Μια εσωτερική ματιά στους ιθαγενείς φρουρούς της Κολομβίας

του Robin Llewellyn  στο       https://intercontinentalcry.org/inside-look-colombias-indigenous-guards/  στις 11 Δεκεμβρίου 2017

Όλες οι φωτογραφίες του Robin Llewellyn

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Juan Manuel Santos μπορεί να έχει λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αλλά η ειρήνη δεν έχει έρθει στην Κολομβία. Οι κοινωνικοί ηγέτες και τα μέλη των αυτοχθόνων κοινοτήτων έχουν αποτελέσει στόχο  ενός κύματος δολοφονιών που έχει σαρώει την ύπαιθρο κατά τη διάρκεια αυτής της υποτιθέμενης "μετασυγκρουσιακής" εποχής - και το κράτος απέτυχε τόσο να αποτρέψει τις δολοφονίες όσο και να περιορίσει την εξάπλωση της παράνομης εξόρυξης και της διακίνησης ναρκωτικών.

Οι αυτόχθονες φρουροί εκλέγονται από τις κοινότητές τους και έχουν εντολή να προστατεύουν την ζωή των ιθαγενών και την επικράτεια χωρίς τη χρήση όπλων. Κατά τη διάρκεια τόσο του εμφυλίου πολέμου όσο και της αδήλωτης μάχης για την περιοχή και τους πόρους που την ακολούθησαν - και με μόνο το προσωπικό που χρησιμεύει ως εντολή θητείας - πολλοί αυτόχθονες φρουροί έχουν σκοτωθεί από μη κρατικές ένοπλες ομάδες της αριστεράς και της δεξιάς , από τις δυνάμεις του κράτους, και από τις μαφίες μη ευθυγραμμισμένες με τις πολιτικές ιδεολογίες. Ωστόσο, κατάφεραν επίσης να συλλάβουν έντονα οπλισμένους αντιπάλους και να τιου υποβάλλουν στα συστήματα δικαιοσύνης των εγχώριων εδαφών και του κράτους.

Σήμερα προκύπτουν νέες προκλήσεις, καθώς οι κοινότητες εξετάζουν εάν θα πρέπει να πληρώνονται οι ιθαγενείς φρουροί και να γίνουν επαγγελματίες και εάν και πώς θα πρέπει να ενσωματώσουν τη λειτουργία τους με εκείνη της κολομβιανής αστυνομίας.

Καμία περιοχή της Κολομβίας δεν επηρεάστηκε περισσότερο από το νεώτερο κύμα δολοφονιών απο το τμήμα του Cauca στα νοτιοδυτικά. Η ρεζέρβα του Χουάν Τάμα βρίσκεται στα σύνορα των τμημάτων Cauca και Huila, ψηλά στο κέντρο της Σιέρα. Η Χουάν Τάμα περιλαμβάνει μία περιοχή εκπαίδευσης και άσκησης όπου οι αυτόχθονες φρουροί από τις κοινότητες Nasa, Misak και Yanakona συναντώνται τακτικά για να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον και τον εαυτό τους.

Το Intercontinental Cry είχε πρόσφατα την ευκαιρία να επισκεφθεί το Juan Tama κατά τη διάρκεια ενός από αυτούς τους πνευματικούς διαγωνισμούς.

 

Οι ιθαγενείς φρουροί συγκεντρώνονται για τη συνάντηση που προηγείται του αγώνα.

Κατά τη διάρκεια μίας μόνο ημέρας, οι ομάδες των ιθαγενών φρουρών πρέπει να περάσουν από μια πορεία εμποδίων που πρέπει να ολοκληρώσουν ενώ αγωνίζονται με τον χρόνο. Αυτό το συγκεκριμένο γεγονός είδε έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στις ρεζέρβες Nasa, Yanakona και Misak από όλη την Cauca και την Huila.

 

"Guardia!" Πριν από τον αγώνα, οι γηγενείς φύλακες συναντιούνται, σχηματίζοντας γραμμές για κάθε ρεζέρβα που συμμετέχει, οι οποίες συναντώνται στο κέντρο για να σχηματίσουν το σχήμα αστεριού. Οι ευθύνες και οι αξίες της Guardia είναι προφανείς και διευκρινίζονται οι στόχοι του διαγωνισμού. Αυτή η εκδήλωση είδε έναν ανταγωνισμό μεταξύ ρεζέρβων από όλη την Cauca και την Huila, συμπεριλαμβανομένων των ρεζέρβων  των λαών Nasa, Yanakona και Misak. 

Το εμπόδιο βλέπει τους τακτικούς διαγωνισμούς με τους ιθαγενείς φρουρούς από διάφορες επιφυλάξεις, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία να βελτιώσουν την ομαδική εργασία και τη δύναμή τους.

Φύλακες που ασκούν την εκπαίδευση επίθεσης πριν από τον διαγωνισμό.

Τα παιδιά παίζουν στο πεδίο επίθεσης, καθώς ασκούνται οι φρουροι πριν από τον αγώνα.

Ένας ιθαγενής φρουρός παίρνει το χρόνο να ολοκληρώσει ένα εμπόδιο. Όταν αγωνιζόμαστε ενάντια στο ρολόι, γίνεται πολύ πιο δύσκολο.

Η ζωή ενός ιθαγενούς φρουρού δεν είναι για το αχνό της καρδιάς. Έρχεται με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο και μια ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη, όπως ο Φρέντι Τικαντάνα, ένας ποιητής και η Αμαούτα (Μια Αμαούτα είναι μια λέξη Qechua που μεταφράζεται να σημαίνει "αγγελιοφόρος από την προγονική γνώση των ανθρώπων της Γιανάκονα") από την ρεζέρβα Γιανακόνα Rioblanco, θα μας έλεγε σε μια μεταγενέστερη συνέντευξη.


«Το να είσαι  αυτόχθόνας φρουρός είναι να ενώνεις μεταξύ των γενεών, να προστατεύσεις τα δικαιώματα όλων». 

Ο Φρέντι Τσικανγκάνα μας είπε ότι "η ύπαρξη ενός γηγενή φρουρού αποτελεί μεγάλη ευθύνη από την άποψη της κοινότητας και της επικράτειας. Δεν είναι απλώς θέμα να έχουμε το προσωπικό της υπηρεσίας χωρίς δέσμευση: υπάρχει αποστολή και έχει να κάνει με τον πολιτισμό, διατηρώντας την αρμονία στην κοινότητα και διατηρώντας την αρμονία με τη Μητέρα Γη ».

"Το να είσαι γηγενής φρουρός είναι ένα ζήτημα να γνωρίζεις να συνοδεύεις το καλό έργο των αυτόχθονων αρχών, αλλά αν αποτύχει μια αρχή, πρέπει να είναι αυτοί που θα τους θυμίσουν την τελική υποχρέωση τους».

Η πρώτη ομάδα που αγωνίστηκε ενάντια στο ρολόι. Αυτό το συγκεκριμένο εμπόδιο αποτελείται από συρματόσχοινα συρραμμένα μεταξύ των στύλων.

"Οι πρόγονοι είχαν διάφορα ονόματα για τους ιθαγενείς φρουρούς της εποχής τους", εξήγησε ο Fredy. Για παράδειγμα, υπάρχει η λέξη Aukaruna που είναι η λέξη Qechua για έναν πολεμιστή και οι Aukas οι οποίοι ήταν τα άγρυπνα όντα των δασών.

"Για να γίνεις καλός γηγενής φρουρός πρέπει να έχεις σωματική και πνευματική ετοιμότητα. Δεν είναι μόνο δύναμη, αλλά και η ικανότητα να λύσεις προβλήματα για την ευημερία (" buen vivir ") της κοινότητας.

Ένας καλός ιθαγενής φρουρός καταλαβαίνει επίσης τον πολιτισμό του και «γνωρίζουν πώς να εξετάζουν διαφορετικές προσεγγίσεις για να βοηθήσουν την κοινότητά τους».

"Αυτός ή αυτή που είναι ιθαγενής φρουρός πρέπει πάνω απ 'όλα να έχει προσοχή και σεβασμό για τον άλλο, αλλά και αποφασιστικότητα όταν κάποιος πρέπει να δράσει για να υπερασπιστεί την περιοχή και την κοινότητα", συνέχισε. «Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες, αυτόχθονες φρουρούς με τον ίδιο τρόπο υπάρχει το φεγγάρι και ο ήλιος. Ο καθένας ξέρει πώς να εισέλθει σε διάλογο με το δικό του φύλο, αλλά για την υπεράσπιση της γης, του πολιτισμού, και η Μητέρα Γη όλοι είναι ίσοι και να λειτουργήσουν ως σαν να ήταν υφασμένοι μαζί. "

"Να γίνεις αυτοχθόνιος φρουρός είναι να αφηγείσε ανάμεσα σε γενιές, να προστατεύσεις τα δικαιώματα όλων".

Η ισορροπία, ο αθλητισμός και η αφοσίωση αναπτύσσονται καθ 'όλη τη διάρκεια του μαθήματος: αυτό το εμπόδιο κρίνεται μόνο ολοκληρωμένο όταν ο φύλακας προσγειώνεται και ξεκινάει με ένα κίνημα σε ένα ρόλο προς τα εμπρός μέσω της λάσπης.

Η Belsi Rivera είναι ιθαγενής φρουρός στην ρεζέρβα Nasa της Nasa Kiwe. Συμμετείχε στον αγώνα για τον έλεγχο του οροπεδίου Cerro de Berlin στο Toribio του Cauca, το οποίο κατέλαβε ο στρατός. Εργάζεται επίσης με παιδιά για το εκπαιδευτικό ίδρυμα της Nasa Kiwe.

Η Μπέλσι μας είπε: "Οι άνθρωποι της NASA έχουν μια ιστορία αγώνα και αντίστασης που βασίζεται στην αγάπη για τη Μητέρα Γη. Αυτή είναι η πηγή της ενέργειας, επειδή σύμφωνα με την κοσμογονία μας είμαστε μέρος της και την βλέπουμε να αντικατοπτρίζεται στις αρχές μας, όπως οι κυβερνήτες μας και οι γηγενείς φύλακες μας, και πιο συγκεκριμένα στο προσωπικό των υπηρεσιών που είναι χαραγμένο από ξύλο χόντα που συμβολίζει και τα δύο έδαφος και νόμιμη εξουσία. Τα στελέχη δεσμεύονται από τρία στεφάνια, συμβολίζοντας το καθένα μια σφαίρα μέσα από την κοσμοθεωρία μας ».

"Το πρώτο βασίλειο είναι εκείνο του πιο πάνω, όπου ζουν τα« sxaw », τα μεγάλα πνεύματα. Το δεύτερο είναι η μεσαία σφαίρα όπου τα ζώα και τα δέντρα μοιράζονται την επικράτεια των Nasas (γνωστών ως οι άνθρωποι που είναι παιδιά του νερού και του Το τρίτο βασίλειο είναι αυτό του κάτω, όπου το νερό κρύβεται και όπου υπάρχουν ορυκτά και πρέπει να παραμείνουν. "

"Υπήρχαν στιγμές στο παρελθόν, όταν οι άνθρωποι αγωνίστηκαν ενάντια στους αποίκους που είχαν έρθει να μας εκδιώξουν και να μας δολοφονήσουν, και πήραμε όπλα για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας", συνέχισε η Μπέλσι. "Αυτό επηρέασε αρνητικά τις ιδέες μας και το σεβασμό μας για τη ζωή, έτσι αποκηρύξαμε τα όπλα και ξανακερδίσαμε για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία. Οι αγώνες συνεχίστηκαν με τη μεγάλη ιδέα της προστασίας της Μητέρας Γης μας και αναπτύξαμε σταδιακά την ιδέα ότι έπρεπε να υπάρχουν άνθρωποι αποκλειστικά αφιερωμένοι να είναι προστατευτές, παρόλο που όλοι οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να επιδιώξουν τέτοιους στόχους. Οι «kiwe thegnas» ή οι ιθαγενείς φρουροί έχουν τη μόνιμη ευθύνη να καθιερώσουν τον έλεγχο και την προστασία της επικράτειας και να υπερασπιστούν τη ζωή και τη μητέρα γη ».

Μια άλλη ομάδα αγωνίζεται για να ολοκληρώσει την άσκηση.

"Ο αυτόχθονός φρουρός εμπλέκεται πολύ στην προστασία της κοινότητας όταν επιδιώκει να απελευθερώσει τη Μητέρα Γη από την μονοκαλλιέργεια φυτών ζάχαρης και πεύκου και να επιστρέψει εκείνη την γη στην κοινότητα που κλέφθηκε από τους προγόνους μας. Όταν μιλάμε για την Απελευθέρωση της Μητέρας Γης, πολλοί μας αποκαλούν εγκληματίες, αλλά δεν καταλαβαίνουν τη σημασία αυτών των χώρων για εμάς και ότι η κατάλληλη χρήση τους είναι απαραίτητη για την αρμονία και την πνευματικότητα μας. υποδουλώσουν τα συλλογικά αγαθά για το δικό τους κέρδος και εξαπλώσουν τους μολυσματικούς παράγοντες στην προσπάθεια να κάνουν κεφάλαια ».

Μέλη της κοινότητας παρακολουθούν τον αγώνα. Η διέλευση του χλοοτάπητα σε μία δοκό αποδείχθηκε το πιο δημοφιλές αξιοθέατο.

Ο Jesus  Bacca Guijano είναι ένας ιθαγενής φρουρός στην φύλαξη της Nasa του Munchique los Tigres, ο οποίος προσπάθησε να προστατεύσει τις πηγές ύδατος από τις επιπτώσεις της εξόρυξης και μιας μη εξουσιοδοτημένης χωματερής, που ελέγχονταν από επιχειρηματίες της οικογένειας Sadovnik. Όταν ο Bacca οδήγησε στην αντεπίθεση στην εξόρυξη ως πρόεδρος της τοπικής επιτροπής γειτονιάς (Junca de Accion Comunal), ένας από τους Sadovniks προσπάθησε να τον παρουσιάσει ως μέλος της αντάρτικης ομάδας του ELN. ΟBacca κρατήθηκε, αλλά δεν βρέθηκε ένοχος. Σήμερα, ο σημερινός κυβερνήτης του Munchique los Tigres επιτρέπει μια θεσμική διαδικασία που θα εξασφαλίσει τη συνεχιζόμενη λειτουργία των ορυχείων και χωματερών του Sadovniks. Ο Bacca συνέχισε να μιλάει ενάντια στα σχέδια. τον περασμένο μήνα, οι αρχές καταστολής έθεσαν κατηγορίες εναντίον του.

"Ως αυτόχθονες φρουροί, το προσωπικό είναι ένα σύμβολο αντίστασης και επιβίωσης όλης της κοινότητας: όσων συνεχίζουν να ζουν δεσμευμένοι στις παραδόσεις και τα εδάφη. Για μένα είναι συμβολικό για κάθε μέλος της κοινότητας του Munchique los Tigres, όχι μόνο για τους ιθαγενείς φρουρούς », μας είπε ο Bacca.

Αφού διασχίσουν τη δοκό μπαίνουν σε μια σήραγγα λάσπης. Τα εμπόδια αναπτύσσουν δύναμη, αλλά δοκιμάζουν και τους ανταγωνιστές με ψυχικές προκλήσεις όπως η κλειστοφοβία.

"Οι επιφυλάξεις μας στο Nasa καθοδηγούνται από αεροπλάνα (σχέδια ζωής) - πολυετείς στρατηγικές αυτοδιοίκησης που συμφωνούνται σε ανοικτές περιόδους της κοινότητας και το σχέδιο de vida λέει ότι γεννηθήκαμε από το νερό. οι εγχώριοι φρουροί είναι να απελευθερώσουν την γη [τα μέλη των κοινοτήτων Nasa εμπλέκονται σε έναν αγώνα για γη με τα τοπικά αγροκτήματα ζάχαρης, καθώς και με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μέσα σε επιφυλάξεις όπως οι πρωτοβουλίες της οικογένειας Sadovnik] μαζί με τα μέλη της κοινότητας που δεν έχουν γη.Είμαστε υποχρεωμένοι να απελευθερώσουμε τις πηγές του νερού και οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν καλά. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διώκονται νομίμως από τις αυτόχθονες αρχές για την απελευθέρωση της γης όταν είναι η εντολή μας ».

Οι τελευταίες κατηγορίες εναντίον μου δεν έχουν διερευνηθεί μπροστά σε μια κοινοτική συνέλευση. είναι απλώς ένα άλλο παράδειγμα των επιθέσεων που προκαλούν δυσαρμονία στην περιοχή και στα μέλη της κοινότητας. Συχνά, εμείς που καταγγεί λαμε την χωματερήσκουπιδιών έχουν λάβει απειλές θανάτου από τους παραστρατιωτικούς, όπως οι Aguilas Negras και ο Clan del Golfo . Ο κυβερνήτης είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της κοινότητας και ο κυβερνήτης πρέπει να συμβουλευτεί την κοινότητα σε μια ανοικτή συνέλευση. Δεν το έχουμε δει αυτό που έχει προκαλέσει δυσαρμονία. "

Οι αγωνιζόμενοι αγωνίζονται προς τη γραμμή τερματισμού.

"Ως γηγενείς φύλακες δεν πρέπει να λάβουμε χρηματοδότηση από το κράτος επειδή θα χάναμε την ταυτότητά μας · ωστόσο, θα ήταν καλή ιδέα να έχουμε σχέδια που θα βοηθούσαν όχι τους εαυτούς μας, αλλά τις οικογένειές μας, έτσι ώστε εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη μικρή εργασία, να συντηρούμε τους εαυτούς μας όταν είμαστε εκτός υπηρεσίας ως γηγενής φρουροί.

Πιστεύω ότι μια έννοια της επικράτειας είναι ανοικτή για εκείνους που προέρχονται από το εξωτερικό, που έρχονται εδώ και σέβονται και θέλουν να ζουν μεταξύ μας ως μέλη της κοινότητας. Όλοι μπορούν να είναι μέλη της κοινότητας. "

Καθώς η ημέρα έφτασε στο τέλος, οι φρουροί των Αυτόχθονων σχηματίστηκαν σε γραμμές για να ακούσουν τους τελευταίους χρόνους τους. αλλά στο τέλος, τα αποτελέσματα δεν είχαν σημασία. Όλοι συμφώνησαν ότι η αξία της ομαδικής εργασίας ήταν ένα μάθημα που συμμετείχαν όλοι οι ανταγωνιστές - και λόγω της κοινής μάθησης, όλοι οι ανταγωνιστές κέρδισαν.

Οι αυτόχθονες φρουροί ποζάρουν για τις ομαδικές φωτογραφίες μετά την ολοκλήρωση της άσκησης.

Φρουροί από μια ρεζέρβα στην Huila συγκεντρώνονται για μια ομαδική φωτογραφία μετά την ολοκλήρωση του αγώνα.

Οι αυτόχθονες φρουροί ποζάρουν μετά την ολοκλήρωση του αγώνα.

Ένας καθαρός φρουρός περιπαίζεται από τους αχαλίνωτους ανταγωνιστές.

Αργότερα, οι Φρουροί συζήτησαν πώς να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών φρουρών σε μελλοντικούς διαγωνισμούς.

Μιλούσαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της ετοιμότητας ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν γρήγορα και αποτελεσματικά στη βία που συμβαίνει τώρα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License