ΤΟ «ΓΛΩΣΣΑΡΙ» ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

ΤΟ «ΓΛΩΣΣΑΡΙ» ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ   Μegacanje Το «μεγακάνχε» (μεγάλη ανταλλαγή) ήταν η προσπάθεια του υπερυπουργού Οικονομικών Ντομίγκο Καβάγιο για συναινετικό «κούρεμα» του δημοσίου χρέους από τους ξένους πιστωτές μέσω ανταλλαγής των ομολόγων τους με άλλα ομόλογα στο άρτιο, αλλά με ευνοϊκότερους όρους. Η κατάρρευση του αργεντίνικου PSI ήταν η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Ντε λα Ρούα. Coralito «Κοραλίτο» σημαίνει μικρό μαντρί. Ετσι βαπτίστηκε από τον λαό η δέσμη μέτρων για το πάγωμα των καταθέσεων και την προστασία των τραπεζών. Επρόκειτο υποτίθεται να διαρκέσει τρεις μήνες, αλλά τελικά (ενισχυμένο πλέον σε «κοραλόν», ή μεγάλο μαντρί, με ακόμη αυστηρότερες προβλέψεις) κράτησε έναν χρόνο, γονατίζοντας την οικονομία. Caserolazo Οι «διαμαρτυρίες της κατσαρόλας», κατά τις οποίες δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες «νοικοκυραίοι» συνέρεαν σε κεντρικές πλατείες των πόλεων κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο χτυπώντας τα κουζινικά τους, υπήρξαν το βασικό όπλο των διαδηλωτών. Η χαρακτηριστική… κλαγγή της κατσαρόλας ήταν που έριξε τον Ντε λα Ρούα και λίγους μήνες αργότερα τον «μεταβατικό» πρόεδρο Ντουάλδε. Asampleas Οι λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών που στήθηκαν αυθόρμητα για να υποκαταστήσουν τις διαλυμένες υπηρεσίες του κράτους πρόνοιας. uni0394εν είναι υπερβολή πως τα «ασαμπλέας» έσωσαν με τα συσσίτια και τις ad hoc ιατρικές υπηρεσίες τους χιλιάδες ανθρώπους από την πείνα και τον θάνατο, στο αποκορύφωμα της ύφεσης το 2001-2002, παίζοντας πολιτικό ρόλο στις εξελίξεις. Apagοn Το «απαγόν» ή σβήσιμο είναι άλλη μία μοναδική μορφή διαμαρτυρίας που χρησιμοποίησαν τον Σεπτέμβριο του 2002 οι αργεντινοί καταναλωτές για να ακυρώσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα και σε άλλα αγαθά κοινής ωφελείας. Εσβησαν ταυτόχρονα τα φώτα για ένα τέταρτο σε όλη τη χώρα! Τη βύθισαν στο σκοτάδι και ανάγκασαν κυβέρνηση και εταιρείες σε άτακτη υποχώρηση

ΤΟ «ΓΛΩΣΣΑΡΙ» ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ

 

Μegacanje

Το «μεγακάνχε» (μεγάλη ανταλλαγή) ήταν η προσπάθεια του υπερυπουργού Οικονομικών Ντομίγκο Καβάγιο για συναινετικό «κούρεμα» του δημοσίου χρέους από τους ξένους πιστωτές μέσω ανταλλαγής των ομολόγων τους με άλλα ομόλογα στο άρτιο, αλλά με ευνοϊκότερους όρους. Η κατάρρευση του αργεντίνικου PSI ήταν η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Ντε λα Ρούα.

Coralito

«Κοραλίτο» σημαίνει μικρό μαντρί. Ετσι βαπτίστηκε από τον λαό η δέσμη μέτρων για το πάγωμα των καταθέσεων και την προστασία των τραπεζών. Επρόκειτο υποτίθεται να διαρκέσει τρεις μήνες, αλλά τελικά (ενισχυμένο πλέον σε «κοραλόν», ή μεγάλο μαντρί, με ακόμη αυστηρότερες προβλέψεις) κράτησε έναν χρόνο, γονατίζοντας την οικονομία.

Caserolazo

Οι «διαμαρτυρίες της κατσαρόλας», κατά τις οποίες δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες «νοικοκυραίοι» συνέρεαν σε κεντρικές πλατείες των πόλεων κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο χτυπώντας τα κουζινικά τους, υπήρξαν το βασικό όπλο των διαδηλωτών. Η χαρακτηριστική… κλαγγή της κατσαρόλας ήταν που έριξε τον Ντε λα Ρούα και λίγους μήνες αργότερα τον «μεταβατικό» πρόεδρο Ντουάλδε.

Asampleas

Οι λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών που στήθηκαν αυθόρμητα για να υποκαταστήσουν τις διαλυμένες υπηρεσίες του κράτους πρόνοιας. uni0394εν είναι υπερβολή πως τα «ασαμπλέας» έσωσαν με τα συσσίτια και τις ad hoc ιατρικές υπηρεσίες τους χιλιάδες ανθρώπους από την πείνα και τον θάνατο, στο αποκορύφωμα της ύφεσης το 2001-2002, παίζοντας πολιτικό ρόλο στις εξελίξεις.

Apagοn

Το «απαγόν» ή σβήσιμο είναι άλλη μία μοναδική μορφή διαμαρτυρίας που χρησιμοποίησαν τον Σεπτέμβριο του 2002 οι αργεντινοί καταναλωτές για να ακυρώσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα και σε άλλα αγαθά κοινής ωφελείας. Εσβησαν ταυτόχρονα τα φώτα για ένα τέταρτο σε όλη τη χώρα! Τη βύθισαν στο σκοτάδι και ανάγκασαν κυβέρνηση και εταιρείες σε άτακτη υποχώρηση

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=435292

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License