Προυποθέσεις αναίρεσης του μνημονίου

Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις αναίρεσης του μνημονίου, ή κάθε μνημονιακού νόμου; Ασχέτως της εχθρικής μας στάσης απέναντι σε κάθε νόμο του, και στην ίδια του την φύση, επειδή πολλοί που δεν εμβαθύνουν την σκέψη τους έχουν ανταλλάξει τον όρο κράτος με τον όρο Σύριζα, αλλά και όποιο κόμμα να ήταν στην κυβέρνηση, θεωρεί κανείς εδώ εντός κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, να μπορεί ποτέ να ανατραπεί το νέο καθεστώς και να υπάρξει επιστροφή στο προ-μνημονίων "σύστημα";

Τα μνημόνια έφεραν κυρίως ανατροπή στο εργασιακό, και μετά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με την ευρύτερη έννοια του. Κεκτημένα δικαιώματα, προϊόντα δεκαετιών αγώνων, σκληρών, διαγράφηκαν. Η σχέση "πολίτη" κράτους άλλαξε, και μαζί παρέσυρε και την σχέση αφεντικού-εργάτη. Στη σοσιαλδημοκρατική διανόηση το κράτος παίζει τον ρόλο του διαιτητή στις σχέσεις αφεντικών και σκλάβων και τα μνημόνια ελαχιστοποίησαν ή και εκμηδένισαν τον ρόλο αυτό. Στην πραγματική τους μορφή, το κράτος παρουσιάζεται ως δίκαιος διαιτητής ώστε να προστατεύει άμεσα και έμμεσα τα δικαιώματα των οικονομικών αφεντικών της κοινωνίας. Με ποιό σκεπτικό κάποιοι "αριστεροί" εξακολουθούν να προάγουν την ιδέα ότι τα μνημόνια είναι ανατρέψιμα; Ποιό περιθώριο υποχώρησης βλέπουν. Και ποιοί ακριβώς θα ήταν αυτοί που θα υποχωρούσαν και γιατί;

 

Θα μπορούσε το 8ωρο ή ακόμα καλύτερα το 35ω/βδ. να επιστρέψει ως εργασιακός νόμος; Θα μπορούσε το ελάχιστο αντίτιμο 1 ώρας εργασίας να γίνει 8ευρώ; Θα μπορούσε να διευρυνθεί ο χαρακτηρισμός βαρέα και ανθυγιεινά και η σύνταξη τους στα 50; Και 60 για όλα τα άλλα; κλπ κλπ κλπ Και αυτά θα γινόντουσαν εντός ΕΕ, εκτός ΕΕ, και συμμετέχοντας σε ποιά διεθνή αγορά και πως; Ήδη υπάρχει και συνεχίζει να διογκώνεται ένα χρέος που υπερβαίνει την αξία της συνολικής γης που πατάμε, δημόσιας και ιδιωτικής. Ήδη οι ιδιοκτήτες γης και αυθαιρέτων κτισμάτων επάνω της, πληρώνουν βαρύ νοίκι σε αυτή την ξένη γη των διεθνών τραπεζικών καρτέλ. Η δε αξία της γης αυτής, λόγω κακής (για τα δικά τους μέτρα και σταθμά) χρήσης ή μη-εκμετάλλευσης, συνεχίζει την πτώση της, που σημαίνει η υποθήκη επεκτείνεται και στα ζώα (με την αντισπε έννοια του ζώου) που ζουν πάνω σε αυτή την κατασχεμένη γη.

Αν ευκολότατα απαντούν κάποιοι εξωκοινοβουλευτικοί ή ΚΚΕδες, βγαίνοντας από την ΕΕ, αποχωρώντας από το αδιέξοδο παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας στις διεθνείς αγορές, και χαράζοντας νέα αυτόνομη οικονομική πολιτική, αποκλεισμένοι από κάθε είδους σχέση οικονομική ή άλλη, ο λαός θα μπορούσε να σηκώσει κεφάλι, αν όχι οικονομικά τουλάχιστον στο θέμα της αξιοπρέπειας, να σπάσει τους όρους δουλείας, και να ανακτήσει υπερηφάνεια για την ιδιότητα του εργάτη στη γη του, θα έπρεπε να κληθούν να μας περιγράψουν αυτή την κοινωνική και άρα πολιτική πραγματικότητα. Πιστεύω ότι δεν θα υπήρχε μεγαλύτερο και πιο θανάσιμο πλήγμα στο ΚΚΕ και στο κάθε μ-λ κόμμα από την απόσυρση των άλλων κομμάτων και την παραχώρηση της κυβέρνησης σε αυτά. Τουλάχιστον το 95% (δυστυχώς) θα έβγαιναν στους δρόμους να ανατρέψουν με βία μια τέτοιου είδους κυβέρνηση.

Μην τρέξει κάποιος να θερίσει το δέντρο, ας δει το δάσος. Το σύριζα, δεν είναι απλά ένα ΠΑΣΟΚ2, είναι μια δεξιά μορφή μιας ΝΔ2/ΠΑΣΟΚ2. Καμιά σχέση με την σοσιαλδημοκρατία του 82. Το Σύριζα δεν είναι περιορισμένο από το ακροδεξιό ΑΝΕΛ, είναι και ήταν το ίδιο εθνικιστικό/πατριωτικό με την σκληρή και άσχημη έννοια του. Η παράδοση της ευρω-αριστεράς είναι μια παράδοση εχθρική προς την Αφρο-αριστερά, Ασιατική-αριστερά, λατινο-αριστερά. Κρυφορατσιστές και χριστιανόδουλοι πάντα ήταν. Γιατί βγαίνουν κάποια πρακτοράκια σε συζητήσεις και μιλάνε για τους χριστιανοπατριώτες και πως η νεολαία τους θα ήταν στα κάγκελα. Στα κάγκελα βρέθηκαν μόνο για κινήσεις εντυπωσιασμού και με την εξασφάλιση από τις αρχές ότι ήταν ένα αθώο και ασφαλές σπορ. Τα δίκτυα τους είχαν στην μια γραμμή το κίνημα και στην άλλη τους συντρόφους τους στην ασφάλεια. Πάντα εκ του ασφαλούς η νεολαία! Στις φυλακές και στα νοσοκομεία άλλοι έτρεχαν, με εξαίρεση ίσως ένα άγνωστο στους ίδιους μέλος, ο Μάριος Ζέρβας.

Αφού δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την πολιτική και στρατιωτική πραγματικότητα, σίγουρα όχι την διεθνή οικονομική πραγματικότητα, καλά θα κάνουμε να αντιμετωπίσουμε την σημαντική πραγματικότητα - την κοινωνική μας πραγματικότητα. Το Σύριζα είναι ένα δεξιό κόμμα στην κυβέρνηση γιατί η κοινωνία είναι εξαρτώμενη και δεξιά. Το ΠΑΣΟΚ του 82 ήταν ένα αριστερό κόμμα γιατί η κοινωνία του 81, όπως και του 48, ήταν μια αριστερή κοινωνία. Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορούμε να την αψηφούμε και να ασχολούμαστε με τις μαριονέτες και τους καραγκιόζηδες υπουργούς και βουλευτές. Την κοινωνία που αποδέχεται πυρήνες παρακράτους και μαφίας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε εκδήλωση, την ξενοφοβική χριστιανοφασιστική κοινωνία, την κοινωνία της αποχαύνωσης των ριάλιτι και των φέϊσμπουκ, αυτήν πρέπει να αντιμετωπίσουμε σαν πραγματικότητα και αυτήν πρέπει να επηρεάσουμε. Όχι επειδή είμαστε εκτός και υπεράνω αυτής, αλλά επειδή είμαστε μια ελάχιστα σημαντική και μικρούλα μειοψηφία της που διαφωνεί εφ'όλου της ύλης. Τα ΜΑΤ γιαυτό βρίσκονται πάντα μπροστά μας για να μας αποκλείσουν την επικοινωνία με την "υπόλοιπη" κοινωνία. Είναι ζήτημα τακτικής να επιδιώκεις σόνι και καλά να βρίσκεσαι κι εσύ μπροστά τους. Είναι ζήτημα στρατηγικής να μην μπορούν να σε διακρίνουν ώστε να γίνεις αποτελεσματικό σαν κίνημα.

Τον νεοφιλελευθερισμό βαθειά κατάλαβε τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License