Αίγυπτος: «Από την επανάσταση, μάθαμε να είμαστε ενωμένοι»: αφήνοντας τους πολιτικούς πίσω.

«Από την επανάσταση, μάθαμε να είμαστε ενωμένοι»: αφήνοντας τους πολιτικούς πίσω. Με αφορμή την επέτειο της κατάληψης δεκαοκτώ ημερών στην πλατεία Tahrir, στις 25 Ιανουαρίου 2011, μία συνέντευξη με την  Mahienour el-Massry, δικηγόρο και επαναστάτρια σοσιαλίστρια.   απο το https://www.opendemocracy.net/north-africa-west-asia/giuseppe-acconcia-mahienour-el-massry/Egypt-revolution-elections-Sisi-prison-women

 

Αιγύπτιοι πολιτικοί ακτιβιστές, θύματα και συγγενείς κρατουμένων λαμβάνουν μέρος σε διαμαρτυρία στις 29 Μαρτίου 2013.

Giuseppe Acconcia (GA): Είναι η έβδομη επέτειος της επανάστασης που τερμάτισε το καθεστώς του Μουμπάρακ. Μπορείτε να επεξεργαστείτε τι σημαίνουν αυτές τις μέρες για σας;

Mahienour el-Massry (MM): Μια από τις καλύτερες στιγμές που συνέβη ποτέ στον αιγυπτιακό λαό. Ήταν μια εξέγερση ενάντια στις αδικίες του καθεστώτος του Mubarak και ιδιαίτερα κατά του τότε αστυνομικού κράτους.

Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη πολιτικού χώρου και η ένταξη του δημόσιου χώρου στην επίσημη πολιτική, οδήγησαν σε ένα απολίτικο περιβάλλον στην αιγυπτιακή κοινωνία. Οι άνθρωποι κήρυταν την ιδέα της επανάστασης, αλλά κανείς δεν πίστευε ότι θα συμβεί στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μετά την επανάσταση κατά την οποία το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) ανέλαβε την εξουσία, οι περισσότερες από τις πρωτοβουλίες των επαναστατών απέτυχαν. Ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος, ο οποίος ήταν από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, τη μόνη οργανωμένη πολιτική ομάδα, δεν κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν εξετάζετε την ίδια την επανάσταση, ο αιγυπτιακός λαός ήταν μεγάλος στην κινητοποίηση, αλλά όταν σκεφτείτε τι θα έπρεπε να γίνει αργότερα, οι άνθρωποι ήταν στη θάλασσα. Δεν είχαμε ένα σαφές όραμα: διαιρεθήκαμε.

GA: Μήπως αυτό το έκανε ευκολότερο για τον στρατό να ανακτήσει την εξουσία μετά το πραξικόπημα του 2013;

MM: Στην πραγματικότητα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα διαδραμάτισε το ρόλο της στη διαίρεση των επαναστατών. δεν πιστεύουν πραγματικά στην ιδέα της δημοκρατίας. Αυτό άνοιξε το δρόμο για το πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου, το οποίο ξεκίνησε από το στρατό και τα απομεινάρια του καθεστώτος του Μουμπάρακ.

Αυτό που έγινε στις 3 Ιουλίου 2013 και από τότε μπορεί να θεωρηθεί ως ο χειρότερος χρόνος που γνώρισε ποτέ η Αίγυπτος. Και άρχισε με τη διαίρεση του λαού.

Για παράδειγμα, μεταξύ εκείνων που αυτοαποκαλούνταν ως αριστεροί, υπήρχαν όσοι υποστήριζαν τον στρατό (ήταν ισλαμοφοβικοί και φοβισμένοι από τις πρακτικές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) και άλλοι που ήταν εντελώς αντίθετοι με όσα συνέβησαν μετά τις 3 Ιουλίου και θεωρούσαν πραξικόπημα ενάντια στη θέληση του λαού, επειδή οι Αιγύπτιοι διαμαρτύρονταν μόνο για πρόωρες εκλογές.

Η πιο τρομακτική στιγμή ήταν η σφαγή της Rabaa - από τότε, όλοι οι δημόσιοι χώροι έχουν κλείσει και ο στρατός έχει καταστήσει σαφές ότι καμία εξουσία δεν θα παραδοθεί σε κανέναν, εκτός από τον ίδιο τον στρατό.

Μετά τη σφαγή της Rabaa σημειώθηκε τεράστια καταστολή των πολιτικών κινημάτων. Αφού τελείωσαν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, άρχισαν να πηγαίνουν για την μια ομάδα μετά την άλλη.

GA: Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου, Νάβιλ Σάντιτ, έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον 13 ηγετών της αντιπολίτευσης από το Πολιτικό Δημοκρατικό Μέτωπο, υποστηρίζοντας το αίτημά τους για μποϊκοτάζ στις προεδρικές εκλογές ως προσπάθεια "ανατροπής του καθεστώτος". Τι πιστεύετε για τις επόμενες προεδρικές εκλογές; 

ΜΜ: Δεν μπορείτε να το ονομάσετε εκλογή, είναι δημοψήφισμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορώ να μποϊκοτάρω. Δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος εκτός από τον Sisi.

Όλοι όσοι προσπάθησαν να συμεττάσχουν εναντίον του Σίσι εγκατέλειψαν. Δύο ήταν στρατιωτικού χαρακτήρα: ο Ahmed Shafik, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επανάστασης. και ο δεύτερος ήταν ο Sami Anan, πρώην αρχηγός του στρατού.

Αυτό δείχνει ότι υπήρξε διάσπαση στον στρατό, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του στρατού υποστηρίζει το Sisi και μόνο μια μικρή ομάδα, που  δύσκολα θα χαρακτηρίζονταν ως επαναστάτες, εμπλέκεται σε μια εσωτερική σύγκρουση εντός του ίδιου του στρατού.

Επιπλέον, έχουν υπάρξει χιλιάδες άνθρωποι που έχουν πληρωθεί για να στηρίξουν τον Sisi. Ο Σίσι είναι ένας θορυβώδης δικτάτορας που θα ήθελε να είναι ο μόνος παίκτης στις εκλογές αυτές. Η ιδέα του για «δημοκρατικές εκλογές» είναι να υπάρχει κάποιος δεύτερος υποψήφιος που δεν τον απειλεί.

Για παράδειγμα, πριν από λίγες ημέρες, το φιλελεύθερο  κόμμα Wafd ήθελε να είναι υποψήφιος ο Sayed al-Badawy. Αρνήθηκε επειδή το κόμμα υποστηρίζει τον Sisi.

Ο Hesham Geneina, υποστηρικτής της εκστρατείας Anan, ξυλοκοπήθηκε και νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Γκενίνινα ήταν ο επικεφαλής της κεντρικής ελεγκτικής αρχής της Αιγύπτου και απορρίφθηκε από τη θέση του μετά από προσπάθεια δημοσιοποιήσεως της έκθεσης της διαφθοράς του καθεστώτος.  

Δουλεύαμε για την εκστρατεία του Khaled Ali πριν από την απόσυρσή του και ανακάλυψα ότι όσοι έφτιαξαν έγγραφα εγγραφής για τον Sisi είναι γενικά πολύ φτωχοί άνθρωποι που το έκαναν για το 50 Αιγυπτιακές λίρες. Οι ίδιοι άνθρωποι μας είπαν ότι ο Sisi είναι κλέφτης και δικτάτορας.

Η δημοτικότητα του Sisi έχει πέσει και βρίσκεται σε μια καμπή τώρα. Αυτή η κατάσταση είναι μια από τις πιο αδύναμες περιπτώσεις στις οποίες το κράτος υπήρξε ποτέ από τις 30 Ιουνίου 2013. Και είναι μια ευκαιρία για αλλαγή.  

GA: Ποια είναι η θέση σας σχετικά με τον ορισμό των δικαιωμάτων του Σίσι, όταν υποστηρίζει ότι τα "δυτικά ανθρώπινα δικαιώματα" δεν ισχύουν στην Αίγυπτο; 

MM: Ο Sisi σαφώς δεν πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είπε: "Μιλήστε για την εκπαίδευση ή την υγειονομική περίθαλψη, καθώς είμαστε φτωχοί, και όχι για τα ανθρώπινα δικαιώματα", σαν να μην ήταν και η εκπαίδευση κάποιο απο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έτσι λειτουργεί ο στρατός. Ο Sisi είπε ότι αγωνίζεται με την τρομοκρατία. επομένως, δεν πρέπει να υπάρξουν προσκλήσεις για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα ή άνοιγμα δημόσιου χώρου.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την Αίγυπτο, σαν οι κύριοι εχθροί να είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο αιγυπτιακός λαός.

GA: Απελευθερωθήκατεπριν από λίγες εβδομάδες: πείτε μας περισσότερα για την τελευταία σας εμπειρία στη φυλακή.

MM: Τελευταία φορά φυλακίστηκα μόνο για δύο μήνες - πήγα στη φυλακή Qanater καθώς και στη φυλακή Damanhour. Ήταν η πρώτη φορά που ήμουν στο Damanhour, και οι συνθήκες που κρατούνται οι φυλακισμένοι είναι εξευτελιστικές. Ήταν κακά όταν ήμουν πρώτη φορά κρατούμενη, αλλά τώρα είναι ακόμα χειρότερα.

Σε ένα κελί έξι μέτρων επι τέσσερα οι φυλακισμένες γυναίκες είναι περίπου 32. Κάθε άτομο έχει περίπου 30 εκατοστά να καθίσει και να κοιμηθεί.

Φυσικά, η υγειονομική περίθαλψη είναι απαίσια. Μία γυναίκα δεν επετράπη να πάει στο νοσοκομείο και πέθανε, επειδή οι πόρτες της φυλακής είχαν κλείσει για τη νύχτα.

Ο αριθμός των κρατουμένων έχει αυξηθεί στην Αίγυπτο και η θανατική ποινή εφαρμόζεται, παρόλο που τα τελευταία χρόνια του Μουμπάρακ δεν εκτελέστηκε κανείς παρά την καταδίκη του σε θάνατο.

Από το πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου, ο αριθμός των εκτελέσεων και οι άνθρωποι που καταδικάστηκαν σε θάνατο αυξάνονταν σταθερά. Αυτό ισχύει και για τους πολιτικούς κρατούμενους.

Οι πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονται σε απομόνωση και ο αριθμός των γυναικών πολιτικών κρατουμένων αυξάνεται.

Η Sarah Hegazy, η κοπέλα που συνελήφθη για το ότι σήκωσε τη σημαία του ουράνιου τόξου κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας το φθινόπωρο του 2017 και αργότερα απελευθερώθηκε με εγγύηση, ήταν τώρα σε απομόνωση για λίγο. Ενώ βρισκόμουν στο Qanater, μάλιστα απειλήθηκα με θανατική ποινή.

Ακόμη και οι κρατούμενοι που έχουν αθωωθεί βρίσκονται ακόμα στη φυλακή. Τέσσερις άνδρες στο Κάιρο, για παράδειγμα, απελευθερώθηκαν με εγγύηση πριν από ένα μήνα, αλλά παραμένουν πίσω από τα κάγκελα.

GA: Σε αυτό το καταπιεστικό πλαίσιο, έγιναν απεργίες των εργατών στη Mahalla al-Kubra και στην Αλεξάνδρεια. Τα κινήματα των εργαζομένων εξακολουθούν να είναι ενεργά;

MM: Ένα από τα πράγματα που κάνει το καθεστώς είναι να προσπαθήσει να κλείσει τον δημόσιο χώρο, αλλά στην πραγματικότητα τα κινήματα των εργαζομένων δεν έχουν σταματήσει.

Στη Μαλάλα και την Αλεξάνδρεια οι εργαζόμενοι προσπαθούν να αποκτήσουν τα δικαιώματά τους, παρόλο που το καθεστώς αντιδρά βίαια.

Το καθεστώς τροποποίησε τον νόμο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, απαγορεύοντας τα ανεξάρτητα συνδικάτα: έτσι πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν δίκες.

Υπάρχουν 21 εργαζόμενοι από το εργοστάσιο ναυπηγείων της Αλεξάνδρειας που αντιμετωπίζουν στρατιωτικές δίκες. Η κυβέρνηση επιχειρεί να συλλάβει όλους τους ηγέτες και να διαλύσει τα ανεξάρτητα συνδικάτα. 

GA: Σας συνέλαβαν για τη συμμετοχή σας στο κίνημα των Tiran και Sanafir. Μπορείτε να μας πείτε εάν οι διαμαρτυρίες που επικρίνουν την απόφαση του Sisi σε αυτή την περίπτωση έχουν συνεχιστεί;

MM: Το κίνημα Tiran και Sanafir ήταν πολύ σημαντικό γιατί ήταν μια εξαιρετική στιγμή για την αντιπολίτευση να δείξει σε όλους ότι ο Sisi είναι προδότης. Ο στρατός και ο Σίσι υποστήριξαν ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίχθηκε από το Κατάρ. Ωστόσο, αυτή η περίπτωση έδειξε στους ανθρώπους ότι και το Sisi είναι προδότης.

Ο λαός βγήκε στους δρόμους, αλλά αυτή τη φορά κρατήθηκε ως δικαστική υπόθεση. Δεν το χρησιμοποιήσαμε για να μιλήσουμε με τους πολίτες για τις κρατικές πολιτικές και το νέο φιλελεύθερο πρόγραμμα του Σίσι. Εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι οδήγησε σε κάταγμα στο καθεστώς.

Εάν οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο στρατός προστατεύει την Αίγυπτο, η περίπτωση των Τιράν και του Σαναφίρ άλλαξε το μυαλό τους και εξέθεσε το καθεστώς. Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι όπως η Sami Anan άρχισαν να σκέφτονται να τρέχουν για εκλογές.

Ο Τίραν και ο Σαναφίρ ήταν μέρος ενός τεράστιου σχεδίου για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, το οποίο η Αίγυπτος έχει πάντα επιδιώξει να κάνει.

Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό κίνημα. Θα μπορούσαμε να χτίσουμε περισσότερα πάνω σε 'αυτό. Η απόφαση του Khaled Ali να διαλέξει να είναι υποψήφιος για πρόεδρος σχετίζεται επίσης με αυτό. Ως δικηγόρος, υπερασπίστηκε την ιδέα της ενότητας της αιγυπτιακής γης.

GA: Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τις περικοπές στις επιδοτήσεις λόγω του δανείου του ΔΝΤ; Τι σημαίνει από την άποψη της κινητοποίησης στην Αίγυπτο; 

MM: Έχουν υπάρξει περισσότερα μέτρα λιτότητας λόγω του δανείου του ΔΝΤ. Η μείωση κάθε είδους επιδοτήσεων, ενώ οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξάνονται, προκαλεί τεράστιο πληθωρισμό στην Αίγυπτο. Οι άνθρωποι υποφέρουν. Αυτό μειώνει τη δημοτικότητα του Sisi μεταξύ των μαζών.

Πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται περισσότερο στις οικονομικές συνθήκες και όχι στις πολιτικές. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν προδοθεί από το καθεστώς. Ο Sisi χάνει τους συμμάχους του, δηλαδή τους επιχειρηματίες που ήταν κατά πρώτο λόγο ενάντια στην επανάσταση, επειδή τώρα υποφέρουν εξαιτίας της υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας.

Η δημοτικότητα του Sisi μειώνεται σε όλους τους τομείς, ακόμη και στους τομείς που θεωρούνται φιλο-κρατικοί. Ήδη το περασμένο έτος κατά τη διάρκεια του εορτασμού της επανάστασης, οι άνθρωποι ήταν μελαγχολικοί. Φέτος ο Αιγύπτιος λαός σκέφτεται πώς να οργανωθεί ξανά.

GA: Πολλές διαμαρτυρίες έγιναν πρόσφατα στην Τυνησία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κοινωνικό κίνημα και στην Αίγυπτο; 

MM: Όταν οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν στην Τυνησία, οι άνθρωποι εδώ σκέφτονταν: «Αυτό θα επηρεάσει την Αίγυπτο». Διαφωνώ, αλλά νομίζω ότι ο αιγυπτιακός λαός θα είναι εν κινήσει σύντομα. 

Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος έχει σταθερή δύναμη στην κοινωνία και οι άνθρωποι φοβούνται την αντίδραση του στρατού. Εντούτοις, έχουν επίσης ταλαιπωρηθεί από το καθεστώς. Θέλουν να προχωρήσουν και να έχουν μια σαφή εναλλακτική λύση. 

Το καθήκον μας τώρα είναι να δημιουργήσουμε ένα ενωμένο μέτωπο, μόνο και μόνο επειδή οι άνθρωποι θα κινηθούν ούτως ή άλλως και η αντίδραση του κράτους θα είναι αναπόφευκτα βίαιη και βάναυση.

Θα πληρώσουμε με τη ζωή μας για να υπερασπιστούμε τα πράγματα που πιστεύουμε. Έρχεται μια νέα κοινωνία με μια νέα κοινωνική δομή. 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License