Το Kobane ανοικοδομείται καθώς ο έλεγχος του ISIL μειώνεται στη Συρία

Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας - Οι κοινότητες σε όλη τη βόρεια Συρία έχουν αρχίσει να ανοικοδομούνται μετά την παύση της σύγκρουσης έξι ετών που μεταμόρφωσε τις κάποτε ακμάζουσες περιοχές σε βομβαρδισμένες πόλεις-φάντασμα. Οι μάχες μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ( SDF ) και των  σκληροπυρηνικών μαχητών από το Ισλαμικό Κράτος του Λεβάντ ( ISIL ) συνεχίζονται γύρω από τον Deir-ez-Zor . Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι λαμβάνουν μέτρα για να ξαναζήσουν στο καντόνι  του Kobane και άλλες περιοχές που πρόσφατααπελευθερώθηκαν από το ισλαμικό κράτος. Συνεργάτες Unicorn Riot επισκέφθηκαν τις αναστηλωτικές πόλεις Kobane και Manbij στη βορειοανατολική Συρία καθώς και τη ζοφερή πρώτη γραμμή των ένοπλων συγκρούσεων στο Deir-ez-Zor και έλαβαν φωτογραφίες από το Raqqa.Με πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας  εκτοπισμένους τα τελευταία χρόνια και την πλειοψηφία των υποδομών καταστρεμένες, οι εκτιμήσεις τοποθετούν το κόστος  για την ανασυγκρότηση της Συρίας σε τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια . Ο αριθμός των ανθρωπίνων θανάτων στη συριακή σύγκρουση τα τελευταία έξι χρόνια,  από τις αρχές Νοεμβρίου , εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 340.000.

Από το 2012, το Καντόνι Kobane, το οποίο συνορεύει με την Τουρκία στη βόρεια Συρία, υπήρξε ένα από τα de facto αυτόνομα καντόνια της Ροζάβα, της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Συρίας, με στρατιωτικό έλεγχο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των  YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού, KU: Yekîneyên Parastina Gel , AR: وحدات حماية الشعب), το μεγαλύτερο συστατικό ποσοστό των SDF .

Ο κουρδικός θύλακας της πόλης Kobane, καθώς και το μεγαλύτερο καντόνι Kobane, πολιορκήθηκαν από ισλαμιστές μαχητές του Ισλαμικού κράτους  το 2014 και για αρκετούς μήνες , μέχρι τις αρχές του 2015, το ισλαμικό κράτος έλεγχε την περιοχή.

Πολλοί κάτοικοι της περιοχής έφυγαν αναζητώντας προστασία από τις YPG. Οι κάτοικοι του Kobane που επέλεξαν να μην φύγουν, υπέφεραν από τις επιθέσεις του ISIL, απαγωγές και σφαγές.

Γκράφιτι σε τσιμεντένιο τοίχωμα με τρύπες από σφαίρες και θραύσματα βόμβας διαβάζει "Kobanî war" - Νοέμβριος 2017

Η περιοχή απελευθερώθηκε από τον έλεγχο του ISIL από έναν συνασπισμό δυνάμεων υπό την ηγεσία των YPG. Ένα μεγάλο μέρος της πόλης και της περιοχής έχει καταστραφεί από τις μάχες-εδάφους , καθώς και τουςς μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς  από τις δυτικές δυνάμεις, χαρακτηρίζεται επισήμως ως συνδυασμένη κοινή Task Force-Λειτουργία Εγγενής Επίλυση ( CJTF-WEB TV Συλλογή ), η οποία περιλαμβάνει τη Γαλλία , η Το Ηνωμένο Βασίλειο , το Βέλγιο , τη Δανίατις Κάτω Χώρες , την Αυστραλία , τις ΗΠΑ και τον Καναδά . Δείτε το Airwars.org για λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα θύματα των πολιτών από αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι κατέφυγαν στην Τουρκία και τις γειτονικές περιοχές τα τελευταία χρόνια, καθώς επηρεάστηκαν σχολεία, επιχειρήσεις, καταστήματα, γέφυρες, αποχέτευση, υπηρεσίες κοινής ωφελείας και άλλες υποδομές.

Τα βομβαρδισμένα κτίρια το συνήθες  τοπίο του Kobane - τον Νοέμβριο του 2017

Με το Kobane να  περιβάλλεται από τρεις πλευρές από το Ισλαμικό Κράτος, οι δυνάμεις αντίστασης των YPG και YPJ  έπρεπε να αγωνιστούν με ένα αμείλικτο φράγμα ελαφρών και βαρέων όπλων, αυτοσχέδιο πυροβολικό , και αυτοκίνητα βόμβες.

Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι ορισμένες από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τουρκικό έδαφος, αναφέροντας ως αποδεικτικά στοιχεία τα βόρεια κτίρια που δείχνουν την πλειοψηφία των ζημιών τους στα βόρεια πρόσωπά τους. Οι τοποθεσίες που καταστρέφονται από εκρηκτικές ύλες που φέρουν οχήματα βρίσκονται σε ένα τετράγωνο από την τουρκική διέλευση των συνόρων, γεγονός που υποδηλώνει την αθέμιτη σύμπραξη του τουρκικού καθεστώτος με το Ισλαμικό Κράτος στην κοινή μάχη τους ενάντια στους Κούρδους, οι οποίοι διαμένουν σε μια εθνοτικά διαφορετική περιοχή που εκτείνεται στα σύγχρονα σύνορα Τη Συρία, την Τουρκία, το Ιράκ και το Ιράν.

 

Κτίρια στην άκρη του Kobane που καταστράφηκε από τον πόλεμο - Νοέμβριος 2017

Τα μνημεία για τους νεκρούς αγωνιστές ορθώνωνται στους δρόμους του Kobane. Από μικρές πλατείες μέχρι μεγάλα πορτρέτα, τα πρόσωπα των μαχητών παραμένουν στους διαδρόμους των κεντρικών δρόμων. Οι θυσίες εκατοντάδων Κούρδων χρησιμεύουν ως έντονη υπενθύμιση της σημασίας του αγώνα για ελευθερία, μια υπενθύμιση που διαπνέει  όλη την πόλη του Κομπάνε.

Πορτρέτα των αγωνιστών της αντίστασης που πέθαναν στη μάχη ενάντια στο ισλαμικό κράτος, οι δρόμοι είναι μια από τις πολλές ποικιλίες μνημείων στο Kobane - Νοέμβριος 2017

Τον τελευταίο χρόνο, έγιναν εκτεταμένες προσπάθειες ανοικοδόμησης για την αποκατάσταση των καταστραμένων οροφών και των τοίχων που υπέστησαν ζημιές από τις μάχες. Μεγάλες πολυκατοικίες κατοικιών κατασκευάζονται για να ενθαρρύνουν τον επαναπατρισμό του ακμάζοντος περιφερειακού αστικού κέντρου.

Η ανοικοδόμηση στην περιοχή Kobane ήταν ένας αγώνας. Τον Νοέμβριο του 2015 , ο Idriss Nassan, εκπρόσωπος της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η διεθνής βοήθεια μεγάλης κλίμακας έχει ματαιωθεί από την πολιτική. Οι δυτικές κυβερνήσεις « διστάζουν να βοηθήσουν για το φόβο μήπως προσβάλλουν την Τουρκία », η οποία διαμαρτύρεται για τη νέα κουρδική πολιτική οντότητα και επιτρέπει μόνο τα περιορισμένα αποθέματα ανθρωπιστικής βοήθειας να περάσουν από τα περιθωριοποιημένα σύνορά της.

Οι προσπάθειες ανοικοδόμησης στο Kobane - Νοέμβριος 2017

Ένα ιδιαίτερο τμήμα των νέων κτιρίων διαμερισμάτων προορίζετε για τις οικογένειες εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πόλη. Οι δρόμοι είναι φρεσκοκομμένοι και διογκωμένοι, η ηλεκτρική ενέργεια και τα συστήματα αποχέτευσης λειτουργούν και συλλέγονται τα σκουπίδια.

Εικόνα από μέσα ένα νεόκτιστο συγκρότημα διαμερισμάτων στο Kobane, κοιτάζοντας σε περισσότερες νέα πολυκατοικίες - τον Νοέμβριο του 2017

Καταβάλλονται προσπάθειες για τη διατήρηση των ιστορικών αρχαιοτήτων της περιοχής (οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν προηγουμένως αφήσει καταστροφής σε αρχαία αξιοθέατα της Συρίας και του Ιράκ που καταλαμβάνονταν απο το  ISIL). ευτυχώς, οι περιοχές γύρω από το Kobane παρέμειναν ως επί το πλείστον άθικτες. Η γλώσσα   Kurmanji τώρα διδάσκεται παράλληλα με τα αραβικά στα ίδια σχολεία που χρησιμοποιούνταν πρόσφατα για φονταμενταλιστική διδασκαλία κατά τη διάρκεια της σύντομης κυριαρχίας του Ισλαμικού Κράτους.

Με τις πρόσφατες πτώσεις των πόλεων οχυρών του ISIL Mosul, Raqqa και Deir-ez-Zor, το ισλαμικό κράτος μειώθηκε σε μια ιδεολογία χωρίς σαφή εδαφική βάση επιχειρήσεων. Οι θύλακες που κρατούν ακόμα στην επαρχία Deir-ez-Zor μειώνονται καθημερινά.

Ο καπνός ανεβαίνει σε απόσταση. Φωτογραφία που τραβήχτηκε μέσα από ένα κατεστραμμένο κτίριο στη Raqqa - Δεκέμβριος 2017

Τον Οκτώβριο του 2017, καθώς οι δυνάμεις συνασπισμού καταλάμβαναν την Raqqa, αριθμοί ισλαμιστών μαχητών εντοπίστηκαν σε ένα νοσοκομείο στην Raqqa. Το BBC ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις επέτρεψαν στους μαχητές του ISIL να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σε μια συνέντευξη, ένας διεθνής εθελοντής των YPG που είχε εγκατασταθεί προηγουμένως στη Raqqa παρείχε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών μιας κατάστασης όπου οι άνδρες του ισλαμιστού κράτους στο νοσοκομείο απειλούσαν να σκοτώσουν τους πολιτικούς τους ομήρους. Υπογράμμισε αυτό ως τον λόγο για τον οποίο είχε γίνει η συμφωνία και είπε ότι μιλούσε γιατί απο τα μέσα ενημέρωσης που κάλυπταν την ιστορία « παραμελήθηκε να αναφέρει η κατάσταση ομηρίας ». 

Ο εθελοντής δήλωσε ότι βρισκόταν έξω από το νοσοκομείο στη Raqqa και το καθήκον τους εκείνη την εποχή ήταν να βεβαιωθεί ότι οι άντρες του ΙΣΙΛ δεν θα διαφεύγαν από αυτό το νοσοκομείο για να πιάνε κάπου αλλού. "Προήγαγε:

"... [ΕΙΝΑΙ] πολλοί, πολλοί πολίτες μαζί τους και μας απειλούσαν και την τοπική κυβέρνηση ότι εάν δεν τους επιτρεπόταν να ταξιδέψουν έξω από το νοσοκομείο στο Deir-ez-Zor για να συναντηθούν με τους συντρόφους τους για να πολεμήσουν, θα σκοτώσουν αυτούς τους ομήρους σε ένα πολύ αιματηρό θέαμα. Είχαν προσαρτήσει τα γιλέκα αυτοκτονίας τους.

Έτσι, οι διοικητές μας και η στρατιωτική δομή, δεν ήθελαν αυτό να συμβεί. Δεν ήθελαν άσκοπα πολιτικά θύματα στα χέρια τους, έτσι μίλησαν με τους μαχητές του ISIS μέσα σε αυτό το νοσοκομείο και συμφώνησαν με τους όρους τους - εάν απελευθέρωσαν αυτούς τους ομήρους χωρίς τραυματισμό, τότε θα μπορούσαν να τεθούν σε μια συνοδεία και να σταλούν στο Deir-ez- Zor. "- Διεθνής εθελοντής YPG

Προβολή μέσα σε μια "φωλιά του ελεύθερου σκοπευτή" στο Raqqa, Συρία - Δεκέμβριος 2017

Πολλοί από τους μαχητές στους οποίους είχε δοθεί η άδεια να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο στη Raqqa είναι πιθανόν τώρα στην πρώτη γραμμή να συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσείες τους στο φουνταμενταλιστικό ιδεολόγημα. Οι μαχητές του ISIL από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού, προσφέρουν σκληρή αντίσταση στις λίγες πόλεις και γειτονιές που εξακολουθούν να κατέχουν και πολλές πηγές υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχουν περίπου χίλιες μαχητές. Η ρωσική γλώσσα, που χρησιμοποιείται ευρέως στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, συνήθως ακούγεται στις ραδιοσυχνότητες του ISIL.

Οι μαχητές των SDF περιπολούν τους ήσυχους δρόμους της επαρχείας του Deir-ez-Zor μετά την ήττα του  ισλαμικού κράτους εδώ

Παρά τις διακηρύξεις των εξωτερικών δυνάμεων περι τελικής νίκης, συνεχίζεται ο πόλεμος κατά των ισλαμικών στρατιωτικών δυνάμεων. Οι επαγγελματίες σκοπευτές, τα βαριά όπλα, οι βόμβες αυτοκινήτων και οι τολμηρές αντεπιθέσεις επιδιώκουν να διατηρήσουν τους θύλακες  εδάφους για το ISIL. Οι πιο σκληροί είναι μεταξύ τους, και πολλοί δεν δείχνουν κανένα σημάδι να εγκαταλείψουν τον αγώνα μέχρι ο τελευταίος να σκοτωθεί ή να συλληφθεί.

Μια σημαία σηματοδοτεί ένα φυλάκιο των ισλαμιστών  κοντά στην πόλη Deir-ez-Zor, όπως φαίνεται μέσα από ένα πεδίο εφαρμογής

Οι πόλεις Raqqa και Tabqa εξακολουθούν να εκκαθαρίζονται από τις θανατηφόρες παγίδες και τις νάρκες ξηράς που έχουν μείνει πίσω από το ISIL.

Μια αυτοσχέδια εκρηκτική συσκευή  που είχε τοποθετηθεί  από τους τζιχαντιστές σε μία ραπτική μηχανή ανακαλύπτεται σε ένα κτίριο - τον Δεκέμβριο του 2017

Η επικίνδυνη, δύσκολη και επίπονα αργή διαδικασία της μετάβασης από σπίτι σε σπίτι για να ανακαλύψουν και να απενεργοποιήσουν κάθε εκρηκτικό μηχανισμό οδήγησε τους πρόσφατους θανάτους των Βρετανών διεθνιστών εθελοντών Jac Χολμς και ο Oliver Hall, οι οποίοι βοηθούσαν να καθαρίσει η πόλη απο τους  αυτοσχέδιους εκρηκτικούς  μηχανισμούς (IED).

Ο βρετανός εθελοντής των YPG, Oliver Hall, ήταν 24 ετών, όταν πέθανε πρόσφατα κατα την  εκκαθάριση των κτιρίων, παγιδευμένων από Ισλαμιστές.

Οι  μάχες έχουν ως επί το πλείστον εξαφανίσει την εδαφική υπόσταση του Ισλαμικού κράτους  στη Συρία και ένας συνεχής κύκλος προσφύγων φεύγει από την πρώτη γραμμή αναζητώντας την προστασία της YPG και των δημοκρατικών δυνάμεων της Συρίας.

Εκατοντάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι πρόσφυγες σε δρόμο στη Συρία μετά από  μάχες - Δεκέμβριος 2017

Ενώ πολλοί φεύγουν, άλλοι ντόπιοι δεν φεύγουν ποτέ, πηγαίνουν για την οικογενειακή τους επιχείρηση μερικές φορές μόνο 300 μέτρα από την πρώτη γραμμή.

Αν και θα χρειαστεί χρόνος πριν οι πόλεις να είναι πραγματικά ασφαλείς για όλες τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, εκείνες οι πόλεις και τα χωριά που εγκαταλείπονται από το ISIL, επανακατοικούνται με τα μέλη της τοπικής κοινότητας που είναι πρόθυμα να πάρουν και να επαναφέρουν τα κομμάτια της ζωής τους αφού επιβιώσουν περισσότερο από μισή δεκαετία θανατηφόρας σύγκρουσης.

Η πόλη Kobane και οι απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές είχαν την ευκαιρία να αρχίσουν να προχωρούν μπροστά από μια σκοτεινή περίοδο στην ιστορία.

Πιο πρόσφατα απελευθερωμένες  πλειοψηφικά - αραβικές αστικές περιοχές, όπως η πόλη Manbij , έχουν πλήρως αναπληρωθεί με την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας. Το έργο της υπεράσπισης αυτών των περιοχών έχει παραδοθεί στις τοπικές δυνάμεις που είναι σύμμαχοι των Κούρδων που αποτελούν μέρος της δημοκρατικής ομοσπονδίας.

Μια συνέντευξη ενός μαχητή με το SDF και το YPG, πρώην κάτοικος του Shaddadi, επισήμανε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους έχει επηρεαστεί η ζωή των ανθρώπων από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Είπε ότι πριν από τον πόλεμο η ζωή του ήταν καλή. ζούσε, δούλευε και πήγαινε στο σχολείο στη Δαμασκό.

Όταν ήρθε το Ισλαμικό Κράτος, είπε:

Πρώτα έρχονται πολύ ωραία. Στη συνέχεια μετατράπηκαν σε θηρίο. Μας σκοτώναν χωρίς λόγους. Για ένα μικρό λόγο, σκότωναν οποιοδήοτε. Σκότωσαν τον ξάδερό μου και τον θείο μου. "- πρώην κάτοικος του Shaddadi, ο οποίος τώρα πολεμά με το YPG και το SDF

Είπε ότι τώρα που αγωνίζεται " τους τρομοκράτες ", είναι " ευτυχισμένος ". Είπε ότι δεν προβλέπει επίτευξη ειρήνης σύντομα, αλλά ελπίζει ότι η χώρα του « θα βελτιωθεί » και ότι θα « ξεφορτωθούν τους τρομοκράτες ». Ακούστε την πλήρη συνέντευξη παρακάτω.

 Η ελπίδα είναι ότι η ειρήνη μπορεί σύντομα να διατηρηθεί, δεδομένου ότι υπάρχουν εξαιρετικά δύσκολα καθήκοντα μπροστά στην ανοικοδόμηση της βασικής υποδομής που έχει καταστραφεί από τη σύγκρουση.

Νέες στρατιωτικές και αστικές οργανώσεις έχουν δημιουργηθεί για να χειρίζονται την ασφάλεια και τις ανάγκες των πολιτών. Στις Raqqa και Tabqa, έχουν δημιουργηθεί στρατιωτικά συμβούλια για να αναπτύξουν αυτόνομη και ιθαγενή δύναμη. Μεταξύ 7.000 - 8.000 συμβουλίων υπάρχουν σήμερα για τις γειτονιές και τους χώρους εργασίας, καθώς και για την κοινωνία των πολιτών σε ολόκληρη την ομοσπονδία, ενώ στη συνέλευση των αντιπροσώπων συμμετείχαν περισσότεροι από 15.000 συν-εκπρόσωποι των συμβουλίων.

Οι εκλογές διεξάγονται για εκπροσώπους της συνέλευσης των αντιπροσώπων. αυτοί οι μεμονωμένοι εκπρόσωποι θα συμμετέχουν στην άμεση διοίκηση της περιοχής. Επί του παρόντος, τα τοπικά συμβούλια εκτελού χρέη διοίκησης και το κόμμα προσπαθεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα αυτά.

Οι υποστηρικτές του δημοκρατικού ομοσπονδιακού σχεδίου πιστεύουν ότι υπάρχει πραγματική δυνατότητα για την πολυεθνική κοινωνία της Βόρειας Συρίας να αποτελέσει πρότυπο για ένα πλουραλιστικό μέλλον στη Μέση Ανατολή. Η διατήρηση της δύναμης της ομοσπονδίας μπορεί να εξαρτάται από την ικανότητά της να παρέχει βασικές υπηρεσίες στον πληθυσμό της.

Θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε από τη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας τις εξελίξεις σε αυτήν την περιοχή που έζησε από τον πόλεμο, αλλά ελπιδοφόρα, στη Μέση Ανατολή.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License