ΒΟΛΟΣ: Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στην Κατάληψη Τερμίτα


Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα στους τοίχους δημοσίων κτιρίων

Ηχηρό το μήνυμα που έστειλαν νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής δεκάδες αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι, πάνω από εκατό, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγ. Νικολάου και εν συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας στο Τμήμα Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η πορεία πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Κατάληψη Τερμίτα, η οποία το πρωινό της Πέμπτης εκκενώθηκε κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης και εν συνεχεία κατεδαφίστηκε, αφού νωρίτερα είχαν συλληφθεί τρεις γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης.

Λίγες ώρες πριν την πορεία, σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου είχε αναρτηθεί κάλεσμα συμμετοχής από την Κατάληψη Ντουγρού της Λάρισας, το οποίο είχε ως εξής:

Την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου στις 07:00 μπάτσοι εισέβαλαν στην κατάληψη Τερμίτα και συνέλαβαν τις 3 συντρόφισσες που βρίσκονταν τότε στην κατάληψη. Αφού πρώτα εκκένωσαν τους χώρους της κατάληψης στη συνέχεια ανέλαβαν οι μπουλντόζες όπου μέχρι τις 14:30 είχαν κατεδαφίσει τα κτίρια της κοινότητας. Αφού έληξε η επιχείριση των μπάτσων και των μπουλντόζων, οι συντρόφισσες αφέθηκαν ελεύθερες με ορισμένη δικάσιμο στις 11 Μαΐου 2018 με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά τα ερευνητικά προγράμματα για μπάτσους και στρατό, φαίνεται ότι έβαλε στην ατζέντα του και πρακτική άσκηση για μπουλντόζες. Όσο για την περιβόητη ανάπτυξη και αξιοποίηση του χώρου παραθέτουμε απόσπασμα από το κείμενο της κατάληψης Τερμίτα:

Η αξιοποίηση που αναζητά η Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΑΕ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πόλος οικονομικής ανάπτυξης. Είναι ένας πόρος που θα λειτουργήσει βοηθητικά στις τσέπες κάποιων ”υπευθύνων” θέσεων και ένας πόρος μεταγενέστερης εκμετάλλευσης από το τοπικό κεφάλαιο. Μια στρατηγική που στόχο έχει την εκμετάλλευση της υποβαθμισμένης αξίας της γης, ώστε να αποκτήσει μια προστιθέμενη αξία και περαιτέρω κίνητρα ανοικοδόμησης στο βωμό της αναβαθμισμένης εικόνας στον πολιτιστικό χάρτη στην πόλη του Βόλου.

Έτσι, τον επερχόμενο εξευγενισμό της περιοχής τον βλέπουμε σαν μια συνολικότερη τριγωνική σχέση, επενδυτές (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων)-ειδικοί/επιστήμονες (Εταιρία αξιοποίησης πανεπιστημίου)-κυβέρνηση. Εφαρμόζοντας την εξουσία του σχεδιασμού με την βοήθεια της καταστολής σε κάθε μήκος και πλάτος της γης, από τις φαβέλες της Βραζιλίας ως το κέντρο της Αθήνας, και όλα αυτά για την κερδοσκοπία του πανεπιστημίου πάνω στην παραγωγή πειθήνιων ανθρώπων, για την κερδοσκοπία των εμπλεκόμενων κατασκευαστών και επενδυτών, για την κερδοσκοπία του κεφαλαίου πάνω στη γη.”

Οι μπάτσοι σχεδίασαν μια χολιγουντιανού τύπου επιχείρηση, καταστρατηγώντας κάθε έννοια άσυλου, με 6 διμοιρίες, αποκλεισμό ολόκληρης περιοχής καθώς και ενός ελικοπτέρου. Μόνο το Zeppellin από του Ολυμπιακούς του 2004 δεν έφεραν.

Η όλη επιχείρηση φαίνεται να έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό. Παρόλο που οι απειλές για εκκένωση είχαν ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο, οι πολύμορφες πανελλαδικές δράσεις υπεράσπισης της κατάληψης είχαν καταφέρει να αποτρέψουν την εκκένωση το καλοκαίρι.

Εμείς από την πλευρά μας σαν κατάληψη Ντουγρού, στηρίζουμε και καλούμε στην πορεία αλληλεγγύης της εκκενωμένης κατάληψης την Κυριακή 7 Ιανουαρίου στις 12:00 στην πλατεία αγίου Νικολάου στο Βόλο.

Απευθυνόμενοι σε μπάτσους – πρυτάνεις – δικαστές – εργολάβους τονίζουμε ότι η επίθεση σε μια κατάληψη σημαίνει επίθεση σε όλους και όλες μας και ότι θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους.

Οι ιδέες δεν εκκενώνονται, δεν γκρεμίζονται…

Αλληλεγγύη στη Τερμίτα και σε όσες καταλήψεις αντιμετωπίζουν την κρατική καταστολή.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License