[Θεσσαλονίκη] Αφίσα για την Υπόθεση της Υπόθεση της πρώην Εργαζόμενη του Aromalab

Παρασκευή 12/1 7:00μμ Συγκέντρωση-Μικροφωνική Τσιμισκή με Αριστοτέλους Σάββατο 13/1 11:00πμ  Προσυγκέντρωση Άγαλμα Βενιζέλου                                      12:30μμ Συγκέντρωση Aromalab, Λέκκα 3, Ωραιόκαστρο Τρίτη 16/1 6:00μμ Συγκέντρωση-Μικροφωνική Τσιμισκή με Ναυαρίνου Τετάρτη 17/1 9:00πμ Συγκέντρωση στα Δικαστήρια για την Eκδίκαση της Yπόθεσης

post image

Στις 18 Σεπτέμβρη του 2017 η εργαζόμενη στην εταιρία Aromalab, που στεγάζεται στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, απολύεται αιφνιδιαστικά, για λόγους εκδικητικούς, καταχρηστικούς και ξένους προς το αντικείμενο εργασίας της. Η εργαζόμενη απασχολούνταν στην εταιρία ως χημικός με σύμβαση όμως υπαλλήλου γραφείου και υποχρεωνόταν να κάνει μια σειρά από εργασίες που δεν αντιστοιχούσαν στο καθεστώς υπό το οποίο προσλήφθηκε, τόσο ως χημικός όσο έστω και ως υπάλληλος  γραφείου. Όταν η εργοδοσία την υποχρέωσε εκτός των άλλων να πραγματοποιήσει και τις καθαριότητες των κοινόχρηστων ή μη χώρων των εγκαταστάσεων της εταιρείας (τουαλέτες, κουζίνα, γραφεία εργοδοτών κ ά.) η εργαζομένη υπερασπίστηκε το δικαίωμα αυτής καθώς και όλων των συναδέλφων της στη μη πραγμάτωση αυτών καθώς δεν αντιστοιχούσαν στις συμβάσεις τους και έπειτα από μια φρονηματικού χαρακτήρα αιτιολόγηση απολύεται. Απολύεται όχι γιατί δεν ήταν καλή στη δουλειά της, μιας και ακόμη και κατά τη γνωστοποίηση της απόλυσης η εταιρεία φρόντισε να της επισημάνει πόσο ευχαριστημένη ήταν από τη δουλειά της, αλλά γιατί είναι απρόθυμη, απείθαρχη και ασέβαστη καθώς έφερε αντίρρηση στις επιταγές της εργοδοσίας για την πραγμάτωση των καθαριοτήτων.

Την επόμενη κιόλας μέρα η εργαζόμενη καταγγέλλει την άκυρη και καταχρηστική απόλυση στην επιθεώρηση εργασίας και στη συνάντηση που ορίστηκε ενώπιών της στις 20/11 η εργοδοσία τοποθετείται για το ζήτημα σε εντελώς διαφορετική βάση παρουσιάζοντας την απόλυση υπό το πρίσμα της έλλειψης απόδοσης, ομαδικότητας, συνεργασίας και σωστής επιμέλειας της εργασίας σαφέστατα “ξεχνώντας” τα πραγματικά αίτια και λεγόμενα που είχαν ειπωθεί στην εργαζόμενη κατά την γνωστοποίηση της απόλυσης. Άλλωστε αυτά δεν ήταν βολικά για την εταιρεία ενώπιον της επιθεώρησης εργασίας. Όταν μάλιστα διερωτήθηκαν για το ποιος τελικά πραγματώνει τις καθαριότητες των εγκαταστάσεων η εργοδοσία απάντησε πως το κάνει η ίδια(!) και απλά συνιστά στους εργαζόμενους να διατηρούν το χώρο καθαρό.

Φυσικά, το παράδειγμα του Aromalab δεν είναι το μόνο, αλλά έρχεται να προστεθεί με τη σειρά του στα αμέτρητα παραδείγματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που συνθέτουν και αυτά την εργασιακή πραγματικότητα του σήμερα. Μια πραγματικότητα, που θέλει τους εργαζόμενους πειθήνιους, να αμείβονται με μισθούς πείνας ή να μένουν απλήρωτοι, να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, να δουλεύουν και τις Κυριακές, να θυσιάζονται στα εργατικά κάτεργα με ελλιπή μέτρα ασφαλείας -με πιο πρόσφατο παράδειγμα το θάνατο 2ου εργαζόμενου μέσα σε λίγους μήνες στο δήμου Ζωγράφου-, να αποτελούν λάστιχα και πολυεργαλεία στα χέρια των εργοδοτών, να ζουν υπό την απειλή της ανεργίας, να φοβούνται να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους ή τα δεδουλευμένα τους γιατί θα απολυθούν και τελικά να μπορούν να απολυθούν ανάλογα με τις ορέξεις του κάθε εργοδότη. Όταν δε οργανωθούν και αγωνιστούν ενάντια σε όλα αυτά να διώκονται, όπως συνέβη και με μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού.

Απέναντι στην συνθήκες γαλέρας που έχουν επιβληθεί υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά παραδείγματα αντίστασης και αγώνα όπως αυτά των εργαζομένων στα καταστήματα Public της Πάτρας και της Καλαμάτας που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους καταγγέλλοντας τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας που τους έχουν επιβληθεί, των πρώην εργαζομένων των Market in στα Ιωάννινα που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους ενώ παράλληλα η σχετική απεργιακή κινητοποίηση χτυπιέται από τις δυνάμεις καταστολής οδηγώντας σε συλλήψεις και των εργαζομένων στην κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός» στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι. Από την πλευρά μας δεν έχουμε παρά σταθούμε αλληλέγγυοι στους εργαζομένους και να αγωνιστούμε πλάι τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

 

Παρασκευή 12/1 7:00μμ Συγκέντρωση-Μικροφωνική Τσιμισκή με Αριστοτέλους

Σάββατο 13/1 11:00πμ  Προσυγκέντρωση Άγαλμα Βενιζέλου
                                     12:30μμ Συγκέντρωση Aromalab, Λέκκα 3, Ωραιόκαστρο

Τρίτη 16/1 6:00μμ Συγκέντρωση-Μικροφωνική Τσιμισκή με Ναυαρίνου

Τετάρτη 17/1 9:00πμ Συγκέντρωση στα Δικαστήρια για την Eκδίκαση της Yπόθεσης

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ Κ.Β ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Συνέλευση Αλληλεγγύης στην πρώην Εργαζόμενη του Aromalab
sineleusial2017@hotmail.com

Εικόνες:

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License