Ο νευρωτικός άνθρωπος της εποχής μας

Σίγουρα η Δρ. Horney αποκαλύπτει σ’ αυτό το βιβλίο μια βαθιά κατανόηση της φύσης της νεύρωσης και είναι το συμπέρασμά της είναι ότι το πρόσωπο που πιθανά θα γίνει νευρωτικό είναι αυτό που έχει βιώσει τις πολιτισμικά καθορισμένες δυσκολίες σε μια οξεία μορφή, κυρίως μέσω των εμπειριών της παιδικής ηλικίας, και το οποίο κατά συνέπεια δεν ήταν ικανό να τις λύσει ή τις είχε λύσει με μεγάλο κόστος για την προσωπικότητά του.

Ο ενδιαφερόμενος μη ειδήμονας, όπως και ο γιατρός θα βρουν εδώ μια μορφή ψυχολογικής ανάλυσης που βασίζεται στην φροϋδιανή συνεισφορά αλλά ουσιαστικά όχι ίδια. Η Δρ. Horney αναγνωρίζει τη μεγάλη επιρροή του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας στις απόψεις μας και στη νοοτροπία μας. Ενδεχομένως το πιο σημαντικό από τα κεφάλαια αυτού του έργου είναι η σπουδαιότητα που δίνεται στο ρόλο που παίζει η σεξουαλικότητα στη νευρωτική ανάγκη για αγάπη. Σίγουρα η Δρ. Horney αποκαλύπτει σ’ αυτό το βιβλίο μια βαθιά κατανόηση της φύσης της νεύρωσης και είναι το συμπέρασμά της είναι ότι το πρόσωπο που πιθανά θα γίνει νευρωτικό είναι αυτό που έχει βιώσει τις πολιτισμικά καθορισμένες δυσκολίες σε μια οξεία μορφή, κυρίως μέσω των εμπειριών της παιδικής ηλικίας, και το οποίο κατά συνέπεια δεν ήταν ικανό να τις λύσει ή τις είχε λύσει με μεγάλο κόστος για την προσωπικότητά του.

«The Neurotic Personality of Our Time», JAMA The Journal of the American Medical Association, 110:10, 3-5-1938, σ. 763

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License