Βέλγιο: Διεθνής έκκληση για αλληλεγγύη κατά της απαγόρευσης των καταλήψεων και του πολέμου ενάντια στους φτωχούς

Το καλοκαίρι του 2017, το Βελγικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός νέου νόμου ο οποίος κατέστησε παράνομες τις καταλήψεις. Οι καταλήψεις εξακολουθούν να είναι δυνατές, αλλά ο νόμος (ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2017) κατέστησε πολύ πιο εύκολο για τους ιδιοκτήτες να εκδιώξουν τους καταληψίες και η κατάληψη θεωρείται τώρα ως έγκλημα στο Βέλγιο. Τα τελευταία χρόνια, η κατάληψη ήταν σε νομικό κενό μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, αλλά λόγω αυτού του νέου νόμου οι καταληψίες διατρέχουν κίνδυνο φυλάκισης (μετά από δικαστική διαδικασία). Δημοσιεύθηκε αρχικά από την Indymedia NL  μεταφράστηκε απο το https://enoughisenough14.org/2018/02/09/belgium-international-call-for-solidarity-against-squatting-ban-and-the-war-against-the-poo

 

Το καλοκαίρι του 2017, το Βελγικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ ενός νέου νόμου ο οποίος κατέστησε παράνομες τις καταλήψεις. Οι καταλήψεις εξακολουθούν να είναι δυνατές, αλλά ο νόμος (ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2017) κατέστησε πολύ πιο εύκολο για τους ιδιοκτήτες να εκδιώξουν τους καταληψίες και η κατάληψη θεωρείται τώρα ως έγκλημα στο Βέλγιο. Τα τελευταία χρόνια, η κατάληψη ήταν σε νομικό κενό μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, αλλά λόγω αυτού του νέου νόμου οι καταληψίες διατρέχουν κίνδυνο φυλάκισης (μετά από δικαστική διαδικασία).

Μετά από χρόνια που μιλούσαν για έναν αντικαταληψιακό νόμο, τα πράγματα πλέον κινούνται γρήγορα, αφού κάποια κτίρια (όπου οι άνθρωποι σκόπευαν να ζήσουν) είχαν καταλήξει σε οικογένειες Ρομά. Υπήρξε απάτη με τη νόμιμη διαμονή εδώ και εκεί, αλλά επειδή τα μέσα ενημέρωσης ανατίναξαν το όλο θέμα, το δικαίωμα ιδιοκτησίας κέρδισε αυτό του δικαιώματος του να έχεις ένα μέρος για να ζήσεις (αυτό λέει κυριολεκτικά ο νέος νόμος).

Επίθεση κατά της οικογένειας Ρομά

Το δόλωμα ήρθε σε μια θλιβερή κορύφωση όταν ένα κτίριο που είχε καταλήξει σε μια οικογένεια Ρομά δέχθηκε επίθεση από κάποιους χούλιγκανς. Τα παράθυρα θρυμματίστικαν, ρίχτηκαν πυροτεχνήματα, κάποια παιδιά τραυματίστηκαν. Αφού ένας από τους χούλιγκαν συνελήφθη και φυλακίστηκε για λίγο, λόγω της επίθεσης, 250 χούλιγκαν και ακροδεξιές οργανώσεις (Vlaams Belang, Voorpost) διεξήγαγαν  μια μη καταχωρημένη διαδήλωση στην Γάνδη. Πορεύτηκαν για δυόμισι ώρες και στόχευαν ένα νυχτερινό καταφύγιο για άστεγους και κακοποιημένες εργαζόμενες του σεξ και φώναξαν ρατσιστικά συνθήματα. 

Έχουμε αρκετά από αυτό! Συχνά συμβαίνουν πράγματα στην Γάνδη, αλλά την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου όλοι θα βγούμε στους δρόμους! Μια διαδήλωση για αλληλεγγύη και εναντίον του πολέμου ενάντια στους φτωχούς. Θα κάνουμε να ακουστεί η φωνή μας δυνατά και καθαρά: Είναι ο καιρός για να κλωτσήσουμε στην κορυφή αντί να κλωτσάμε προς τα κάτω! Θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδήλωση στο (ολλανδικά):  https://demo15feb.noblogs.org .

Μια εβδομάδα αργότερα το κίνημα των καταληψιών καλεί για ένα σαββατοκύριακο δράσης εναντίον του βελγικού αντι-καταληψιακού νόμου και ενάντια στις απειλές εναντίων των αυτόνομων και κοινωνικών κέντρων ανά τον κόσμο. 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License