Περισσότεροι από 770 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Τυνησία κατά τη διάρκεια σχεδόν μιας εβδομάδας διαμαρτυριών κατά κυβερνητικού σχεδίου αύξησης των φόρων και των τιμών βασικών αγαθών, περίπου το ένα τρίτο των συλληφθέντων είναι ηλικίας μεταξύ 15 και 20 ετών.
 

Οι διαμαρτυρίες  ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε στη δυτική πόλη Tebourba .

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν κρατικά κτίρια, λεηλάτησαν καταστήματα και μπλόκαραν τους δρόμους, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κινητοποιήσει το στρατό και να μεταφέρει περίπου 2.100 στρατιώτες σε διάφορα μέρη της χώρας. Στην Τάλα, κοντά στα σύνορα της Αλγερίας, αποστέλλονται στρατεύματα, αφού οι διαδηλωτές έκαψαν ένα κτίριο της εθνικής ασφάλειας την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, αναγκάζοντας την αστυνομία να υποχωρήσει από την πόλη.

Οι εξεγερμένοι κάτοικοι κατηγορούν την κυβέρνηση για την παραβίαση των δεσμεύσεων που ανέλαβε σχετικά με τη βελτίωση των προτύπων διαβίωσης στη χώρα καθώς η φτώχεια και η υψηλή ανεργία συνεχίζονται".

Αναφορές από την πρωτεύουσα της Τύνιδας, περιγράφουν ότι οι άνθρωποι στους δρόμους ήταν ενθουσιασμένοι με την ορμή του κινήματος.
 

"Οι άνθρωποι εδώ λένε ότι θέλουν να συνεχίσουν να καταλαμβάνουν τους δρόμους για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση για να καταργήσουν τα μέτρα λιτότητας".

Έξι χρόνια μετά την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Ben Ali, η Τυνησία κρατήθηκε ως πρότυπο για την αποφυγή της βίας που έπληξε άλλα έθνη μετά τις εξεγέρσεις της αραβικής άνοιξης, αλλα η κοινωνική ανοχή σαφώς παρανοήθηκε απο την άρχουσα τάξη.

Αγωνιστές και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν τις τυνησιακές αρχές για αδιάκριτη καταστολή και χρήση  "ανεξήγητης βίας" καθώς η χώρα ετοιμάζετε για ένα Σαββατοκύριακο μαζικών διαμαρτυριών καθώς η  14 Ιανουαρίου, αποτελεί την επέτειο που σηματοδοτεί την απομάκρυνση του Zine El Abidine Ben Ali, πρώην προέδρου της χώρας.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License