Δίκη 18 ΜΑΤατζήδων: Αναγνωρίστηκε ο επικεφαλής των ΜΑΤ Σπύρος Τσίρος

Δίκη 18 ΜΑΤατζήδων: Αναγνωρίστηκε ο επικεφαλής των ΜΑΤ Σπύρος Τσίρος

Συνεχίστηκε, την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη, η δίκη των 18 ΜΑΤατζήδων που κατηγορούνται για τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον πολιτών, συνδικαλιστών και εργαζομένων που διαδήλωναν ειρηνικά το διήμερο 28-29 Ιουνίου 2011 ενάντια στο τότε Μεσοπρόθεσμο Παπανδρέου. Και από τη σημερινή διαδικασία, ήταν εμφανής η προσπάθεια του δικαστηρίου να καλύψει έως και να θάψει την υπόθεση, οδηγώντας… τους κατηγορουμένους στην απαλλαγή – αθώωσή τους, πράγμα που κατήγγειλαν και τα θύματα των επιθέσεων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη 30 Νοέμβρη. Η δίκη διεκόπη το μεσημέρι. λόγω κωλύματος της γραμματέως της έδρας, και θα συνεχιστεί στις 20 Δεκέμβρη, στο κτήριο 13 των Δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων.

Κατά τη ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής 1/12, ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γιώργος Χαρίσης, που έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης από αστυνομικό των ΜΑΤ στην περιοχή του Χίλτον, αναγνώρισε τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο σημείο, το ΣπύροΤσίρο.

Είναι αυτός που έδωσε την εντολή να επιτεθούν κατά του μπλοκ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που ήταν στο Χίλτον, με τη χαρακτηριστική φράση: «Γαμήστε τους!». Πάντως, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει και αυτή τη φορά, ο Σπ. Τσίρος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι «επιφυλλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός του», αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως κινηθεί νομικά εναντίον του γραμματέα του ΜΕΤΑ, επειδή τον αναγνώρισε.

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, πως απορρίφθηκε αίτημα της συνηγόρου των πολιτικώς εναγόντων – θυμάτων, ΖωήςΚωνσταντοπούλου, προς το δικαστήριο να κληθεί καιάλλος μάρτυρας κατηγορίας που αναγνώρισε το συγκεκριμένο αστυνομικό να το πιστοποιήσει και ενώπιον του δικαστηρίου. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Κεφαληνό, ο οποίος ήταν παρών στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, πράγμα που σημαίνει πως ήταν και άμεση η κλήση του.

Για του λόγου το αληθές, λέει ο Γ. Χαρίσης προς την 12η πταισματοδίκη στο υπόμνημα που κατέθεσε για την εναντίον του επίθεση:

«…Έτσι στο σημείο που είναι παρκάκι απέναντι από το ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ, στην οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου και Βασιλίσσης Σοφίας (στους δρόμους αυτούς είχε κοπεί η κυκλοφορία απ’ την αστυνομία) και χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος δεχτήκαμε – γύρω στις 9πμ – επίθεση από τα ΜΑΤ. Μάλιστα ο επικεφαλής τους με υπέδειξε, όπως το βεβαιώνει ο συνάδελφος Παναγιώτης Κεφαληνός, εργαζόμενος στο Δήμο Αθηναίων.

» Μετά από αυτό δύο άνδρες των ΜΑΤ με χτύπησαν πολλές φορές με γκλόμπς στο κεφάλι με αποτέλεσμα να ανοίξει σε δύο μεριές όπως φαίνεται και από τα οκτώ ράμματα που μου έβαλαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

» Τον έναν εκ των δύο ανδρών των ΜΑΤ τον έχω αναγνωρίσει εγώ αλλά και πολλοί άλλοι συνάδελφοι. Μάρτυρα γι’ αυτό βάζω τη συναδέλφισσα Πιπέρη Χρυσούλα, εργαζόμενη του Δήμου Μεταμόρφωσης.

Στη συνέχεια και ενώ εγώ είχα πέσει κάτω, ο εν λόγω άνδρας των ΜΑΤ, κινήθηκε με στόχο για να συνεχίσει τα χτυπήματα σε βάρος μου, αλλά ο άλλος τον κράτησε με το χέρι. Μάρτυρας που μπορεί να το επιβεβαιώσει είναι ο Θεμιστοκλής Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ» (εδώ το πλήρες κείμενο του υπομνήματος του Γ. Χαρίση προς την πταισματοδίκη για το συμβάν στο Χίλτον).

Ο αστυνομικός που χτύπησε στη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (28-29 Ιουνίου 2011) το γραμματέα του ΜΕΤΑ και τότε αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργο Χαρίση. Το όνομά του δε βρίσκεται ανάμεσα στους 18 κατηγορούμενους ΜΑΤατζήδες, καθώς… αναζητείται από τότε Συγκάλυψη Όσον αφορά στην προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από πλευράς δικαιοσύνης, φαίνεται καθαρά και από ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας προς τον μάρτυρα κατηγορίας Μ. Όσκαρ, τον οποίο ρώτησε: «Τι έγινε και επιτέθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, αφού οι αστυνομικοί δεν επιτίθενται απρόκλητα στο πλήθος»!!!!

Άμεσα αντέδρασε η Ζ. Κωνσταντοπούλου που ζήτησε να καταγραφεί στα πρακτικά του δικαστηρίου αυτή η προβοκατόρικη ερώτηση της εισαγγελέως, η οποία με τη σειρά της ζήτησε κι αυτή να καταγραφεί στα πρακτικά η ερώτησή της. Όμως, η διατύπωση που έκανε στη συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική από την αρχική ερώτησή της. Και στη δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, στην αλλαγή της διατύπωσης της ερώτησής της, ήταν εμφανής η προσπάθεια συγκάλυψης.

Ένα άλλο σημείο συγκάλυψης της υπόθεσης φαίνεται και από αυτούς που είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αστυνομικοί που έχουν αναγνωριστεί δεν έχουν προσέλθει ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως αυτός που χτύπησε βάναυσα το Γ. Χαρίση, καθώς υπάρχουν φωτογραφίες του.

Και ο Σπ. Τσίρος αναγνωρίστηκε από φωτογραφία και ήρθε σε κατ’ αντιπαράθεση εξέταση με το γραμματέα του ΜΕΤΑ, ωστόσο, ήρθε με… μεγάλη καθυστέρηση και με ασφάλεια,έπειτα από 6 χρόνια. Κι αυτό, διότι -παρά το ότι οι αστυνομικοί έχουν διαπράξει κακουργηματικές πράξεις (σ.σ.: παραγράφονται έπειτα από 15ετία), έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για…πλημμελήματα (σ.σ.:παραγράφονται έπειτα από 5 χρόνια).

Οι αστυνομικές δυνάμεις, αναφέρει το κατηγορητήριο, είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να βοηθήσουν και συγκεκριμένα ως κρατικές αρχές αρμόδιες για την προστασία του πολίτη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, ωστόσο δεν το έκαναν με πρόθεση. Σήμερα, 6,5 χρόνια μετά, πολλοί από τους εμπλεκόμενους έχουν αμειφθεί και προαχθεί από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η δίκη γίνεται σε συνθήκες παρασιώπησης και συγκάλυψης, ενώ Δικαιοσύνη και κυβέρνηση απέχουν προκλητικά από τις οφειλόμενες ενέργειες για την αποκάλυψη της αλήθειας και την συνολική απόδοση ευθυνών, σε όλους τους υπαιτίους και για τα κακουργήματα που διέπραξαν.

http://www.ertopen.com/news/ellada/item/45523-dikh-18-matatzhdwn-anagnwristhke-o-epikefalhs-twn-mat-spyros-tsiros

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License