Η Ολιγοπωλιοποίηση της Προμήθειας Τροφίμων

Τρεις εταιρείες για τον έλεγχο του 60% των παγκόσμιων αγορών σπόρων προς σπορά και φυτοφαρμάκων. https://wolfstreet.com/2018/03/03/food-supply-oligopoly-bayer-monsanto-merger-snag/

  
Ο γερμανικός γίγαντας των φαρμάκων και των αγροτικών προϊόντων Bayer έχει υποστεί αποτυχία στις προσπάθειές του να αποκτήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σπόρων στον κόσμο, τη Monsanto. Η Bayer είχε κερδίσει τη ρυθμιστική έγκριση για την προσφορά εξαγοράς των 63,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά αυτή την εβδομάδα η εταιρεία προειδοποίησε ότι ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο για την τελική εκκαθάριση από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.

Ο εταιρικός γάμος μεταξύ της Bayer και της Monsanto έχει ήδη λάβει την ευλογία περισσότερων από τις μισές από τις 30 αντιμονοπωλιακές αρχές που πρέπει να υπογράψουν την εξαγορά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Αν δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτή η μεγα-συγχώνευση θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο προμηθευτή σπόρων και γεωργικών χημικών στον κόσμο.

Το ενδιαφέρον της Bayer για την Monsanto αντικατοπτρίζει μια τάση που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες, αλλά αύξησε την ταχύτητα το 2015: την αυξανόμενη συγκέντρωση ισχύος και τον έλεγχο της παγκόσμιας τροφικής αλυσίδας. Οι γίγαντες των ΗΠΑ Dow και DuPont ήταν οι πρώτοι που δένουν τον κόμπο. Η συγχώνευσή τους, που ολοκληρώθηκε το 2017, οδήγησε σε μια συνδυασμένη μονάδα σπόρων προς σπορά και φυτοφαρμάκων, η οποία, όσον αφορά τις ετήσιες πωλήσεις, είναι περίπου το μέγεθος του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της, η Monsanto.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο κινεζικός χημικός γίγαντας ChemChina αγόρασε την ελβετική εταιρεία Syngenta για φυτοφάρμακα και σπόρους. και οι γίγαντες λιπασμάτων Agrium και Potash Corp της Saskatchewan έχουν συγχωνευθεί σε ένα νέο mega-παίκτη που ονομάζεται Nutrien.

Αυτή η διαδικασία συγκέντρωσης  ολιγοπωλίωσης συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της παγκόσμιας βιομηχανίας τροφίμων, μεταξύ των οποίων και στην αγορά - εταιρειών που αγοράζουν καλλιέργειες αγροκτημάτων και τις επεξεργάζονται για ζωοτροφές, συστατικά τροφίμων και βιοκαύσιμα, καθώς και ως μεσάζοντες εξαγωγείς σιτηρών. Αλλά η συγκέντρωση της εξουσίας και της ιδιοκτησίας στην παγκόσμια βιομηχανία σπόρων θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη αιτία ανησυχίας, αφού οι σπόροι είναι ο πρωταρχικός δεσμός της παγκόσμιας τροφικής αλυσίδας.
 

Το 2016, μόνο έξι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες - η Monsanto, η Dupont, η Syngenta, η Dow, η Bayer και η BASF - ελέγχουν το 100% των γενετικά τροποποιημένων σπόρων που φυτεύονται σε όλο τον κόσμο. Αυτοί οι έξι είναι τώρα πέντε. Εάν η προσφορά της Bayer για την Monsanto είναι επιτυχής, θα γίνουν τέσσερις.

Αυτή η τάση έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο για την επιλογή όσο και για την τιμή των τροφίμων που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Οι σπόροι προς σπορά, οι οποίοι για χιλιετίες υπήρξαν ένα κοινό καλό που πρέπει να μοιραστούν και να βελτιωθούν μεταξύ των μικρών κοινοτήτων των αγροτών, καθίστανται ολοένα και περισσότερο το κύρος μιας μικροσκοπικής χούφτας εταιρειών. Όπως αναφέρει η Mother Jones , με τη μείωση του αριθμού των παικτών σε αυτές τις αγορές, οι συγχωνεύσεις αραιώνουν τον ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις των αγροτών, παρέχοντας μοχλευμένες τιμές στους υπόλοιπους παίκτες:

Εάν η Bayer-Monsanto περάσει, ... τρεις εταιρείες θα ελέγχουν το 60% περίπου των σπόρων και των φυτοφαρμάκων στον πλανήτη. Μια έρευνα του 2016 από τους ερευνητές του Texas A & M διαπίστωσε ότι μια επιτυχημένη συγχώνευση της Monsanto-Bayer θα αυξήσει τις τιμές των σπόρων για τους αγρότες των ΗΠΑ κατά περίπου 2% για τους σπόρους καλαμποκιού και σόγιας και κατά 20% για τους σπόρους βάμβακος.

Η συνχώνευση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρκετά εμπόδια. Η Bayer θα χρειαστεί να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσό δανεισμού ή / και ιδίων κεφαλαίων για να αποκτήσει την Monsanto. Την περασμένη εβδομάδα, ο γερμανός κατασκευαστής φαρμάκων ανέφερε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, αφού τα κέρδη των ομάδων επλήγησαν από πιέσεις τιμολόγησης φυτοφαρμάκων στη Βραζιλία. Οι μετοχές της εταιρείας μειώθηκαν 3,4% στις ειδήσεις, χτυπώντας το χαμηλότερο σημείο τους σε σχεδόν 15 μήνες.

Η συγχώνευση δημιουργεί επίσης κίνδυνο για τη φήμη της Bayer. Η Monsanto παραμένει η πιο περιφρονημένη εταιρεία στον κόσμο και ως εκ τούτου θα μπορούσε να είναι περισσότερο μια κατάρα από μια ευλογία. Η Monsanto επίσης βαραίνεται από δικά της δάνεια, τα οποία αύξησε για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων κεφαλαίων αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη των δικών της μετοχών.

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη δημόσια αντίθεση στη συμφωνία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας YouGuv που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποκαλύπτουν ότι η συγκέντρωση δίνει στο 47% των πολιτών της ΕΕ "σοβαρή" ή "πολύ σοβαρή" αιτία ανησυχίας, ενώ μόνο το 11% πιστεύει ότι η συγχώνευση προσφέρει κάθε δυνατότητα. Οι ερωτηθέντες ανησυχούσαν ότι η συγκέντρωση θα επηρέαζε αρνητικά το περιβάλλον, την ποσότητα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία για τον έλεγχο παρασίτων και ζιζανίων και τις επιλογές των αγροτών για τις καλλιέργειες που θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν.
 

Πάνω από ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής αναφορές που καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να την εμποδίσει και έχουν προστεθεί περισσότερες από 200 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών , από γεωργούς μέχρι διεθνείς ομάδες ανάπτυξης. Το WeMove.eu, το οποίο οργάνωσε την αναφορά, το ονομάζει "συγχώνευση από την κόλαση".

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει προγραμματίσει να λάβει τελική απόφαση για το θέμα πριν από το τέλος Ιουνίου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το υπερβολικά ισχυρό λόμπι βιοτεχνολογίας της Ευρώπης έχει διεισδύσει σχεδόν σε κάθε σχετικό ρυθμιστικό και πολιτικό όργανο στις Βρυξέλλες, οι πιθανότητες της Επιτροπής να εκτροχιάσει μια συμφωνία αυτού του μεγέθους και στρατηγικής σημασίας είναι περιορισμένες.

Οι Βρυξέλλες έδωσαν τη σφραγίδα της έγκρισης στις συγχώνευσης Dow-Dupont και ChemChina-Syngenta το 2017 στο  χρόνο της ελάχιστης αναλαμπής του ματιού. Τον Νοέμβριο του 2017, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της επέκτασης της ευρωπαϊκής άδειας για το glyphosate, παρά την έντονη αντίθεση του κοινού στη συνεχιζόμενη χρήση του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου χημικού προϊόντος.

Η αποφασιστική ψήφος ψηφίστηκε από την προσωρινή κυβέρνηση της Γερμανίας. Όπως έγραψε ο Le Monde κατά το παρελθόν, συχνά ξεχνάμε ότι η Γερμανία, γνωστή για τον αντι-πυρηνικό ακτιβισμό και τον παθιασμένο περιβαλλοντισμό της, είναι επίσης "ένας παράδεισος για τους κατασκευαστές φυτοφαρμάκων." Δεδομένου του ποσού των χρημάτων - και της εξουσίας - δεν θα παρεμποδίσει τον μεγαλύτερο κατασκευαστή φυτοφαρμάκων να αγοράσει τον μεγαλύτερο κατασκευαστή σπόρων στον κόσμο, να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη γεωργική εταιρεία στον κόσμο με τεράστιο έλεγχο του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα. .

 

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License