Για την υπόθεση του Ντμίτρι Μπουτσενκόβ

Ο αντιεξουσιαστής και συνδικαλιστής Ντμιτρι Μπουτσενκόβ από την Μόσχα, ο 35ος κατηγορούμενος για την υπόθεση της πλατείας Μπαλότναγια το 2012 ο οποίος κατηγορείται άδικα και χωρίς στοιχεία ως υποκινητής πράξεων βίας ενάντια στο καθεστώς, με μόνο κριτήριο την πολιτική του δραστηριότητα σε εργασιακούς χώρους και τον αντιεξουσιαστικό χώρο της Ρωσίας τα τελευταία 10 χρόνια, είναι πλέον ελεύθερος.

Ο Ντμίτρι, γνωστός και σε συντρόφισσες και συντρόφους από την Ελλάδα, λόγω των επισκέψεων του στη χώρα και της σχέσης του με εδώ συντρόφους, βρισκόταν άδικα φυλακισμένος επι σχεδόν ένα έτος, ενώ στη συνέχεια, περιμένοντας να δικαστεί τέθηκε υπό κατ’οίκον περιορισμό. Όπως δήλωσε ο ίδιος σε τηλεοπτικό κανάλι της ρωσικής αντιπολίτευσης “στην αρχή πίστευα οτι η υπόθεση έχει πολιτικό νόημα και αξία, ότι αξίζει να το παλέψω, αλλά κατά τη διαδικασία είδα οτι διώκομαι προσωπικά, τότε αποφάσισα να φύγω από τη χώρα καθώς ήταν δεδομένο ότι θα υπάρξει καταδικαστική απόφαση”. Συνέχισε τονίζοντας ότι “με καταδικάζουν σε 5 χρόνια για κάτι που δεν έκανα, ήξεραν εδώ και καιρό ότι δεν ήμουν παρόν στα γεγονότα για τα οποία με διώκουν όμως πλέον οι αρχές δεν έκαναν πίσω, καθώς με είχαν διαφημίσει ως μεγάλη επιτυχία”.

Ο Ντμίτρι κάποια απροσδιόριστη στιγμή μέσα στον Νοέμβριο του 2017 διέφυγε με τη βοήθεια συντρόφων από τον κατ’οίκον περιορισμό καθώς “λόγω έλλειψης ηλεκτρονικών βραχιολιών η υπηρεσία δεν του είχε τοποθετήσει ακόμα βραχιόλι εντοπισμού”. Ο Ντμίτρι διέφυσε μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την Ρωσία, πέρασε τα σύνορα και με βιντεο-ανακοίνωση του, δήλωσε ότι βρίσκεται σε χώρα της ΕΕ και δεν είναι διατεθημένος να γυρίσει πίσω. Σε ερώτηση πως τα κατάφερε, απάντησε απλά ότι “δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που το κάνει αυτό, καταλάβατε…”. Παρόλα αυτά δεν διευκρίνησε περισσότερα για το σε πια χώρα βρίσκεται, και για το ποιο είναι το νομικό του status. Παρ’όλα αυτά δήλωσε ότι έχει ζητήσει ήδη πολιτικό άσυλο.

Τα νέα αυτά έρχονται αφενός με μεγάλη χαρά σε μερίδα των συντρόφων του Ντμίτρι εντός και εκτός Ρωσίας. Η υπόθεση του είχε θεωρηθεί κομβική καθώς ήταν η πρώτη φορά που το ρωσικό δικαστικό σύστημα κατασκεύαζε εξόφθαλμα κατηγορίες από το μηδέν, και ο φόβος ενός δικαστικού προηγούμενο μιας τέτοιας υπόθεσης αν ολοκληρώνονταν ήταν μεγάλος. Παρόλα αυτά καθώς πολλά άτομα βρίσκονται ακόμα υπόδικοι στα ρωσικά δικαστήρια για πολιτικούς λόγους, υπάρχει μια ανησυχία-η οποία πρακτικά δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα πρακτικά-για σκλήρυνσή των συνθηκών κράτησης λόγω της φυγής Μπουτσενκόβ.

Περισσότερα για την υπόθεση Μπουτσενκόβ εδώ: 1, 2 και για την Μπαλότναγια εδώ .

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License