Έμεινε 10 χρόνια στην φυλακή επειδή απέβαλε

Έμεινε 10 χρόνια στην φυλακή επειδή απέβαλε

Μία γυναίκα από το Ελ Σαλβαδόρ, που είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 30 ετών με την κατηγορία ότι έκανε άμβλωση, αφέθηκε ελεύθερη σήμερα αφού το Ανώτατο Δικαστήριο μείωσε την ποινή της.

 

Η Τεοντόρα Βάσκες παρέμεινε επί 10 χρόνια στη φυλακή επειδή, όπως υποστηρίζει η ίδια, απέβαλε, σε μια χώρα που έχει μια από τις σκληρότερες νομοθεσίες στον κόσμο κατά των αμβλώσεων.

 

Η 34χρονη γυναίκα βγήκε το πρωί από τη φυλακή του Ιλοπάνγκο και την υποδέχτηκε με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές η οικογένειά της –μεταξύ αυτών και ο 14χρονος γιος της– καθώς και μέλη οργανώσεων που είχαν αγωνιστεί για την απελευθέρωσή της.

 

"Είναι ελεύθερη, η Τεοντόρα είναι ελεύθερη, χαρούμενη που βρήκε την ελευθερία της ξανά μετά από αυτόν τον Γολγοθά. Είδε ήδη τους δικούς της και επέστρεψε στο σπίτι της" είπε ο Χόρχε Μενχίβαρ, ο εκπρόσωπος μιας οργάνωσης που μάχεται για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων για θεραπευτικούς σκοπούς.

 

Η οργάνωση αυτή στην ανακοίνωση που εξέδωσε υπενθυμίζει ότι η γυναίκα φυλακίστηκε "για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε". 

 

Η Τεοντόρα Βάσκες ήταν σχεδόν εννέα μηνών έγκυος όταν κάλεσε το κέντρο άμεσης βοήθειας, στις 14 Ιουλίου 2007, από την τουαλέτα του κολεγίου του Σαν Σαλβαδόρ όπου εργαζόταν. Η κλήση της δεν έλαβε ποτέ απάντηση και, όπως λέει, γέννησε νεκρό το παιδί που κυοφορούσε.

 

Ένας άλλος υπάλληλος του κολεγίου είδε το νεκρό μωρό και κάλεσε την αστυνομία που συνέλαβε τη νεαρή γυναίκα, η οποία είχε χάσει τις αισθήσεις της.

Τουλάχιστον άλλες 27 γυναίκες στο Ελ Σαλβαδόρ έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαριές ποινές κάθειρξης επειδή απέβαλαν.

 

Ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινές 8-10 χρόνια κάθειρξης για την κατηγορία της άμβλωσης όμως σε ορισμένες περιπτώσεις οι δικαστές θεωρούν την έκτρωσή ή ακόμη και την αποβολή ως "ανθρωποκτονία με επιβαρυντικά στοιχεία", που επιφέρει κάθειρξη 30-50 ετών.

 

 

AΠΕ-ΜΠΕ
http://www.enallaktikos.gr/ar38210el-emeine-10-xronia-stin-fylaki-epeidi-apevale.html

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License