Τα διάφορα είδη του Αναρχισμού και η σημερινή τάση του κινήματος. Μήπως ξεχάσαμε κάποια πράγματα;

Μια συζήτηση περί των κινήσεων - παρακλαδιών του Αναρχισμού και μια προσπάθεια πολιτικής ενδοσκόπησης.

Μία συζήτηση που πάντοτε με ενδιέφερε είναι τα παρακλάδια του Αναρχισμού. Προσωπικά δεν θεωρώ τον εαυτό μου αναρχικό, καθώς ενώ θέλω, πιστεύω ότι δεν το αξίζω ακόμα. Η καθημερινότητα είναι βάρβαρη και εγω δεν νιώθω πως είμαι ακόμα ελεύθερος σε αυτό το πεδίο της ζωής μου. Θα ήταν ντροπή να πω πώς είμαι αναρχικός χωρίς να μπορώ να κοιτάξω πίσω και να δω πως "ναι είμαι". Σέβομαι το χώρο αυτής της νόησης και σιγα σιγά τον πλησιάζω. Για να μην ξεφεύγω, έχοντας μελετήσει (αν και σε πολύ μικρό βαθμό θεωρώ) κλασικά αναρχικά κείμενα θα έλεγα πως με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ακούσω τη γνώμη σας περί των κυρίαρχων κινημάτων. Αυτό για αρχή. Συνεχίζοντας, θα ήθελα να υπάρξει μια συζήτηση περί της φιλοσοφίας του Αναρχοειρηνισμού, τον οποίο προσωπικά θεωρώ τον πιο κοντινο στον προσωπικό μου ηθικό άξονα, περί του Αναρχοκαπιταλισμού και των ερωτηματικών που δημιουργεί και του Αναρχοκομμουνισμού ως κυρίαρχου ρευματος. Τέλος, ενα μικρό ερώτημα περί του αν οι οργανώσεις Antifa ειναι όντως αναρχικές.

από . 11/12/2017 11:16 μμ.


Ο αναρχοκαπιταλισμός εξ ορισμού αυτοακυρώνεται σαν έννοια. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοιες ομάδες ενώ και στο εξωτερικό οι υποστηρικτές αυτής της ιδεολογίας είναι στην καλύτερη ιντερνετάκιδες . Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται και ως τρολλς που πλασσάρουν τον νεοφιλελευθερισμό με έναν ελευθεριακό μανδύα μπας και τσιμπήσει κανείς.

Είναι μισητοί από το υπόλοιπο εργατικό-αντικαπιταλιστικό κίνημα .

από ιδεολογικός σχολιαστής 11/12/2017 11:24 μμ.


Ξέχασες να αναφέρεις το παλαιότερο ιστορικό ρεύμα του αναρχισμού, τον ατομικισμό.

από Αντισμός 12/12/2017 4:18 μμ.


οι -ισμοί δεν έχουν σχέση με την αναρχία..μόνο με  παρωπιδικές ιδεολογίες..και σεκτες..


Το ότι θα γράψει πρώτος "ιντερνετάκιας", που λέει και ο ίδιος, οπλατζής ήταν πιο σίγουρο και από το ηλιοβασίλεμα*. Αν προσθέσουμε και τη γραφικότητα του επιχειρήματος:
ίναι (εννοείται οι αναρχοκαπιταλιστές) μισητοί από το υπόλοιπο εργατικό-αντικαπιταλιστικό κίνημα",
έχουμε το ηλιοβασίλεμα στην Καλντέρα.

Αν δεν θες να απολαύσεις το επίπεδο των κουμουνιστών αγκιτατόρων τύπου "οι αντικαπιταλιστές είναι κατά μιας κατηγορίας καπιταλιστών" όπως ενημερώθηκες ήδη, θα σου πρότινα να αποφύγεις τις πολλές ταμπέλες.

Ας πούμε με μότο ότι τα 2 ρεύματα είναι οι:

-εδώ και τώρα
και οι
-όλοι μαζί μπορούμε

Όλα τα υπόλοιπα με τα διάφορα συνθετικά και τους προσδιοριμούς είναι να`χαμε να λέγαμε.

*πως εξηγείται η επιλογή του δεύτερου συνθετικού στην διεθνή συνομωσία των καπιταλιστών εναντίον της εργατικής τάξης, γνωστής και ως "επαναστατικό υποκείμενο", δεν θα έπρεπε αντί για τη "βασιλεία" που χρησιμοποιείται να χρησιμοποιούνταν κάτι όπως "κεφάλαιο", πχ "ο ήλιος κεφαλαιοποιείται", όταν δύει; Στάχτη στα μάτια μάλλον, διαδώστε πριν τον κατεβάσουν...

από εγώ 13/12/2017 7:34 πμ.


Αν θες να το πεις με οπωσδήποτε με μότο οι τάσεις που υπάρχουν οι:

- πυρετός το σαββατόβραδο για την προσωπική εμπειρία.
και οι
- αγώνας για την κοινωνική επανάσταση.

Καλύτερα όμως να μην προσεγγίζεις κοινωνικά φαινόμενα με μότο, γιατί θα καταλήξεις σε πολύ απλοποιητικές προσεγγίσεις που θα σε οδηγήσουν σε αναλύσεις για καλντέρες κλπ...

από Άντε γειά 18/12/2017 11:33 μμ.


Ο "αγωνιστής για την κοινωνική επανάσταση" έχει αφοσιωθεί τόσο πολύ στο σκοπό που εκτός του ότι ειρωνεύτηκε άμεσα 1 και έμμεσα άλλον 1, δεν σεβάστηκε και τουλάχιστον ακόμα έναν από τους υπόλοιπους (μην πω και όλους τους αναγνώστες), αυτόν τον οποίον μάλιστα άνοιξε τη συζήτηση (από τους max 5 ανθρώπους που συμμετείχαν σε μία συζήτηση σχετική με την αναρχία σε φιλικό προς αυτή μέσο)! Κοινώς κατουράει το 60% της φαινομενικά κοντινής ως προς αυτόν μικροκοινωνίας αυτής.

Όπως το βλέπω 2 ενδεχόμενα υπάρχουν:

1)Είτε δεν έχει καμία συναίσθηση του τι γράφει
2)Είτε αισθάνεται πολύ πιο κοντά με άλλα μέλη της κοινωνίας (φασίστες, συριζοπασοκοποταμίσιους κλπ), που αποτελούν βέβαια και την πλειοψηφία της κοινωνίας

Αν κρίνουμε από το ότι χαρακτηρίζει την αναρχία "κοινωνικό φαινόμενο" (;!) θα κλίναμε προς το πρώτο.

Αν κρίνουμε από την στάση των "κοινωνικών αγωνιστών" στο δημοψήφισμα και μετά θα κλίναμε προς το δεύτερο.

Διαλέξτε και πάρτε.

από Οα 19/12/2017 3:10 πμ.


Αναρχικός φιλοκομμουνιστης δεν υπάρχει. Ή αναρχία είναι ελευθερία όχι δικτατορία αυτό είναι τελείως οξύμωρο γιατί ο κομμουνισμος είναι φασισμος.Τυπικα βέβαια ο αναρχοκομμουνισμος είναι παρακλάδι της αναρχίας αν και προσωπικά διαφωνω. Ή οικοαναρχια ή πράσινη αναρχία αν και δεν είναι ταυτόσημες έννοιες είναι τι κίνημα το οποίο βασίζεται στη φυσιολατρεία και στην αγάπη για την ελευθερία. Δηλαδή στην αγάπη για τη ζωή


Αρχικέ/ή μην τους ακούς "παιδί μου" (όχι πατριαρχικά ούτε ηλικιακά, αλλά από την άλλη όχθη). Συνεχίζω την παρένθεση ότι μπορεί να είσαι ένας 60ρης και εγώ μια 24άρα, εσύ πλησιάζεις κι εγώ έχω περάσει απέναντι. Δυστυχώς το μαζικό αυτό α/α κίνημα φροντίζει να πνίγει τους θαρραλέους που κάνουν βουτιά στα γάργαρα και ανταριασμένα νερά του. Ελάχιστοι/ες/α καταφέρνουν να περάσουν απέναντι. Απέναντι δεν έχει ούτε ανταγωνιστικές ιδεολογίες, ούτε ιδεοληψίες, ούτε ρεύματα, ούτε τάσεις, δεν υπάρχει καμιά επιλογή πλέον. Ούτε δυνατότητα να ξαναπάς στην πίσω όχθη των ισμών και των λενινισμών.

 

Για τον πιο πάνω που διαιρεί το όποιο κίνημα έχει κατά νου, σε 2 (εδώ και τώρα --- και όλοι μαζί μπορούμε) έχει κάποια βάση. Οι εδώ και τώρα πιστοί και στραβωμένοι από το "φως" (μη χέσω) του Λενινισμού, θεωρούν ότι το απειροελάχιστο της παρέας τους θα "ανατρέψουν" το "υπάρχον" και θα επιβάλουν (αναγκαστικά) δια της βίας τους δικούς τους όρους, στην κοινωνία. Την κοινωνία που μισούν και υποτιμούν και ενάντια της αποφασίζουν να δράσουν μονομερώς. Αυτή την ίδια συντηρητική, βάρβαρη, φιλοχρήματη, κοινωνία κανιβάλων που ζούμε. Αυτοί οι εδώ και τώρα είτε με το κόκκινο πέπλο είτε με το μαύρο, δεν έχουν διάθεση να διαπραγματευτούν τίποτα με την κοινωνία, γνωρίζουν μονομερώς την απόλυτη αλήθεια που αποκτά νόημα μέσα στον μικρόκοσμο της βάρβαρης παρέας τους, ή του μικρού κόκκινου στρατού τους.

Συνέχισε λοιπόν, διάβασε κι άλλο και ξανά τον Λουίτζι Φάμπρι κι ας τους να βγάζουν χολή. Ίσως και να είσαι μέσα σε αυτή την εκλεκτή μειονότητα που διάβασε κάτι πριν σκαρφαλώσει σε κάποιο κάγκελο στον αδιέξοδο αντιμπατσικό αγώνα και την είδε Βελουχιώτης μαύρος και έκανε τα αδύνατα δυνατά να διαμορφώσει φάκελο για να είναι αντάξιο μέλος μιας κλίκας.

Το άλλο δέος, όπως λέει το όρθιο εκατοστό της διανόησης πιο πάνω, όλοι μαζί μπορούμε, και το χλευάζει, αντιστοιχεί στον μοναδικό δρόμο για μια "κοινωνική" επανάσταση, δηλαδή όταν η κοινωνία επιλέξει μαζικά να διαβεί το μονοπάτι της επανάστασης, αντίθετα δηλαδή από το να υποταχθεί σε μια χούφτα μπολσεβίκους εξουσιαστές να την οδηγήσουν σε ένα άλλο "σύστημα". Αυτούς τους εξουσιαστές η κοινωνία ξανά και ξανά θα τους ισοπεδώνει. Δυστυχώς για τις γενιές μας το εδώ και τώρα είναι πολύ βάρβαρα συντηρητικό και αντιδραστικό σε κάθε ριζοσπαστική ιδέα και δεν μπορούμε να υποκαθιστούμε την κοινωνία στις αποφάσεις για την πορεία της. Μπορούμε όμως να συνεχίσουμε να μιλάμε για αυτά τα ζητήματα και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους να απομονώνουμε "τα αντιδραστικά παράσιτα".

Όλοι μαζί, δυστυχώς και προς το παρόν, δεν μπορούμε. Σφαλιάρες και κλωτσιές στον κάθε καραγκιόζη πρωτοπόρο.

από Ισκ 19/12/2017 1:06 μμ.


*σοσιαλισμος-μαρξισμος

ο κομμουνισμός ειναι συνώνυμο της αναρχίας, δηλαδή αταξική κοινωνία χωρίς οικονομική, σεξιστική, κοινωνική εκμετάλλευση με οριζόντια οργάνωση και κοινοκτημοσύνη.

οι μαρξιστές ονόμασαν τους εαυτούς τους κομμουνιστές (αν και δεν ειναι τελείως ταυτόσημες αυτές οι έννοιες) γιατί θεωρητικά και οι ίδιοι εκεί σκοπεύουν, απλά προϋποθέτουν ενα αφελές στάδιο του σοσιαλισμού όπου το προλεταριάτο εκμεταλλεύεται την κρατική μηχανή προς όφελος του. Εκεί πηγάζει η δικτατορία που λες.

αναρχοκομμουνιστης ειναι κάποιος που θεωρεί ιδανική μια κοινωνία με κοινοκτημοσύνη, σε θεωρητική αντίθεση με τον αναρχοκολλεκτιβιστη όπου πιστεύει οτι τα μεσα/υλικα/υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται αναλόγως το φορτο εργασίας που εκτέλεσε κάποιος. Ατομικιστες/μηδενιστες κ.α. έχουν διαφορές σκέψεις περί αυτών των διαχωρισμών.

μη πετάτε κοτσάνες γέρων σε καφενεία χωρίς να διαβαζετε παιδιά. Εκτίθεστε.

από ΑΒΓ 19/12/2017 3:37 μμ.


Ειναι παρα πολλα τα υπο-ειδη της αναρχιας και αναρωτιεμαι ποιος ειναι ο ειδικος ωστε να διακρινει ποια ειναι τα αληθινα ιδεολογικα ρευματα και ποια δεν ειναι. Καποια απο αυτα ειναι επισης αντιθετικα το ενα προς το αλλο. Αρα και παλι ρωτω ποιος ειναι ο ειδικος αναρχολογος για να μας πει οτι αυτο ειναι καλο ιδεολογικο ρευμα αλλα το αλλο δεν ειναι. Ολα αυτα μου θυμιζουν το παπαδαριο που μαζευοταν και εκανε οικουμενικες συνοδους για να δουν τελικα τι εννοουσε καποιος που δεν εγραψε ποτε τιποτα και αν τελικα ο τσιζους ηταν γιος του θεου η γιος μονο της μαριας. Ετσι και καποιοι βαφτιζονται ειδικοι και δικαιολογουν τα αδικαιολογητα. Ετσι καπως μπορει ακομα και ο θεοπαλαβος μισανθρωπος Νετσαγιεφ να θεωρηθει σοβαρος ιδεολογος που προτεινει εναν αποτελεσματικο τροπο σκεψης και δρασης. Και εγω τωρα αυτο κανω με τον παραπανω χαρακτηρισμο. Προβαλω την αποψη μου ως αληθεια. Αλλα ως δικη μου προσωπικη αληθεια και οχι ως απολυτη αληθεια. Αυτο το κανουν μονο οι φασιστες που ειναι παντα σιγουροι για οποια μαλακια και αν υποστηριζουν και συνηθως βλεπουν μπροστα τους μονο ασπρο και μαυρο. Η εισαι μαζι μας η με τους αλλους. Το θεμα ομως ειναι ποιοι ειμαστε εμεις τελικα και ποιοι οι αλλοι...

Και εμενα ο αναρχοκαπιταλισμος δεν μου καθεται καλα, αλλα το ιδιο συμβαινει και με τον αντικοινωνικο αναρχισμο και τον αναρχομηδενισμο. Πως ειναι δυνατον καποιος να ειναι καπιταλιστης και αναρχικος αλλα και πως ειναι δυνατον καποιος να λεει οτι ειναι εναντια στην εξουσια και να σκεφτεται και να πραττει βιαια και αρα και εξουσιαστικα εναντια σε οποιονδηποτε δεν ειναι μαζι του. Εναντια σε καθε εξουσια λενε καποιοι και ταυτοχρονα χρησιμοποιουν την εξουσια της βιας για να εναντιωθουν εναντια στην βια της εξουσιας...φαυλος κυκλος που διαιωνιζεται βαφτιζοντας το κρεας ψαρι και το ψαρι ντοματα.

Και αφου καποιοι χρησιμοποιουν τη βια που ειναι μια απολυτη μορφη εξουσιας για να κανουν υποτιθεται πραξη την αναρχικη κοινωνια, γιατι να ειναι ιδεολογικα λαθος καποιος να χρησιμοποιει τον καπιταλισμο για να τον καταστρεψει και να υλοποιησει την αντιεξουσιαστικη-αντικαπιταλιστικη κοινωνια μεσα απο αυτον; Αν το σκεφτειτε και τελειως λογικα τη μεγαλυτερη ζημια μεχρι σημερα στον καπιταλισμο δεν την εχει κανει το αναρχικο κινημα (την τελευταια 100ετια ο καπιταλισμος εγινε καθολικος και πλανητικος...) αλλα τα γκολντεν μποις και η λιμαν μπραδερς που πριν 10 χρονια εκαναν τη χοντρη μαλακια και ξεκινησε η κριση που αν δεν την μαζευαν θα μπορουσε να καταστρεψει πολλες κλασσικες καπιταλιστικες δομες οπως π.χ. η Ε.Ε.

Κατι αναλογο συμβαινει σημερα με το μπιτκοιν. Αν το ψαξετε θα δειτε οτι ειναι η μοναδικη απειλη για τις τραπεζες του πλανητη. Αν το χρησιμοποιουσαν ολοι τοτε κανεις δεν θα ειχε αναγκη την τραπεζα. Και παλι μη με πιστευετε αναντιρητα. Ψαξτε ομως και κρινετε μονοι σας.

Το ιδιο ισχυει και για το κοινωνικο προβλημα. Η ουτοπικη αναρχικη κοινωνια θα ειναι παραγωγο καθολικης καταστροφης λενε καποιοι και αλλοι μιλανε για μικρα βηματα βελτιωσης προς κατι περισσοτερο ανθρωπινο απο τη σημερινη κατασταση. Το μονο κοινο σημειο αναμεσα τους ειναι η καταστροφη των εξουσιαστικων δομων. Το θεμα ειναι ομως αν υπαρχουν τελικα απολυτα αντιεξουσιαστες δομες. Δεν θα υπαρχει εποπτεια της ασφαλειας των πολιτων στην αναρχικη κοινωνια; Ο βιαστης και ο παρανοικος πως θα αντιμετωπιζεται; Η μηπως καποιος ειναι τοσο αφελης ωστε να πιστευει οτι δεν θα υπαρχουν βιαστες, παιδεραστες και παρανοικοι στην υποτιθεμενη αναρχικη κοινωνια; Κατι τετοια λενε στο Ιραν που υποστηριζουν οτι δεν υπαρχουν ομοφιλοφιλοι στις κοινωνιες τους.

Στην εργασια τι θα συμβαινει; Ειναι δυνατον να λαμβανονται αποφασεις παντα με αμεσοδημοκρατικες διαδικασιες; Στην ανατροφη των παιδιων; Πως θα μεγαλωνει σωστα ενα παιδι χωρις εποπτεια των πραξεων του; Ολα αυτα δεν ειναι μορφες εξουσιας και ιεραρχιας;

Καταληγοντας ειναι πολυ σωστο να ξεκινησει ενας διαλογος για τα ιδεολογικα ρευματα της αναρχιας και τελικα μονο μεσω της κριτικης και της συνθεσης μπορει ισως να προκυψει κατι που βγαζει νοημα για το σημερα. Αλλιως καταληγουμε σε ιδεολογικους αυνανισμους και ιδεοληψια με θεωριες που διατυπωθηκαν σε τελειως διαφορετικα χωροχρονικα και κοινωνικοπολιτικα πλαισια. Το να πιστευεις οτι ο καπιταλισμος και οι εξουσιαστικες δομες θα καταργηθουν με τους τροπους δρασεις του παρελθοντος και την βια της καταστροφης ειναι περισσοτερο ουτοπια και απο τον χριστιανικο παραδεισο.

από proledead 19/12/2017 3:40 μμ.


επειδή θίγεται η λενινίζουσα ιδεοληψία κάποιων αποφασίζουν να λογοκρίνουν την κριτική, τον πολιτικό λόγο, για να προστατέψουν την ιερή αγελάδα; Δεν σηκώνεται και μια κοκκινοκίτρινη σημαία στην κεντρική να τελειώνουμε μπας κι αρχίσει ο α/α χώρος να σκεφτεί εκ νέου την αντιπληροφόρηση;

 

AΠΑΙΤΩ αν δεν είναι για δημοσίευση το κείμενο να κάνει δημόσιους τους λόγους που η ΔΟ το λογοκρίνει και συγκεκριμένα ΠΟΙΑ πολιτική δημοσίευσης παραβιάζει.

Ξεπερνάτε και την Κόντρα στον Σταλινισμό σας μερικοί εκεί μέσα, και αν όντως είναι Σταλινική γραμμή της ΔΟ να λογοκρίνει ας βγει να το δηλώσει να τελειώνουμε!

από Άντε γειά 19/12/2017 10:10 μμ.


Αφού συνέχισε στο πνεύμα του άλλου (ή μπορεί και να και ο ίδιος δεν έχει σημασία) του ειρωνεύομαι χωρίς να προσφέρω το παραμικρό θετικό στην συζήτηση (ποιος το γαμάει το "παιδί" που άνοιξε το θέμα), μας έδωσε και "σφαλιάρες και κλωτσιές". Αυτά έχουν να προσφέρουν στην αναρχία οι κουμουνιστές-μπολσεβίκοι (και σε αυτό ίδιοι με τους φασίστες, έχετε την εντύπωση ότι προσβάλλεται κανείς όταν προβάλλετε τα χαρακτηριστικά σας πάνω του;)

Κατά τα άλλα ας μας πει κάποιος ουδέτερος μία λέξη, ένα σημείο στίξης που δεν θα συνυπέγραφε ο Μπογδάνος απευθύνοντας το συγκεκριμένο εμετό λέξεων απέναντι σε αναρχικούς, υπερασπιζόμενος την αστική δημοκρατία. Διαβάστε το όσες φορές θέλετε και βρείτε μία γαμημένη λέξη.

Να σημειωθεί τέλος ότι η "κοινωνίστρια" από τα συμφραζόμενα θεωρεί ότι είναι

"μέσα σε αυτή την εκλεκτή μειονότητα που διάβασε κάτι πριν σκαρφαλώσει σε κάποιο κάγκελο στον αδιέξοδο αντιμπατσικό αγώνα και την είδε Βελουχιώτης μαύρος και έκανε τα αδύνατα δυνατά να διαμορφώσει φάκελο για να είναι αντάξιο μέλος μιας κλίκας"*

...αν και δεν ξέρει απλές λέξεις τι σημαίνουν, όπως το "πρωτοπόρος".  

*βαριά μαστούρα ο κουμουνισμός με άγριες κυκλοθυμίες και παραλληρήματα, προσοχή.

Υ.Γ: Το "άπλυτοι" πρέπει να έκανε αγώνα για να μην της φύγει.

από Ερασιτέχνης κοινωνικός παρατηρητής 19/12/2017 11:13 μμ.


Αν μιλήσουμε με όρους αριθμητικούς το κυρίαρχο κοντά στον αναρχισμό ρεύμα παγκοσμίως είναι ο αναρχοσκεπτικισμός.

Ουσιαστικά είναι τα εκατομμύρια ανθρώπων που θα ήθελαν να ζήσουν σε μία κοινωνία χωρίς σύνορα, πολέμους, όπλα, εμπορευματικές σχέσεις, οικονομία της αγοράς και του κέρδους,εκμετάλευση, μόλυνση της φύσης, αλλά δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη οικουμενική διαδικασία στην οποία θα εντάξουν την σκέψη τους, δράση τους.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά είναι πραγματικό, <αναρχοσκεπτικιστικά> προβληματίζονται εκατομμύρια άνθρωποι σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, είναι ίσως και η άμυνα η πρωτόλεια απέναντι στα εγκλήματα της κάθε εξουσίας με την οποία έρχονται σε επαφή οι άνθρωποι, η ανάγκη για αποδέσμευση από δεσμά και εξαρτήσεις.   

από Οα 21/12/2017 12:31 μμ.


Ευχαριστώ για τις πληροφορίες σύντροφε αλλά θα μου επιστρέψεις να σου πω ότι σε κάποια πράγματα κανείς λάθος. Ο κομμουνισμος δεν είναι συνώνυμο της αναρχίας και οι αναρχικοί ΔΕΝ είναι όλοι μαρξιστές. Ή αναρχία σημαίνει χωρίς εξουσία και ο αναρχικός μάχεται εναντίον της εξουσίας σε αντίθεση με τον κομμουνισμο που αποτελεί μορφή ολοκληρωτικού συστήματος αφού προϋποθέτει μία αταξική κοινωνία που ή εξουσια ολη συγκεντρώνεται στα χέρια του κρατους δηλαδή στα χέρια κάποιων. Από την άλλη ο αντίλογος που θα μπορούσε να υπάρξει απο τους μαρξιστές ότι ή εξουσια συγκεντρώνεται στα χέρια της εργατικής τάξης συνεπάγεται το ίδιο γιατί δε μιλάμε για αντιεξουσιαστικό σύστημα. Ούτε ή δικτατορία του προλεταριάτου ούτε ή δικτατορία της χούντας έχουν σχέση με την αναρχία. Αγαπητέ σύντροφε εσύ πρέπει να διαβάσεις παραπάνω όχι εμείς. Οι απόψεις σου είναι εξολοκλήρου κομμουνιστικες όπως και οι ορισμοί που εγραψες. Επίσης διαφέρει και ο αναρχοκομμουνισμος από τον κομμουνισμο. τρανταχτό παράδειγμα ή φράση του μπακουνιν οτι δεν εχει καμία σχέση με τον κομμουνισμο γιατί ο κομμουνισμος θέλει να αιχμαλωτίσει το κράτος και να το κάνει δωρο στην εργατικη τάξη ενώ αυτός θέλει να το συντριψει. Συνοψίζοντας και το λέω για τελευταία φορά αναρχία σημαίνει χωρίς εξουσία. Ή αναρχία δεν μπαίνει σε καλούπια της αριστεράς και της δεξιάς και ή ελευθεριακή σκέψη δεν έχει βάσεις τέτοιες

από proledead 21/12/2017 5:10 μμ.


αλλά βλέπω globe το μήνυμα σου από 7 έγινε 14ο?

από Αναρχονταϊρεκταξιονιστής, ολίγον σχολαστικός 21/12/2017 8:57 μμ.


Αναρχοσκεπτικιστές είναι σχεδόν όλοι, που δεν έχουν κέρδος από τη συντήρηση της ετερονομίας και της εκμετάλλευσης. Γιατί η ελευθερία και η συνεργασία είναι εγγενείς στην ανθρώπινη κοινόντητα, όπως γράφανε οι κλασσικοί.
Αποτελεί όμως, μια ταυτότητα δοτή. Ακριβώς όπως έλεγαν οι κλασσικοί, το κοινωνικό υποκείμενο διαμορφώνει τον κόσμο και τη συνείδησή του μέσα από τη δράση του. Άρα, ο αναρχοσκεπτικισμός αποτελεί μια ημιψευδή συνείδηση, διότι ενώ αναγνωρίζει την αδυναμία του φορέα της, δεν την εξηγεί και δεν παρεμβαίνει για να την αλλάξει. Δεν αναφέρεται στη δράση του, αλλά στην παθητικότητά του και την περιγράφει κατά το ήμισι. Τόσο ώστε να ρίξει την ευθύνη αλλού. Όχι την ευθύνη της ιστορίας που προηγήθηκε, αλλά την κοινωνική ευθύνη, τους κινδύνους και το κόστος της κατανοητής αλλαγής.
Διόλου τυχαία, ο σκεπτικισμός κυριαρχεί συνειδητότατα στις νέες αντιεξεγερτικές θέσεις της ελλαδικής αναρχίας, όπως συνέβη με την ελλαδική αυτονομία. Κοσκίνισμα ή ζύμωμα;
Ο «επαναστατικός» σκεπτικισμός είναι μια άμυνα απέναντι στα σκληρά ηθικά διλλήματα. Ένας τρόπος υπεκφυγής από την κοινή ευθύνη για τα εγκλήματα που συμβαίνουν γύρω μας.

από Αναρχονταϊρεκταξιονιστής - Ενάντια στον σπισισμό των πολιτκών τάσεων 21/12/2017 9:39 μμ.


Γιατί η οικουμενική διαδιακασία αλλαγής πρέπει να υπάρχει ερήμην της επαναστατικής δράσης; Δεν είναι η επαναστατική πράξη καθαυτή και ο συγκεκριμένος τρόπος της, ο παράγοντας που διαμορφώνει την οικουμενική διαδικασία; Δεν είναι η διαλεκτική των κοινωνικών πρακτικών, το συλλογικό σε δράση, η ισχύς του αγωνιστικού βιώματος; Το ίδιο το προτσέσο των υποκειμένων.
Το ή όλα ή τίποτα δεν είναι ο εξευγενισμός του τίποτα;
Οπότε, αρκετά με τον ιδεαλιστικό μηδενισμό. Αρκετά με τον υποκρυπτόμενο συντηρητικό πουρισμό. Κοινωνιστικό («ποτέ χωρίς τις μάζες»),  αντικοινωνικό (των «εκλεκτών»), ατομικιστικό («πρώτα η δική μου ελευθερία»), αντιανθρωποκεντρικό («να εξοντώσουμε το κυρίαρχο είδος»), πριμιτιβιστικό («τότε που όλα ήταν αρμονικά»), προτσεσοριστικό («ο τρόπος οργάνωσης κάνει την διαφορά»), σκεπτικιστικό («λείπουν τα περιεχόμενα») κλπ.

Προχώρα και θα χαράξεις ένα ρεύμα. Πάμε μαζί και θα ανατραπούν όλες οι διακρίσεις.

από Αναρχικός 22/12/2017 1:17 μμ.


σου διέφυγε ένα είδος υποκρυπτόμενου συντηρητικού πουρισμού. Ο Μαζισμός όπως εκφράζεται από το «πάμε μαζί και θα ανατραπούν οι διακρίσεις».

από Ιδεολογικός Μελετητής 23/12/2017 5:55 μμ.


Διάβασα διάφορες ενδιαφέρουσες απόψεις που γράφτηκαν, και κάποιες καπως.. ανούσιες (λάθος να γινονται επιθεσεις, και μαλιστα αβασιμες σε μια ΣΥΖΗΤΗΣΗ γαμω). Ευχαριστώ όλους σας. Επαναπυροδοτω τη συζήτηση, ρωτώντας: ποια ειναι η επαφή σας με τον David Thoreau?


«Αναρχικέ», αυτό που λες «μαζισμό» ήταν το πρώτο παράδειγμα συντηρητικού πουρισμού. Ο κοινωνιστικός («ποτέ χωρίς τις μάζες»). Είναι ιδεαλισμός, γιατί τοποθετεί μια ιδανική κατάσταση σε θέση προϋπόθεσης. Είναι μηδενισμός, γιατί αντιστρέφοντας τη σχέση προϋποθέσεων και σκοπών, δεν επιτυγχάνεται κανένας σκοπός. Όταν για την πράξη προαπαιτούνται τα αποτελέματά της, τότε αποκλείονται και η πράξη και η αποτελεσματικότητα. Δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν για την επαναστατική δράση προαπαιτείται η μαζικότητα, αποκλείεται και η δράση και η μαζικότητά της. Αποκλείεται κάθε επαναστατική εξέλιξη.
Η διαφορά του «πάμε μαζί και θα ανατραπούν οι διακρίσεις» είναι ότι το «πάμε μαζί» δεν τίθεται ως προϋπόθεση της δράσης. Έχει γραφτεί μόλις πριν, «προχώρα και θα χαράξεις ένα ρεύμα». Το «πάμε μαζί» είναι εξελικτική πρόταση. Όπως και το «προχώρα». Εδώ δεν μηδενίζεται τίποτα. Αντιθέτως, αυτό που σημείωσα είναι ότι κι έτσι κι αλλιώς υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. ´Ισως όχι το ίδιο. Ωστόσο, εγώ έβαλα δυο συγκεκριμένες προτάσεις, μαζί, όχι τυχαία. Φαίνονται αντίθετες, για τους ιδεαλιστές-μηδενιστές του ενός ή του άλλου δόγματος («είδους»). Αλλά αν μπορείς να το δεις συνδιαστικά, τότε και μόνο καταλαβαίνεις το νόημα της κάθε πρότασης και της παράθεσής τους.
Είναι η σύνθεση αυτού που λέει ο «Άντε γεια», «εδώ και τώρα» και «όλοι μαζί μπορούμε», εστιασμένη στο αρχικό ερώτημα του νήματος (ρεύματα και ανατροπή διακρίσεων). Το «όλοι μαζί μπορούμε» βάζει το μεγάλο στόχο. Χωρίς το «εδώ και τώρα» όμως, την άμεση πρακτική, την επαναστατική δράση απέναντι στις δεδομένες συνθήκες, ο μεγάλος στόχος λειτουργεί μόνο ανασταλτικά και κατασταλτικά. Αλληλένδετα, χωρίς το μεγάλο στόχο, η πρακτική δεν μπορεί να επιφέρει μεγάλα αποτελέσματα. Κι αυτό είναι συντηρητισμός.
Ο σεχταρισμός, κυρίαρχο χαρακτηριστικό του ελλαδικού α/α χώρου,  αποτελεί ακραιφνή εκδήλωση συντηρητισμού και υποκρισίας.
Οπότε, απευθυνόμενος σε συντρόφους, σαν τον «Άντε γεια», λέω «για άντε» (για προχωράμε, μπας και μπορέσουμε).
Ο επόμενος, ο «εγώ» (τον οποίον αποδομεί στη συνέχεια ο «Άντε γεια», όπως και μεθεπόμενους προβοκάτορες), μετωνομάζει τις δυο προτάσεις, για να εκμηδενίσει το άμεσο, την πρακτική και να μετατρέψει το ζητούμενο σε προαπαιτούμενο. Ο αγώνας εδώ και τώρα, βαφτίζεται «πυρετός το σαββατόβραδο για την προσωπική εμπειρία» και ο στόχος της μαζικότητας γίνεται «ο αγώνας για την κοινωνική επανάσταση» καθαυτός, δηλαδή, υπερβατικός αυτοσκοπός. Έτσι είναι ο συντηρητικός ιδεαλισμός: Προσπαθεί να ελεεινολογήσει για να εκμηδενίσει ότι ταράζει τις βολές του.

Για τον Thoreau τι θέλεις να συζητήσουμε κύριε «μελετητή»; Να δηλώσουμε ποιοί τον διαβάσαμε; Να περιγράψουμε εμπειρίες μεταθανάτιας τηλεεπαφής; Να αναλύσουμε το πρόταγμα της ανυπακοής; Να δούμε την ιστορία του πολιτικού πασιφισμού; Να σχολιάσουμε την ιδέα της σταδιακής παραγκώνισης του κράτους (που την έχουν υϊοθετήσει και σύγχρονοι αμερικάνοι φιλόσοφοι); Να καταγράψουμε απλά τις συγγένειες με τον αναρχισμό; Να εξετάσουμε τη σχέση των σκέψεών του με την εποχή του και το περιβάλλον του; Ή να αναζητήσουμε τις πικάντικες λεπτομέρειες της ζωής του;
Να βάλω ένα ευρύτερο ερώτημα; Γιατί ο εγελιανισμός δεν έχει φτάσει ακόμα στην άλλη ήπειρο; Ή εκεί εκφράστηκε στην απόλυτη μορφή του, όπως ισχυρίζεται ο Alexander Hufford στην πρόσφατη έκδοση (2016-futura) «Φιλοσοφία αναζωογονημένη. Εισαγωγή στον εγελιανό αναρχισμό»;


Τι λες ανθρωπε μου Οα;

Τι έγραψα και τι διάβασες;

Έγραψα πουθενά πως όλοι οι αναρχικοί ειναι μαρξιστές; απο που βγήκε αυτο το συμπέρασμα; το γεγονός ότι *τυπικα* και μόνο έχουν κοινό "στόχο" δεν σημαίνει ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ οτι συγκλίνουν ιδεολογικά. Αυτο είναι ξεκάθαρα πρόβλημα κατανόησης κειμένου.

οι μαρξιστές έχουν ολόκληρο ιστορικό αποσαφήνισης των εννοιών όπως πάλη, κίνημα, αγώνας, κομμουνισμού για να δικαιολογήσουν κάποια θολά σημεία στην μαρξιανη σκέψη. Το γεγονός ότι καπηλευτηκαν μια έννοια, δεν σημαίνει ούτε οτι τους ανήκει, ούτε ότι πρέπει εγω και εσυ να την αναγνωρισουμε ως δικια τους. Το πρόβλημα ειναι ακριβώς στις έννοιες που στην αρχή ήσουν ο,τι δηλωνες. Γιατι πριν την Διεθνή όλοι σοσιαλιστές λέγονταν. Τραβα σήμερα εξω να πεις πως είσαι σοσιαλιστής να τριξουν τα πεζοδρόμια απο τα γέλια.

Κομμουνιστική σκέψη και ορισμούς πρώτη φορά ακούω να μου προσάπτουν ως κάτι κακό. Κυρίως γιατι εμείς που πράγματι έχουμε διαβάσει, όταν ακουμε κομμουνισμος δεν σκεφτόμαστε πατερουληδες, λενινγκραντ και ουρές για πατάτες αλλα αυτό που ειναι και σημαίνει πραγματικά. Ενα κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης και κοινοκτημοσύνης. Ενα μοντέλο διακυβέρνησης χωρίς διακυβέρνηση.

Τι αφήνει να περνάει η Σο ρε φίλε; Και μου λέτε για λογοκρισίες, εδω βγαίνουν στο κλαδι στον που υπερασπίζονται το οτιδήποτε με οποιοδήποτε κόστος όσο γελοίο και αν είναι πραγματικά.

από Οα 24/12/2017 5:44 μμ.


Δε θα λογομαχησω μαζί σου εδώ πέρα έχουμε και οι δυο πολύ πιο σοβαρά πραγματα να κάνουμε εκεί έξω. Ο καθένας εκλαμβάνει τις έννοιες όπως θέλει. Δεν κατηγόρησα τα κομμουνιστικα πιστεύω σου σαν κάτι κακό ποτέ απλά τονισα ότι πολλοί Αναρχικοί έχουν απορρίψει τον κομμουνισμο και ειναι λάθος να θεωρείται κομμάτι της αναρχίας αφού δεν ισχύει όπως πολλοί εκεί έξω το παρουσιάζουν γιατί τους βολευει αφου ο κομμουνισμος στερεί ελευθερία. Είναι φανερό ότι δε συγκλινουμε ιδεολογικά όπως λες μαχομαστε όμως ενάντια στο μεγαλύτερο εχθρό που είναι ή διεφθαρμένη εξουσία. Και εγώ έχω μάθει να δειχνω σεβασμό στις απόψεις του καθενός γιατι σέβομαι την ελευθερία του καθενός κυρίως όταν είναι σύντροφος. Καλά χριστουγεννα-ηλιουγεννα ή ότι άλλο θες σύντροφε. Λευτεριά σε όλους μας.

από Εγώ είμαι με τον Ισκ 26/12/2017 12:23 πμ.


Αντί να ζητάμε στοιχεία και βιβλιογραφία για το που η αναρχία δεν στοχεύει στον κομμουνισμό, μας εγκαλούν κάποιοι αδιάβαστοι επειδή συγχέουμε την αναρχία με τον κομμουνισμό. Αδιάβαστοι στο ότι ο αντι-κομμουνισμός είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, συγκαλυμμένος φασισμός είναι, αλλά έχουν μπερδέψει τον αντι-κομμουνισμό με τον αντι-ΚΚΕδισμό τους ή αντι-Σταλινισμό τους.

 

Ανάθεμα κι αν υπήρχε έστω κι ένας σοβαρός αναρχικός να αρθρώσει πολιτικό λόγο ενάντια στον κομμουνισμό εκτός από κάτι μεταφυσικούς λογοτέχνες με ποιητικές σαπουνόφουσκες να πουλάνε πολιτικές θέσεις μέσα από εκδώσεις της ΣΙΑ. Επιχειρήματα μηδέν οι μεταφυσικοί λογοτέχνες μισθωτοί του πενταγώνου, αλλά που να τα βρουν τα ορθολογικά επιχειρήματα οι ποιητές.

Σου λέω πρόσεχε γιατί θα σου ζητηθεί να αραδιάσεις όλη την αναρχική βιβλιογραφία ενάντια στην ποιητική τους συλλογή.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License