Στο Μεξικό το πρώτο αυτόχθονo κοινοτικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε καθεστώς κινδύνου

Ο μοναδικός πάροχος υπηρεσιών του Μεξικού που παρέχει τηλεφωνική σύνδεση και πρόσβαση στο διαδίκτυο στις αγροτικές κοινότητες κινδυνεύει να κλείσει λόγω μιας συνεχιζόμενης μάχης με την κυβέρνηση.  των JACOBO NÁJERA και GIOVANNA SALAZAR  απο το https://www.opendemocracy.net/democraciaabierta/jacobo-n-jera-giovanna-salazar/first-mobile-phone-network-for-indigenous-communiti

  
Οι ιθαγενικές κοινοτικές τηλεπικοινωνίες
 , ο πρώτος και μοναδικός πάροχος υπηρεσιών που διευκολύνει τις προσιτές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου στις αγροτικές περιοχές του Μεξικού, ενδέχεται να αναγκαστούν να σταματήσουν να λειτουργούν.

Τον Ιούλιο του 2016, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών του Μεξικού (IFT) χορήγησε την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιακού δικτύου για τοπική χρήση στην μη κερδοσκοπική οργάνωση Indigenous Community Telecommunications.

Αυτή η μη κερδοσκοπική δομή που βασίζεται στην κοινότητα έχει δώσει στις οικονομικά περιθωριοποιημένες αυτόχθονες κοινότητες μεγαλύτερη και πιο προσιτή πρόσβαση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας από ό, τι είχαν κάνει στο παρελθόν. Η τοπική, κοινοτική διαχείρηση του δικτύου σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν με τους δικούς τους όρους, αντί για μεγάλες εταιρείες.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η τοπική, κοινοτική διαχείρηση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν με τους δικούς τους όρους, και όχι με εκείνους μιας μεγάλης εταιρείας.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το έργο είχε αρχικά την παροχή κινητής τηλεφωνίας GSM (2G) σε περίπου 20 απομονωμένες κοινότητες στη νότια πολιτεία της Oaxaca υπό πειραματική άδεια. Με την ιστορική απόφαση της IFT, η Indigenous Community Telecommunications εξουσιοδοτήθηκε να παρέχει υπηρεσίες φωνής και δεδομένων, να λειτουργεί για 15 χρόνια και ακόμη και να επεκτείνεται στις πολιτείες του Guerrero, Chiapas, Veracruz και Puebla.

Οι συμφωνίες αυτές απαιτούν συνήθως από τον πάροχο να πληρώσει ένα σύνολο τελών για τη χρήση του ραδιοφάσματος, αλλά, στην περίπτωση αυτή, η  Ιθαγενική Κοινότητα Τηλεπικοινωνιών άσκησε έφεση ζητώντας την απαλλαγή από την καταβολή, υποστηρίζοντας ότι οι λειτουργία τους είναι μη κερδοσκοπική και δεν έχουν καμία εμπορική χρήση.

Ο Erick Huerta , νομικός σύμβουλος του  τοπικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας των αυτοχθόνων (που είναι μέρος των ιθαγενικών κοινοτικών τηλεπικοινωνιών) δήλωσε στην   εφημερίδα El Financiero ότι ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγχώριοι φορείς παροχής υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο είναι ότι η καταβολή των τελών που προβλέπει ο νόμος δεν κάνει διακρίσεις  μεταξύ ενός πάροχου υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και ενός εμπορικού.

Σύμφωνα με την Rhizomática - την οργάνωση που είναι επιφορτισμένη με τη διευκόλυνση της κατασκευής και συντήρησης υποδομών για το δίκτυο των τοπικών κοινοτικών τηλεπικοινωνιών - μια από τις κυριότερες διαφορές μεταξύ της κοινότητας και της εμπορικής τηλεφωνίας είναι ο κεντρικός ρόλος που διαδραματίζει η κοινότητα.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ένα δίκτυο για την αυτόχθονη κοινοτική χρήση δεν έχει σχεδιαστεί για να κερδίζει χρήματα και έτσι δεν μπορεί ποτέ να αντέξει να πληρώσει τα υψηλά τέλη που τα εμπορικά δίκτυα κάνουν.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η εμπορική τηλεφωνία εξαρτάται από τις αποφάσεις του χειριστή και είναι για κέρδος. Η κοινοτική τηλεφωνία, από την άλλη πλευρά, εξαρτάται από τις αποφάσεις των μελών της κοινότητας. Αντί για κέρδος, στόχος της είναι η επικοινωνία μεταξύ των κοινοτήτων, οι οποίες βρίσκονται συχνά σε απομακρυσμένες περιοχές, και η συντήρηση του δικτύου.

Ένα δίκτυο για την αυτόχθονη κοινοτική χρήση δεν έχει σχεδιαστεί για να κερδίζει χρήματα και έτσι δεν μπορεί ποτέ να αντέξει να πληρώσει τα υψηλά τέλη που τα εμπορικά δίκτυα κάνουν. Το δίκτυο παρέχει σήμερα υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, SMS και δεδομένων σε περισσότερα από 3.000 νοικοκυριά σε απομακρυσμένες περιοχές για 40 πέσος μηνιαίως (2 δολάρια το μήνα). Επιπλέον, από τα 40 πέσος που χρεώνονται, 25 πηγαίνουν στην κοινότητα και 15 στην ένωση (The Indigenous Community Telecommunications), η οποία χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για τη συντήρηση του δικτύου.

Ωστόσο, στις 15 Νοεμβρίου 2017, όπως αναφέρθηκε από τον  El Financiero , το δεύτερο περιφερειακό δικαστήριο για τα διοικητικά θέματα στον οικονομικό ανταγωνισμό, τις ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες αρνήθηκε την αίτηση εξαίρεσης.

Ο Rodrigo Huerta Reyna , συντονιστής της νομικής υπηρεσίας των ιθαγενών κοινοτικών τηλεπικοινωνιών, εξήγησε στον  ανεξάρτητο ιστότοπο ειδήσεων Sin Embargo : "Έχουμε έναν τίτλο παραχώρησης για τη χρήση σε τοπικό επίπεδο ορισμένων περιοχών συχνοτήτων του ραδιοφάσματος. Ο τίτλος παραχωρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 και για τις περιόδους 2016 και 2017 μας χρεώνουν 900.000 πέσος, συν το οτι συνεχίζει να συσσωρεύεται με τα χρόνια. [...] Παρέχουμε υπηρεσίες σε κοινότητες που δεν είναι οικονομικά βιώσιμες και προφανώς δεν μπορούν να πληρώσουν αυτό το χρηματικό ποσό. Επιπλέον, δεν είμαστε προσανατολισμένοι στο κέρδος όπως οι εμπορικοί φορείς ".

Επί του παρόντος, το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το δεύτερο περιφερειακό δικαστήριο για τα διοικητικά θέματα, που ειδικεύεται στον οικονομικό ανταγωνισμό, τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και τις τηλεπικοινωνίες, αμφισβητείται νομικά από τις αυτόχθονες κοινοτικές τηλεπικοινωνίες.

Σχολιάζοντας το ψήφισμα, η Huerta Reyna είπε στον  Sin Embargo : "Νομίζουμε ότι έχουμε τα νομικά επιχειρήματα για να κερδίσουμε το  Amparo  και να εξαιρεθούμε από την πληρωμή. Αυτή είναι η μόνη υπηρεσία τηλεπικοινωνιών που έχουν αυτές οι κοινότητες, που  ιστορικά έχουν αφεθεί έξω, δεν έχουν υπηρεσίες και δίκτυα δεν φτάνουν σε αυτούς. Πιστεύουμε ότι ο νόμος θα πρέπει να προβλέπει μια σαφή απαλλαγή για αυτόν τον τύπο φορέα εκμετάλλευσης ».

Οι εμπορικοί φορείς υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι αυτές οι κοινότητες δεν αντιπροσωπεύουν κερδοφόρες επιχειρήσεις γι 'αυτούς. Ως αποτέλεσμα, από το 2013, αυτές οι κοινότητες έχουν μάθει να εκμεταλλεύονται την ίδια την τεχνολογία, καθώς και να επιβλέπουν την οικονομική και νομική διαχείριση τέτοιων υπηρεσιών.

Η τρέχουσα μάχη για τα τέλη ραδιοσυχνοτήτων αγγίζει το ερώτημα του πόσο σημαντικό είναι για την ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της χώρας να δημιουργήσει ένα μοντέλο διαχείρισης σύμφωνα με την πραγματικότητα των μεξικανικών αυτόχθονων κοινοτήτων.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License