Διαμαρτυρίες στο Σουδάν ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τις αυξήσεις των τιμών

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Σουδάν σε αντίθεση με τον διπλασιασμό των τιμών του ψωμιού. Τουλάχιστον ένας φοιτητής γυμνασίου σκοτώθηκε και ο κοσμήτορας ενός γυναικείου πανεπιστημίου κινηματογραφήθηκε ξυλοδαρμό διαμαρτυρόμενοι φοιτητές στο Χαρτούμ. απο το http://libcom.org/news/protests-across-sudan-against-austerity-measures-price-rises-12012018

 

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Σουδάν σε αντίθεση με τον διπλασιασμό των τιμών του ψωμιού. Τουλάχιστον ένας φοιτητής γυμνασίου σκοτώθηκε και ο κοσμήτορας ενός γυναικείου πανεπιστημίου κινηματογραφήθηκε να διαπράτει τον ξυλοδαρμό διαμαρτυρόμενων φοιτητριών στο Χαρτούμ.

Η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοίνωσε την απόσυρση επιδοτήσεων στα τέλη Δεκεμβρίου. Σε συνδυασμό με ένα πληθωρησμό του 33%, την έλλειψη σκληρού νομίσματος και την πτώση των εισαγωγών, αυτό προκάλεσε τον διπλασιασμό των τιμών του ψωμιού.

Το κόστος ζωής αυξάνεται σταθερά στο Σουδάν εδώ και αρκετά χρόνια, με ημέρες διαμαρτυριών και απεργιακής δράσης τον Νοέμβριο του 2016, όταν μειώθηκαν οι επιδοτήσεις για τα καύσιμα, την ιατρική περίθαλψη και τις αυξήσεις των τιμών της ζάχαρης 1 . Τον Σεπτέμβριο του 2013, 200 άτομα σφαγιάστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν ενάντια σε διαμαρτυρίες κατά της περικοπής των επιδοτήσεων στα καύσιμα 2 .

Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Nyala στην πρωτεύουσα του Νοτίου Νταρφούρ είχαν αρχίσει διαρκή απεργία  στις 26 Δεκεμβρίου λόγω μη καταβολής μισθών, συνθηκών εργασίας και έλλειψης φαρμάκων και εξοπλισμού.

Οι οδικές διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την Παρασκευή μόλις ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις των τιμών από τα αρτοποιεία, οι δρόμοι αποκλείστηκαν με οδοφράγματα απο αναμένα ελαστικά αυτοκινήτων στο Χαρτούμ και υπήρξαν επιθέσεις της αστυνομίας με δακρυγόνα σε διαδηλωτές στην πολιτεία Gezira στο Κεντρικό Σουδάν. 3 . Μέχρι το Σάββατο είχαν εξαπλωθεί στην πόλη Senmar στη νοτιοανατολική περιοχή και σε άλλες πόλεις συμπεριλαμβανομένης της Nyala μέχρι την Κυριακή, όπου η αστυνομία επιτέθηκε σε φοιτητές διαδηλωτές. Στην Ελ-Γκεντίνα, η πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, ένας μαθητής λυκείου σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν καθώς η αστυνομία και οι δυνάμεις ταχείας υποστήριξης επιτέθηκαν στους φοιτητές των γυμνασίων που διαδήλωναν ενάντια στις αυξήσεις των τιμών. Πολλές πηγές ανέφεραν το σύνθημα "Όχι, όχι στην άνοδο των τιμών".

Την Πέμπτη, ο κοσμήτορας του Χαρτούμ του Πανεπιστημίου Ahfad του Χαρτούμ, ο Kassim Badri (στην φωτογραφεία), πιάστηκε σε ένα πλήθος φοιτητών διαδηλωτών, χτυπώντας ένα και ξυλοκοπώντας άλλο επανειλημμένα σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. 4

Στο Χαρτούμ η πανεπιστημιακή αστυνομία σφράγισε τους κεντρικούς δρόμους, αναγκάζοντας περίπου 400 φοιτητές να διαδηλώσουν στην πανεπιστημιούπολη όπου συνέχιζαν να εξαπολύουν δακρυγόνα.

Το Dabanga ανέφερε ότι χθες δύο μαθητές, οι Zahra Osman Ali Tijani και Suleiman Abdelkarim Abdallah, σκοτώθηκαν θανάσιμα από μέλος των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στο Πανεπιστήμιο Aldalang στο Kordufan. Ο αστυνομικός έβαλε στη συνέχεια τέλος στη δική του ζωή. 5

Οι διαμαρτυρίες στο Σουδάν έρχονται ταυτόχρονα με μια εβδομάδα εθνικών διαμαρτυριών στην Τυνησία και στο τέλος του τρέχοντος κύματος διαμαρτυριών και απεργιών σε δεκάδες πόλεις στο Ιράν. Οι διαμαρτυρίες και στις τρεις χώρες επικεντρώθηκαν στο κόστος ζωής, συχνά άμεσο αποτέλεσμα πρόσφατων κρατικών περικοπών και φορολογικών αυξήσεων, ενώ τόσο στην Τυνησία όσο και στο Ιράν πήραν γρήγορα αντικυβερνητικές απαιτήσεις.

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από τις εντάσεις μεταξύ του Σουδάν και της Αιγύπτου πάνω από μια πιθανή στρατιωτική βάση στο νησί Soakin της Ερυθράς Θάλασσας, μια συνεχιζόμενη εδαφική διαμάχη για το τρίγωνο Hala'ib και το έργο του φράγματος της Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης . Το Al Jazeera ανέφερε ότι ορισμένες από τις πρόσφατες συγκρούσεις του Σουδάν ίσως ήταν για να εκμεταλλευτούν το εθνικιστικό συναίσθημα για να αποσπάσουν από την πολιτική λιτότητας, μια στρατηγική που φαίνεται να αποτυγχάνει δεδομένης της κλίμακας των μέχρι στιγμής διαμαρτυριών.

Δεν είναι σαφές εάν οι διαδηλώσεις θα εξαπλωθούν σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η Αλγερία αντιμετώπισε πέρυσι διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας, αλλά η κυβέρνηση έστρεψε εν μέρει τα μέτρα αυτά το καλοκαίρι, στηριζόμενη  στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Το Μαρόκο έχει δει μεγάλες διαμαρτυρίες στην περιοχή Rif το 2017, αν και όχι τις μεγάλες διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας σε άλλες περιοχές που έλαβαν χώρα το 2016 ή το 2014. Στις 8 Ιανουαρίου, ο θάνατος του Mohammed Abdul Hakim, γνωστού και ως Afroto, πυροδότησε μια μαζική διαμαρτυρία και προσπαθούν να πολεμήσουν το αστυνομικό τμήμα Moqattam, δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν σε σχέση με το θάνατο υπό κράτηση, ωστόσο αυτό φαίνεται να είναι μια συγκεκριμένη διαμαρτυρία ενάντια στην αστυνομική βία που δεν εξαπλώθηκε πέρα ​​από το Κάιρο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License