εξαφανισμένο άρθρο απ' την Καθημερινή

Το πρωί της 23/1 ένα άρθρο του Σταύρου Τζίμα ανέβηκε στο σάιτ της Καθημερινής και κατέβηκε λίγο αργότερα. Στη θέση του ανέβηκε ένα άλλο ελαφρώς διαφορετικό άρθρο. Αργότερα ανέβηκε κι ένα τρίτο, που λέει άλλα, λίγο πολύ. Ακόμη κι ο Σταύρος Τζίμας δεν μπορεί να γράψει τη γνώμη του έτσι ανοιχτά, σαν να λέμε. Κάποιος πειράχτηκε, και τι μας νοιάζει; Μας νοιάζει, γιατί αυτά που συμβαίνουν στους διαδρόμους έχουν τη σημασία του και για εμάς...

 
ΕΛΛΑΔΑ 09:53 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.01.2018 : 09:55 Στον Πειραιά το νέο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - Φοβούνται επιθέσεις από «μπαχαλάκηδες» ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

 

Πέραν πάσης αμφιβολίας ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια, αυτή της Κυριακής στη Νέα Παραλία για το Μακεδονικό και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Απέχει βεβαίως πολύ από το να μπορεί να συγκριθεί με τα συλλαλητήρια του 1992 για το ίδιο ζήτημα. Ωστόσο, η εικόνα ήταν εντυπωσιακή και προκάλεσε ήδη πολιτικό αποτέλεσμα, καθώς κυβέρνηση και κόμματα δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους στους σχεδιασμούς τους γύρω από τη διαπραγμάτευση το μήνυμα που εξέπεμψαν ο όγκος και, κυρίως, ο παλμός των διαδηλωτών, οι οποίοι συνέρρευσαν σχεδόν απ’ όλη την Ελλάδα.

Αν και διοργανωτής εμφανιζόταν ένας περιθωριακός σύλλογος, ονόματι «Θερμαϊκός», πολλοί ήταν εκείνοι που εργάστηκαν για την επιτυχία της, κυρίως για την αφύπνιση και οργανωμένη μεταφορά του κόσμου, με τις κατά τόπους μητροπόλεις να δρουν «αθόρυβα», προτρέποντας τους πιστούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Μάλιστα, στην εξέδρα εθεάθησαν δέκα μητροπολίτες, οι οποίοι νωρίτερα είχαν συλλειτουργήσει με τον Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο στον Αγιο Δημήτριο σε μια τελετή που λειτούργησε περισσότερο ως μανδύας κάλυψης μιας προσυγκέντρωσης η οποία κατέληξε στη συνέχεια στο συλλαλητήριο της Νέας Παραλίας. Ο κ. Ανθιμος, μάλιστα, φέρεται να δήλωνε μέχρι και το προηγούμενο βράδυ ότι θα υπακούσει στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου και δεν θα συμμετάσχει, πλην όμως, όπως φέρεται να είπε, δεν άντεξε στη θέα του πλήθους και όχι μόνο μετέβη στον χώρο αλλά απηύθυνε και χαιρετισμό.

Ενεργό εμπλοκή στην κινητοποίηση είχαν και αρκετοί δήμοι της Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και διάφορα πολιτιστικά σωματεία και σύλλογοι αποστράτων, ενώ αισθητή ήταν η παρουσία μοναχών, ανδρών και γυναικών, καθώς και ιερωμένων.

Ευρέως σχολιάστηκε ο από εξέδρας λεκτικός εκτροχιασμός κάποιων εκ των ομιλητών –ξεπέρασαν τους δεκαπέντε– που όχι μόνο διατύπωναν εξωπραγματικά έως γραφικά αιτήματα (π.χ. να λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε λαϊκές συνελεύσεις και όχι από την κυβέρνηση και τη Bουλή) αλλά και επιδόθηκαν σε οξύτητες και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Χαρακτηριστική η επίθεση του απόστρατου στρατηγού κ. Φράγκου Φραγκούλη εναντίον του κ. Γιάννη Μπουτάρη, η οποία πυροδότησε χυδαία συνθήματα σε μερίδα ακροδεξιών διαδηλωτών. Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε τη λύπη του για την αναίτια, όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση του ομιλητή.

Τώρα, το «λάβαρο» των κινητοποιήσεων μεταφέρεται στον Πειραιά όπου (πιθανότατα) θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στα πρότυπα αυτού της Θεσσαλονίκης. Αρχικά είχε αποφασιστεί η συγκέντρωση να γίνει στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, οι διοργανωτές σχεδιάζουν να επιλέξουν τελικά τον Πειραιά, με την αιτιολογία ότι δεν επιθυμούν να προκαλέσουν κυκλοφοριακά προβλήματα στον πρωτεύουσα. Πληροφορίες, ωστόσο, της «Κ» αναφέρουν ότι ο Πειραιάς επιλέγεται, αν τελικά γίνει αυτό, καθώς το Σύνταγμα γειτνιάζει με τα Εξάρχεια και υπάρχει κίνδυνος να δεχθεί η συγκέντρωση επίθεση αντιεξουσιαστών και «μπαχαλάκηδων».

Το συλλαλητήριο προκάλεσε αντιδράσεις και στην ΠΓΔΜ. Το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας περιγράφει όσα συνέβησαν εκεί ως μεμονωμένα περιστατικά που προκλήθηκαν από άτομα και ομάδες που ζουν ακόμα στο παρελθόν και στηρίζουν πολιτικές αντιπαράθεσης και εθνικής απομόνωσης. Για έκρηξη εθνικισμού έκανε λόγο το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE.

* Σημειώνεται ότι τελικά το συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα αντί για τον Πειραιά, όπως είχαν υπάρξει αρχικές σκέψεις.

ΕΛΛΑΔΑ 11:31 Στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό αποφάσισαν οι διοργανωτές ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στο Σύνταγμα τελικά αντί για τον Πειραιά, όπως είχαν υπάρξει αρχικές σκέψεις, μεταφέρεται το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Αν και οι διοργανωτές είχαν διαρρεύσει ότι θα επέλεγαν τον Πειραιά με την αιτιολογία ότι δεν επιθυμούν να προκαλέσουν κυκλοφοριακά προβλήματα στην πρωτεύουσα τελικά δείχνουν να καταλήγουν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Στελέχη της διοργάνωσης είχαν αναφέρει στην «Κ» ότι ο λόγος που αρχικά είχε επιλεγεί η περιοχή του Πειραιά ήταν ο κίνδυνος επεισοδίων από αντιεξουσιαστές και «μπαχαλάκηδες» δεδομένου ότι το Σύνταγμα γειτνιάζει με τα Εξάρχεια.

Σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ήταν πέραν πάσης αμφιβολίας η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε στην πόλη τα τελευταία χρόνια και μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Απέχει βεβαίως πολύ από το να μπορεί να συγκριθεί με τα συλλαλητήρια του 1992 για το ίδιο ζήτημα. Ωστόσο, η εικόνα ήταν εντυπωσιακή και προκάλεσε ήδη πολιτικό αποτέλεσμα, καθώς κυβέρνηση και κόμματα δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους στους σχεδιασμούς τους γύρω από τη διαπραγμάτευση το μήνυμα που εξέπεμψαν ο όγκος και, κυρίως, ο παλμός των διαδηλωτών, οι οποίοι συνέρρευσαν σχεδόν απ’ όλη την Ελλάδα.

Αν και διοργανωτής εμφανιζόταν ένας περιθωριακός σύλλογος, ονόματι «Θερμαϊκός», πολλοί ήταν εκείνοι που εργάστηκαν για την επιτυχία της, κυρίως για την αφύπνιση και οργανωμένη μεταφορά του κόσμου, με τις κατά τόπους μητροπόλεις να δρουν «αθόρυβα», προτρέποντας τους πιστούς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Ενεργό εμπλοκή στην κινητοποίηση είχαν και αρκετοί δήμοι της Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και διάφορα πολιτιστικά σωματεία και σύλλογοι αποστράτων, ενώ αισθητή ήταν η παρουσία μοναχών, ανδρών και γυναικών, καθώς και ιερωμένων.

 
ΕΛΛΑΔΑ 15:12 Εντονο ενδιαφέρον για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 4 Φεβρουαρίου

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Για πανεθνικό ξεσηκωμό στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου στις 14:00 στην Αθήνα μπροστά από τη Βουλή, κάνει λόγο μιλώντας στο «kathimerini.gr» ο κ. Δημήτριος Μιχάκης, νομικός, επικεφαλής επιστημονικής επιτροπής εθνικών ζητημάτων και συντονιστής στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία της Αθήνας.

Οπως εξηγεί το ενδιαφέρον του κόσμου ξεπερνάει κάθε προσδοκία, καθώς Ελληνες από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και κάθε γωνιά του κόσμου τηλεφωνούν και στέλνουν μηνύματα με αφορμή το συλλαλητήριο.

«Σύσσωμος ο ελληνικός λαός δηλώνει τη συμμετοχή του, από όλα τα μέρη της Ελλάδας θα προσέλθουν κατά χιλιάδες και θα συγκεντρωθούν στι Σύνταγμα ενώνοντας τις φωνές τους με τον λαό της Αθήνας. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι συγκλονιστικά, ο ελληνικός λαός είναι οργισμένος με την αδικία και ζητά να εισακουστεί η φωνή του από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις αρχές της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας», δηλώνει ο κ. Μιχάκης. Το σύνθημα του συλλαλητηρίου, προσθέτει, είναι «Η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία» και επισημαίνει ότι «δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα και λέμε όχι στη σύνθετη ονομασία». Ακόμη, υποστήριξε ότι «η 4η Φεβρουαρίου του 2018 θα μείνει στην ελληνική ιστορία».

Ο κ. Μιχάκης κάλεσε τον κ. Κοτζιά να σταματήσει να επιμένει για σύνθετη ονομασία δηλώνοντας ότι «το συλλαλητήριο ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών και θα έπρεπε η κυβέρνηση να το αξιοποιοί και όχι να το αποκρύπτει».

Παράλληλα,  δεν διστάζει να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στον κόσμο που στηρίζει την προσπάθεια αυτή. «Ο κόσμος μας στηρίζει, μόνο αυτόν εμπιστεύομαι πλέον, αυτός θα γράψει την ιστορία της Ελλάδος και ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα όσια και τα ιερά της πατρίδας και της αληθινής Δημοκρατίας. Στη διοργάνωση δεχόμαστε τη συμπαράσταση και της Εκκλησίας».

Ο κ. Μιχάκης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στους στόχους του συλλαλητηρίου της Αθήνας. «Ο στόχος μας είναι να δηλωθεί παγκοσμίως και μέσω της εικόνας και του λόγου ότι ο ελληνικός λαός δεν δέχεται άλλη υποτίμηση και άλλον εξευτελισμό».

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License