ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΗΣ BENETTON

 

     Στις 30 Οκτωβρίου του 2017 εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η υπόθεση απόλυσης ενός οροθετικού εργαζομένου από την εταιρεία Benetton. Τα γεγονότα έχουν ως εξής. Όταν έγινε γνωστό πως ο εργαζόμενος είναι θετικός στον ιό HIV, η εταιρεία τον έβαλε σε μια θέση στην αποθήκη η οποία σύμφωνα με τον ίδιο ήταν επίπλαστη, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και στην συνέχεια τον μετακίνησε στο κεντρικό κατάστημα όπου και έγινε ΄΄το παιδί για όλες τις δουλειές΄΄. Καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια το κλίμα στον εργασιακό του χώρο ήταν φορτισμένο και επιθετικό προς το πρόσωπό του. Τον Μάρτιο του 2017 απολύθηκε, με την εταιρεία μάλιστα να δηλώνει στο δικαστήριο άγνοια σχετικά με το ότι είναι φορέας και να δηλώνει κατηγορηματικά πως η απόλυση έγινε λόγω κακής του αποδοτικότητας. Εν τέλει επαναπροσλήφθηκε, χωρίς όμως η εταιρεία να αναγνωρίσει την αντεργατική στάση της.
     Η υπόθεση αυτή δεν είναι ούτε η πρώτη και δεν θα είναι ούτε η τελευταία.           Για ακόμη μια φορά ο απροκάλυπτος ρατσισμός γίνεται κινητήριος μοχλός της ωμότητας των αφεντικών, στερώντας από έναν άνθρωπο το θεμελιώδες δικαίωμα στην εργασία και στιγματίζοντας τον διά παντός. Για μια ακόμη φορά ο ρατσισμός και η εργοδοτική αυθαιρεσία της Benetton πάνε χέρι – χέρι, σε αντίθεση με το πολυπολιτισμικό προφίλ που η ίδια διαφημίζει. Προς αποφυγή τέτοιων συμβάντων μάλιστα, υποτίθεται ότι ψηφίστηκε ο νόμος 4443/2016 που απαγορεύει την άνιση μεταχείριση στην εργασία. Όμως η άνιση μεταχείριση στην εργασία παραμένει γεγονός και είναι ο λόγος που χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν βρεθεί άνεργοι και στοχοποιημένοι. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως στον κόσμο των αφεντικών το να παρεκκλίνεις από την κανονικότητα και από τα τυποποιημένα ΄΄υγιή΄΄  κοινωνικά πρότυπα επιφέρει την κατακραυγή, τον παραγκωνισμό, τον αποκλεισμό και τον εξευτελισμό της προσωπικότητάς σου.
     Στις 18 Οκτωβρίου του 2017 βρέθηκε δολοφονημένος ο Santiago Maldonado σε ένα ποτάμι στην επαρχία Chubut της Παταγονίας στην Αργεντινή. Ο Santiago ήταν αναρχικός, κοινωνικός αγωνιστής και έδωσε μάχη στο πλευρό του ιθαγενούς λαού Mapuche με σκοπό την αποτροπή των βίαιων εκδιώξεων των οικογενειών από τα σπίτια τους και την γη, η οποία εξασφάλιζε τα βασικά μέσα διαβίωσής τους. Μεγάλο μέρος της γης πωλήθηκε από την κυβέρνηση σε πολυεθνικές εταιρείες, χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με τους αυτόχθονες πληθυσμούς, μία εκ των οποίων είναι η εταιρεία Benetton. Ο Λουτσιάνο Μπένετον είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στην Αργεντινή, έχοντας περίπου 2 εκατομμύρια στρέμματα στα αιματοβαμμένα χέρια του. Η εθνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την χωροφυλακή φροντίζουν ώστε να διατηρεί ο Μπένετον τα εδάφη, καταστέλλοντας τον αγώνα αιώνων των αυτοχθόνων λαών  μέσω ξυλοδαρμού, ανοίγοντας πυρά, κακοποιώντας σωματικά γυναίκες, παιδιά στο βωμό του κέρδους.
      Την 1η Αυγούστου του 2017 ο Santiago Maldonado συμμετείχε σε διαμαρτυρία με την αυτόχθονη κοινότητα Mapuche Pu Lof του Cushamen, όταν ΄΄μυστηριωδώς΄΄ εξαφανίστηκε. Ογδόντα ημέρες ο Santiago ήταν εξαφανισμένος. Ογδόντα ημέρες η κυβέρνηση έκανε τα μέγιστα για να μην διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα ώστε να συγκαλύψει την υπόθεση χρησιμοποιώντας ψευδομάρτυρες και στοχοποιώντας τον Santiago και τους Mapuche ως τρομοκράτες. Έφτασαν και στο σημείο να ισχυρίζονται ότι πιθανόν να κρυβόταν για να φανεί η αστυνομία κακή και με το πρόσχημα αυτό η χωροφυλακή συνέχιζε τις επιδρομές στην κοινότητα Mapuche. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες από την κοινότητα, ο Santiago αφού ξυλοκοπήθηκε, συνελήφθη από την χωροφυλακή, παρελήφθη από όχημά της και έκτοτε ΄΄εξαφανίστηκε΄΄.
     Με τον αποκλεισμό μας στις 16-12-2017 στο υποκατάστημα της εταιρείας Benetton στην οδό Ερμού, προσδοκούμε την ενημέρωση των καταναλωτών κι όχι μόνο, καταδεικνύοντας τις βίαιες κι απάνθρωπες πολιτικές που η εν λόγω εταιρεία ασκεί στους εργαζομένους της. Είναι γνωστό εξάλλου, πως εταιρείες με τέτοια μαζική γραμμή παραγωγής καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα σε βαθμό που έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και τον θάνατο, υποβάλλοντας τους εργαζομένους σε άθλιες συνθήκες εργασίας, σε εγκαταστάσεις ετοιμόρροπες και δίνοντας μισθό ο οποίος δεν εξασφαλίζει ούτε τις βασικές τους ανάγκες, αποδίδοντας τις εγκληματικές τους αυτές ενέργειες σε εργατικά ΄΄ατυχήματα΄΄. Η ενέργεια του αποκλεισμού εκφράζει την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους αγώνες των εργαζομένων που δεν θα σιωπήσουν μπροστά στα τέρας του καπιταλιστικού συστήματος που κρύβεται πίσω από στολισμένες βιτρίνες.
 
ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΣΕΝΑ, ΟΧΙ ΕΣΥ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ!
 
Αναρχική Συλλογικότητα Καλλιθέας – Μοσχάτου
                                                            
 
                                                                       asykamo@espiv.net

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License