Lapu-Lapu Petmalu - Ανανέωση του αντι-αποικιακού αγώνα στο αρχιπέλαγος .

του Bas Umali απο το https://onsiteinfoshopphilippines.wordpress.com/2017/12/21/lapu-lapu-petmalu-a-re-articulation-of-anti-colonial-struggle-in-the-archipelago

Κάποιος ρώτησε: Ποιος ανακάλυψε τις Φιλιππίνες; 
Κάποιος απάντησε: Ο Μαγγελάνος. 
Κάποιος θα μπορούσε να πιστέψει: Ποιος σκότωσε τον Μαγγελάνο; 
Τυπική απάντηση: ο Lapu-Lapu 
ερώτηση: Ποιος σκότωσε τον Lapu-Lapu; 
Τυπική απάντηση: ο Kusinero (Cook)

Αναφέρομαι σε αυτήν τη συζήτηση ως καινοτομία. Είναι ποπ. Αυτό σημαίνει ότι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, είτε φοίτησε στο σχολείο είτε όχι, μπορούσε να την κάνει. Σίγουρα οι άνθρωποι θα έχουν διάφορες ερμηνείες, απόψεις και επίπεδα εκτίμησης σε αυτή τη συζήτηση - μια συζήτηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σύνδεση.

Είμαι πολύ περίεργος να ακούσω πώς ακριβώς ένας εθνικιστής  Φιλιππινέζος/α θα παρουσιάσει αυτή τη νεωτεριστική συνομιλία υπέρ της εθνικής τους ιδέας της εθνικής υπερηφάνειας.

Έχουν περάσει πέντε αιώνες από τότε που ο Mαγγελάνος ήρθε στο The Visayas. Ένα μακρινό παρελθόν, που στο πλαίσιο των χιλιετηρίδων, μπορεί να θεωρηθεί ως άσχετο.

Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε το αντίθετο: παρά την αρχαιότητά του, γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέτουν ένα τόσο ανόητο ερώτημα; Ίσως αυτό το γεγονός αναγνωρίζεται από πολλούς ως πρόδρομος για εκτεταμένες αλλαγές που έχει εισαχθεί σε πολλές κοινότητες μέσα στα φανταστικά όρια που αξιώνει η Δημοκρατία των Φιλιππίνων. Το κοινωνικό μας περιβάλλον θα ήταν διαφορετικό αν ο βασιλιάς Φίλιππος απέρριψε την πρόταση του Mαγγελάνου.

--------

Ποιος ανακάλυψε τις Φιλιππίνες;

Αυτή είναι μια ανόητη ερώτηση. Οι "Φιλιππίνες" δεν είναι κάτι που πρέπει να ανακαλυφθεί. Δεν είναι ένα τεχνούργημα που μπορείτε να εφαρμόσετε την αρχή του εφευρέτη. Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι οι Φιλιππίνες είναι κάτι που περιμένει να βρεθεί.

Αυτή η νεωτεριστική συζήτηση ήταν μαζί μας εδώ και πολλές δεκαετίες. Το ακούμε αυτό σε διάφορες περιπτώσεις, από το σπίτι, στο σχολείο, στον κύκλο των φίλων, στη δουλειά, στις αγροτικές και αστικές κοινότητες.

Ίσως είναι πιο κατάλληλο να ρωτήσετε ποιος ίδρυσε τις Φιλιππίνες;

Η "ανόητη" ερώτηση θα ήθελε να απαντήσετε σε ένα συγκεκριμένο όνομα - ο Mαγγελάνος, ο οποίος εκπροσώπησε τη δύναμη της Μοναρχίας. Ο Μαγγελάνος θα σκοτωθεί αργότερα από τον Lapu-Lapu στην ερώτηση που ακολουθεί.

Κάθε φορά που ακούω τους ανθρώπους να διασκεδάζουν από το ερώτημα "ποιος ανακάλυψε τις Φιλιππίνες" αισθάνομαι διαφορετικό νόημα και άτακτη αίσθηση.

Γιατί να θέσετε μια τέτοια ερώτηση; Υπάρχει κάποια κρυφή πρόθεση;

--------

Τώρα μερικές ημέρες, η αίσθηση της ιστορίας των ανθρώπων περιστρέφεται γύρω από την ιδέα του ισπανικού αποικισμού και της εξέγερσης του ΚΚΚ που οδήγησε στη δημιουργία μιας δημοκρατίας. Μια ιστορική περίοδος που συνδέει πολλές κοινότητες στο αρχιπέλαγος με το σύγχρονο περιβάλλον που κυριαρχείται από εθνικά κράτη που χαρακτηρίζονται από συγκεντρωτικές κοινωνικές σχέσεις και απόλυτη αλήθεια μαζί με τη φτώχεια, την πείνα, την αδικία, τις διακρίσεις και την οικολογική καταστροφή.

Η Ισπανία θεωρείται ως ο κακοποιός που έφερε τα δεινά στον λαό. θεωρείται επίσης ως  ο «κύριος» που εισήγαγε την ιδέα της πολιτισμένης ζωής. Δεδομένου ότι ο πολιτισμός θεωρείται ως σημείο αναφοράς της ανάπτυξης. είναι εύλογο να πιστεύουμε ότι οφείλουμε στην Ισπανία την πρόοδό μας.

Η κύρια ιστορία είναι βασικά ευρωκεντρική. Αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει τον προ-ισπανικό πολιτισμό και τον τρόπο ζωής ως υποανάπτυκτη. Άγριο και αναδρομικό που έπρεπε να αλλάξει σύμφωνα με τα πρότυπα των αποικιστών.

Αυτό ακριβώς είμαστε τώρα. Αντιμετωπίζουμε τις αρνητικές ιδιότητες της κοινωνίας που εισήγαγαν οι αποικιστές ενώ επικαλούνται εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες εισάγονται επίσης από τους αποικιστές.

Για παράδειγμα, το KKK αμφισβήτησε την ισπανική αρχή επιβεβαιώνοντας την ικανότητά του να αυτοκυριαρχεί μέσω του συστήματος που εισήγαγαν οι αποικιοκράτες. Οι επαναστατικές ιδέες που μεταφέρονται από τον αντιπολιτισμό είναι δυτικής προέλευσης.

--------

Γιατί έχουμε εμμονή με ευρωπαϊκές εναλλακτικές λύσεις; Δεν διαθέτουμε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις; Θεωρούμε ότι η τοπική σοφία και η πρακτική είναι παρωχημένες και αναποτελεσματικές;

Εκτός από τον Lapu-Lapu, σπάνια αναφέρουμε τις εξεγέρσεις πριν από το ΚΚΚ. Η εξέγερση που αμφισβήτησε τους αποικιακούς κανόνες επιβεβαιώνοντας τα ιθαγενή συστήματα και επανακαθορίζοντας τους πολιτισμούς που δίνουν οι πρόγονοί μας. Οι εξεγέρσεις πριν από το KKK ήταν ως επί το πλείστον βασισμένες στην κοινότητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σέβονται τη συμβολή του Χοσέ Ριζάλ στον «Φιλιππινικό» αγώνα για ελευθερία. Αλλά οι άνθρωποι σπάνια αναφέρονται στα πρώιμα έργα του, όπου αναγνώρισε ξεκάθαρα την εγχώρια ταυτότητά μας και περιέγραψε τα συστήματα των προγόνων μας ως ευημερούντα, δίκαια και πιο τέλεια σε σύγκριση με την αποικιακή κυριαρχία.

Τα συστήματα των προγόνων μας ήταν πιο ανθρώπινα και οικολογικά βιώσιμα που καταστράφηκαν άγρια ​​από τη νεωτερικότητα μέσω του κράτους-έθνους. Κατά ειρωνικό τρόπο, υιοθετήσαμε το πλαίσιο έθνους-κράτους για την αντιμετώπιση της αποικιοκρατίας. Με αυτό το πλαίσιο αποτυγχάνουμε. Μετά από εκατό χρόνια αγώνα, οι κοινότητές μας εξακολουθούν να υποφέρουν σε ζητήματα και προβλήματα που ήταν ξένα σε εμάς κατά τη διάρκεια των προ-Ισπανικών χρόνων. Παρά ταύτα, εξακολουθούμε να τηρούμε την υπόσχεση του κράτους-έθνους που ουσιαστικά αποδείχθηκε αποτυχία όσον αφορά την παροχή ισότητας, βιωσιμότητας και προόδου.

--------

Το ζήτημα της καινοτομίας τίθεται συνεχώς και αυθόρμητα ίσως επειδή η ιστορία μας, μας στοιχειώνει. Οι όροι Φιλιππίνες και Φιλιππίνων δεν είναι δικοί μας. Αυτές είναι ιδέες που επιβάλλονται και καταναγκαστικά χρησιμοποιούνται για να μας περιγράψουν και να μας καθορίσουν από τους αποικιστές μας. Αυτά είναι τα ίδια τα χαρακτηριστικά που ενισχύουν την αποσύνδεση από τον εαυτό μας. Αυτές οι ιδέες μας έκαναν να πιστεύουμε ότι είμαστε περισσότερο ανώτεροι από τον άλλο πολιτισμό. Ποια είναι η ανάγκη υπεροχής; Είναι για να νικήσει και να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό άλλων ανθρώπων και να υπονομεύσει τον πολιτιστικό προσανατολισμό του άλλου;

Ο πολιτισμός μας πρέπει να είναι ο οδηγός μας στην αναζήτηση της αυτοδιάθεσης. Η αυτοδιάθεση μας δεν δικαιολογεί τον έλεγχο άλλων. Το σύστημα των προγόνων μας δεν εμφανίζει κέντρο. Δεν έχουν ομοιόμορφη συμπεριφορά που ελέγχει την άσκηση. Αυτό που είχαν ήταν ποικίλοι πολιτιστικοί προσανατολισμοί που διασχίζουν το αρχιπέλαγος και τη Νοτιοανατολική Ασία, οι οποίες διευκόλυναν τη δυναμική από το γάμο, τη συγγένεια, το εμπόριο και τον πόλεμο (panggayaw).

-------

Δεν είμαστε Φιλιππινέζοι. Είμαστε άνθρωποι που καλλιεργούνται από τον διαφορετικό μας πολιτισμό. Ο πολιτισμός μας είναι ένα δώρο από τους προγόνους μας. Δεν είναι τέλειο αλλά έχει το πλήρες σύνολο στοιχείων στο πλαίσιο του θέματος αμοιβαίας συνεργασίας και σεβασμού.

Δεν υπάρχει τέτοιου είδους "τέλεια κουλτούρα". Αλλά η δική μας είναι πολύ πιο ανθρώπινη και οικολογικά υγιής σε σύγκριση με το έθνος-κράτος και τον καπιταλισμό που εισήγαγε μαζικές δολοφονίες, καταστροφή του πολιτισμού και καταστροφή της γης.

Δεν υπάρχει κανένας μεγάλος τύπος που θα μπορούσε να προσφέρει μια ενιαία λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά τουλάχιστον έχουμε τη σοφία από τους προγόνους μας που μας παρέχει ένα πλαίσιο που αποδεδειγμένα είναι αποτελεσματικό και χρησιμοποιείται σήμερα από τους υπάρχοντες αυτόχθονες πολιτισμούς σε όλο το αρχιπέλαγος.

------

Η νίκη του Lapu-Lapu είναι εικονική. Το μήνυμα δεν  ανέφερε για το έθνος και την κυριαρχία. Πρόκειται για την υπεράσπιση της αυτονομίας του νησιού Mactan. Ήταν ο αγώνας που ακολούθησε η πολυάριθμη αντίσταση που αποσκοπούσε στην επανεξέταση της ιθαγενείας και στην προστασία της αυτονομίας τους.

Ο κατακερματισμός των πολιτιστικών κοινοτήτων δεν πρέπει να θεωρείται ως αδυναμία. Αντιπροσωπεύει την ελευθερία και την αυτονομία. Έχουν εγχώρια μέσα για να συνδεθούν και να ενσωματωθούν. ο κατακερματισμός θα γίνει αδυναμία μόνο εάν κάποιος έχει την πρόθεση να ελέγξει και να κυριαρχήσει.

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License