκτορας της Ιστορίας  Νίκος Αδαμόπουλος, υπεύθυνος του σάιτ Homo-Naturalis.gr.Αν επισκεφτείς τον ιστότοπό μας  (ο γράφων είναι ένας από τους συνεργάτες του), θα δεις στην "ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ" την πολιτική,ακτιβιστική και επιστημνική πορεία του ιστορικού.

3. Και στοιχειώδης λογική απαιτεί να μην κρυβόμαστε,όταν  κρίνουμε κάποιον, που υπογράφει τα κείμενά του.

από @ 04/12/2017 1:48 μμ.


θα ηθελα να ρωτησω ποιος ο σκοπος να γραφετε το κειμενο σας με εντονα γραμματα. Προσπαθειτε να περασετε τον λογο σας με αυτη την γραμματοσειρα πιστευωντας πως ο αναγνωστης θα το δει με αλλο ματι;

από Sc 04/12/2017 7:13 μμ.


Μια σπίθα ανάβει τα ξερά χορτάρια
Τ αφανίζει
Δεν αφήνει τίποτα
Μόνο έναν μαύρο κύκλο
Θα ρθουν πολλοί με μάνικες και γεμάτους κουβάδες
Να σώσουν ο,τι αγαπούν περισσότερο
Ματαίως 
Η φωτιά θα πέσει
Θα κάψει
Θα σωθεί το οξυγόνο
Αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας
Κι ύστερα
Νέα Ζωή
Μ αγκάθια πάλι...
...κι ανθούς
Αλλιώς
Λίπασμα θα γίνουν τα σάπια φύλλα
Αν προλάβουν και δεν τα πνίξουν οι αγριαδες.

Κάπως έτσι κινείται η ιστορία μέσα στο δικό μου τ ανθρώπινο κεφάλι...

από Νικος Αδαμόπουλος 05/12/2017 1:30 μμ.


1. Η γραμματοσειρά που λές, έχει δημιουργήσει όντως προβλήματα εδώ. Η Δ.Ο το  γνωρίζει.

΄Οχι, δε γράφω με έντονα γράμματα για να προσέξουν το κείμενο. Απλά,η γραμματοσειρά που έχω στο  κομπιούτερ  μου δεν είναι συμβατή εδώ.Για παράδειγμα,αν  γράφω στη δική μου γραμματοσειρά Νο 5, εδώ τη βγάζει στο μέγεθος που βλέπεις στο κείμενο.Αν γράψω στη Νο 6, εδώ θα είναι αδιάβαστα.
 
Παράλληλα,πρόβλημα υπάρχει και στις παραγράφους και στη στοίχιση των σειρών.

Κάποια στιγμή  πρέπει να πετάξω τον κειμενογράφο μου.

Αν ενοχλεί,πάντως, ζητώ συγγνώμη. 


2. Δυνατοί οι στίχοι και η μεταφορική του διάσταση το κάνει αξιότερο.
 Η Ιστορία,όμως,δεν είναι ποίηση. Από τις στάχτες, συνήθως δεν υπάρχει αναγέννηση. Κι ένα δάσος αν καεί,ακόμα κι αν αναδασωθεί, περνούν χρόνια και δεν αποκτά ποτε το κάλλος που είχε.

Εν ολίγοις, αυτή η μανία του ανθρώπου για καταστροφή για συσσώρευση ερειπίων, με τους πολέμους και το αίμα ποτάμια, καθυστέρησε την εξέλιξη του πολιτισμού.Και σαν τέτοιο, δεν εννοούμε μόνο τον τεχνολογικό,αλλά κυρίως εκείνον που αφορά ανθρωποκεντρικά ζητήματα.Την κουλτούρα που προάγει τον ανθρωπισμό,την αλληλεγγύη,τη συμπαράσταση στον ανήμπορο, τον ταλαιπωρημένο,τον πένητα.

Δεν είναι επομένως απαραίτητο ιστορικά να καίμε για να αναδασώνουμε.Είναι μια σισύφεια προσπάθεια,δεν έχει νόημα και δε στηρίζει την εξέλιξη.

Και στο κάτω-κάτω,δοκιμάσαμε τη "φωτιά και το τσεκούρι" αιώνες τώρα. Ας δούμε και άλλους δρόμους , άλλες μεθόδους επανάστασης και αλλαγής.
 

από Κυριε αδαμαντοπουλε 05/12/2017 9:44 μμ.


Προφανως δεν εχετε δουλεψει ποτε για να ειστε τοσο ψυχραιμος.ουτε εχετε πεινασει.και βεβαια ως ιστορικος θα γνωριζετε τι σημασια εχει η τιμη(ιδιαιτερα ιστορικα στα βαλκανια) και η εκδικηση.δεν εχει σημασια αν θα αλλαξει ο κοσμος η οχι αλλα η εκδικιση για τους εξευτελισμους τους εκβιασμους και την σκλαβια που βιωνουμε.και ενας κλεφτης,ανταρτης,χαιντουκος  ,ζεημπεκης (παμπολλα παραδειγματα απο καθε γωνια της γης)τον 18ο αιωνα  πχ δεν ειχε ελπιδες να ριξει τους τυρανους του αλλα πολεμαγε με μανια μεχρι τελους και στο τελος κατι εμεινε.Εστω και ενα τραγουδι να τον θυμουνται οι επομενοι σκλαβοι που θα εξεγερθουν.Οτι γινετε παντα γινετε και τωρα τι επειδη την σημερινη τυρανια την ονομασαν δημοκρατια;Μπορει τα παντα απειθαρχα και κακοτραχαλα βουνα να ερημωσαν αλλα οι απειθαρχοι σκληροι αδαμαστοι και πεισματαριδες κατοικοι τους βρισκονται στις ομορφες πολεις σας και συνεχιζουν να πολεμουν οποιον παει να τους επιβληθει
αναρχικος μελετητης της ιστοριας που μισει τους ακαδημαικους

από δεν εχει δουλειά στο ιντυ αυτη η σαβούρα 05/12/2017 10:38 μμ.


Αυτοσχέδια ρουκέτα είχαν κατασκευάσει οι 9 Κούρδοι -Τι βρέθηκε στις γιάφκες


Στη γιάφκα των Κούρδων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα υλικά και σύνεργα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Στις φωτογραφίες απεικονίζεται ένα βάζο με αμμωνιοδυναμίτιδα, μανταλάκια που λειτουργούν ως διακόπτες για τον εκρηκτικό μηχανισμό, καλώδια, ένα ρολόι, κινητό τηλέφωνο και ένα πιστόλι CZ που είχαν πετάξει στα κεραμίδια ενός σπιτιού.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τη συλλογή στοιχείων με τις αρχές να εξετάζουν τους υπολογιστές και τα στικάκια USB που βρέθηκαν στις τρεις γιάφκες, προκειμένου να βρουν στοιχεία για τον στόχο της βομβιστικής επίθεσης που ενδεχομένως ετοίμαζαν οι συλληφθέντες

Ούτε λίγο ούτε πολύ , μας πήγαιναν για πόλεμο με την Τουρκία οι αναίσθητοι, οι παρανοϊκοί αυτοί Κούρδοι τρομοκράτες. Είναι «ηλίου φαεινότερο» πως ετοιμάζονταν να χτυπήσουν τον Ερντογάν, που στις 7-8 Δεκέμβρη επισκέπτεται την Αθήνα! Αλλιώς τι τις ήθελαν τις ρουκέτες; Σε πόλεμο πήγαιναν; ΄Η θα χτυπούσαν, Κούρδoι αυτοί, ελληνικούς στόχους; Το αποκλείουμε εντελώς.

Φαντάζεται κανείς τι θα συνέβαινε από την απέναντι μεριά, αν σκοτωνόταν ο Ερντογάν στη χώρα μας; Οι άλλοι και με το δίκιο τους, θα βομβάρδιζαν επί τόπου την Αθήνα. Μιλάμε για μακελειό πραγματικό. Και μάλιστα, θα υποστήριζαν πως η επίσκεψη ήταν παγίδα. ΄Εφερε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ερντογάν στην Αθήνα, για να τον σκοτώσουν οι φίλοι του Κούρδοι. Και είναι γνωστές οι εγκάρδιες σχέσεις του ΄Ελληνα πρωθυπουργού με το σοσιαλιστή ηγέτη των Κούρδων της Συρίας, Σαλέχ Μουσλίμ και το σοσιαλιστή πρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Απίστευτες καταστάσεις. Αυτή η Ιστορία της συμμαχίας, της στήριξης και της προσφοράς φιλοξενίας σε Κούρδους τρομοκράτες πρέπει να τελειώσει. Είναι απασφαλισμένη βόμβα η «εθνική» πολιτική που έχει χαραχτεί εδώ και χρόνια και αφορά τις καλές σχέσεις μας με τους Κούρδους και την αμέριστη στήριξή της Ελλάδας για την ίδρυση Κουρδιστάν. Κι ακόμα χειρότερα, όταν είναι σε όλους πια γνωστό πως πραγματοποιείται και στρατιωτική εκπαίδευση Κούρδων τρομοκρατών στη χώρα μας.
Εδώ και τώρα να τελειώνουμε. Να καταγραφούν με πλήρη στοιχεία, όσοι Κούρδοι μένουν στην Ελλάδα και να διευκρινιστεί ο λόγος για τον οποίο μένουν εδώ. Αν θέλουν πολιτικό άσυλο, να κάτσουν φρόνιμα. Δεν έχει η Ελλάδα κανένα λόγο να παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες. Προπαντός στρατιωτική εκπαίδευση! Πού ακούστηκε τέτοιο πράγμα; Σε ποια πολιτισμένη χώρα της Ευρώπης;
Κι ακόμα, να σταματήσουν τα σούρτα- φέρτα διαφόρων ελληνικών πολιτιστικών συλλόγων, ιδιαίτερα εκείνων για την ανάμνηση των…χαμένων πατρίδων, να προσκαλούν Κούρδους σε εκδηλώσεις τους για χορούς και τραγούδια. Πολλοί απ΄αυτούς έχουν βάψει με αίμα τα χέρια τους. Είναι δολοφόνοι. Και σε καμιά περίπτωση η ίδρυση οποιουδήποτε Κουρδιστάν, δικαιολογεί τέτοιες ειδεχθείς δολοφονίες.
Πόλεμος με την Τουρκία δεν έγινε ποτέ μετά τα Μικρασιατικά. Ούτε πρόκειται να γίνει. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και παρά τους λεονταρισμούς Ερτογάν, δεν υπάχει περίπτωση να αμφισβητηθεί έμπρακτα, με πόλεμο.
΄Ενας και μοναδικός κίνδυνος υπάρχει, αν ποτέ προκληθεί πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες. Το στοιχειωμένο για τον τόπο μας Κουρδιστάν. Αν οι εθνικιστές Κούρδοι τρομοκράτες ξανακάνουν τέτοιες ή όμοιες αποκοτιές, αν επιχειρήσουν πάλι εγκληματικά εγχειρήματα σαν αυτό που ετοίμαζαν οι 9 εγκληματίες στην Αθήνα, τότε τίποτα δεν αποκλείεται. Οι Τούρκοι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία για πολλούς λόγους στο θέμα «τρομοκρατία Κούρδων».
Εδώ και τώρα απέλαση ΟΛΩΝ των Κούρδων τρομοκρατών από τη χώρα. Μπορεί να αντιληφθεί η κυβέρνηση πως με την ανοχή και τη φιλία σε τέτοιες οργανώσεις που έχουν πλέον χαρακτηριστεί επίσημα ως τρομοκρατικές από διεθνείς οργανισμούς και δικαστήρια, κινδυνεύει η ίδια η χώρα; Καιρός είναι να αναθεωρηθεί η πάγια αυτή «εθνική» στρατηγική περί της παραδοσιακής ελληνικής φιλίας με τους Κούρδους και της στήριξης του αγώνα τους για την ίδρυση δικού τους κράτους.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License