Οι εταιρείες μεγαλοοφειλετές

Στο φως της δημοσιότητας οι λίστες-μαμούθ με τα ονόματα και τις διευθύνσεις 8.909 φυσικών προσώπων και 14.083 νομικών προσώπων με βασικά ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ή/και τα ασφαλιστικά ταμεία μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ, καθώς  έχουν αναρτηθεί από χθες στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,  www.aade.gr. Στις δύο μεγάλες λίστες περιλαμβάνονται περιπτώσεις οφειλών, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 1 έτους.

 

Το οξύμωρο της όλης υπόθεσης είναι, όμως, ότι ανάμεσα στις περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στις συγκεκριμένες λίστες υπάρχουν τα ονόματα εταιριών-φαντασμάτων που έχουν πτωχεύσει και έχουν παύσει να λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, όπως για παράδειγμα οι ανύπαρκτες σήμερα εταιρίες «Πειραϊκή-Πατραϊκή ΑΕ» (φέρεται να οφείλει 20,48 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 3,42 εκατ. ευρώ στα συγχωνευμένα σήμερα στον Ε.Φ.Κ.Α. ασφαλιστικά ταμεία), η εταιρία που εκμεταλλευόταν το πολυκατάστημα «ΜΙΝΙΟΝ ΑΕ» στην Ομόνοια (εμφανίζεται να οφείλει 23,35 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 4,819 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία) και η μεσουρανούσα την δεκαετία του ’70 βιομηχανία κλινοσκεπασμάτων «Βέτλανς Νάουσα» (με χρέη 5,656 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 2,619 εκατ.ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία). Επίσης περιλαμβάνονται κι άλλες πτωχευμένες ή υπερχρεωμένες επιχειρήσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα όπως η παλαιά «Ολυμπιακή Αεροπορία ΑΕ» (με οφειλές 1,64 δισ. ευρώ στο Δημόσιο και 895,57 εκατ. ευρώ στα ταμεία), οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ» (με οφειλές 352,96 εκατ. ευρώ στις φορολογικές αρχές και 12,86 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία), ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (με χρέη 142 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο), τα Nαυπηγεία Ελευσίνας ΑΒΕΕ (με χρέη 37,72 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 55,22 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία), η «Κ.Κωστούλας ΑΕΒΕ» (εταίρεια ανακύκλωσης με οφειλές 1,2 εκατ. ευρω στο δημόσιο),τα Ελληνικά Ναυπηγεία (με οφειλές 598,66 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο), η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία(με οφειλές 569,64 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (με χρέη 6,478 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 20,178 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία), η πάλαι ποτέ ισχυρή βιομηχανία γάλακτος «ΑΓΝΟ» (με χρέη 2,03 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 6,344 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία), το τηλεοπτικό δίκτυο ΑΛΤΕΡ(με οφειλές 1,55 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο), η εταιρία «Τηλέτυπος ΑΕ» που εκμεταλλευόταν τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA (με οφειλές 16,81 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 5,22 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία), ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΑΕ (που χρωστά 4,853 εκατ. ευρώ στη φορολογική διοίκηση και 2,073 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία), η εταιρία «4η Εξουσία» που εξέδιδε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 την εφημερίδα «Εξουσία» (με οφειλές 24,8 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο), η εταιρία «Εξπρές-Δ. Καλοφωλιάς» που εξέδιδε την οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ (με χρέη 10,269 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 1,45 εκατ. ευρώ στα ταμεία), η εταιρεία «Οι Αφοί Μιμίκου Κοτόπουλα ΑΕ» (με οφειλές 22,6 εκατ ευρώ) Ακολουθούν η «Carrera Mobile Εμπόριο Κινητών και Τηλεπικοινωνιών ΑΕ» (864 εκατ. ευρώ), η «Αγιομαυρίτης-Φωτογραφικά είδη ΑΕΒΕ» (654 εκατ. ευρώ), η «Δυναμοχημική ΑΕΒΕ» (με χρέος 708 εκατ. ευρώ), τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ με οφειλή 654 εκατ. ευρώ, η «Φωτογραφικά Υλικά ΕΠΕ» (με χρέη 649 εκατ. ευρώ), τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ» (με οφειλή 629 εκατ.), η ΕΑΒ (με χρέη 461 εκατ. ευρώ) κ.λ.π.. 

Είναι προφανές ότι τα χρέη των εταιριών αυτών όπως και πολλών άλλων υπερχρεωμένων ή και πτωχευμένων επιχειρήσεων που υπάρχουν σ’ αυτή την τεράστια λίστα δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν από το Δημόσιο και τα ταμεία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι στην ίδια λίστα με τα στοιχεία των νομικών προσώπων – οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται η Δ.Ε.Η. (με χρέη 44,77 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ΑΕ (7,852 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία). Περιλαμβάνονται ακόμη το Κοινωφελές Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν ΑΕ» (με χρέη 8,9 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 14,46 εκατ. ευρώ στα ταμεία), η εταιρία «ΒΟΚΤΑΣ» (με οφειλές 14,3 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 5,039 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία), η ΕΛΠΑ ΑΕ (με χρέη 17,55 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 36,72 εκατ. ευρώ στα ταμεία), η EXPRESS SERVICE ΑΕΕΥ (με οφειλές 21,79 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο) και η εταιρία πετρελαιοειδώνΜΑΜΙDOIL AE (με οφειλές 24,329 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο) όπως επίσης η εταιρεια Ε.Ι.ΛΑΪΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ , ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ,  κ.λ.π..

Στην λίστα των νομικών προσώπων περιλαμβάνονται και πολλά αθλητικά σωματεία, όπως η ΑΕΚ με την παλαιά εταιρική μορφή που είχε, πριν υποβιβαστεί στη Γ’ Εθνική (με τα χρέη της προς το Δημόσιο να ανέρχονται σε 291,67 εκατ. ευρώ αλλά και με χρέη ύψους 2,683 εκατ. ευρώ προς τα ταμεία), ο Άρης Θεσσαλονίκης (με χρέη 16,412 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο και 1,157 εκατ. ευρώ στα ταμεία), οι ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, ΑΟ Καβάλας, ΑΟ Προοδευτική, Αθηναϊκός, Νίκη Βόλου, οι ΚΑΕ Πανιώνιος, Ηρακλής και Αρης Θεσσαλονίκης.

Στην κορυφή της λίστας των οφειλετών φυσικών προσώπων εξακολουθεί να βρίσκεται ο λογιστής Νικόλαος Κασιμάτης που είχε εμπλακεί σε μεγάλη υπόθεση κλοπής ΦΠΑ στη Θεσσαλονίκη και εμφανίζεται να χρωστά 1,3 δισ. ευρώ ενώ στην κορυφή της λίστας των νομικών προσώπων βρίσκεται πάλι η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» που είχε εμπλακεί στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων και εμφανίζεται να χρωστά στη φορολογική διοίκηση 9,4 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της A.A.Δ.Ε. βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν ειδοποιηθεί με e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής των οφειλών του.

Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

Τέλος αυτές οι εταιρείες δεν χρωστούν μόνο στην εφορία και στο κράτος αλλά και σε εργαζομένους.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License