Ενημέρωση για την συνάντηση εκπρόσωπου του υπουργείου με Επιτροπή Αγώνα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

 

Εχθές την Παρασκευή 26/1 ο γενικός διευθυντής συντονισμού σωφρονιστικών καταστημάτων Π. Δουλαμης αφού συναντήθηκε με την Επιτροπή Αγώνα των ανδρικών φυλακών,  αμέσως μετά, μας επισκέφτηκε εδώ στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Καθώς έγινε ξεκάθαρο από τους συγκρατουμένους μας, των ανδρικών φυλακών,  από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η συνάντηση ή θα είναι ένα βήμα μπροστά ή τίποτα,  ο εκπρόσωπος του υπουργείου ερχόμενος πλέον εδώ, άνοιξε απευθείας διάλογο με την Επιτροπή των γυναικείων φυλακών δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι οι ενστάσεις των κρατούμενων πάνω στον νέο σωφρονιστικό κώδικα λαμβάνονται σοβαρότατα υπ οψιν , ώστε να αναδιατυπωθούν πολλά από τα άρθρα, αφού υπάρχει αναγνώριση των δίκαιων και λογικών αιτημάτων μας, και κύριων των προτάσεων μας.

Εκτός από το εισαγγελικό βέτο,  την κράτηση κρατούμενων σε ειδικούς χώρους  (φυλακές τύπου Γ) και άλλα ζητήματα που εμπεριέχονται στον σωφρονιστικό κώδικα,  άνοιξε και μια πρώτη συζήτηση πάνω σε πρωταρχικά ζητήματα που αφορούν τον ποινικό κώδικα αλλά και τις συνθήκες κράτησης των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού,  όσο και του Ελαιώνα Θήβας.

Συγκεκριμένα κατατέθηκε αναλυτικά η αναγκαιότητα του εξορθολογισμού των ποινών για όλα τα αδικήματα ως βάση για οποιαδήποτε δίκαιη και ουσιαστική αλλαγή. Δεύτερον, δόθηκε μια πλήρη εικόνα των προβλημάτων της ειδικής κατηγορίας,  αυτής των μητέρων κρατούμενων,  η οποία θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστή ευπαθή κατηγορία. Τέλος επειδή οι πράξεις χτίζουν την εμπιστοσύνη και όχι τα λόγια,  απαιτήθηκε η δέσμευση για την επίλυση ζητημάτων συνθηκών κράτησης  όπως και συμφωνήθηκε από τον Π.Δουλαμη για 3 από αυτά.
Πρώτον , την επίλυση του προβλήματος θέρμανσης των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα Θήβας. Σαν πρώτη,  άμεση κίνηση να αυξηθεί το ωράριο λειτουργίας του καλοριφέρ,  με σκοπό την εγκατάσταση ηλεκτρολογικού συστήματος,  στο άμεσο μέλλον,  που να «σηκώνει» υψηλότερες τάσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις κρατούμενες να διαθέτουν εντός των κελιών τους σόμπες.
Δεύτερον, την εξέταση του προϋπολογισμού που χρειάζεται για να επαναλειτουργήσει αυτόνομη κουζίνα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού ώστε να αναβαθμιστεί και η ποιότητα του φαγητού.
Τρίτον,  να ακυρωθούν οι ήδη υπάρχουσες συμβάσεις με τα super market που τροφοδοτούν τις φυλακές Κορυδαλλού,  οι οποίες αισχροκερδούν στις πλάτες των κρατούμενων με υπερτιμολογήσεις και σάπια προϊόντα.

Ένα βήμα μπροστά,  λοιπόν, έγινε αφού μετά το τελευταίο μας τελεσίγραφο η συνάντηση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου πραγματοποιήθηκε.

Δεν επαναπαυόμαστε όμως σε καμία περίπτωση μέχρι να υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις και ανάλογες πράξεις ,τόσο όσο αφορά τις συνθήκες κράτησης μας, όσο κυρίως τις αλλαγές των νόμων μέσω της ψήφισης του σωφρονιστικού και ποινικού κώδικα.

Μέχρι τότε συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας εντός των φυλακών και αναμένουμε το ένα ακόμα βήμα μπροστά εντός του χρονικού ορίου των 15 ημερών από τις 26/1 για την νέα συνάντηση με τον Π.Δουλαμη αλλά και τον Ν.Κουλουρη (ένας εκ των τριών συντακτών του νέου σωφρονιστικού κώδικα) .

 

Νίκη στον αγώνα των Κρατούμενων

 

Επιτροπή Αγώνα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License