Ιράν: Τριάντα γυναίκες συνελήφθησαν επειδή έβγαλαν τη μαντίλα τους σε δημόσιο χώρο

Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

 
Η ιρανική αστυνομία συνέλαβε περίπου 30 γυναίκες στην Τεχεράνη, επειδή έβγαλαν τη μαντίλα τους δημοσίως για να διαμαρτυρηθούν για τον νόμο που επιβάλλει στις γυναίκες να τη φορούν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, μετέδωσαν πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Η αστυνομία συνέλαβε 29 πρόσωπα για διατάραξη της κοινωνικής τάξης και τα οδήγησε στη δικαιοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία της Τεχεράνης, στην οποία δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με τα πρόσωπα αυτά.
 
Την ανακοίνωση αυτή επικαλέστηκαν τα πρακτορεία Fars, Ilna και Tasnim.

Τις τελευταίες ημέρες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτώνται φωτογραφίες γυναικών στην Τεχεράνη, αλλά και σε άλλες πόλεις του Ιράν, στις οποίες αυτές στέκονται με ακάλυπτο το κεφάλι και κρατούν ένα ξύλο στο οποίο έχουν κρεμάσει την μαντίλα τους, διαμαρτυρόμενες για τον νόμο που ισχύει στο Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και επιβάλει στις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι τους με μαντίλα και το σώμα τους με ένα φαρδύ και μακρύ ρούχο.

Ο ζήλος της αστυνομίας ηθών για τον σεβασμό του νόμου αυτού έχει σαφώς μειωθεί τα τελευταία χρόνια και ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός γυναικών στην ιρανική πρωτεύουσα, όπως και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν, τον αψηφά και βγάζει δημοσίως τη μαντίλα.

Οι γυναίκες αυτές ακολουθούν το παράδειγμα μιας Ιρανής, η οποία συνελήφθη στα τέλη του Δεκεμβρίου, επειδή ανέβηκε σε ένα βάθρο σε πολυσύχναστο σημείο της ιρανικής πρωτεύουσας, έβγαλε τη μαντίλα της και την κρατούσε κρεμασμένη σε ένα ξύλο.

Η νεαρή γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από περίπου έναν μήνα που παρέμεινε υπό κράτηση, σύμφωνα με την δικηγόρο Νασρίν Σοτουντέχ, τη γνωστή υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Η Σοτουντέχ δήλωσε εξάλλου την Τρίτη στο AFP ότι η δικαιοσύνη όρισε εγγύηση σχεδόν 90.000 ευρώ για να αφεθεί ελεύθερη μια άλλη Ιρανή που αψήφησε τον νόμο για τη μαντίλα και συνελήφθη αυτήν την εβδομάδα, σημειώνοντας ότι το ύψος της εγγύησης που ορίστηκε δείχνει την «πρόθεση» των αρχών να την κρατήσουν στη φυλακή.

Ο γενικός εισαγγελέας της ισλαμικής δημοκρατίας Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί δήλωσε την Τετάρτη ότι η αμφισβήτηση της υποχρεωτικής ένδυσης με τη μαντίλα από ορισμένες γυναίκες στο Ιράν είναι «παιδιάστικη», υποβαθμίζοντας την σημασία του κινήματος αυτού αμφισβήτησης.

«Πρόκειται για μια ασήμαντη υπόθεση που δεν προκαλεί ανησυχία», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις διαδηλωτριών που «ενήργησαν από άγνοια και μπορεί να επηρεάστηκαν από το εξωτερικό».

πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License