Είναι πραγματοποιήσιμο το αναρχικό ιδανικό; Ο Χαν Ράινερ απαντά

Ο Χαν Ράινερ ήταν Γάλλος αναρχο-ατομικιστής

Χαν Ράινερ

Ένα ιδανικό είναι ένα απόλυτο και μόνο το σχετικό μπορεί να ζει. Αλλά ζούμε μόνο στο βαθμό που πλησιάζουμε ένα απόλυτο.

Αυτοί που το ζουν είναι λίγοι. Γνωρίζετε κανέναν πρακτικό αναρχικό που ποτέ δεν επέβαλλε απαραίτητες προϋποθέσεις και που περιφρονούσε γελώντας εκείνους που πρέπει να υποφέρουν; Πιστεύω ότι αυτό είναι τόσο σπάνιο όσο ένας πραγματικά Χριστιανός και ένας πραγματικά Στωικός.

Η Αναρχία χωρίς αναρχικούς κάποτε εκτόξευε αρκετές βόμβες, όπως ακριβώς ο Χριστιανισμός χωρίς Χριστιανούς έβαζε φωτιά σε αμέτρητους πασσάλους, και όπως ο Στωικισμός που ομολογήθηκε παραδόξως από έναν αυτοκράτορα συμβιβάστηκε με διώξεις και πολέμους.

Σε κάθε περίπτωση, τί μας νοιάζει το μακρυνό μέλλον; Είναι το σήμερα που σε νοιάζει, σύντροφε του σήμερα. Και σήμερα, βλέπεις και εσύ ξεκάθαρα, μπορεί να είναι όμορφο μόνο μέσα σου. Έτσι γίνε τόσο Χριστιανός όσο να περιφρονείς τους παπάδες, τόσο Στωικός όσο να περιφρονείς τα εγκλήματα του Μάρκου Αυρήλιου και τις ανοησίες των Λουαζέλ, τόσο αναρχικός όσο να μένεις χαμογελώντας σε απόσταση απ’ όλες τις ομάδες.

– Han Ryner

Μετάφραση: Αιχμή

https://aixmi.wordpress.com/

Ακολουθήστε την ΑΙΧΜΗ στο twitter: https://twitter.com/aixmi_kd

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License