Εκδηλώσεις το πλαίσιο της καμπάνιας του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου για την οργάνωση των αντιστάσεων των από κάτω του Μεξικού.

Σαν συνέλευση αλληλεγγύης στο Ζαπατιστικό αγώνα "Paliacate Zapatista" οργανώνουμε μια σειρά εκδηλώσεων σχετικά με την επιλογή του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου, της οργάνωσης δηλαδή των ιθαγενών λαών του Μεξικού, να συγκροτήσει το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης το οποίο θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία για την προεδρία το 2018 με την ανεξάρτητη υποψηφιότητα μιας γυναίκας ιθαγενούς εκπροσώπου του, της  Μαριτσούι. Παράλληλα τίθενται και άλλα, διαφορετικά κάθε φορά ζητήματα, όπως η αυτοοργάνωση και τα κοινωνικά κινήματα σαν απάντηση στις φυσικές καταστροφές, που συζητήθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο στέγαστρο στις 28/1. Ακολουθεί το απολογιστικό κείμενο της συνέλευσης paliacate zapatista, σχετικά με την τελευταία εκδήλωση στο στέγαστρο. Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23/2 στις 18:30 στο Ελευθεριακό εργαστήρι κινηματικών υποδομών. Θα ακολουθήσει αφίσα και ανακοίνωση της εκδήλωσης τις επόμενες ημέρες.

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε, από κοινού με το αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό στέκι Γαλατσίου, Στέγαστρο, εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:

  1. «Ο EZLN, το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο και η Καμπάνια για την οργάνωση των αντιστάσεων και των εξεγέρσεων των από κάτω του Μεξικού»
  2. «Η αυτοοργανωμένη αλληλεγγύη αντιμέτωπη με την κρατική ανθρωπιστική παρέμβαση, την καταστολή και τον κίνδυνο υφαρπαγής γης μετά τον πρόσφατο σεισμό στο Μεξικό».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή του βίντεο «Η ιστορία του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου». Μετά από μια ιστορική αναδρομή της  ζαπατιστικής εξέγερσης, η συζήτηση προχώρησε στην ανάλυση των πολιτικών χαρακτηριστικών του ζαπατιστικού αγώνα και κυρίως του παγκόσμιου χαρακτήρα του. Ακολούθησε παρουσίαση του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου, της οργάνωσης δηλαδή των ιθαγενών λαών του Μεξικού, και των αρχών του, και ενημέρωση σχετικά με την απόφασή του να συγκροτήσει το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης το οποίο θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία για την προεδρία το 2018 με την ανεξάρτητη υποψηφιότητα μιας γυναίκας ιθαγενούς εκπροσώπου του, της  Μαριτσούι. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στόχος του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου, με αυτή την διαφορετική καμπάνια που διεξάγει, δεν είναι ούτε η εκλογική νίκη, ούτε η κατάληψη της εξουσίας. Εκμεταλλευόμενο, αντίθετα, την εκλογική διαδικασία επιδιώκει να ακουστεί η φωνή των χωρίς φωνή, να αναδειχθούν τα προβλήματα και οι αγώνες τους, και κυρίως να οργανώσει τις αντιστάσεις και τις εξεγέρσεις των από κάτω του Μεξικού, δηλαδή, «να καταστρέψει το κτήνος, στοχεύοντας κατευθείαν στο μάτι του τυφώνα, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της καπιταλιστικής Λερναίας Ύδρας». Η ανάδειξη, εξάλλου, μιας γυναίκας ιθαγενούς ως κεντρικό πρόσωπο αυτής της καμπάνιας, αποτελεί «μια πράξη εξέγερσης απέναντι στο πατριαρχικό και ρατσιστικό καπιταλιστικό σύστημα».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάναμε πως ΔΕΝ πρόκειται ούτε για κάθοδο των ζαπατίστας στις εκλογές ούτε για οποιαδήποτε συμμετοχή τους σε αυτές είτε ως ψηφοφόροι είτε ως υποψήφιοι, ή για αλλαγή του πολιτικής τους στάσης αλλά για στήριξη της προσπάθειας των ιθαγενών λαών.

Το δεύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στους τελευταίους μεγάλους σεισμούς που έπληξαν τις πολιτείες Τσιάπας, Οαχάκα, Πουέμπλα καθώς και την πόλη του Μεξικού. Έγινε μια αναφορά στην ιστορία της αυτοοργάνωσης των από κάτω από τη μεξικανική επανάσταση ως τις μέρες μας, ακόμα και απέναντι σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης (πχ. σεισμός του 1985). Ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με τους πρόσφατους σεισμούς το Σεπτέμβριο του 2017. Τότε το κράτος προσπάθησε να λεηλατήσει τις πληγείσες περιοχές είτε με τον «εξευγενισμό» τους (πόλη του Μεξικού) είτε με την βίαιη καταστολή. Προσπάθησε να υφαρπάξει εδάφη από ιθαγενικές κοινότητες, να επιβάλει το δόγμα του σοκ, αλλά και να κλέψει την υλική βοήθεια που είχε συγκεντρωθεί από το κίνημα αλληλεγγύης. Κόντρα σε αυτές τις επιδιώξεις αναφερθηκαμε στον αγώνα των αυτοοργανωμένων κινήσεων αλληλεγγύης των από κάτω (αυτόνομες μπριγάδες, φεμινιστικές μπριγάδες κλπ) οι οποίες κατάφεραν, να διασώσουν ένα μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν, (ακόμα και εμποδίζοντας την κρατική προσπάθεια «καθαρισμού» των περιοχών, δηλαδή της απομάκρυνσης των σωρών των κατεστραμμένων κτιρίων θέτοντας με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή των εγκλωβισμένων), να δημιουργήσουν κέντρα φιλοξενίας των αστέγων, να συγκεντρώσουν τρόφιμα, κουβέρτες, ρούχα κλπ, αλλά και να προστατεύσουν τις πληγείσες περιοχές από τη ληστρική μανία του κράτους.

https://paliacatezapatista.wordpress.com/2018/02/16/%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ac-%ce%b5%ce%ba%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%af%cf%83%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%bc%cf%80/

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License