Οχι στο πετσόκομμα και άλλων 400 στρεμμάτων καλαμιώνων στην ιστορική Λίμνη της Στυμφαλίας


Την περασμένη Παρασκευή, απ’ αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων», ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος εξέδωσε δελτίο Τύπου με τίτλο: «Αναβαθμίζουμε τις πολιτικές και τους φορείς του περιβάλλοντος». Την ίδια ώρα –για ν’ αναφερθούμε σε ένα μόνο από τα συντελούμενα περιβαλλοντικά εγκλήματα- οι επιτελείς του οργανώνουν τη συστηματική καταστροφή του Καταφύγιου Αγριας Ζωής της ιστορικής λίμνης της Στυμφαλίας και τη μετατροπή ενός από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας μας σε αγρότοπο παραγωγής βιομάζας, που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πέλετ.

Οι αναφορές μας σ’ αυτό το σκάνδαλο είναι πολλές, καθώς στο υπουργείο Περιβάλλοντος εφαρμόζουν πλέον μια παράνομη «φάμπρικα», προκειμένου να παρακάμπτουν τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι εγείρουν αντιρρήσεις για τη συστηματική καταστροφή της λίμνης (δείτε τα πιο πρόσφατα δημοσιεύματά μας εδώ και εδώ).

Ο Διευθυντής της Μονάδας Περιβάλλοντος της Τράπεζας Πειραιώς Δ. Δημόπουλος με νέα αίτησή του στις 6 Δεκέμβρη του 2017 ζήτησε από τον αναρμόδιο προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΓΔΔΔΠ) Κ. Δημόπουλο και την επίσης αναρμόδια γενική γραμματέα Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Χρ. Μπαριτάκη να εγκρίνουν νέο πετσόκομμα καλαμιώνων, που θα εκταθεί σε 400 στρέμματα καλαμιώνων της λίμνης, που όπως είπαμε είναι σημαντικός υδροβιότοπος και έχει ανακηρυχτεί σε Καταφύγιο Αγριας Ζωής. Μπορεί να φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «διευθυντής ομάδας Περιβάλλοντος», όμως ο Δ. Δημόπουλος της Πειραιώς συμπεριφέρεται με τη λογική ενός αδίστακτου μάνατζερ, για τον οποίο αξία έχει μόνο ό,τι μπορεί να αποφέρει κέρδος. Στέλεχος τράπεζας είναι, αυτή είναι η δουλειά του. Αυτοί καταστρέφουν ανθρώπους, θα διστάσουν μπροστά στην καταστροφή ενός υδροβιότοπου;

Οπως έχουμε τονίσει, απαγορεύεται αυστηρά κάθε επέμβαση σε Καταφύγια Αγριας Ζωής (όχι μόνο επεμβάσεις σαν την κοπή 150 στρεμμάτων καλαμιώνων, που αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες που δημοσιεύσαμεαλλά κάθε επέμβαση), γιατί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη και οριστική καταστροφή του υδροβιότοπου. Η νομοθετική απαγόρευση των επεμβάσεων στα ΚΑΖ δε θεσπίστηκε τυχαία, αλλά για να προστατευθούν οι υδροβιότοποι.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου Π. Καλλίρης έκανε μια επιστημονική μελέτη για τις σοβαρές επιπτώσεις που είχαν στη Λίμνη της Στυμφαλίας εξωγενείς επεμβάσεις και στην εν συνεχεία ανάπτυξη της λίμνης μετά την απαγόρευση των επεμβάσεων, η οποία αξίζει να διαβαστεί, γιατί αποκαλύπτει πως πίσω από το δήθεν ερευνητικό ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς κρύβονται απλά οι μπίζνες (δείτε εδώ τη Μελέτη).

Είναι πραγματική πρόκληση να υποβάλλονται συνεχώς από τον Δ. Δημόπουλο της Τράπεζας Πειραιώς αιτήσεις για εγκρίσεις αδειών μαζικής κοπής εκατοντάδων στρεμμάτων καλαμιώνων στο όνομα δήθεν ερευνητικών σκοπών. Η επίκληση των δήθεν ερευνητικών σκοπών μεθοδεύτηκε προκειμένου να παρακαμφθούν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Αρχικά, είχαν εγκριθεί από τον καθ’ ύλην αρμόδιο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Κορίνθου δύο άδειες κοπής καλαμιώνων, έκτασης 12 και 70 στρεμμάτων, γιατί είχαν ασκηθεί φοβερές πιέσεις. Ο προϊστάμενος ήθελε αυτές οι εγκρίσεις να είναι οι μοναδικές. Στη συνέχεια, «το ξέκοψε» στον Δ. Δημόπουλο της Πειραιώς και στον Κ. Δημόπουλο της ΓΔΑΠΔΑ, ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται ο «χαβάς» με τις συνεχείς αιτήσεις για μαζικό κόψιμο καλαμιώνων δήθεν για ερευνητικούς σκοπούς.

Τις άδειες έγκρισης ερευνών σε ΚΑΖ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και εγκύκλια διαταγή του προϊστάμενου της ΓΔΔΔΠ Κ. Δημόπουλου, τις ενέκρινε η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών. Τελευταία, μετά τη μεταφορά τμήματος αυτής της Διεύθυνσης, έγινε συναρμόδια και η Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος. Σύμφωνα με το διοικητικό δίκαιο, λοιπόν, δεν είχαν κανένα δικαίωμα ο προϊστάμενος της ΓΔΔΔΠ και η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος να εγκρίνουν άδεια κοπής 150 στρεμμάτων καλαμιώνων τον Αύγουστο του 2017 και δεν έχουν δικαίωμα τώρα να εγκρίνουν το πετσόκομμα άλλων 400 στρεμμάτων καλαμιώνων στη Λίμνη τα Στυμφαλίας.

Τον Αύγουστο του 2017 ο γενικός διευθυντής Κ. Δημόπουλος παρέκαμψε τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και μαζί με τη γενική γραμματέα Χρ. Μπαριτάκη ενέκριναν το πετσόκομμα 150 στρεμμάτων καλαμιώνων. Τώρα, ο Δημόπουλος της Πειραιώς του ζητά να εγκρίνει το πετσόκομμα και άλλων 400 στρεμμάτων.

Το αίτημα του στελέχους της Πειραιώς στάλθηκε στον Κ. Δημόπουλο ηλεκτρονικά. Σε έρευνα που κάναμε μαζί με τη γραμματέα του τελευταίου την Παρασκευή 2 Φλεβάρη, διαπιστώσαμε ότι η αίτηση του στελέχους της τράπεζας φέρει πρωτόκολλο της Τράπεζας Πειραιώς με ημερομηνία 6 Δεκέμβρη 2017 (δεν γνωρίζουμε πότε στάλθηκε στον Κ. Δημόπουλο), αλλά δεν είχε καταχωρηθεί στο πρωτόκολλο της ΓΔΔΔΠ. Ετσι, δεν κατέστη δημόσιο έγγραφο που θα έπρεπε να χρεωθεί στις δύο αρμόδιες Διευθύνσεις (Διαχείρισης Δασών και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλοντος).

Το έγγραφο του στελέχους της Πειραιώς (δείτε εδώ) στάλθηκε -όσον αφορά τη ΓΔΔΔΠ- μόνο στον Κ. Δημόπουλο και αναφέρει ως αποδέκτες για ενέργειες τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής (υπηρεσία αναρμόδια) και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών. Το κρατούσε στο συρτάρι του ο προϊστάμενος της ΓΔΔΔΠ Κ. Δημόπουλος και φαίνεται ότι «διαβουλευόταν» με την Χρ. Μπαριτάκη και τον Δ. Δημόπουλο της Πειραιώς για τα στρέμματα καλαμιώνων που θα ενέκριναν για πετσόκομμα.

Την ίδια μέρα (Παρασκευή 2 Φλεβάρη) σε συνομιλία που είχαμε με τον Κ. Δημόπουλο στο γραφείο του, μετά από πιεστικές ερωτήσεις παραδέχτηκε ότι είχε επικοινωνήσει αρκετές φορές με το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και έδωσε εντολή στη γραμματέα του να κοιτάξει αν το έγγραφο της Πειραιώς καταγράφηκε στο πρωτόκολλο ως εισερχόμενο (πράγμα που δεν είχε γίνει, όπως προείπαμε)!

Στη συνομιλία μας, αισθανόμενος ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά την αποκάλυψη του παρασκηνίου με το στέλεχος της Πειραιώς και τη γενική γραμματέα, μας είπε: «με τα καλάμια θα ασχολούμαστε, που δεν είναι δάσος;»! Οταν του είπαμε, ότι αυτή τη φράση του θα τη δημοσιοποιήσουμε, μας είπε να γράψουμε ότι αυτός «δεν καβάλησε καλάμια»! Του επισημάναμε ότι αυταπατάται αν νομίζει πως ο ίδιος και η Μπαριτάκη θα μένουν στο απυρόβλητο.

Το έγκλημα της συστηματικής καταστροφής του ΚΑΖ της λίμνης Στυμφαλίας, μέσω της μαζικής καταστροφής των καλαμιώνων της, για επιχειρηματικούς-κερδοσκοπικούς λόγους πρέπει να σταματήσει. Ούτε 400 στρέμματα τώρα, ούτε ένα στρέμμα, τώρα ή στο μέλλον.

Γεράσιμος Λιόντος

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

από και στραβά μάτια 06/02/2018 11:14 πμ.


Προφανώς οι τύποι το κάνουν για μπίζνα αλλά το κόψιμο ή και επιμέρους το κάψιμο κομματιού των καλαμιώνων για βόσκηση  ήταν κομμάτι της διαχείρισης των παραλίμνιων περιοχών. Απλά προφανώς δεν γινόταν ούτε μαζικά ούτε με όρους επιχείρησης όπως προβλέπεται τώρα. Κατά τα άλλα η ανακοίνωση του ΔΔ Κορινθίας που επισυνάπτετε τι θέλει να μας πει?
Οτι οι αγρότες της περιοχής είναι υπέυθυνοι για τον ευτροφισμό της λίμνης και την αύξηση του καλαμιώνα άρα οι μελετητές θα έπρεπε να προτείνουν μέτρα που θα αντιμετώπιζαν αυτό το "αίτιο" και όχι το "σύμπτωμα"?
Ότι ενδιαφέτονται περισσότερο για τη βόσκηση καλοβλέποντας τα προγράμματα διαχείρισης τέτοιου τύπου, πετώντας μέσα και το νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες (σας θυμίζει τίποτα)?
Μήπως ξεχνάτε να αναφέρετε ότι το ΚΑΖ έγινε για να προστατευτεί ο βιότοπος από τους κυνηγούς?
Η μήπως ξεχνάτε ότι διαχρονικό αίτημα των αγροτών είναι η αποξήρανση της λίμνης?
Να μην αβαντάρουμε την Πειραιώς αλλά να μην χαιδεύουμε και τους ντόπιους για να κάνουμε παχαίους τίτλους.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License