Κάλεσμα στην Πανβαλκανική Πορεία Διεθνιστικής Αλληλεγγύης, 10/3, 12:00, Καμάρα | Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

Κάλεσμα του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο, για τη μάθηση της ελευθερίας, στην Πανβαλκανική Πορεία Διεθνικιστικής Αλληλεγγύης το Σάββατο 10 Μαρτίου στις 12:00 στην Καμάρα.

Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στο δημόσιο διάλογο για μια ακόμη ϕορά το “μακεδονικό” ζήτημα. Να το ξεκαθαρίσουμε κι εμείς, λοιπόν, απ’ την μεριά μας πως η π.Γ.Δ.Μ. δεν είναι η Μακεδονία. Ιστορικά και πολιτισμικά η Μακεδονία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί περιοχή που εκτείνεται γεωγραφικά σε τρεις χώρες: τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την π.Γ.Δ.Μ.. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με την ονομασία της τελευταίας, εδράζεται στην προσπάθειά του γειτονικού κρατικού μηχανισμού - μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας - να δομήσει εθνική ταυτότητα για το νεοσύστατο κράτος, η οποία – όπως και κάθε άλλη εθνική ταυτότητα – έχει ανάγκη από αφηγήσεις με ρίζες στο παρελθόν και εθνικούς ήρωες, που μέσω της ιστορικής και ϕυλετικής συνέχειας που αντικατοπτρίζουν θα τονώσει το αίσθημα του ανήκειν των κατοίκων του δημιουργηθέντος πλέον έθνους-κράτους. Έτσι, λοιπόν, με τα χρόνια οι κυβερνήσεις της πΓΔΜ εξαπέλυσαν παραχαρακτική για την ιστορία λαίλαπα, ιδιοποιούμενοι έννοιες και σύμβολα του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου, εϕαρμόζοντας εθνικιστικές πολιτικές σ’ όλον τον δημόσιο βίο, από τα σχολεία μέχρι τις κεντρικές πλατείες.

Απέναντι στα παραπάνω, αλλά και στις κατά καιρούς αλυτρωτικές τάσεις της πΓΔΜ, όλα αυτά τα χρόνια το ελληνικό κράτος απαντούσε με ακόμη περισσότερο εθνικισμό και πόλωση. Από τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία μέχρι το εμπάργκο του Ανδρέα Παπανδρέου και το ενταξιακό βέτο του Καραμανλή, οι Έλληνες δε ϕάνηκαν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν εύκολα την πεποίθηση ότι είναι οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι παρά τα όποια ιστορικά και γεωγραϕικά στοιχεία, η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Τι κι αν σ’ αυτόν τον τόπο, πέρα από τους Μακεδόνες βασιλείς, πέρασαν και Βυζαντινοί, Ρωμαίοι και Οθωμανοί αυτοκράτορες, μεταβάλλοντας την έκταση της επαρχίας της Μακεδονίας; Τι κι αν σ’ αυτόν τον τόπο συνυπήρξαν για δυο χιλιάδες χρόνια Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Τούρκοι, Αρμένιοι, Βούλγαροι και Εβραίοι; Το παρελθόν παραήταν ένδοξο για να μοιραστεί και η εθνική ενότητα πολύτιμη για να θρυμματιστεί, για αυτό και έπρεπε με κάθε κόστος ο όποιος αντίπαλος να εκμηδενιστεί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Τώρα το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο και δείχνει να οδεύει προς εύρεση λύσης. Από τη μία, η Ελλάδα ύστερα από τα διαπιστευτήρια που δίνει μέσω της τήρησης των μνημονιακών της δεσμεύσεων και της διάλυσης της συντριπτικής πλειοψηϕίας των κοινωνικών αντιστάσεων στο εσωτερικό της, προσδοκεί να αποτελέσει τον κυρίαρχο πόλο στα Βαλκάνια για την εϕαρμογή των οικονομικών και γεωστρατηγικών πολιτικών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Από την άλλη, ο εντεινόμενος εθνικισμός που διείπε την πΓΔΜ, δείχνει να ξεθυμαίνει – τουλάχιστον κυβερνητικά – μπροστά στην διακαή και διαρκή επιθυμία της χώρας για διευθέτηση του ζητήματος του ονόματός της, γεγονός που θα της δώσει τη δυνατότητα να μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαδικασιών τόσο σε διεθνείς όσο και ευρωπαϊκές οικονομικές και στρατιωτικές συμμαχίες. Σε συνδυασμό με τη θέληση των ΗΠΑ για ενίσχυση της επιρροής τους στα Βαλκάνια ως απάντηση στην τουρκορωσική συμμαχία, δε θα εκπλαγούμε αν σε διάστημα μερικών μηνών το “μακεδονικό” περάσει στην ιστορία μια για πάντα.

Στις 21/1 στη Θεσσαλονίκη και στις 4/2 στην Αθήνα πραγματοποιούνται συλλαλητήρια στα οποία έσπευσε μια αξιόλογη – ποσοτικά - μερίδα κόσμου να υπερασπιστεί την ελληνικότητα του ονόματος Μακεδονία. Σε μια περίοδο όπου η εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας και μνημονίων έχει ως συνέπεια την ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση των όρων ζωής μας προς όφελος του χρηματοπιστωτικούς συστήματος και των κρατικών μηχανισμών που το υπηρετεί, το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου που διαδήλωνε στα συλλαλητήρια έμεινε θεατής στη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών (παιδεία, υγεία, κοινά αγαθά κ.λπ.), καταστρατήγηση των εργασιακών του δικαιωμάτων, τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ζητημάτων δηλαδή που το αφορούν άμεσα. Από την άλλη διέθεσε εύκολα τον εαυτό του σε μια διαμαρτυρία στημένη προς το συμφέρον φασιστών και επίδοξων πολιτικών ηγεμόνων. Τους είδαμε, λοιπόν, να ζητοκραυγάζουν για στρατηγούς που στήνουν καριέρες λέγοντας παραμύθια, και ενώ ο εγκλεισμός και οι απελάσεις των μεταναστών/τριων ανθίζει παράλληλα με τον εκφασισμό του  κοινωνικού σώματος, τους είδαμε να χειροκροτούν τη χρυσή αυγή και κάθε λογής φασίστα που βγήκε στο δρόμο επι τη ευκαιρία. Οι φασίστες που διεκδικούν  δημόσιο χώρο με οποιαδήποτε ευκαιρία, άλλοτε με εμφανίσεις σε καθεστωτικά media, άλλοτε με συγκεντρώσεις έξω απο θέατρα και τώρα στις εθνικιστικές συγκεντρώσεις των συλλαλητηρίων δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία για να επιδιώξουν κοινωνικό ρίζωμα.

Μέσα, λοιπόν, σ’ αυτό το κλίμα εθνικιστικού παραληρήματος οπλίστηκαν τα χέρια που επιτέθηκαν στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο (21/1), στη συγκέντρωση της Καμάρας (21/1), στο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (4/2), και μαζί τους αυτά που με την ανοχή των μπάτσων έκαψαν την κατάληψη Libertatia (21/1). Την ημέρα του συλλαλητηρίου, δεν έγιναν επιθέσεις ούτε σε υπουργεία, ούτε σε τράπεζες, ούτε σε κάποιον θεσμό που σχετίζεται με την εξαθλίωση της καθημερινότητάς μας. Απεναντίας, στο στόχαστρο βρέθηκαν χώροι και κόσμος που κατεβαίνουν σε απεργίες και πορείες ενάντια στα μνημόνια, ακυρώνουν πλειστηριασμούς, στέκονται αλληλέγγυοι στους μετανάστες και τους αδύναμους, αντιδρούν σε “αναπτυξιακά” έργα, αγωνιζόμενοι για μία ισότιμη και ελεύθερη κοινωνία.

Δυο κόσμοι σε σύγκρουση. Απο την μια ο εθνικισμός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και απο την άλλη ο κόσμος της αλληλεγγυής  που δεν γνωρίζει εθνικότητες και σύνορα, αλλά αγωνίζεται ενάντια στους καταπιεστές όποιο πρόσωπο κι αν φέρουν κάθε φορά.

Δηλώνουμε ρητά και προς πάσα κατεύθυνση πως με κάθε τρόπο τα ϕασιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν προς όϕελός τους το πολιτικό παιχνίδι της διεθνούς σκακιέρας γύρω από το όνομα της π.Γ.Δ.Μ., θα μας βρίσκουν απέναντί τους. Θα είμαστε πάντα εδώ, μαζί με τις συντρόϕισσες και τους συντρόϕους μας, να τους κόβουμε το δρόμο στα μισαλλόδοξα και μισάνθρωπα σχέδιά τους, να δημιουργούμε εκείνα τα πεδία που προωθούν τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων, όχι στη βάση κάποιων ϕυλετικών συγγενειών, αλλά στη βάση της μάχης για μια καλύτερη ζωή στο εδώ και στο τώρα. Θα είμαστε εδώ, μέσα και έξω από τους χώρους μας, δημόσια, να παλεύουμε για αξιοπρέπεια και ελευθερία σε όλα τα μήκη και πλάτη τη γης.

 

ΠΑΝΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

10/3 | 12:00 | ΚΑΜΑΡΑ

 

ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ

 

ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ,

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΜΕΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License