3ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ/ΕΛΚΕ ΕΜΠ

Εδώ και μία εβδομάδα πραγματοποιούμε κατάληψη στην Πρυτανεία και τον ΕΛΚΕ του ΕΜΠ. Όπως έχουμε ήδη
αναφέρει σε προηγούμενες ανακοινώσεις η κατάληψη γίνεται ως μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των εστιακών φοιτητών για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης (κατάληψη ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο διεκδικήσεων για την υπεράσπιση των βασικών μας αναγκών.

Οι οικότροφοι των εστιών απαιτούν άμεση παροχή νερού και θέρμανση/ζεστό νερό σε όλα τα δωμάτια, συντήρηση (σύμφωνα με τις ανάγκες μας) όλων των εστιών πανελλαδικά, επαγγελματικά πλυντήρια, άμεση ανακαίνιση ακατάλληλων δωματίων, ανοιχτά εστιατόρια σε όλες τις εστίες πανελλαδικά, φαγητό για όλους/ες, αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και καμία απόλυση, όχι στις εργολαβίες, ανακαίνιση των ήδη υπαρχόντων εστιών και ανέγερση νέων.

Ο αγώνας αυτός ναι μεν ξεκίνησε από φοιτητές, αλλά υπερασπίζεται και τα συμφέροντα των εργαζόμενων στα
ιδρύματα. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες του ΕΜΠ (σίτιση, καθαριότητα) βρίσκονται υπό καθεστώς συνεχούς
εντατικοποίησης και επισφάλειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι λέσχες των φοιτητικών εστιών, το κλείσιμο των
οποίων αφήνει όχι μόνο τους φοιτητές χωρίς σίτιση, αλλά και τους εργαζόμενους στις εργολαβίες χωρίς δουλεία και χωρίς καμία εγγύηση για το μέλλον τους. Το καθεστώς εργασιακής επισφάλειας επεκτείνεται και στους
εργαζόμενους του ΕΜΠ, με κομμάτι αυτών να δουλεύει για χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εμείς, είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε τις απαραίτητες (και μόνο) λειτουργίες του ΕΛΚΕ που αφορούν τη μισθοδοσία υποψήφιων διδακτόρων και άλλων εργαζομένων. Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΜΠ συνεχίζει να αποποιείται τις ευθύνες της και να αδιαφορεί σχετικά με ζητήματα, όπως αυτό των φοιτητικών εστιών, που αφορούν τις βασικές ανάγκες των φοιτητών. Καλούμε, λοιπόν, εκ νέου τη διοίκηση του ιδρύματος να εμφανιστεί στην κατειλημμένη πρυτανεία και να μας εξηγήσει γιατί οι οικότροφοι των εστιών παραμένουν χωρίς νερό, θέρμανση και σίτιση, γιατί οι υποψήφιοι διδάκτορες μένουν απλήρωτοι και γιατί οι εργαζόμενοι στο ΕΜΠ βρίσκονται υπό το καθεστώς εντατικοποίησης και εκμετάλλευσης που επιβάλλουν οι εργολαβίες.

Η επίθεση κράτους και αφεντικών στις βασικές μας ανάγκες δεν περιορίζεται μόνο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Επεκτείνεται σε όλα τα πεδία της καθημερινότητά μας , όπως οι μετακινήσεις: Μπαίνουν σε λειτουργία μπάρες
ελέγχου που θα αποκλείουν όσους δεν έχουν ή δεν θέλουν να πληρώσουν εισιτήριο, ελεγκτές με συνοδεία
αστυνομικών, ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα καταγράφει τα προσωπικά μας δεδομένα, τους χώρους και τους χρόνους που μετακινούμαστε. Παράλληλα (θα) έχουμε τις αντίστοιχες αυξήσεις στα εισιτήρια, οι οποίες επιβαρύνουν κι άλλο τα έξοδα διαβίωσης μας, ειδικά όσων έχουν περάσει τα ν+2 έτη σπουδών. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν στοχεύουν στην αναβάθμιση των Μέσων Μεταφοράς προς όφελος μας, αλλά στον αποκλεισμό όσων δεν μπορούν ή δυσκολεύονται να πληρώσουν, ενώ παράλληλα μετατρέπουν τα ΜΜΜ σε μια δελεαστική πρόταση ιδιωτικοποίησης για επενδυτές που θα θέλουν να τα εκμεταλλευτούν, αυξάνοντας περαιτέρω τα εισιτήρια. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η επιλογή να δοθούν δεκάδες εκατομμύρια σε τέτοιες υποδομές αποκλεισμού και καταστολής, όταν με τα χρήματα αυτά μπορεί να συντηρηθεί και να αυξηθεί ο στόλος του ΟΑΣΑ παρέχοντας ταυτόχρονα γρήγορες δημόσιες μετακινήσεις σε όλους μας. Δεν είμαστε ‘’τζαμπατζήδες’’ όταν δεν πληρώνουμε εισιτήριο, έχουμε ήδη πληρώσει το κόστος μετακίνησης μας μέσω της υπέρογκης φορολογίας, εμείς και οι οικογένειες μας. Δεν πρόκειται να δώσουμε το 10% των μισθών σε κάρτες και εισιτήρια. Εξάλλου, οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη είναι βασική ανάγκη που πρέπει να ικανοποιήσουμε, είτε για να εργαστούμε και να σπουδάσουμε είτε για λόγους κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας.

Φοιτητές και εργαζόμενοι να πλαισιώσουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την κατάληψη και να στηρίξουμε έμπρακτα των αγώνα των εστιακών φοιτητών, μέχρι την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΙΝΕΔΙΒΙΜ
ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΚΩΝ
ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΩΝ

Δευτέρα 4/12: Διαδήλωση με προσυγκέντρωση στην πύλη Ζωγράφου ΕΜΠ, στις 13.00
Τρίτη 5/12: Νέα ανοιχτή συνέλευση κατειλημμένης πρυτανείας, στο ισόγειο στις 15.00

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ/ΕΛΚΕ ΕΜΠ

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License