ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ TAP- ΑΣ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΟΛΑ


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΑΡ, ΑΣ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΟΛΑ!

 

Θέλουμε να ανοίξουμε μια συζήτηση γύρω από την ενέργεια και όλα αυτά με τα οποία αυτή συνδέεται. Για να κάνουμε αυτό το πράγμα παίρνουμε αφορμή από τη κατασκευή ενός αγωγού που κατά μήκος των εκατοντάδων χιλιομέτρων θα πρέπει επίσης να διανύσει τα εδάφη στα οποία κατοικούμε. Ονομάζεται ΤΑΡ και θα έπρεπε να ξεκινήσει από το Αζερμπαϊτζάν και να φτάσει μέχρι το Σαλέντο (Ιταλία) περνώντας από τη Γεωργία , τη Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία και τέλος την Αδριατική θάλασσα μεταφέροντας το μεθάνιο. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τον υποθετικό μέλλοντα διότι το έργο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, παρότι οι εργασίες κατασκευής του στις προαναφερόμενες χώρες έχουν ήδη αρχίσει. Αυτή είναι για εμάς μια επιπλέον ευκαιρία για να κατανοήσουμε γιατί θέλουμε να αντιπαρατεθούμε σε μια συγκεκριμένη μορφή τοξικότητας και πως να το κάνουμε.

 

Σκεφτήκαμε σχετικά με το λόγο της κεντρικότητας που κατέχει η ενέργεια μέσα σε ένα σύστημα όπως αυτό που βρισκόμαστε να ζούμε. Δεν υπάρχει τόπος που να μην χρειάζεται, για την επιβίωσή του, μια παραγωγή και μια προμήθεια ενέργειας πάντοτε σε εκθετικού βαθμού αύξηση. Θα μπορούσαμε να πούμε, χωρίς να αποτελεί κοινοτοπία, ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από αυτό το σημείο.

 

Τις τελευταίες δεκαετίες , υπήρξαμε μάρτυρες του πολλαπλασιασμού της παραγωγής ενεργειακών πηγών . Με ανάλογο του τρόπου πολλαπλασιασμού των εμπορευμάτων, επίσης και οι πηγές παραγωγής ενέργειας αναπτύχθηκαν, γεγονός που οφείλεται επίσης στο τετελεσμένο χαρακτήρα των πρώτων υλών. Με ταυτόχρονα βήματα η τεχνολογία και η έρευνα ανέπτυξαν καινούρια συστήματα που επιτρέπουν μια μεγαλύτερη ποσοτικά παραγωγή. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά, σαν τελευταίο σύνορο που πρέπει να ξεπεραστεί, πολύ πιθανά, μιας παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιεί μια ολοένα και πιο εξελιγμένη τεχνική και που προπαντός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα σε οποιοδήποτε τομέα. Από το πολιτικό και βιομηχανικό για να τροφοδοτήσει σπίτια , σχολεία ή εργοστάσια μέχρι το στρατιωτικό, για να τροφοδοτήσει εξαρτήματα και μηχανισμούς που επιτρέπουν να λειτουργήσει η πολεμική μηχανή. Πρόσφατα , κυκλοφόρησε η είδηση ενός αεροπλάνου που μπορεί να πετάει χωρίς καύσιμα ακριβώς χάρη στα φωτοβολταϊκά πάνελ που διαθέτει. Η επίσης ας σκεφτούμε τις νανοτεχνολογίες και τις εφαρμογές τους για τη κατασκευή συσκευών (συχνά τεχνολογικής -πληροφορικής χρήσης) που μπορούν να λειτουργήσουν με την ηλιακή ενέργεια.

 

Αυτή ακριβώς η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών φαίνεται ότι είναι μια σταθερή προωθητική και θεμελιώδης αναγκαιότητα για ένα σύστημα που προσπαθεί να αναπαράγει τον εαυτό του και που αναζητεί πάντα καινούριους δρόμους για να εκμεταλλευτεί αυτό το πλανήτη και τις πλουτοπαραγωγικές του πηγές μέχρι την πλήρη εξάντληση. Μια κυρίαρχη ιδεολογία στηρίζει τις θεωρίες και τους υιοθετημένους τρόπους μέσα στην έρευνα, τη παραγωγή και τη διανομή ολοένα περισσότερης ενέργειας. Για να καταστεί αυτό το πράγμα εφικτό είναι απαραίτητο ώστε τα πάντα να υποκύψουν και να καταστούν μετατρέψιμα. Τόποι, συστήματα ζωής ή επιβίωσης , οικονομία των εδαφικών περιοχών, είτε είναι οργανωμένες σε κρατικό είτε σε παραδοσιακό επίπεδο. Αν δούμε ένα τόπο πριν και μετά το πέρασμα της ενεργειακής “προόδου” θα μας εντυπωσιάσει η γεωγραφική του μεταβολή. Προς την ίδια κατεύθυνση θα χρησιμοποιηθεί επίσης και η γλώσσα. Μια τεράστια ακαλλιέργητη περιοχή θα ονομαστεί έρημος που θα πρέπει να γεμιστεί με κάθε τύπου υποδομές που θα φέρουν ευμάρεια, ανάπτυξη, δουλειά και οτιδήποτε άλλο.

 

Αναπότρεπτες αλλαγές

 

Το πόσο η αναγκαιότητα της ενέργειας είναι θεμελιώδης στη αναπαραγωγή αυτού του συστήματος , μπορεί να γίνει κατανοητό και από άλλες απόψεις. Όντας συνεχώς εκτεθειμένοι σε παλμούς και ερεθίσματα κάθε είδους γινόμαστε μάρτυρες , συχνά αδρανείς, στην αλλαγή που υφίσταται η ζωή μας , στην αντίληψη που έχουμε για αυτό που μας περιβάλλει, στην εξομοίωση του ανθρώπου σε ένα ρομποτικό μοντέλο και των ζωντανών όντων στο εμπόρευμα. Το ανθρώπινο ον και τα άλλα ζωντανά όντα είναι πειραματόζωα σε μια σειρά πειραμάτων που προετοιμάζουν το μέλλον ή και το άμεσο παρόν. Φτάνει να δούμε τη χρήση που γίνεται σε εργαλεία όπως τα smartphones τα οποία έφεραν συνολικά την επανάσταση στη προσέγγιση που τα άτομα έχουν μεταξύ τους όσο αφορά τις σχέσεις τους , την επικοινωνία τους και τα συναισθήματα τους . Η επικοινωνία γίνεται ταχύτατα, για αυτό το λόγο χρειάζεται πάντοτε να είμαστε στη τσίτα, πάντα έτοιμοι να απαντήσουμε, να είμαστε παρόντες. Η αλλαγή που ριζώνει με αυτό τον τρόπο είναι αναπότρεπτη. Συνηθίζει σταδιακά το ανθρώπινο όν να γίνει μια μηχανή , να αποκωδικοποιεί και να κωδικοποιεί σήματα, εικόνες, λέξεις! Σε κοινωνικό επίπεδο αναπαράγονται αυτοματοποιημένες συμπεριφορές που φαινομενικά ανήκουν σε μια κοινότητα που διαθέτει κοινή γλώσσα, στη πραγματικότητα όμως τα άτομα φορείς τους μιλούν διαφορετικές γλώσσες ,δεδομένου ότι η κοινή και μοναδική γλώσσα φυσικά δεν είναι μια πραγματική και καθαυτή γλώσσα, αλλά αντίθετα ένα αποσπασματικό σύνολο δεδομένων, τεχνολογικά συναρμολογημένο. Όποιος δεν τα κατέχει βρίσκεται αποκομμένος από τις εξελίξεις !

 

Αν είναι αλήθεια ότι ομιλούμε μια σκεπτόμενη γλώσσα ,όποια και αν είναι αυτή, αυτό το οποίο τροποποιεί, αλλοιώνει ή ακόμη χειρότερα απομειώνει την ικανότητα μας να χρησιμοποιούμε τις λέξεις-και κατά συνέπεια τις έννοιες- δεν μπορεί παρά να απομειώνει και την ίδια τη δυνατότητα της σκέψης μας. Όμως αυτή είναι μονάχα μια άποψη που αν και σημαντική , διακινδυνεύει να μας πάει πολύ μακριά.

 

Διαπλεκόμενες συνενοχές

 

Για ποιο λόγο λοιπόν υπάρχει η ανάγκη όλης αυτής της ενέργειας και τι σημαίνει αντίθετα να αρχίσουμε ή να συνεχίσουμε να την αφαιρούμε σε μια προοπτική που προσπαθεί να μπλοκάρει, να διακόψει τη ροή, να καταστρέψει.

 

Ο αγωγός μεθανίου που η πολυεθνική εταιρία ΤΑΡ θέλει να υλοποιήσει και εν μέρει ήδη υλοποιεί , μας πρόσφερε μια επιπλέον ευκαιρία για αυτές τις σκέψεις . Παντού βλέπουμε την οικονομική και τη κρατική εξουσία να αναζητούν να υλοποιήσουν ενεργειακά κέντρα κάθε μορφής

στη προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις ενεργειακές πηγές. Από τις αιολικές στις φωτοβολταϊκές , από τη βιομάζα στη πυρηνική ενέργεια, από τον άνθρακα στο πετρέλαιο. Και όταν εισχωρούμε βαθύτερα για να κατανοήσουμε ποιος και πως παρεμβαίνει στη κατασκευή αυτών των εγκαταστάσεων και των υποδομών, αντιλαμβανόμαστε ότι η τεχνική αναπαραγωγή αυτού του κόσμου επιτυγχάνεται ήδη διαμέσου του σχεδιασμού αυτών των μεγάλων έργων. Διαμέσου των οικονομικών συναλλαγών σε πρώτη θέση. Με τη συμμετοχή εταιριών και πολυεθνικών στους τομείς του κοινωνικού ελέγχου, του πολέμου, της κατασκευής των αλυσίδων μας.

 

Μεταξύ όλων αυτών που δουλεύουν για τη ΤΑΡ δεν μπορούμε να μη διακρίνουμε τη παρουσία της ιταλικών συμφερόντων Bonatti Spa και Carlo Gavazzi Impianti, που πρέπει να προμηθεύσουν και να τοποθετήσουν τους σωλήνες του αγωγού. Εταιρίες γνωστές εδώ και μερικές δεκαετίες για τη συμμετοχή τους στη κατασκευή των κέντρων πυρηνικής ενέργειας τη δεκαετία του ΄80 και για τη παρουσία τους σε θερμές περιοχές του κόσμου, όπου πολυποίκιλες μορφές ενέργειας μπορούν να γίνουν εκμεταλλεύσιμες , ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές μπορούν να αποικιοποιηθούν και οι πόλεμοι να διεξαχθούν. Το παράδειγμα της Bonatti είναι αρκετά ενδεικτικό του πως η παρουσία αυτών των επιχειρήσεων ανά το κόσμο είναι λειτουργική στην αρπαγή των ενεργειακών πηγών από πλευράς των Δυτικών κρατών και με ποιο ακριβώς τρόπο διανέμονται τα πολεμικά οικόπεδα σε διεθνές επίπεδο.

 

Άλλο παράδειγμα είναι αυτό των πολυεθνικών επιχειρήσεων , όπως η ινδικών συμφερόντων Himachal futuristic comunication που πρέπει να κατασκευάσει τις οπτικές ίνες για όλη τη διαδρομή του αγωγού μεθανίου. Μια πολυεθνική που συνεργάζεται με το υπουργείο πολεμικής άμυνας της Ινδίας και που συγκαταλέγει περήφανα μεταξύ των προϊόντων της όλα αυτά που χρησιμεύουν στις αποκαλούμενες “έξυπνες πόλεις”, από τις κάμερες μέχρι τα διάφορου είδους τεχνολογικά εξαρτήματα που καθιστούν τις πόλεις γρήγορες , σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους, τεχνολογικές και ελεγχόμενες κάτω από όλες τις απόψεις. Ή επίσης η Honeywell , παρούσα σε πολλές χώρες , που θα υλοποιήσει το σύστημα συλλογής δεδομένων για όλη τη διαδρομή του αγωγού και που μεταξύ των προϊόντων της συγκαταλέγει εφϋή ρομπότ και υπερ-τεχνολογικές στολές ώστε να εγγυάται την ασφάλεια της (εξειδικευμένης) εργασίας . Ή ακόμη η Siemens, της οποίας το όνομα εκτός από τα γνωστά σκάνδαλα , αναγράφεται επίσης επάνω σε πολλών ειδών μηχανήματα κοινής χρήσης διάσπαρτα σε όλο το κόσμο, ή η Saipem θυγατρική της ιταλικής Eni , που θα πρέπει να κατασκευάσει την υποθαλάσσια διαδρομή του αγωγού. Τέλος , ακόμη μεγάλες εταιρίες όπως Coin και OVS προκύπτουν συνεργαζόμενες στην Αλβανία με την εταιρία Gener 2 η οποία πέρα της κατασκευής δρόμων και γεφυριών , κατασκευάζει σε συνεργασία με τις δύο πρώτες μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα λιανικών πωλήσεων.

 

Διακοπή, μπλοκάρισμα, αφαίρεση.

 

Λόγους αντιπαράθεσης σε ένα αγωγό μεθανίου βρήκαμε πάρα πολλούς , όμως θέλουμε να ξαναξεκινήσουμε από το αρχικό ερώτημα . Σε τι χρησιμεύει όλη αυτή η ενέργεια και πως μπορούμε να διακόψουμε τη ροή της . Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέδειξε στην ενέργεια ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία της : οι ενεργειακές πηγές είναι “οι υποδομές ουσιαστικού χαρακτήρα” που χρήζουν προστασίας με κάθε κόστος. Δηλαδή το γεγονός ότι δεν χρησιμεύουν για να ανάψουμε τις λάμπες στο σπίτι μας είναι αρκετά προφανές , μαζί με τις ευλογίες όποιου θα επιθυμούσε μια αποανάπτυξη της κατανάλωσης για να προστατευθεί το περιβάλλον και η ζωή επάνω σε αυτό τον πλανήτη.

 

Το γεγονός ότι η παραγωγή πάντοτε περισσότερης ενέργειας χρησιμεύει για να αναπαράγει την κοινωνική και τεχνική οργάνωση αυτού του συστήματος , δεν μας φαίνεται ότι μπορεί να τεθεί υπό αμφιβολία. Μαζί με όλους τους πολεμικούς του μηχανισμούς σε πρώτη θέση, τους βιομηχανικούς και τεχνολογικούς σε δεύτερη θέση , τους ελεγκτικούς και διαχειριστικούς στο τέλος.

 

Διακοπή θα μπορούσε να σημαίνει να δυναμιτίσουμε στη βάση της τη πρωτογενή αναγκαιότητα αυτού του κόσμου, μια αναγκαιότητα που τρέφει και υποστηρίζει την αυθεντία , την εξουσία, την οικονομία και κατά συνέπεια τα κράτη και το κεφάλαιο. Και από την άλλη πλευρά είναι αυτό που κάθε λίγο συμβαίνει όταν ακούμε να γίνεται λόγος για καμένες πετρελαιοπηγές , σαμποταρισμένους αγωγούς μεθανίου, ριζοσπαστικές αντιπαραθέσεις στην εξόρυξη του άνθρακα που θα χρησιμεύσει στη πολεμική βιομηχανία, όπως συμβαίνει στο δάσος του Hambach στη Γερμανία ή όπου προσπαθούν να εμποδίσουν τη κατασκευή αγωγών πετρελαίου , όπως στη Βόρεια Ντακότα των Η.Π.Α., που θα διαγράψουν τη ζωή και την ιστορία όλων αυτών που κατοικούν εκεί . Η σκεπτόμενη γλώσσα συχνά είναι μια απλή γλώσσα , η καταστροφή αυτού που βλάπτει δεν είναι παρά η άμεση αντανάκλασή της.

 

Σχέδιο

 

Θέτουμε ερωτήσεις και από τη θεωρία στη πρακτική αναρωτιόμαστε πως να καταστήσουμε δυνατό ένα αναρχικό σχεδιασμό. Σκεφτόμαστε ότι μεταξύ των διαφόρων εφικτών δρόμων, να διαθέτουμε το δικό μας σχεδιασμό είναι αυτό το πράγμα που θεωρούμε το καταλληλότερο για εμάς. Επαναλαμβάνουμε συχνά έννοιες που πολλοί θεωρούν αυτονόητες , αλλά που ίσως δεν είναι για όλους. Σε κάθε περίπτωση, νομίζουμε ότι είναι δυνατή μια παρέμβαση μέσα σε ένα αγώνα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ξεκινώντας από αυτό που είμαστε, άτομα ενάντια στην εξουσία και τη πολιτική , με όποιες μορφές και αν αυτές εκδηλώνονται. Αυτό που κατά συνέπεια θεωρούμε σημαντικό είναι να μην ξεφύγουμε από αυτό το σημείο αφετηρίας.

 

Αν σε θεωρητικό επίπεδο παίρνουμε αφορμή από αυτό που μια επιμέρους τοξική μορφή, όπως μπορεί να είναι ο αγωγός ΤΑΡ, αντιπροσωπεύει στο εσωτερικό αυτού του συστήματος , του ενεργειακού και του οικονομικού, και τι μπορεί να σημαίνει η αντιπαράθεση σε αυτό μπλοκάροντας ή διακόπτοντας μια ροή που θα δημιουργούσε ρήξη, πιθανά και σημαντική για την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων, από πρακτικής άποψης , πιστεύουμε ότι ο πολλαπλασιασμός και η διάχυση των ενεργειών αντιπαράθεσης και επίθεσης είναι ένας εφικτός και ρεαλιστικός δρόμος , πέρα του γεγονότος ότι είναι επίσης και κοινωνικά αναπαράξιμος.

 

 

Και εννοούμε επίθεση όχι μόνο την υλοποίηση καταστρεπτικών και δυναμικών ενεργειών ,αλλά επίσης το γεγονός της ανάληψης της πρωτοβουλίας, υλοποιώντας δυνατότητες και προοπτικές και μη δρώντας μονάχα αμυντικά , αντανακλαστικά, επάνω σε σχέδια που έφτιαξαν άλλοι. Να κάνουμε αντιπληροφόρηση, να δράσουμε αιφνιδιαστικά, να δράσουμε χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας , να εντοπίσουμε συνεχώς στόχους , να προκαλέσουμε ζημιές , να ανοίξουμε ρήγματα. Μεταξύ των άλλων, να υπομοχλεύσουμε την εχθρότητα ανάμεσα στους τόσους συνεργάτες αυτού του έργου. Μια μέθοδος που αναζητά να παρέμβει χωρίς ανάθεση, χωρίς συμβιβασμούς , με σαφήνεια.

 

Η ιδιαιτερότητα ενός έργου και η αντιπαράθεση σε αυτό μπορεί να γίνει μια σπίθα που γενικεύει την επίθεση κάτω από δύο απόψεις . Μια μέθοδος που διαχέεται και μια πρακτική που αναπαράγεται, μια θεωρία που εξαπλώνεται και διεθνοποιείται.

 

Ενέργεια, τεχνολογία, έλεγχος , πόλεμος , σύνορα, οικονομία, εξουσία. Αν οι γραμμές μεταξύ τους είναι συχνά δυσδιάκριτες , αβέβαιες και αμφιλεγόμενες , παρόλα αυτά και αντίθετα είναι μεταξύ τους καταστάσεις διαπλεκόμενες και παρούσες μέσα σε κάθε άποψη της ζωής , οπωσδήποτε λοιπόν και η αντιπαράθεση και η επίθεση μπορούν άλλο τόσο να διαπλεχθούν και να διαχυθούν εναντίον τους.

 

Μέσα σε ένα κόσμο προσώπων με σκυμμένο το κεφάλι που δεν περιμένουν πλέον το Γκοντό, αλλά ένα Bip, για να ξυπνήσει τις αισθήσεις τους , υπερφορτωμένο με κάθε είδους εμπόρευμα και κάθε είδους τοξικότητα, να αφαιρέσουμε, να κόψουμε, να μπλοκάρουμε, να καταστρέψουμε είναι ακριβώς αυτό που δεν παίρνει πλέον καμιά απολύτως αναβολή.

 

Εχθροί του ΤΑΡ-

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License