Η ατελείωτη ξεφτίλα της καθεστωτικής αριστεράς

Συνδιαλλαγή Τσίπρα-ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις 6/5/2012

Στο παρακάτω βίντεο γινόμαστε μάρτυρες της συνάντηση μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον Τσίπρα πριν από περίπου 6 χρόνια. Στο βίντεο αυτό φαίνεται καθαρά η παρακμή κι ο ρεφορμισμός της σύγχρονης ελληνικής αριστεράς, η οποία επιλέγει να συνδιαλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αξίζει να σημειωθεί οτί στο βίντεο γίνεται λόγος ακόμα και για συνεργασία των δύο μετώπων... 

https://www.youtube.com/watch?v=NtUQEBcLOqA

από κόκκινος αρουραίος 13/01/2018 4:16 μμ.


Απλά για το τυπικό της ιστορίας, ας μπει και η ανακοίνωση πολιτικής εκτίμησης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αμέσως μετά από αυτη την συνάντηση. Για να βγουν και συμπεράσματα (τα bold της ΑΝΤΑΡΣΥΑ):

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τα εκατομμύρια εργαζομένων και λαού που με τους αγώνες και την ψήφο τους έδωσαν εντολή για ανατροπή των μνημονίων και της αντιδραστικής πολιτικής κυβερνήσεων, ΕΕ και ΔΝΤ, με αριστερή κατεύθυνση. Αυτή η λαϊκή εντολή μπορεί να δικαιωθεί μόνο από ένα κοινωνικό και πολιτικό κίνημα που θα διεκδικήσει και θα επιβάλει, σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και επίθεσης του κεφαλαίου, ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης, όπως το παρακάτω:

 

1. Ακύρωση όλων των Μνημονίων και Δανειακών Συμβάσεων με ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, κατάργηση όλων των μέτρων που συνδέονται με αυτές.

2. Προστασία των ανέργων, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μείωση χρόνου εργασίας, σταθερή δουλειά για όλους, φορολόγηση μεγάλου κεφαλαίου.

3. Άμεση παύση πληρωμών προς τους πιστωτές και μονομερή διαγραφή ολόκληρου του τοκογλυφικού δημόσιου χρέους.

4. Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και με εργατικό έλεγχο όλων των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

5. Αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατία από το λαό για το λαό, κατάργηση των ειδικών σωμάτων της ΕΛΑΣ, εξουδετέρωση της Χρυσής Αυγής, σταμάτημα των αντιμεταναστευτικών πογκρόμ, διάλυση των μηχανισμών του στρατού που στρέφονται κατά του λαού, με απεμπλοκή του από το ΝΑΤΟ.

6. Κανένα απ’ τα παραπάνω ζωτικά αιτήματα δεν είναι υλοποιήσιμο χωρίς την άμεση έξοδο από το Ευρώ και την Ευρωσυνθήκη, τη ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ.

 

Με κριτήριο αυτό το πρόγραμμα, το λαϊκό κίνημα, η Αριστερά και  η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα καθορίζουν αντικειμενικά τη στάση τους απέναντι σε κάθε κυβέρνηση, στη σημερινή ιστορική περίοδο. Εκτιμούμε ότι –όπως η ιστορία έχει αποδείξει- τυχόν συμμετοχή της Αριστεράς σε οποιαδήποτε κυβέρνηση κάτω από τον έλεγχο και μέσα στα όρια της τρόϊκα, της ΕΕ, των κομμάτων του μαύρου μετώπου, των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, θα την οδηγήσει αργά ή γρήγορα, σε ενσωμάτωση και ήττα.

Στη βάση των παραπάνω εκτιμήσεων και στόχων, αλλά και ως προγραμματική θέση της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιστεύει ότι η Αριστερά πρέπει να απευθυνθεί στο εργατικό και λαϊκό κίνημα για να ολοκληρώσει την τωρινή πρώτη νίκη του λαού, να επιβάλει κατακτήσεις, επιδιώκοντας τη δική του εξουσία και κυβέρνηση, με τα δικά του όργανα πάλης, ανοίγοντας το δρόμο σε μια νέα επαναστατική προοπτική.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, όλη την Αριστερά και τις μαχόμενες δυνάμεις, σε κοινή δράση και διάλογο για ένα ενωτικό αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής, στην παραπάνω κατεύθυνση, καθώς και σε άμεσους αγώνες χωρίς καμιά αναμονή. Οποιαδήποτε δε, προσπάθεια σχηματισμού μνημονιακής ή διαχειριστικής αντιλαϊκής συγκυβέρνησης από την παρούσα Βουλή πρέπει να αποτραπεί με λαϊκό ξεσηκωμό.

Πέρα από τη συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρουσιάσει αυτές τις θέσεις για διάλογο και στο ΚΚΕ, το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης, το ΚΚΕ (μ-λ) - ΜΛ ΚΚΕ, το ΕΕΚ, την ΟΚΔΕ, την Κομμουνιστική Οργάνωση «Ανασύνταξη», καθώς και σε άλλα αριστερά, ανατρεπτικά και κομμουνιστικά ρεύματα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προβάλλοντας αυτοτελώς το παραπάνω πρόγραμμα σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές μάχες, θα συμβάλει στη δημιουργία μιας μαζικής, μετωπικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που έχει ανάγκη το λαϊκό κίνημα και η εποχή μας.


Αρκεί να διαβάσεις τις ανακοινώσεις της ανταρσυα και των συνιστωσών της για την εκλογική νίκη του συριζα. Όχι μόνο την "αγκαλιάζουν", αλλά την παρουσιάζουν και ως "συλλογική νίκη" του κινήματος και της αριστεράς (τους). Δεν χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω για να κατανοήσουμε τον οπορτουνιστικό ρόλο της ανταρσυα: βλ. την συμμετοχή της στις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις του Φλεβάρη του 15' και την στάση της στο δημοψήφισμα-παγίδα του Ιουλίου.

Ήταν ουρές του συριζα, ήταν και είναι οπορτουνιστές. Το δε "πρόγραμμα" της είναι ένα εγχειρήδιο ταξικής συνεργασίας για την έξοδο από το ευρω και την επιστροφή στην δραχμή με την εξουσία της αστικής τάξης ανέπαφη.

Υ.Γ. Από την ανταρσυα ελέγχεται ο "συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων" που αυτές τις μέρες συμπορεύτηκε με κομμάτια του "χώρου".

από ! 13/01/2018 4:56 μμ.


παντως μου κανει εντυπωση που πολλοι ρουφιανοι αριστεροι που συνεχιζουν να σκανε στις καταληψεις και που συνεχιζουν να κανουν προπαγανδα για το συριζα (με τσιτατα του τυπου "με τον κουλη θα ειναι χειροτερα"....) συνεχιζουν να μην εχουν συνεπειες απο τον αναρχικο χωρο που τους ανεχεται(?)

από παμπάλαιος 13/01/2018 5:25 μμ.


αυτό το μέτωπο ήταν ήδη σε πρακτική εφαρμογή ανεπίσημα σε όλη την επικράτεια και πιο πριν από το 12


Ποια αριστερά η ελληνική ;
και γιατί μόνο η καθεστωτική ή καλύτερα υπήρξε ποτέ κάτι εκτός από καθεστωτική;
Η μόνη εξαίρεση είναι όσοι επέλεξαν το ένοπλο,  ΟΛΟ  ( δις) το υπόλοιπο καθεστωτικό ή μη είναι στην ξεφτίλα ..

Για την ελλάδα τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά και ορατά απο τη ναυαρχίδα της αριστεράς το ΚΚΕ ως την τελευταία γκρούπα. .
να δείς το ΚΚΕ να συλλαμβάνει νεαρούς αναρχικούς και αν τους παραδίδει στα ΜΑΤ(98΄) . να δείς αριστερούς να φυλάνε το κυνοβούλιο και να πετροβολούνε διαδηλωτές που απειλούσαν το ανάκτορο του μνημονίου.
Να δείς την ηγεσία του συνόλου της αριστερας να συστήνει κυβέρνηση με το κάθαρμα το μητσοτάκη(89΄) να δείς καπεταναίους του ΕΛΑΣ υπουργούς του μητσοτακη και να τους δίνει ο μητσοτάκης ως λάφυρα της συνεργασίας τους υπουργείο "άνευ χαρτοφυλακίου" και κοίνοι να καμώνονται τους σημαντικούς..
Απο κοντά στον ίδιο πολιτισμό και οι γκρούπες(που ως επιτοπλείστον είναι παραγώμενες απο τη ναυαρχίδα).. να δείς αριστερούς στις πορείες του 90΄plus να αφήνουν "κενό πορείας" με το αναρχικό μπλόκ (που τότε αριθμούσε λίγα άτομα) αφήνοντάς το έρμαιο στις δυνάμεις της αστυνομίας(έτσι "έδιναν" τους αναρχικούς στις πορείες οι αριστεροί).να δείς αριστερούς να κρατάν κλείστες πόρτες στη στουρνάρη και απο πισω να έρχονται δολοφόνοι των ματ και να μην ανοίγουν!!
να δείς την κανέλη με το Μπαλτάκο των φασιστών να οραματίζονται απο κοινού την κρυπτεία,  να δείς το δίκτυο 21, τη ρηξη κλπ
να δείς την κανέλη στο ΣΚΑΙ, το λεοτσάκο στον καρατζαφύρερ κλπ 

όλα ανάκατα, όλα αναχρονολογημένα, όλα ίδια σε μία συνέχεια ..ατελείωτης ιστορίας

όσον αφορά το σήμερα, αριστεροί ψηφίζουν μνημόνια ενώ ΟΛΟ το υπόλυπο(καθεστωτικό και μη) της αριστεράς μας πασάρουν πάλι το μητσοτάκη το τζούνιορ τον χάρβαλντ μαζί με τα φασισταριά του  και πάει λέγοντας..

από Κομμουνιστής Ορθόδοξος 13/01/2018 11:35 μμ.


Αλίμονο από τους κομματικούς μηχανισμούς που δεν θα συνεργαζόντουσαν με την εξουσία ενάντια στους αναρχικούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας αριστερός θα το έκανε, αν ήταν στην ουσία αριστερός. Ευθύνεται όμως για την δική του υποστήριξη του εξουσιαστικού μηχανισμού που θα επέλεγε να εξοντώσει "τους πολιτικούς του εχθρούς" με αυτόν τον τρόπο. Ακόμη και με αυτόν τον τρόπο! Γιατί ένας μαρξιστικός-λενινιστικός μηχανισμός έχει σαν αρχή του ότι ο σκοπός αγιάζει κάθε μέσο. Άρα, αλίμονο αν αναιρούσαν αυτή την αρχή και να το έπαιζαν αθώοι ηθικοί ιδεολόγοι.

 

Το ότι οι αναρχικοί ΔΕΝ θα έκαναν κάτι αντίστοιχο είναι επειδή βαθύτατα και πρωταρχικά οι αναρχικοί/ελευθεριακοί που μπορεί να έχουν και κοινούς σκοπούς, δεν θα αγίαζαν τέτοια μέσα. Γιατί τα μέσα των αναρχικών πρέπει να είναι ταυτόσημα με τους ίδιους τους τους σκοπούς. Ισότητα, ελευθερία, αγάπη, συνύπαρξη, ανοχή στην διαφορετικότητα, μηδενική ανοχή σε φασιστικές συμπεριφορές, και γενικότερα αξία στην ίδια την ζωή και σε κάθε ζωή!

Υπάρχουν πολλοί καλοί αριστεροί, βαθύτερα αριστεροί από τους κομματικούς λακέδες, που δεν εντάσσονται σε κομματικά ντουλαπάκια, ούτε υπάρχουν τέτοια να τους χωρέσουν. Αυτοί δεν έχουν δώσει και δεν δίνουν κανέναν, ούτε έχουν καλύτερη άποψη από εσάς πιο πάνω για τους ίδιους του λενινιστικούς μηχανισμούς που προαναφέρονται. Για τους δε μπάτσους έχουν την ίδια και ίσως και χειρότερη εκτίμηση και απέχθεια με όλους εμάς. Αριστερά δεν σημαίνει απαραίτητα λενινομπολσεβίκος. Εγώ θα τους ονόμαζα αριστερούς από τα κάτω, αντίθετα με τους προαναφερόμενους "αριστερούς απ'τα πάνω".

Κι εγώ σαν άθεος και άθρησκος απεχθάνομαι την χριστιανική εκκλησία και την ιστορία της, αλλά δεν θρέφω κάποιο μίσος ή έχθρα απέναντι στον κάθε χριστιανό. Ειδικά όσο πιο χριστιανός είναι κάποιος τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε, αλλά χριστιανός στην ουσία και στην συμπεριφορά του προς τους γύρω του, όχι επειδή γλύφει πετραχήλια.

Μην πάτε όμως μερικοί να μετατρέψετε την δική μας ηθική υπεροχή σε έχθρα και μίσος και να μας υποβιβάσετε στο επίπεδο των μπολσεβίκων. Με τους αγωνιστές των εκμεταλλευομένων και των καταπιεσμένων ήμασταν, είμαστε, και θα είμαστε πάντα μαζί. Με τους εκμεταλλευτές των αγωνιζομένων αυτών θα είμαστε πάντα απέναντι. Είναι πολύ σημαντική η διάκριση τόσο προς το μέτωπο της ισότητας όσο και της ελευθερίας τα οποία εμείς συνδυάζουμε σαν ένα. Γι αυτό προσοχή στον λόγο γιατί είναι και εσωτερικά παρεξηγήσιμος.

If you know what I mean!

από @ 14/01/2018 1:20 πμ.


ειτε δεξιος εισαι ειτε αριστερος οταν ερχεσαι στην εξουσια οι ιδεολογιες πεθαινουν.Δεν μπορεις να νικησεις τον "διαβολο".Απλα χορευεις μαζι του και το απολαμβανεις.

από @νάρχας 14/01/2018 3:10 πμ.


να καταλάβω γιατί έχετε την εμμονή να χαρακτηρίζετε το συριζα ως ''αριστερό''..(χωρίς καμία διάθεση υποστήριξης της αριστεράς)

Έκανε καμία κίνηση για την κρατικοποίηση, έστω όλων των μεγάλων εταιρείων ας πούμε; Ή των ΔΕΚΟ; ή είχε την πρόθεση και ανεκόπηκε από την αστική τάξη και τα φερέφωνα της ή τα τσιράκια της;

Είχε καμία πρόθεση να δημιουργηθούν τίποτα εργατικά συμβούλια όπου και σταδιακά θα υποκαθιστούσαν το κράτος στη λήψη αποφάσεων και θα διεκπεραίωναν την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και θα συμμετείχαν τα μέλη αυτών στην ισότιμη (αυτο)διαχείρηση τους;;

Είχε ποτέ το σύριζα ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ προτάγματα και αντίστοιχες στοχεύσεις;;

Η σοσιαλδημοκρατία παιδιά και τα μορφώματα που την επικαλούνται (ο συριζα ούτε καν σοσιαλδημοκρατική ροπή δεν κατάφερε ν'αναπτύξει) είναι στο ΚΕΝΤΡΟ του πολιτικού φάσματος - spectrum

ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

από Πιο @ανάρχας 14/01/2018 9:40 πμ.


Ο σύριζα δεν είναι στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, αλλά στα αριστερά του πολιτικού φάσματος.

Γιατί, παρότι δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, αν κι έλεγε ότι θα τα κάνει αυτά κι άρα κατ' εσέ είχε αριστερό πρόγραμμα, η κρατικοποίηση όλων των μεγάλων εταιριών και των ΔΕΚΟ δε ταυτίζεται με την αριστερά,  πάλι έτσι όπως εσύ την ορίζεις. Γιατί αλλιώς αριστερά ήταν κι ο Καραμανλής ο Α, ο Παπανδρέου, ο Μεταξάς, ο Μουσολίνι κι ο Χίτλερ. Επίσης ήταν αριστερά και η Ε.Σ.Σ.Δ. Άρα βρίσκεσαι σε μια εσωτερική αντίφαση.

Είχε επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ κομμουνιστικά προτάγματα, απλά θεωρούσε ότι θα φτάσει σε αυτά μέσω του σοσιαλδημοκρατικού μονοπατιού...

Σύμφωνα λοιπόν με την αναρχική επαναστατική γεωγραφία είναι ΑΡΙΣΤΕΡΑ του πολιτικού φάσματος η οποία διακρίνεται από τη δεξιά  κυρίως από τη ρητορική της περί δικαιωμάτων ή δημοκρατίας κ.τ.λ. Στη δεξιά βρίσκονται αυτοί που κάνουν τα ίδια ακριβώς πράγματα σε σχέση με το Κράτος και τον Καπιταλισμό με διαφορετική ρητορική και στο κέντρο αυτοί που κάνουν τα ίδια ακριβώς πράγματα πάλι, με τσιμπολογήματα ρητορικής κι από τις δύο άλλες πτέρυγες.

Άρα πάμε πάλι πίσω στο κλασικό
ΔΕΞΙΑ ΚΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ
ΚΡΑΤΙΚΑ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΑ-ΠΛΑΝΗΤΙΚΑ

από @ 14/01/2018 11:37 πμ.


Καποια βασικά και στοιχειωδη:

1. Το πολιτικό φασμά (αριστερα-δεξιά): οριζεται με βαση κυρίως το προταγμα της ισοτητας (και μαλλον δευτερευοντως το προταγμα της ελευθεριας). Αριστερά: ισοτητα. Δεξιά: ανισότητα. Επισης δευτερευοντως: ελευθεριακή αριστερά vs αυταρχικη αριστερά. Φιλελευθερη δεξιά vs φασιστική δεξιά. Φυσικά υπάρχουν και διαφορα ενδιαμεσα. Ολοι μας, μας αρεσει δεν μας αρεσει, εαν θεωρουμε ότι συμμετέχουμε σε μια κοινωνια τοποθετουμαστε καπου σε αυτο το πολιτικο φασμα. Η ψευδαισθηση ότι εσύ εισαι κατι εξω ή αλλο απο αυτό δεν ειναι παρα εφηβικός ή μετεφηβικος ιδεολισμός. Μια δυσκολια ας πουμε στο αν αποδεχτεις την ενταξη σου στην κοινωνια αυτή (θα περάσει, διοτι θα ενταχθείς). Η εναλλακτικά ειναι μια θρησκευτικου τύπου πιστη, που δεν χει καμια σχεση με πολιτκή πάλη. Ο Αναρχικος χωρος για παραδειγμα -απαλλαγμενος απο μετεφηβικους ιδεαλισμους και θρησκευτικου τυπου ασυναρτησίες, ως ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ χωρος, ειναι καθαρά, ως προς το παραπανω  φασμα, Ελευθεριακή αριστερά.

2. Σε σχεση τωρα με τις στρατηγικες της κοινωνικης αλλαγης, υπάρχει ενα άλλο φασμα: αυτο του συντηρητισμου vs του ρεφορμισμου vs της επαναστασης. Ο συντηρητισμός θελει την οποια υπαρχουσα κατασταση να μεινει βασικά ως εχει. Ο ρεφορμισμός θέλει να την αλλαξει -μερικες φορες και σχετικά ριζικά- χρησιμοποιωντας ομως σχετικά ηπια μεσα (εκλογές, συνδικαλισμό, κινηματα και κινηματική πίεση κλπ). Η επανασταση θελει την ριζική αλλαγή που εκτιμα ότι θα ερθει κυρίως μεσω βιαιης ανατροπής. Εντος καπιταλισμου (ενα συστημα ορισμος της ανισοτητας...), προφανω ςδνε μποριε αν υπάρχιε συντηρητική αριστερά. Υπαρχουν μονο ρεφορμιστική αριστερα και επαναστατική αριστερά. Ο Αναρχικος χωρος γενικά τοποθετειτε ως πολιτκος χωρος στην επαναστατική μεριά του φασματος αυτού, αλλα αυτο χωραει και καποια λεπτομερέστερη συζητηση (θα επανλεθω παρακατω)

Αν εχουν γινει ξεκαθαρα τα δυο παραπανω πραγματα και με βαση αυτά, μπορουμε να ορισουμε τι ειναι και ο συριζα, που φαινεται να σας απασχολει πολύ παραπανω. Ο συριζα πριν την ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ του το καλοκαιρι του 2015 πλασαριζονταν ως και -σε καποιο βαθμό- ήταν, ρεφορμιστική αριστερά. Μετά την μεταστροφη του μετατραπηκε σε αριστερά μονο κατα ονομα, αλλα στην πραγματικοτητα κατι που ειναι πιο κοντα στην φιλελευθερη δεξιά (και ακομα και το "φιλελευθερη" συζητισιμο ειναι). Φυσικα κανενα μελος του αν το ρωτησεις, δεν θα αποδεχτει ότι ειναι δεξιός. Ομως αυτο που μετραει δεν ειναι αυτο που νομιζεις ότι εισαι , αλλα αυτο που -στην πραξη- κανεις. Οποτε, οχι, ο συριζα δεν μπορει σημερα να οριστει ως αριστερά, με κανενα τρόπο.

Βεβαια ο κανονας:  "αυτο που μετραει δεν ειναι αυτο που νομιζεις ότι εισαι , αλλα αυτο που -στην πραξη- κανεις", δεν βρισκει εφαρμογή μονο στον συριζα... Παρτε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για παραδειγμα που την σχολιασατε και αυτην παραπανω. Η ιδια οριζει τον εαυτο ως "επαναστατική αριστερά", στην πραξη ομως θεωρω ότι ειναι αρκετά ανοικτη στον ρεφορμισμο, οπως και εσεις επισημανατε παραπανω (και προσωπική μου γνωμη: καλά κανει). Και παρτε και τον αναρχικο χωρο: και αυτος θεωρει τον εαυτο του επαναστατικο (οχι αριστερά συνηθως -λαθος αυτό, ιδεαλισμος οπως εξηγησα παραπανω, αλλα παντως κατι επαναστατικό). Στην πραξη ομως ειναι ανοικτος σε μια σειρα απο αλλες στρατηγικες που καθε αλλο παρα αμεσα στραμμενες στην επανασταση ειναι (πχ "νησιδες ελευθεριας")

Αυτα τα ολιγα απο καποιον που ιδεολογικα θεωρώ εαυτόν ελευθεριακο αριστερό και που συνειδητά εχω αποφασισει να αποδεχομαι και τις ρεφορμιστικες στρατηγικές, μεχρι την αναδυση μιας πραγματικης επαναστατικης προοπτικής (σε αντιθεση με την σκετη "επαναστατικη" γυμναστική...)

από @ 14/01/2018 7:06 μμ.


μαζευτηκαν ολοι οι συριζαιοι να μας πεισουν οτι 1+1=16 και το ασπρο οτι ειναι μαυρο.Προφανως νομιζουν οτι απευθηνονται σε ηλιθιους.Αγνοουν δε οτι οι ιδιοι συριζαιοι δηλωνουν ευθρασως και δημοσια οτι ειναι μαρξιστες,τροτσκιστες,μαοιστες τουλαχιστον οι περισσοτεροι απο αυτους.Αγνοουν ακομα οτι το προγραμμα του Συριζα του 3% στις αρχες ηταν ακρως κομμουνιστικο και ειχε κομμουνιστικα προταγματα ασχετα μετα αν αλλαξαν ολο το επισημο site τους για να το καλυψουν.Τα παραδειγματα πολλα στο παρελθον και τα ζουμε σε καποια κρατη(λατινικη αμερικη,ασια) ακομα και τωρα.
ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

από ΣΟΦΙΑ 15/01/2018 2:27 πμ.


ΤΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ  ΕΓΚΟΝΙΑ  ΤΟΥ  ΣΤΑΛΙΝ   ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΜΑΟ  ,  ΟΙ  ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ  ΤΟΥ  ΠΑΣΟΚ  ΚΑΙ  ΑΥΤΟΙ  ΠΟΥ  ΕΚΑΝΑΝΕ  ΔΟΥΛΙΕΣ    ΜΕ  ΔΙΑΦΟΡΕΣ   ΔΙΧΤΑΤΟΡΙΕΣ   ΑΦΡΙΚΗΣ / ΜΕΣΗΣ   ΑΝΑΤΟΛΗΣ   ΔΕΝ  ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ   ΚΑΜΙΑ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ   ΑΡΙΣΤΕΡΑ.  ΑΡΚΕΤΟΙ   ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ  ΕΧΟΥΝ   ΣΧΕΣΕΙΣ   ΜΕ  ΘΗΣΚΕΥΤΙΚΑ  ΙΔΡΥΜΑΤΑ  ΚΤΛ
ΣΗΜΕΡΑ  ΣΕ  ΚΑΜΙΑ  ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ  ΧΩΡΑ   ΔΕΝ  ΥΠΑΡΧΟΥΝ   ΕΡΓΑΤΙΚΑ  ΚΟΜΜΑΤΑ   ΟΥΤΕ  ΚΑΝ  ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΙΚΑ  ΕΔΩ  ΚΑΙ  ΜΕΡΙΚΕΣ  ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ.   
Η ΒΑΣΙΚΗ  ΔΙΑΙΡΕΣΕΙ  ΤΗΣ  ΚΟΙΝΟΝΙΑΣ   ΕΙΝΑΙ   ΑΝΑΜΕΣΑ   ΣΤΗΝ  ΕΡΓΑΣΙΑ   ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. 
ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ   ΔΕΝ  ΥΠΗΡΧΕ  ΠΟΤΕ  ΟΥΤΕ  ΚΑΝ  ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΙΚΟ  ΚΟΜΑ,   ΤΟ  ΠΑΛΙΟ  ΠΑΣΟΚ  ΕΙΤΑΝ    ΚΑΘΑΡΑ   ΑΣΤΙΚΟ  ΚΟΜΑ.    ΤΗΝ  ΗΓΕΣΙΑ  ΤΟΥ  ΚΚΕ   ΑΠΟ   ΤΗΝ  ΔΕΚΑΙΕΤΙΑ  ΤΟΥ   1930   ΔΕΝ  ΤΗΝ  ΚΑΘΟΡΙΖΕ  ΤΟ  ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΙΝΗΜΑ   ΑΛΛΑ   ΟΙ   ΔΙΕΘΝΕΙΣ  ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΙ  ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ.   ΕΙΤΑΝ  ΑΠΛΑ  ΠΙΟΝΙΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ  ΕΙΤΑΝ  ΕΝΑ  ΜΙΚΡΟ ΑΣΤΙΚΟ /ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΟ ΚΟΜΑ  ΤΗΣ  ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΗΣ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ.   ΚΑΠΟΙΟΙ  ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ   ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΝ   ΜΟΝΟ  ΕΝΑΝΤΙΑ  ΣΤΗΝ  Ε Ε  ΑΠΟ  ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ  ΠΛΕΥΡΑ  ΚΤΛ     ΤΟ  ΚΑΝΟΥΝ  ΓΙΑΤΙ   ΕΙΝΑΙ  ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΣ  ΤΟΥ  ΡΩΣΙΚΟΥ  Η   ΤΟΥ  ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ  ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ  ΚΑΠΟΙΩΝ  ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ   ΠΟΥ  ΕΧΟΥΝ  ΚΑΛΕΣ   ΣΧΕΣΕΙΣ  ΜΕ  ΑΥΤΕΣ  ΤΙΣ  ΧΩΡΕΣ.  ΚΑΠΟΙΟΙ  ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ   ΜΕ  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ  ΙΔΡΥΜΑΤΑ  ΤΗΣ  ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ  ΚΤΛ. 
Η ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΑ  ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ  ΤΗΣ  ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΑΣ   ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ   ΣΕ  ΜΕΓΑΛΑ  ΤΜΗΜΑΤΑ  ΤΗΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΣΗΜΕΡΑ  ΖΟΥΜΕ  ΓΙΑ  ΠΡΩΤΗ  ΦΟΡΑ  ΣΤΗΝ  ΕΠΟΧΗ  ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ   ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ    ΣΕ  ΟΛΟ  ΤΟΝ  ΚΟΣΜΟ.  ΣΕ  ΜΙΑ  ΝΕΑ  ΕΠΟΧΗ.   Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ  ΕΠΟΧΗ  ΑΠΑΙΤΕΙ   ΝΕΕΣ  ΜΟΡΦΕΣ  ΟΡΓΑΝΟΣΕΩΝ  ΟΧΙ   ΒΑΡΕΜΕΝΕΣ  ΣΕΧΤΕΣ..  ΟΧΙ  ΑΝΟΜΑΛΟΥΣ  ΜΕΣΙΑΝΙΣΤΕΣ, ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ   ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ΜΕ  ΚΡΙΤΙΚΗ  ΣΚΕΨΗ  ΟΧΙ  ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ  ΔΟΥΛΟΥΣ  Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ  ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΕΣ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ   ΘΑ ΕΙΝΑΙ   ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ   ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ  HUMAN  REVOLUTION  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΜΑΡΞ  ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ  ΜΙΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΑ  ΑΠΟ ΤΗΝ  ΜΙΣΘΟΤΗ  ΚΑΙ  ΚΡΑΤΙΚΗ  ΣΚΛΑΒΙΑ,  ΣΕ  ΑΥΤΗ  ΤΗΝ  ΠΟΡΙΑ  Η  ΠΑΛΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ  ΤΩΝ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ  ΕΙΝΑΙ  ΚΟΜΒΙΚΟ  ΖΗΤΗΜΑ.
ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΕΙΝΑΙ  ΒΛΑΚΑΣ  ΚΑΠΟΙΟΣ  ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ   ΤΟΥΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΔΕΣ ΤΩΝ  ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΩΝ  ΜΙΚΡΟΑΣΤΩΝ   ΤΗΣ  ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ  ΠΟΥ  ΨΑΧΝΟΥΝ  ΓΙΑ  ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ  ΘΕΣΕΙΣ   ΜΕΣΑ  ΣΤΟΝ  ΚΟΣΜΟ  ΤΟΥ  ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ  ΧΡΗΣΙΜΟΙ  ΓΙΑ  ΕΝΑΛΑΧΤΙΚΕΣ   ΛΥΣΕΙΣ   ΣΤΟ  ΜΕΛΛΟΝ.
ΑΡΚΕΤΟΙ  ΑΠΟ  ΑΥΤΟΥΣ  ΤΟΥΣ   ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΕΙΝΑΙ  ΗΔΗ  ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ
Η  ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ   ΚΑΠΟΙΩΝ  ΜΕΓΑΛΩΝ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΕΝ  ΣΥΝΙΣΤΑ  ΚΑΝΕΝΑ   ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ  ΚΑΙ  ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟ   ΑΛΛΑ ΝΕΑ   ΜΟΡΦΗ  ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΗΣ   ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ  
ΤΟ  ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ΕΙΝΑΙ  ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΝΙΚΗ  ΙΕΡΑΡΧΙΚΗ   ΣΧΕΣΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ
ΚΑΙ  ΝΑ ΜΗΝ  ΞΕΧΝΑΜΕ  ΟΤΙ  ΤΑ  ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ  ΚΕΥΝΣ  ΕΙΤΑΝ    ΤΑ   ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ  ΒΙΒΛΙΑ  ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΧΙΤΛΕΡ

από Ελευθεριακός 15/01/2018 11:39 πμ.


1. το πολιτικό φάσμα ορίζεται κατ' αρχάς με βάση την από τα πάνω κρατική διαχείριση της κοινωνίας και όχι τις έννοιες της ισότητας κι ελευθερίας.

Άλλωστε δεξιοί κι αριστεροί συμφωνούν θεωρητικά ότι η ισότητα διασφαλίζεται μέσω της ανισότητας. Οι μεν στο οικονομικό πεδίο (καπιταλιστική εμπορευματική ελεύθερη αγορά), οι δε στο πολιτικό πεδίο (κράτος). Θέλουν να καταλήξουν στο ίδιο αποτέλεσμα με διαφορετικά θεωρητικά και πρακτικά εργαλεία. Στην πράξη χρησιμοποιούν τα ίδια. Κράτος και μισθωτή εργασία. Οι αναρχικοί δε θεωρούν κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε υπέρ της καπιταλιστικής εμπορευματικής ελεύθερης αγοράς ούτε υπέρ του κράτους καθώς θεωρούν ότι και τα δύο εμπεριέχουν δομική ανισότητα κι ως εκ τούτου δε μπορούν παρά να παράγουν ανισότητα, άρα και ανελευθερία. Άρα είναι εκτός αυτού του κατεστημένου πολιτικού φάσματος.

Δεξιοί κι αριστεροί επίσης, συμφωνούν θεωρητικά ότι υπάρχει ένα ασυμφιλίωτο δίπολο μεταξύ ελευθερίας και ισότητας. Οι πρώτοι θεωρούν ότι το Κράτος αντιπροσωπεύει την ισότητα και περιορίζει την ελευθερία και οι δεύτεροι ότι η ελεύθερη εμπορευματική καπιταλιστική αγορά αντιπροσωπεύει την ελευθερία και περιορίζει την ισότητα. Και οι δύο ισχυρισμοί δεν ισχύουν κατά το πρώτο σκέλος και ισχύουν κατά το δεύτερο. Οι αναρχικοί τουλάχιστον από τον καιρό του Μπακούνιν, έχουν υιοθετήσει την πασίγνωστη άποψη περί αναγκαίας συνύπαρξης ισότητας κι ελευθερίας ( Ελευθερία χωρίς σοσιαλισμό είναι προνόμιο, σοσιαλισμός χωρίς ελευθερία είναι υποδούλωση και βαρβαρότητα). Άρα και σε αυτό το πεδίο είναι εκτός του κατεστημένου πολιτικού φάσματος.

Θα μπορούσαμε να πούμε αν θέλουμε να παίζουμε με τις λέξεις ότι οι αναρχικοί είναι η πραγματική αριστερά και όλοι οι υπόλοιποι δεξιοί ή θα μπορούσαμε να πούμε ότι εμείς είμαστε η πραγματική δεξιά και όλοι οι υπόλοιποι είναι αριστεροί, καθώς ΟΛΟΙ συμπεριλαμβανομένων των φασιστών χρησιμοποιούν κράτος-καπιταλισμός σε διαφορετικές ή και σε ίδιες αναλογίες. Διαχειρίζονται το υπάρχον με εργαλείο το κράτος και την καπιταλιστική αγορά.  Εμάς δε μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο μένουμε στα περιεχόμενα της ισότητας και της ελευθερίας. Άρα είμαστε εκτός κατεστημένου πολιτικού φάσματος.

Άρα δύο άκρα υπάρχουν και δε μπορεί εξ' ορισμού ο αναρχικός χώρος να τοποθετηθεί εντός ενός πλασματικού και ετεροκαθορισμένου ψευδοδιλήμματος. Στο ένα βρισκόμαστε εμείς οι αναρχικοί με τον κόσμο της ελευθερής ισότητας και στον άλλο οι θιασώτες της ανελεύθερης ισότητας.(ισότητας είτε απέναντι στο νόμο του κράτους είτε απέναντι στους νόμους της εμπορευματικής καπιταλιστικής παραγωγής). Γι' αυτό και ιστορικά μας την έχουν πέσει ΑΠΑΝΤΕΣ. Δεν υπάρχει ελευθεριακή αριστερά, όπως και δεν υπάρχει ελευθεριακή δεξιά όχι για το λέμε εμείς, αλλά γιατί τα ίδια τα εργαλεία (κράτος-εμπορευματική παραγωγή και μισθωτή εργασία) τους είναι καταδικασμένα να παράγουν ανισότητα και καταπίεση.

2. Σε σχεση τωρα με τις στρατηγικες της κοινωνικης αλλαγης. Βασικά πρέπει να ορίσουμε το υπάρχον.Κατά τα λοιπά το φάσμα συντηρητισμού-ρεφορμισμού-επανάστασης που αναφέρεται είναι εξίσου ψευδές. Κάθε μη μεταφυσικά σκεπτόμενος άνθρωπος γνωρίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα ακίνητο, άρα δε μπορεί τίποτα να μείνει αέναα ως έχει. Άρα ο συντηρητισμός, υπό αυτή την έννοια που μας παρουσιάζεται είναι ουτοπικός, δεν υπάρχει παρά μόνο στα μυαλά. Ο ρεφορμισμός από την άλλη απλά μεταμορφώνει το υπάρχον, όπως κι αν αυτό ορίζεται. Η φράση "σχετικά ριζικά" είναι ασυνάρτητη, ώς αντίφαση στους όρους. Ή ριζικά ή σχετικά. Η ηπιότητα των μέσων δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα της αλλαγής. Η εξέγερση του Οκτωβρη του 1917 στη Ρωσία, που κάποιοι θεωρούν επανάσταση, είχε λιγότερους νεκρούς και χρησιμοποίησε λιγότερο βίαια μέσα από πολλές συνδικαλιστικές απεργίες στην ιστορία. Η επανάσταση θέλει τη ριζική αλλαγή που εκτιμά ότι αναπόφευκτα θα χρησιμοποιήσει και βίαια μέσα. Εντός κράτους και καπιταλισμού (συστήματα ορισμός της ανισότητας ή της ανελευθερίας αν προτιμάτε...) προφανώς και δε μπορεί παρά να υπάρξει μόνο συντηρητική αριστερά. Ούτε ρεφορμιστική (τουλάχιστον περισσότερο ρεφορμιστική από τη δεξιά),ούτε επαναστατική. Κι επειδή η αριστερά σε όλο της το φάσμα θεωρεί ότι το κράτος είναι απαραίτητο έστω και ως μεταβατικό στάδιο είναι αδύνατο να υπάρξει επαναστατική και γενικότερα ΕΚΤΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ. Ο αναρχικός χώρος γενικά τοποθετείται στην επαναστατική μεριά του φάσματος αυτού η οποία δε μπορεί παρά να είναι ΕΚΤΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ.

Αν εχουν γινει ξεκαθαρα τα δυο παραπανω πραγματα και με βαση αυτά, μπορουμε να ορισουμε τι ειναι και ο συριζα, που φαινεται να σας απασχολει πολύ παραπανω. Ο συριζα πριν την ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ του το καλοκαιρι του 2015 πλασαριζονταν ως ρεφορμιστική αριστερά. Μετά την μεταστροφη του απέδειξε και ότι είναι τέτοια, ακριβώς επειδή  αυτο που μετραει δεν ειναι αυτο που νομιζεις ότι εισαι , αλλα αυτο που -στην πραξη- κανεις. Οποτε, φυσικά και ο συριζα σημερα να οριστει ως αριστερά, από κάθε άποψη. Είναι αριστερά και φαίνεται. Τα ίδια ισχύουν και για την ανταρσύα.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ο αναρχικός χώρος δεν είναι ανοιχτός σε ρεφορμιστικές τακτικές και στρατηγικές. Οι δικές μας αντίστοιχες είναι σε κάθε περίπτωση άμεσα στραμένες στην επανάσταση και σε καμία περίπτωση δε περιλαμβάνουν το Κράτος και την καπιταλιστική αγορά. Αφορά αποκλειστικά τη μεταμόρφωση του εαυτού μας, των διαπροσωπικών και κοινοτικών μας σχέσεων. Δηλαδή σε πεδία που δύναται να μην υπάρξει κρατική κι εμπορευματική παρέμβαση. Οι «νησίδες ελευθερίας» μας είναι εκ φύσεως επανασταστικές και αποτελούν άλλο θεωρητικό και πρακτικό παράδειγμα επαναστατικής οργάνωσης κι αγώνα.

Αυτά τα ολίγα από κάποιον, που θεωρεί ότι δεν υπάρχει ελευθεριακός αριστερός κι ελευθεριακός δεξιός, παρά μόνο ελευθεριακός και ότι οι "ρεφορμιστικές τακτικές" και των δυό τους, αποτελούν τον ορισμό της σκέτης αντεπαναστατικής γυμναστικής για τους παραπάνω λόγους και δρουν αντιθετικά στην εμφάνιση μιας επαναστατικής προοπτικής...

από @ 15/01/2018 3:16 μμ.


post image

"η αριστερα στην Ελλάδα ήταν πάντα καθεστωτική" είπε ο αυτοαποκαλούμενος αναρχικός λίγο πιο πάνω...

Εικόνες:

από Ελευθεριακός Αριστερός 15/01/2018 4:03 μμ.


Σου δινω τα εύσημα της τίμιας διανοητικά προσπάθειας να ανασκευάσεις όσα είπα. Μερικες παρατηρήσεις, επιφυλαξεις και ενστασεις:

1. Οταν παραπανω μιλησα για πολιτικό φασμα, δεν εννοουσα ένα καθαρά διπολικό τετοιο (με βαση το ισοτητα-ανισοτητα), αλλα μαλλον ενα που οριζεται σε δύο αξονες (ισοτητας και ελευθερίας), δηλαδη συνισταται σε τεσσερα τεταρτημόρια. Ο Αναρχικος χωρος ανηκει σε ένα απο αυτα τα τεταρτημόρια. Σε συνθηκες καπιταλισμου βεβαια, επιμενω, λογω της ακραιας ανισοτητας που αυτος παραγει (δες και το σημειο 2 που ακολουθει), ο αξονας του ισοτητα-ανισοτητα τεινει να εχει κάπως μεγαλυτερη τακτική σημασία.

2. Ο τροπος που οριζεις την εσύ την ισοτητα και την ελευθερια, ειναι ενδιαφερων μεν, οχι ο μοναδικος εγκυρος τετοιος δε. Γνωριζω πολυ καλα το φαντασιακο των δεξιων περι ισοτητας και περι ελευθεριας, αλλα και το αντιστοιχο των αυταρχικων αριστερών περί ελευθεριας (τα οποια κατα καποιο τρόπο τα ενσωματωνεις στον ορισμό σου), όμως δεν τα επιλέγω και δεν τα αποδέχομαι. Η ισοτητα για εμενα δεν ειναι μια εννοια γενικως ανοικτή, έχει μετρό: τον οικονομικό εξισωτισμό (αυτον που δεν εμποδιζει δραστικα τα ατομικα δικαιωματα). Η ελευθερια δεν ειναι για εμενα μια εννοια γενικως ανοικτη, εχει μετρό: τα ατομικα δικαιωματα (εκείνα που δεν εμποδιζουν δραστικα τον οικονομικο εξισωτισμό). Την ρηση του Μπακουνιν που αναφερεις την συμμεριζομαι πολιτικά, εννοειται (σημειωνοντας μονο ότι υπαρχουν αρκετοι διαφορετικοι τρόποι να ορισει κανεις τον σοσιαλισμό).

3. Για την επιμονη σου να βλεπεις τον εαυτο σου εκτος πολιτικου φασματος, εκφραστηκα ηδη και δεν παιρνω πισω ουτε κομμα απο αυτά που ειπα. Το σχημα που προτασεις εχει μεν μια δικη του συνοχη, αλλα εγω το βρισκω, κατά καποιο τρόπο, εκτος θεματος. Εξηγουμαι. Μπορει οι ανθρωποι να έχουμε αντικρουομενα μεταξυ μας κοινωνικα συμφεροντα που να παραγουν και αντικρουομενες, συχνα εχθρικες μεταξυ τους, αποψεις, δεν παυουμε ομως να ειμαστε ολοι μελη μιας κοινωνιας, της κοινωνιας μας, την κοινωνιας των ανθρωπων. Ολων μας, δεξιων,αριστερων, ελευθεριακών, αυταρχικων, η υπαρξη και επιβιωση ειναι εγγεγραμενη εντος αυτης της κοινωνιας. Η κοινωνια αυτη εχει καποια πολιτική λειτουργια (δεν μιλαω για συγκεκριμμενους θεσμους), αυτη περιγραφεται απο ενα φασμα, εμεις συμμετεχουμε σε αυτη την πολιτική λειτουργια (με την ευρεια ενοια). Η διαφορα της αποψης, η σημαντικη διαφορα της αποψης, δεν σε τοποθετει σε καποια διαφορετικη οντολογική κατηγορια. Ο κοινωνικος και πολιτικος ανταγωνισμος εχει ενα πλαισιο –που εσύ μπορει να το περιγραφεις διαφορετικα απο ότι εγω, αλλα παντως έξω απο αυτο δεν εισαι.


4. Σε σχεση με τον ορισμο συντηρητισμου, ρεφορμισμου, επαναστασης, πάλι θεωρω ότι σχετικοποιεις καποια πραγματα με τρόπο που εχει μια δικη του συνοχη, αλλα εγω δεν τον επιλέγω. Σε ενα αριστερό πλαισιο (δηλαδη στα δυο τεταρτημορια εκ των τεσσαρων του πολιτικου φασματος) ο ρεφορμισμός δεν ειναι μια εννοια γενικως ανοικτη, εχει μετρό: την επιτευξη περισσοτερου οικονομικου εξισωτισμού (και περισσοτερων ατομικων δικαιωματων). Στα πλαισια του καπιταλισμου ομως, για τον ιδιο λογο που ανεφερα πριν (το οτι το συστημα αυτο το χαρακτηριζει ακραια οικονομικη ανισοτητα), μπορει ισως να εννοηθει ρεφορμισμος που φερνει περισσοτερο οικονομικο εξισωτισμό, χωρις να φερνει παραλληλα περισσοτερα ατομικα διακωματα, σε καμια περιπτωση ομως δεν μπορει να εννοηθει ρεφορμισμος που φερνει περισσοτερα ατομικά δικαιωματα χωρις να φερνει περισσοτερο οικονομικο εξισωτισμό (το τελευταιο λεγεται με αρνητικο τρόπο- «δικαιωματισμός» και ειναι αυτο που επιχειρει να πουλησει –οχι ιδιατερα επιτυχως και ουτε καν ιδιαιτερα συνεπως, σημερα, ο συριζα). Ο συριζα λοιπον θα μπορουσε ισως να θεωρηθει ρεφορμιστης σε ενα δεξιο πλαισιο (αλλωστε τοσες και τοσες μνημονιακες μεταρρυθμισεις  περναει, απο αυτες που η παραδοσιακή δεξια ποτέ δεν θα μπορουσε ή ισως και δεν θα ήθελε -λογω του σχετικου συντηρητισμου της...). Σε καμια περιπτωση ομως δεν μπορει να θεωρηθει ο συριζα ρεφερμιστης σε ενα αριστερο πλαισιο

5. Μια ενσταση γενικοτερη. Ομορφα αυτα που λες περί των τακτικων και των στρατηγικων του αναρχικου χωρου, αλλά, περα απο το οτι ελεγχονται κατα ποσο στην πραγματικοτητα ισχυουν (δες για παραδειγμα την μπολικη κριτική που εχει ασκηθει απεναντι στην «lifestyle  αναρχια»), υπάρχει και το ζητημα του ότι -ακομα και αν πραγματι ισχύανε- δεν καλυπτουν επαρκως τις κοινωνικες αναγκες και συμφεροντα που –υποθέτω- θα θέλανε θεωρητικα να εκφρασουν. Εξηγουμαι. Στα 20 και στα 25 σου, φιλτατε, μπορεις πολύ ευχαριστως να εργαζεσαι πολιτικα για- και να προσδωκας, μονο την επανασταση... Οταν τα χρονια περνανε, η επανασταση δεν ερχεται, εσυ αποκτας μειωμενες αντοχες και αυξημενες υποχρεωσεις –και μαλιστα σε καιρο εντονης οικονομικής κρισης, μαζικης ανεργίας κλπ κλπ-  χωρις απαραιτητα να αποκυρρησεις την επαναστατική προοπτική, αρχιζουν ομως να αποκτουν σε εσένα βαρύτητα και πιο αμεσα πραγματα. Ο ρεφορμισμος του τι θα τρωτε εσύ και οι φιλοι σου, η οικογενεια σου κλπ κλπ αυριο, για παραδειγμα... Εκτος βεβαια αν εισαι βολεμενος, εχεις δεσει το γαιδαρο σου και δεν σου καιγεται καρφί... Αυτός ειναι ο ρεφορμισμος στον οποιον ειμαι ανοικτός και δεν με νοιαζει πολυ το αν δεν σου αρεσει. Ουτε εμενα μου αρεσει μια αναρχια που τον υποτιμά. Αυτη ειναι μια αναρχια φτιαγμενη για φοιτητες καια αναρχομπαμπαδες. Δεν μου κανει.

 

από Ελευθεριακός Αριστερός 15/01/2018 6:36 μμ.


Εκ παραδρομής πριν έγραψα:

Σε ενα αριστερό πλαισιο (δηλαδη στα δυο τεταρτημορια εκ των τεσσαρων του πολιτικου φασματος) ο ρεφορμισμός δεν ειναι μια εννοια γενικως ανοικτη, εχει μετρό: την επιτευξη περισσοτερου οικονομικου εξισωτισμού (και περισσοτερων ατομικων δικαιωματων).

Ορθή επανάληψη:

Σε ενα αριστερό πλαισιο (δηλαδη στα δυο τεταρτημορια εκ των τεσσαρων του πολιτικου φασματος) ο ρεφορμισμός δεν ειναι μια εννοια γενικως ανοικτη, εχει μετρό: την επιτευξη περισσοτερου οικονομικου εξισωτισμού.

Προφανως το αυταρχικό εκείνο τετερτημοριο που ανηκει στο αριστερο πλαισιο, δεν ενδιαφερεται ιδιαιτερως για τα ατομικα δικαιωματα. Αρκειται κυριως σε αυτο που ονομαζει "κοινωνικα δικαιωματα", τα οποια ειναι πολυτιμα μεν, αλλα ουσιαστικα δεν πάνε πολυ περα απο τον οικονομικο εξισωτισμό.

από Ελευθεριακός Αριστερός 15/01/2018 7:25 μμ.


Η απαντηση σου, συγνωμη,αλλά μου βγαζει κάποια θρησκευτικοτητα, μεσιανισμό (τον οποιον κατηγορεις), υπερβατική πιστη σε καποιο επαναστατικο επικεινα, μια πιστη, οντολογικης διαφοράς σε καποιο "εμεις" που ειμαστε ταχα οι μονοι "συνεπεις" Δεν ξερω, ισως τελικα η μεγαλη πιστη στην επανασταση, έχει οντως καποιο σημειο οπου εφαπτεται με την θρησκευτικότητα. Εχει παρατηρηθει αυτο απο παλια -και σε εποχες που υπηρχε εκδηλωμενη πραγματική επαναστατική προοπτική. Σεβομαι την σταση σου, ομως δεν την συμμεριζομαι. Στην απαντηση που εδωσα στον Ελευθεριακό, νομιζω θα καταλαβεις αναλυτικοτερα το γιατι. Δεν ξερω τι ειναι ΣΗΜΕΡΑ αυτοι οι "μικροαστοι" και οι "προλετεριοι" τους οποιους επικαλεισαι. Εγω βλεπω μια κοινωνια με διαρκως διευρυνομενες οικονομικες ανισοτητες και μαλιστα η κατοχη εξαρτημενης θεσης εργασιας μαλλον δεν ειναι και ο ασφαλεστερος δεικτης καταταξης σου στην ...αδικημενη πλευρα αυτης της διευρυνσης των ανισοτητων (εκτος αν μιλαμε για επισφαλή, μαυρη, ανασφαλιστη κλπ εργασια). Ολοι και ολες ειμαστε ιδεολογικά εγγονια καποιων και κανεις εξ αυτων των καποιων δεν ήταν τέλειος ή τελεια (οπως δεν ειμαστε και εμεις οι ιδιοι/ες). Ολοι/ες μας προσπαθουμε να υπαρξουμε με αξιοπρεπεια και μεσα στο δοσμενο συστημα. Δεν μας κανει αυτο απαραιτητα συστημικους. Σε ένα πραγμα μονο συμφωνω ανεπιφυλακτα μαζι σου: στο ποσο κομβικη ειναι και η απελευθερωση των γυναικων (και προσθετω και των οφοφυλοφιλων και των τρανς και καθε καταπιεσμενου απο την πατριαρχία υποκειμενου) σε μια πραγματικά απελευθερωτική προοπτική.

από για να θυμηθούμε κάτι φίλε @ 15/01/2018 9:08 μμ.


Ποιός έκανε την παρακάτω δήλωση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; "Η σιωπηλή οργή αποκτά τώρα φωνή." Αν δε σου κάνει αυτή η δήλωση, μπορώ να σου παραθέσω και κάτι άλλες της εποχής και από facebook αμαλάχει, μπας και θυμηθείς καλύτερα, αν και προτιμώ να κρατήσω ένα επίπεδο...

από @νάρχας 15/01/2018 10:58 μμ.


''ως ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ χωρος, ειναι καθαρά, ως προς το παραπανω  φασμα, Ελευθεριακή αριστερά.'' Όχι..η αναρχία ως χώρος δε μπορεί να είναι μέσα σ'αυτό το φάσμα διότι πολύ απλά το φάσμα αυτό επινοήθηκε επικαλούμενο κοινοβουλευτικές προεκτάσεις..Η αναρχία είναι εκτός φάσματος ..στα αριστερά της *άκρας αριστεράς

Κομμουνισμό σαφέστατα και δε συνιστά η κρατικοποίηση των εταιρειών κοινής οφέλειας, ο κομμουνισμός ή πιό σωστά ο ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟΣ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ στο τελικό του στάδιο είναι ακρατικός..Έχεις ακούσει τίποτα όμως εσύ που το έγραψες αυτό, για τη θεωρία των μεταβατικών σταδίων στο μαρξισμό ή για την προλεταριακή δικτατορία και τα λοιπά; Όσο για τα προγράμματα των κομμάτων αυτών; Τα μετράω βερεσέ, οι πράξεις μ'ενδιαφέρουν (και το πασοκ στην ιδρυτική του διακύρηξη μίλαγε για..σοσιαλιστική διαχείριση των εργοστασίων - τα ίδια με το συριζα)

Όσο για το σύριζα; Προσέλκυε πάντα από την εποχή του 3% σχεδόν καθαρά ευαισθητούλικο ΜΕΣΟΑΣΤΙΚΟ (μικροαστικό με άλλα λόγια) κοινό κι' όλους τους ΑΚΡΑΙΑ ΚΕΝΤΡΩΟΥΣ-κατέχοντες τη φωνή της λογικής που καταδίκαζαν και εκγραφικοποιούσαν το κάθε τι ''ακραίο'' γι'αυτούς σκόπιμα στα μάτια της κοινωνίας (κάτι κουλτουριάρηδες του κ*λου) για να το αποσωβήσουν..Φαινόταν καθαρά πως θα ασχοληθούν καθαρά με τίποτα ρεφορμιστικά δικαιώματα (πχ τίποτα σύμφωνα συμβίωσης ή καμιά αποποινικοποίηση μαύρου - μωρέ ούτε γι'αυτό δεν είναι ικανός ο συριζα - ) που θα λάνσαραν προς τα έξω ένα ψευδοπροοδευτικό προφίλ, αφήνωντας φυσικά πλήρως ανέγγιχτη την αστική τάξη και στηρίζονταν με περίσσια λύσσα το καπιταλιστικό - έκτρωμα/σύστημα..(Ο κατεξοχήν βρώμικος και υφεσιοποιητικός ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας - του πολιτικού κέντρου) 

Όσο για τα παρακάτω σχόλια περί ηλικίας και αναρχίας, η αναρχία μπορεί να είναι εξελίξιμη αλλά δεν παύει να διέπεται απο κάποιους βασικούς πυλώνες ως θεωρία και πράξη, στην τελική όμως δεν είπαμε σε κάποιο άτομο να κάτσει νηστικό ή να μη δουλέψει μέχρι να πυροδοτήσουμε την (πολυπόθητη) ένταση από τα κάτω και να ξεσπάσει η κοινωνική επανάσταση..Σε καπιταλισμό ζούμε και δυστυχώς υπάρχουν αυτοί οι εκβιασμοί (η μισθωτή σκλαβιά, οι λογαριασμοί, το νοίκι κτλ.)

Πάντως ελευθεριακέ αριστερέ (πολύ γερμανοπρεπής ορισμός κι αυτός ρε συ - α λα  radikal linke - )δεν έχεις άδικο αν το πάρουμε στο χαβαλέ πολλές-οί διακρινόμαστε από ένα διάχυτο μεσσιανισμό (που μου θυμίζει τη θρησκεία του ιουδαϊσμού προσωπικά), περιμένουμε την αγία κοινωνική επανάσταση με μεταφυσική ευλάβεια-προσκόλληση από υπερβατισμό κι από πίστη σε ένα επαναστατικό επεκείνα..

*Προσωπικα ως άκρα αριστερά τείνω στο να θεωρώ μόνο (κυρίως ένοπλες ή Ε.Ο. που λέμε) οργανώσεις τύπου R.ote A.rmee F.raktion, 17N κτλ. άντε και κάποιες κομμουνιστικές οργανώσεις-ομάδες που πρωτοστάτησαν σε επαναστάσεις στο παρελθόν ίσως..για κόμματα; χμμμ δε ξέρω, δύσκολο

από Ελευθεριακός 16/01/2018 8:37 πμ.


1. Δε μπορεί κανείς ναμιλά για «συνθήκες καπιταλισμού» σκέτο. Είναι σκέτος χυδαίος οικονομισμός, αριστερή προελέυσεως. Καταργήθηκε το Κράτος και δε το μάθαμε; Βρισκόμαστε σε συνθήκες «κρατικού καπιταλισμού» κι ως εκ τούτου κι ο άξονας ελευθερίας-ανελευθερίας, αν δεχτούμε το σχήμα είναι εξίσου σημαντικός.

2.Σημασία δεν έχει τι αποδεχόμαστε εμείς ή τι δεν αποδεχόμαστε εμείς για τους άλλους, αλλά το τι λένε οι ίδιοι άλλοι (η θεωρία τους δηλαδή). Με βάση αυτό μπορούμε να μιλάμε για αριστερούς και δεξιούς. Αν λοιπόν, η ελευθερία και η ισότητα για σένα έχουν μέτρο και δε χωράνε τα πάντα (το ζήτημα της θετικής και αρνητικής ελευθερίας), και καλά κάνουν, πως μπορείς και κάνεις λόγο για «ελευθεριακή αριστερά». Υπάρχει αριστερά που εναντιώνεται στο Κράτος, έστω και ως μεταβατικό στάδιο; Δε νομίζω. Οι ελευθεριακοί εναντιώνονται στο Κράτος καθαυτό. Είναι αντίφαση στους όρους ο αυτοπροσδιορισμός που χρησιμοποιείς.

3. Το να μου λες ότι δε μπορω να είμαι εκτός φάσματος, επειδή ζω στην κοινωνία ισοδυναμεί με το να μου λες ότι ούτε εκτός θέματος για τον ίδιο λόγο.Δηλαδή, δεν εξηγεί τίποτα. Είπε κανείς ότι ζούμε σε κανά πλατωνικό συννεφάκι; Ή ότι μιλάμε για οντολογική διαφορά; Πολιτισμό διαφορετικό ενσαρκώνουμε και προτάσσουμε, εμείς οι αναρχικοί, όχι dna...Κατα τα λοιπά, αναρωτήσου αν το σχήμα σου είναι ανεπαρκές και το πολιτικό φάσμα δεν είναι στην πραγματικότητα xy αλλλά 3D και σου λείπει η τρίτη διάσταση, επειδή δεν έχεις τα κατάλληλα γυαλιά. Έχεις μείνει ακόμα στα «ταξικά γυαλιά της αριστεράς και της δεξιάς» που είναι δισδιάστατα...

4.Αυτό: "σε καμια περιπτωση ομως δεν μπορει να εννοηθει ρεφορμισμος που φερνει περισσοτερα ατομικά δικαιωματα χωρις να φερνει περισσοτερο οικονομικο εξισωτισμό", το στηρίζεις κάπου ή απλά στο γεγονός ότι εσύ δε το επιλέγεις; Το δικαίωμα της καθολικής ψήφου και των γυναικών δεν ήταν ρεφορμισμός, επειδή έγινε σε συνθήκες καπιταλισμού; Θα μας τρελάνεις; Ο δικαιωματισμός ( ο οποίος έχει να κάνει με τα δικαιώματα γενικώς κι όχι με τα ατομικά δικαιώματα)σε μια κρατική κοινωνία δεν είναι χωρίς σημασία, είναι η ουσία της. Ακόμα και ο οικονομικός εξισωτισμός με μορφή δικαιώματος θα εφαρμοστεί. Επίσης, σε μεγάλο βαθμό (κι ανάλογα τις συνθήκες) πάντα η αριστερά ήταν αυτή που διεύρυνε τα «ατομικά δικαιώματα», για τον απλούστατο λόγο ότι πάντα η αριστερά αποδεχόμενη τη κρατικοκαπιταλιστική διαχείριση το μόνο που μπορούσε να κάνει από το πρόγραμμα της ήταν ότι δε διατάρασσε με αποφασιστικό τρόπο ή καθόλου τις εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής. Κοινώς ήταν τσάμπα (μαγκιά)...Άρα πως μιλάς για το «δικαιωματισμό» ως «δεξιό ρεφορμισμό»; Η δεξιά σχεδόν πάντα περιόριζε τα ατομικά δικαιώματα ή απλά τα άφηνε ανέγγιχτα. Με αυτά που λες, δε φανταζομαι να είχες κατέβει χτες να διαμαρτυρηθείς για το "δικαίωμα της απεργίας", έ;

5. Λέγοντας lifestyle αναρχία, o Μπούκτσιν αναφέρονταν, σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα και δε μίλαγε έτσι γενικά κι αόριστα. Κατά δεύτερον, ο ίδιος ο Μπούκτσιν, υιοθετούσε κι αυτός ένα αναρχικό κι αργότερα κομουναλιστικό lifestyle. Άρα μια κριτική ενάντια στο lifestyle είναι άνευ αντικειμένου, αφού lifestyle σημαίνει απλά τρόπος ζωής και δε βρίσκω κάτι το κακό σε αυτό. Η κριτική πρέπει να γίνεται στον προσδιορισμό του lifestyle. Για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε δηλαδή. Κατά τα λοιπά, δεν είναι δουλειά των «νησίδων του αναρχικού κινήματος να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες» από τα έξω και πάνω. Είναι συλλογική δουλειά της κοινωνίας να το κάνει αυτό αναρχικά ή να μετασχηματιστεί σε αναρχική νησίδα ολόκληρη. Επίσης εγώ δε μπορώ και δε θέλω να καλύψω την ανάγκη του φασίστα για κράτος, ούτε του βύσματος για βόλεμα, ούτε του αφεντικού μου να με ξεζουμίσει, ούτε του πολιτικού να με κυβερνήσει, ούτε όλων των πεινασμένων να φάνε. Καλύτερα να τους μάθω να ψαρεύουν που έλεγε κι ο κινέζος...

Ο ρεφορμισμός είναι εξ' ορισμού η άρνηση της επαναστατικής προοπτικής. Τα υπόλοιπα κλισέ περί φοιτητών, αναρχομπαμπάδων κ.τ.λ τα ακούω βερεσέ. Ειδικά από όποιον «αναρχικό» επικαλείται τα παιδιά του και την ηλικία του ως άλλοθι για το ρεφορμισμό του, το βρίσκω και κατάπτυστο να λέει τους άλλους «αναρχομπαμπάδες», ο πραγματικός αναρχομπαμπάς.
Ο «ελευθεριακός κομμουνισμός» αγαπητέ ηλικιωμένε σύντροφε δε βγήκε ως μέθοδο αγώνα και ως πρόταγμα σε τίποτα αμφιθέατρα, αλλά μέσα σε χωράφια και φάμπρικες και σε εποχές πολύ μεγαλύτερης στέρησης από σήμερα. Ήταν οι κολασμένοι της εποχής αυτοί που τον υιοθέτησαν προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους κι όχι οι χορτάτοι και οι βολεμένοι που είχαν γαϊδούρια. Αυτοί έκαναν ρεφορμισμό κι έλεγαν ακριβώς τα ίδια που λες κι εσύ...

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, σε προκαλώ

α.να μου παρουσιάσεις σε τι συνίσταται η θεωρία της «ελευθεριακής αριστεράς» κυρίως ως προς το «ελευθεριακή» για να μην αερολογούμε στον αιώνα τον άπαντα.

β. Με βάση τη λογική σου, φαντάζομαι ψήφισες και συριζα, οπότε καλό θα ήταν μου έκανες και μια αποτίμηση της ρεφορμιστικής τακτικής, σου σε κιλά τροφίμων κυρίως, για να με πείσεις να την υιοθετήσω κι εγώ, ο βολεμένος.

Τέλος, αφιερώνω συντροφικά και το λαϊκό άσμα αυτό: https://www.youtube.com/watch?v=UOlPL8wnfpg σε όλους όσους αρέσκονται να περπατάνε πάνω σε μπανανόφλουδες...

από προσεκτική σκέψη 16/01/2018 8:44 πμ.


άκρα αριστερά ή άκρα δεξιά οργανώσεις, απλά και μόνο από το γεγονός της ένοπλης αντιπαράθεσης με μια κυβέρνηση. Ο χαρακτηρισμός «άκρα» έχει να κάνει με το βαθμό εφαρμογής της αντίστοιχης θεωρίας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε αυτά που η ίδια η θεωρία τοποθετεί ως θεμέλιους λίθους της. Πιο άκρα αριστερά από τη 17ν θα ήταν ο συριζα αν εφάρμοζε αύριο εργατικό έλεγχο στους τόπους δουλειάς, παρά αν η 17ν και η raf πολεμούσαν με πυρηνικά...Ένοπλη αγωνιζόμενη αριστερά είναι ένας αξιοπρεπής προσδιορισμός που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτών των οργανώσεων. Ούτε άκρα ούτε επαναστατική, λόγω και μόνο των μέσων που χρησιμοποιεί. Άλλωστε εμείς οι αναρχικοί τη 17Ν τη θεωρούσαμε πάντα ως ένοπλο ρεφορμισμό (και όχι πάντα ως αρνητικό).

από Ελευθεριακός Αριστερός 16/01/2018 3:51 μμ.


Φοβαμαι οτι η διανοητική τιμιοτητα, μεταξυ μας, αν υπήρξε, κινδυνευει να χαθει, αλλα το παρακαμπτω προς το παρον, γιατι ισως φέρω και εγω ευθυνη (επικαλουμενος νωριτερα τους «αναρχομπαμπαδες»).

  1. Πραγματι εχουμε συνθηκες και καπιταλισμου και κρατους. Οχι ομως κρατικου καπιταλισμου (αυτό υπηρχε στο πρωην «υπαρκτο»-υνύπαρκτο), αλλα ορντοφιλελευθερισμού ή αλλιως νεοφιλελευθερου, ελαχιστου απο μια σκοπια, καταλυτικου απο μια άλλη σκοπιά , κρατους. Οταν ειπα οτι ο ένας αξονας ειναι τακτικά λιγο σημαντικοτερος εννοουσα, επι λεξη, ακριβως αυτό. Οχι ότι και ο άλλος δεν ειναι και αυτός σημαντικός. Βεβαια εσυ τον αλλον αξονα τον οριζεις ως κατι που αφορα κατα βαση τον αγωνα εναντια στο κρατος, εγω δεν τον ορισα ετσι. Σε σχεση για το γιατι τακτικα θεωρω λιγο σημαντικοτερο το πρωτο, να σου πω την κυρια αιτια: λεγεται καπιταλιστική κριση και μνημονια. Οταν συντριβεσαι οικονομικά φυσικα και αυτη η παραμετρος γινεται -τακτικά- σημαντικότερη για εσένα. Δεν οφειλεται απαραιτητα σε καποιου ειδους οικονομικίστικη ιδεολογία
  2. Παμε ξάνά. Ελευθεριακή(σε ότι αφορα το φασμα που ορισα)= ατομικα δικαιωματα. Εναντιωση στο κρατος, οχι απλα και μονο στην αυταρχικοτητα και την καταστολη, αλλα στην ιδια την υπάρξη του = ευγενης επιδιωξη, μερικά σταδια παρακατω όμως...
  3. Το «οντολογικο» αναφεροταν στην ψευδαισσθηση ενος ριζικα διαφορετικου πολιτισμου. Ιδιατερα μαλιστα όταν χιλιες μυριες καπιταλιστικες (αντε -και κρατικές) παθογενειες: ατυπες ιεαρχιες, εγωτισμοί, προσωπικου ανταγωνισμοί, διανοητικοί τραμπουκισμοί κλπ κλπ, παρατηρουνται και μεσα στους ριζοσπαστικους χωρους. Και ελπιζω να μην με θεωρησεις εμπαθη που το επισημαινω αυτο. Σε καθε περιπτωση σου λεω, ότι το επισημαινω απο μακρά πειρα προσωπική. Φυσικα και το «οντολογικο» δεν αναφεροταν σε dna...
  4. Σε αυτο το σημειο με καταλαβες λαθος. Δεν ειπα οτι η διευρυνση των ατομικων δικαιωματων ειναι δεξιος ρεφορμισμός. Ειπα ότι η εφαρμογή μνημονιακων μεταρρυθμισεων ειναι δεξιος ρεφορμισμός. «Δικαιωματισμός» δε, ειναι να θες να σε συγχωρεσουμε που κανεις φανατικα το δευτερο (μνημονικαες μεταρρυθμισεις-δεξιό ρεφορμισμό) επειδη κανεις λιγακι και το πρώτο...
  5. Η κριτική στην lifestyle αναρχια, και περα απο αυτα που αρχικα καλως ειπε ο Μπουκτσιν, ηταν γενικα μια κριτικη απεναντι σε ένα «χωρο» που δεν φαινοταν να ειναι προσανατολισμένος προς μια στρατηγικη (ήπιας ή ριζικης) αλλαγης της κοινωνιας, αλλα, στην πραξη, κυριως προς την υποστηριξη ενος εναλλακτικου lifestyle, μιας νεανικης υποκουλτουρας (ή περισσοτερων τετοιων) .
  6. Δεν το ξερα ότι πρεπει να εισαι ...ηλικιωμενος για να εχεις παιδια. Ουτε ηξερα ότι και το «ηλικιωμενος» -ακομα- ειναι προσβολη. (ουτε και το «φοιτητης» βεβαια ειναι) (ουτε και το «μπαμπας»). Επειδη ομως το αναρχομπαμπας ακουγεται καπως προσβλητικό, και την ειπα εγω πρωτος, προσπερναω όλα τα προηγουμενα. Και επισης γνωριζω καλά οτι προερχομαστε απο μια κουλτουρα που ελεγε καποτε «μην εμπιστευεσαι κανενα πανω απο τρίαντα», οποτε κατανοώ... Πριν ομως απλώς ήθελα να πω, ότι και οι δικες μου αναγκες και αλλων ανθρωπων σαν και εμενα, οποιες και αν ειναι αυτές, θα επρεπε να μετρανε σε ενα πολιτκο χωρο στην οποιον συμμετεχω. Αλλιως δεν υπάρχει και λογος να συμμετεχω.
  7. Σημερα δεν βρισκομαστε στα «χωραφια και τις φαμπρικες», αλλα στα «μεταμοντερνα» κατεργα του τριτογενους ή εναλλακτικά σε καποιο μεταμοντερνο παραγωγικο σκουπιδοτενεκε. Οποτε ο «ελευθεριακος κομμουνισμος», ο «ελευθεριακος σοσιαλισμος», ο «ελευθεριακος οτιδηποτε», ο «κομμουνισμος οτιδηποτε», ο «σοσιαλισμος οτιδηποτε» καλα ειναι να κοιταξει να απαντησει στις αναγκες των καταπιεσμένων και των αποκλεισμένων του σημερα και να μην βολευεται στο ηρωικό του παρελθον.

 

Με προκαλεις σε μονομαχια στο Ελ Πασο;  :) Δεν κανουμε διαγωνισμο εδω. Διαλογο –ισως- κανουμε. Αλλα, όπως και να εχει:

α. Το Ελευθεριακος Αριστερος ειναι απλα μια αποπειρα δικου μου πολιτικου αυτοπροσδιορισμου. Δεν υπάρχει απαραιτητα καποια συγκεκριμένη θεωρια πισω απο αυτό. Εκτος αν κατσω τώρα να στην παραξω την θεωρία, εκ των ενοντων... :)  Σε αδρες γραμμες ομως,  μπορω να σου πως τον αντιλαμβανομαι πολιτικά (οχι θεωρητικά). Καταρχην για λογους μεγαλυτερης ακριβειας: «ελευθεριακός αριστερός ρεφορμισμός». Περισσοτερος οικονομικος εξισωτισμός, περισσοτερα ατομικα δικαιωματα, εντος του δοσμενου συστηματος αγοράς (οχι ομως ελευθερης και ξεχαλινωμένης, αλλα ρυθμισμένης κευνσιανά) και κρατους (το κατά δυνατον ομως λιγοτερο αυταρχικου τετοιου), με ένα ανοικτο οριζοντα προς ριζικοτερες αλλαγες σε δευτερο σταδιο –το οποιο ειναι δεομενο οτι, σε αυτη την περιπτωση, θα ερθει γρηγορα, διοτι οι συγχρονοι καπιταλιστες δεν ανεχονται και πολύ τον αριστερό ρεφορμισμό. Αν στα παραπανω βλεπεις καποιες συναφειες με αυτα που λεγαν κομματια του προ 2015 συριζα, τότε βλεπεις σωστά. Το μεγαλυτερο ελλειμμα βεβαια του τοτε συριζα, ήταν οτι δεν ήταν καθόλου (μα καθολου) ελευθεριακός, οριζοντιος, αμεσοδημοκρατικος στην οργανωση του.  Πανω σε αυτο, την υπαρξη ενος καθαρα ιεραρχικου μηχανισμου που ελέγχανε,  πατησαν οι προδότες και οι πουλημενοι στις τραπεζες, για να επικρατησουν εντος του.

β. Εξυπνος ανθρωπος φαινεσαι, το τι και ποτε ψηφισα, προκυπτει από την απαντηση μου στο α. Η τακτικη μου δεν απεδωσε καθόλου μεχρι στιγμής, περιμενω ομως τις ιδεες σου για το τι θα αποδωσει καλυτερα σε ενα ορατό χρονικο οριζοντα. ΔΕΝ σε ειπα -εσένα προσωπικά- βολεμενο. Τώρα αν εχεις καμιά μυγα και μυγιαζεσαι, αυτό το ξερεις μονο εσύ. Ειναι παρατηρημενο ομως φαινομενο, ορισμένα από τα μεγαλοστελεχη υπερεπαναστατικων ομαδων (μαρξιστικων, αναρχικων ή αλλων) να ειναι -σχετικα- βολεμενα στο υπάρχον συστημα. Δεν λεω ότι ειναι πλουσιοι, αλλα απλώς ότι «έχουν τον τροπο τους». Ως εδω οκ. Το είπα και πριν, ειναι θεμιτο να επιδιωκει κανεις να ζει αξιοπρεπως και εντος του δοσμενου συστηματος. Δεν  ειναι ομως θεμιτο, εαν το εχεις καταφερει ήδη αυτό –να ζεις δηλαδή αξιοπρεπως εντος του δοσμενου συστηματος, να σνομπαρεις τις αναγκες, τα αιτηματα και την κραυγη αγωνιας του κοσμου που δεν τα καταφερνει εξισου καλα με εσένα, βαφτιζοντας τα όλα αυτα (με την κακή εννοια) «ρεφορμιστικά» και «μικροαστικά» και πουλωντας υπερεπαναστατισμό σε καποια ακουλουθια που συντηρεις... Η επανασταση, η πραγματική, γενιεται απο τις αναγκες των ανθρωπων που ...εχουν αναγκες και οχι απο μόνο από τις θεωριες. Αυτά.

από Ελευθεριακός Αριστερός 16/01/2018 4:10 μμ.


Φιλτατε, εσύ δεν περιγραφεις τον συριζα. Και σιγουρα οχι τον συριζα της περιοδου 2012-15, οταν ειχε γεμισει με χιλιαδες (κυριολεκτικά χιλιαδες) αγανακτισμένους, αποφασισμένους, κινηματικους, εισοδιστες μαρξιστές, αυτοοργανωμενους, αμεσοδημοκρατες, και γενικοτερα δαρμενους απο τα μνημονια και την κριση και αγριεμένους ανθρωπους... Την ανθρωπινη "προικα"μ δηλαδή, του τεραστιου αντιμνημνημονιακου κινηματος που ειχε προηγηθεί και που δεν βρηκε αλλη καλυτερη πολιτική διαφυγή απο αυτήν... Εσυ περιγραφεις τα "συνασπιστήρια" (ΣΥΝ) οπως καπως .αγενως :), τα ονομαζαμε τότε, της δεκαετίας του 90. Ολους αυτους τους ραφινατους αριστερους της ανανεωτικης αριστεράς απο την γενια του πολυτεχνειου και της μεταπολιτευσης που στην πορεια καλοβολευτηκαν σε διαφορες κρατικες ή κρατικοδιαιτες θεσεις (φυσικά -ακομα και στις ταξεις αυτων- υπήρχαν και υπαρχουν και οι περιπτωσεις αξιοπρεπεστατων ανθρωπων και αγωνιστων)


Εγώ δε φοβαμαι οτι η διανοητική τιμιοτητα, μεταξυ μας, αν υπήρξε, κινδυνευει να χαθει, γιατι δε φέρω καμία ευθυνη (δε μίλησα για αναρχομπαμπαδες και φοιτητές και βολεμένους) και γιατί δε με νοιάζει κιόλας. Εδώ μιλάμε δε κάνουμε εξομολόγηση.

1. Καλά, φίλε, με έστειλες. Ο ορντοφιλελευθερισμός (αν δεχτούμε ότι είναι κάτι διαφορετικό από τον φιλελευθερισμό κι όχι να χαμε να λέγαμε. Εγω πιστεύω ότι είναι να χαμε να λέγαμε και μπορώ να το αναλύσω) είναι ο ορισμός του κρατικού καπιταλισμού (ως προς την έννοια ότι το Κράτος είναι αυτό που διαμορφώνει, οριοθετεί και συντονίζει τον καπιταλισμό για να μη δημιουργούνται μονοπώλια). Σου θυμίζει τίποτα αυτό; Όχι; Εμένα μου θυμίζει Κεϋνς. Άρα λοιπόν, οι ορντοφιλελελεύθεροι λένε αυτό ακριβώς που λες κι εσύ. Κρατική παρέμβαση στην οικονομία για να μη δημιουργούνται μονοπώλια, τα οποία είναι αυτά που παράγουν την ανισότητα (ως δια μαγείας βέβαια τόσο για τη δική τους θεώρηση όσο και για τη δική σου). Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε...Είναι ο ορισμός της οικονομίστικης ιδεολογίας να μιλάς για συνθήκες καπιταλισμού σκέτο, λες και αυτός ζει στο πλατωνικό συννεφάκι που προανέφερα. Όπως και είναι δείγμα σύγχυσης το να το κάνεις αυτό και να ορίζεις στη συνέχεια τις συνθήκες ως «ορντοφιλελευθερισμό», δηλαδή επιβολή του Κράτους επί της οικονομίας. Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι το γιατί και την αντίφαση.
 
2. Πάμε ξανά. Ελευθεριακός δε σημαίνει ατομικά δικαιώματα. Αυτό είναι (σοσιαλ)φιλελευθερισμός. Μη μπερδεύεσαι.

3.Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς τις λέξεις σύμφωνα με τη σημασία τους. Είπες "Η διαφορα της αποψης, η σημαντικη διαφορα της αποψης, δεν σε τοποθετει σε καποια διαφορετικη οντολογική κατηγορια." και μάλιστα χωρίς να διεκδικήσει κανείς ότι είναι άλλο βιολογικό είδος. Ή κυνηγάς φαντάσματα λοιπόμ για να ταιριάξουν στο αφήγημα σου ή συκοφαντείς για πολιτικούς λόγους, αφού προσωπικά δε γνωριζεις τα υποκείμενα για να μιλήσεις για τις απόψεις τους.

4. Όχι δεν κατάλαβα λάθος. Είπες "σε καμια περιπτωση ομως δεν μπορει να εννοηθει ρεφορμισμος που φερνει περισσοτερα ατομικά δικαιωματα χωρις να φερνει περισσοτερο οικονομικο εξισωτισμό". Και σε ρωτάω εγώ για να γίνω πιο σαφής: "Η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει στις γυναίκες να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις σε τρία γήπεδα της χώρας, από το 2018, όπως έκανε γνωστό η γενική αρχή Αθλητισμού με μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter κι επίσης θα μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητο». Αυτό είναι δεξιός ρεφορμισμός για σένα αφού πληροί τους όρους που έβαλες. Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι η αποθέωση του οικονομισμού, αφού θεωρείται ήδη από τον ορισμό που δίνεις ότι αριστερό είναι αυτό που φέρνει οικονομική εξίσωση και δεξιό αυτό που φέρνει πολιτική εξίσωση (στην καλύτερη και με μπόλικη καλή πρόθεση/αφέλεια υπονοεί ότι η πραγματική,προοδευτική ισότητα είναι η οικονομική και στην καλύτερη τα άλλα είναι εποικοδομήματα...)

5. Και γιατί παρακαλώ δεν ήταν προσανατολισμένος ο «χώρος»; Επειδή δεν ακολουθούσε τα πρότυπα του Μπούκτσιν; Η υιοθέτηση ενός εναλλακτικού lifestyle και μιας κουλτούρας (τα -ύπο- τα θεωρώ νοικοκυραίϊκες ρατσιστικές συκοφαντίες, ειδικά από τη στιγμή που όσοι τα χρησιμοποιούν δε τεκμηριώνουν/ορίζουν ποιό είναι το πρότυπο ανωτερότητας του οποίου είναι φορείς οι ίδιοι. ) είναι από μόνη της μια τακτική ήπιας ή ριζικής αλλαγής της κοινωνίας μέσω της αλλαγής του ίδιου του φορέα του κι ως εκ τούτου πολύ πιο κοντά στην αναρχική συνάφεια μέσου-σκοπού από χίλιες δηλώσεις κοινωνικοφροσύνης και ταξικότητας...

6.Εγώ νόμιζα ότι το ήξερες, αφού ήξερες ότι οι φοιτητές δεν ασχολούνται με το τι θα φάνει αυτοί, οι φίλοι τους και η οικογένεια τους και δεν έχουν παιδιά, γιατί αν είχαν θα νοιάζονταν οπωσδήποτε για το ρεφορμισμό όπως όλοι όσοι δεν είναι φοιτητές κι έχουν οικογένεια...Άρα εσύ προσπέρνα τα προηγούμενα, χωρίς εμένα. Αν όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά για το ότι μάλλον δεν προέρχομαστε καν από την ίδια κουλτούρα αφού εγώ ποτέ δεν είχα την άποψη «μην εμπιστεύεσαι κανέναν πάνω από τα τριάντα). Επειδή λοιπόν, όπως κι εσύ λες, ο χώρος είναι πολιτικός, θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι δεν είναι το παν οι «ανάγκες» του καθενός αλλά η διαλεκτική ενότητα αναγκών και ιδεών του καθενός. Πάμφτωχος αλλά με αντιδραστικές συμπεριφορές κι ιδέες δεν έχεις θέση στον πολιτικό, επαναλαμβάνω, χώρο της αναρχίας. Τράβα σε κανά συνδικάτο καλύτερα...Εκεί θα βρείς μπόλικους οικονομιστές που τις ανάγκες τις αντιλαμβάνονται και τις μετράνε αποκλειστικά σε ευρώ και όλα τα υπόλοιπα στα @@ τους.
 
7. Μπα, δε βρισκόμαστε στα «χωράφια και τις φάμπρικες» σήμερα; Και τι τρώς εσύ; Μεταμοντέρνα αμβροσία από το μεταμοντέρνο σοσιαλφιλελεύθερο Όλυμπο πάνω στον οποίο ζείς; Ας σοβαρευτούμε και ας μη πετάς τη μπάλα στην εξέδρα. Η αναφορά στην καταγωγή και τη δράση του ελευθεριακού κινήματος ήταν απλά μια απάντηση/χαστούκι στη μικροαστική νοικοκυραίϊκή συκοφαντία ότι τα προτάγματα και οι ιδέες του ελευθεριακού κινήματος είναι καλά μόνο για φοιτητές και αναρχομπαμπάδες. Οπότε αν κάποιος βολεύεται στο παρελθόν είσαι εσύ αφού μη μπορώντας να αρνηθείς το ιστορικά καταγεγραμμένο, το γυρνάς στο τσάμικο και υπονοείς «ναι, τότε όντως ήταν έτσι, αλλά σήμερα δεν είναι». Και γιατί παρακαλώ; Επειδή, για άλλη μια φορά, έτσι  επιλέγεις εσύ; Ευτυχώς είμαι εδώ για να σε διαψεύσω ζωντανά. Ελευθεριακός, πρώην φοιτητής, νυν εργάτης με οικογένεια. Σου κάνει; 

8.Φυσικά και σε προκαλώ σε μονομαχία, αν αντιλαμβάνεσαι ως τέτοιο το γεγονός να πρέπει να εξηγήσεις και να τεκμηριώσεις αυτά που λες.

α. Το Ελευθεριακος Αριστερος Ρεφορμιστής (κοίτα κάτι συμπτώσεις. Η ταυτότητα σου σχηματίζει το αρκτόλεξο Ε.Α.Ρ., το απόκομμα του Κύρκου, του Κουβέλη του Παπαγιαννάκη και λοιπών συνασπιστήριων και ποταμίσιων. Τυχαίο; Δε νομίζω. Αυτά που υποστηρίζεις είναι η πεμπτουσία του γελοίου ευρωκομμουνισμού) ειναι απλα μια εσφλαμένη αποπειρα δικου σου πολιτικου αυτοπροσδιορισμου. Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη θεωρια πισω απο αυτό και δε μπορεί να υπάρξει. Μη προσπαθήσεις τώρα να παραξεις την θεωρία, γιατί πρόκειται για το μαρτύριο του Σίσυφου, αφού είναι ασυνάρτητη... Σε αδρες γραμμες ομως,  μπορω να σου πως τον αντιλαμβανεσαι πολιτικά και θεωρητικά. Περισσοτερος οικονομικος εξισωτισμός, περισσοτερα ατομικα δικαιωματα, εντος του δοσμενου συστηματος καπιταλιστικής παραγωγής (οχι ομως ελευθερης και ξεχαλινωμένης, αλλα ρυθμισμένης κευνσιανά) και κρατους (το κατά δυνατον ομως λιγοτερο αυταρχικου τετοιου), με ένα ανοικτο οριζοντα προς ριζικοτερες αλλαγες σε δευτερο σταδιο –το οποιο αφελώς πιστεύεις πως ειναι δεδομενο οτι, σε αυτη την περιπτωση, θα ερθει γρηγορα, διοτι πάλι αφελώς και ανιστόρητα πιστεύεις ότι οι συγχρονοι καπιταλιστες δεν ανεχονται και πολύ τον αριστερό ρεφορμισμό, παραβλέποντας πως ο αριστερός ρεφορμισμός είναι καπιταλιστικά συμβατός κι επιδιωκόμενος και ότι οι καπιταλιστές είναι φίλοι του αριστερού ρεφορμισμού ανάλογα με το στάδιο του  καπιταλιστικού κύκλου ανάπτυξης της παραγωγής. Ήταν άλλωστε αυτοί που πρωτομίλησαν για δικαιώματα και ρεφορμισμό της φεουδαρχίας και της μοναρχίας.Αν τα παραπανω δε βλεπεις ότι αποτελούν τον ορισμό της έννοιας της ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΥ, τότε δε βλεπεις σωστά. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο έλλειμα σου, αφού πανω σε αυτο, πάτησε ο συριζα για να κάνει ότι κάνει. Και κακώς μιλάς για προδότες. Κι αυτοί έχουν τις ίδιες σοσιαλδημοκρατικές ιδέες με εσένα, προσαρμοσμένες στις σημερινές ανάγκες στις οποίες απαντούν άμεσα και τις οποίες υλοποιούν πλήρως, με καλύτερα αποτελέσματα σε ένα χρονικό ορίζοντα (του 2018 έγινε τώρα). Αν δε σου αρέσουν, ας πρόσεχες.

β.  Η τακτικη σου δεν απεδωσε καθόλου, κι αυτό αρκεί για να κάνει συντρίμμια όλη τη ρητορική πάνω στην οποία στηρίχτηκε και η οποία στηρίζονταν σε τελική ανάλυση πάνω στην ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ικανοποιησησ αναγκων. Φάε τώρα ιδεολογία, αφού η τακτική σου δεν κατάφερε να φέρει ψωμί στο τραπέζι σου και καλή όρεξη...

Τα υπόλοιπα περί βολεμένων και μυγων με αφήνουν παντελώς αδιάφορο και ως εκτός θέματος και ως ανυπόστατα και αναπόδεικτα, δηλαδή ως διαδικτυακές προπαγανδιστικές συκοφαντίες. Αυτά.

από Ελευθεριακός Αριστερός 17/01/2018 1:49 μμ.


Ευχαριστω για την απαντηση (εστω και αν με εστειλες να φάω ιδεολογία και τα αδιεξοδα των επιλογων μου). Ενδιαφερουσα η σπουδη σου να αναγνωρισεις του συριζαιους ως αυτο που ακομα φανταζονται ότι ειναι (αριστεροι, ρεφορμιστες, σοσιαλδημοκρατες) και τους βλεπει η κοινωνια και γελα. Εξισου ενδιαφερουσα και η σπουδη σου να με στειλεις με συνοπτικες διαδικασιες εκεί που πλέον ανηκω (στην Σοσιαλδημοκρατια). Θα ελεγα μαλιστα ότι δειχνεις σε αυτό δυο μετρα και δυο σταθμα για τους συριζαιους και εμενα, όπου την αυστηροτητα σου την εξαντλεις σε εμενα (και ας ειμαι ανεργος και όχι καποιος που περνει 6 χιλιαρικα βουλευτικο μισθο για να ψηφιζει μνημονια). Ενδιαφερον. Προταση δεν ειδα (οχι ότι με εκπλήσσει αυτό).

από Ρεφόρμας που θελει ν ελευθεριακός αλλα σιγουρα παντως ειναι Άνεργος 17/01/2018 2:18 μμ.


Aκου αγαπητε, καλυτερα να στα πω, εξω απο τα δοντια, να τελειωνουμε.
Μεχρι αποδειξεως του αντιθετου (μεχρι να δω μια πολιτική στρητηγικη απο πλευρας χωρου που να προσπαθει, με αξιωσεις, να εκφρασει τις λαικες αναγκες), εγω θεωρω ότι απλως υπερασπιζεσαι μαγαζάκια.
Ευτυχως, καποιες μεριδες του χωρου, εχουν, προς τιμην τους (εστω και αρκετά καθυστερημενα) αρχισει να ψαχνονται προς αυτην την κατευθυνση. Σε αυτες τις μεριδες ευχομαι, ολοψυχα, καλη επιτυχία.
Εγω παλαιψα για τα κοινωνικα μου δικαιωματα. Η τακτικη μου δεν απεδωσε και τρωω σκατά, μαζι με αρκετά μεγαλα κομματια της κοινωνιας, στα οποια ανηκω. Για αυτό που παλαιψα, θα συνεχισω να πaλευω όσο μπορω και με οποια τακτική η στρατηγικη διατιθεται και μου φανει προσφορη. Για το μαγαζακι σου (αν εχεις τετοιο) ή για οποιουδηποτε αλλουνου το μαγαζακι, οχι , δεν παλευω πια.

Over and out.

...

από Ρεφορμας που αποκαλει τον εαυτ;o του ελευθεριακό αλλα σιγουρα ειναι Ανεργος 17/01/2018 2:22 μμ.


αυτη ηταν η υπογραφη που ηθελα να γραψω πριν (αλλα πατηθηκε δημοσιευση κατα λαθος)

και οπως ειπαμε

over and out.

από @νάρχας 17/01/2018 4:26 μμ.


παίρνουν τουλάχιστον 8000 + διάφορα άλλα εξτρά αν δεν απατώμαι..

από Ελευθεριακός 17/01/2018 7:53 μμ.


αλλά δε σε έστειλα εγώ να φας ιδεολογία, αλλά ο συριζα και οι επιλογές σου που φαντάζονταν το συριζα ως κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είναι (αριστερά, ρεφορμιστές, σοσιαλδημοκράτες). Καθόλου δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν έχω ανάμεσα σε σένα και τους συριζαίους. Είπα ότι πιστεύετε το ίδιο, με τη διαφορά ότι εκείνοι το παραδέχονται ως αυτό που είναι, ενώ εσύ όχι, βρίσκεσαι σε άρνηση. Δεν πειράζει. Και μη μπερδεύεις το κορόιδιο φτωχοσυριζαίο με το συριζοβουλευτή. Χαλάρωσε, δεν είσαι ο μοναδικός άνεργος της χώρας, ούτε ο κάθε άνεργος αποκαλεί τον εαυτό του ελευθεριακό...Πρόταση είδες, και τότε και τώρα, τη γνωρίζεις, αλλά δε σου έκανε και δε σου κάνει (όχι ότι με εκπλήσσει αυτό)...

Έξω από τα δόντια λοιπόν, αφού θες αξιώσεις, φάε τις αξιώσεις στα μούτρα τώρα και πες κι ευχαριστώ. Τα περί «μαγαζακίων» δε δικαιούται να τα λέει (ειδικά ατεκμηρίωτα) αυτός που δεν έχει πρόβλημα (τεκμηριωμένα) να στηρίζει «πολυκαταστήματα» (και μάλιστα εξουσιαστικά και καπιταλιστικά) ή επίδοξα πολυκαταστήματα, επειδή του πουλάνε «αξιώσεις»...Δεν έχει το ηθικό κύρος για να κάνει κάνει τέτοιο. Συνέχισε ανενόχλητος να βαυκαλίζεσαι όσο θες ότι εσύ «δεν παλεύεις για μαγαζάκια αλλωνών». Οι πράξεις σου και τα λόγια σου σε διαψεύδουν. Όχι μόνο πορεύεστε κάτω από ξένες σημαίες, αλλά είστε και Σημαιοφόροι.

  Ψήφος=πάλη; Γελάει η αγαπημένη μας κοινωνία...

από Asdgj 17/01/2018 8:53 μμ.


Εμενα παντως με προβληματιζει αρκετα το γεγονος οτι σε παγκοσμια κλιμακα αναρχικοι και κομμουνιστες συνεργοζονται ξεκαθαρα, ενω στην ελλαδα τρωγονται λες και τα λυσαμε ολα τα αλλα (βλ. κρατος και κεφαλαιο). Δηλαδη μαλλον ολα τα φωτισμενα μυαλα της ριζοσπαστικης σκεψης βρεθηκαν σε αυτη τη γωνια του πλανητη ή τελος παντων οι πιο μαγκες ναουμε.

από anarxas 18/01/2018 2:04 πμ.


pou re sinergazontai anarxikoi kai koumounistes? stin parisini koumouna? ston ispaniko emfylio ? stin krostandi ? stin essd ? les kai se pagkosmia klimaka. Kamia synergasia me aristerous oso glykokoitane ta edrana tis voulis


Η ναυαρχίδα της αριστεράς, το ΚΚΕ,  μετά τις μεγαλειώδες εισβολές στα υπουργεία, το ριζοσπαστικό σπάσιμο της υπουργικής τζαμαρίας , τις πανελλαδικές συγκεντρώσεις κατά του πολυνομοσχεδίου τελικά καταψήφισε το άρθρο που αποζημιώνει πρώτα τους εργαζόμενους σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης. Η στάση του στο κυνοβούλιο εξυπηρέτησε για ακόμη μία φορά την ορθόδοξη συνάφειά του με τη φασιστική δεξιά και το κυνοβουλευτικιο  τόξο των αντιδραστικών "μενουμεευωρωπάδων".

Η αποκαθήλωση του ΚΚΕ και η οργανωτική του συνεργασία με τα καθάρματα της δεξιάς δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά αποτελεί στρατηγικό σχεδιασμό σε όλη τη μεταπολίτευση , στα χρόνια  του καθεστώτος του Μνημονίου πήρε εξαιρετικά ορατές  διαστάσεις τόσο μέσα στο κυνοβούλιου  όσο και στο "δρόμο"..

Η συνέχεια στο κυνοβουλευτικό τσίρκο θα

έχει ενδιαφέρον η στάση της ναυαρχίδας της αριστεράς του ΚΚΕ και στο ζήτημα που αφορά τα βαφτίσια της Μακεδονίας και κατά πόσο θα απέχουν τα φασισταριά του κώματος(πχ Κανέλη) απο τις εθνικιστικές υστερίες και τα φασιστοσυλλ_αλητήρια των υπόλοιπων "ορθοδόξων".. 

$: αν και λόγω της λούμπεν καταγωγής(κατατεθειμένο σε όλες τις αξιολογήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας) και του δύστροπου του χαρακτήρα μου (άρα δεν μπορώ να συνεισφέρω)θέλω να τονίσω ότι  θεωρό πως η αμέσως παραπάνω αντιπαράθεση μεταξύ ελευθεριακών και μη,  έχει πολύ ωραία και χρήσιμα  στοιχεία πολιτικού διαλόγου απ όλες τις πλευρές ..

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License