Συνέντευξη Τύπου για τις διώξεις εργαζομένων και φοιτητών ΕΚΠΑ


Συνέντευξη Τύπου για τις διώξεις εργαζομένων και φοιτητών ΕΚΠΑ
Την Πέμπτη 08/03 πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών η προγραμματισμένη από την «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους διωκόμενους εργαζόμενους – φοιτητές του ΕΚΠΑ» Συνέντευξη Τύπου. Η Συνέντευξη Τύπου προγραμματίστηκε, προκειμένου να υπάρξει μια ευρύτερη ενημέρωση εν όψει των επικείμενων εκδικάσεων των εκκρεμών από το 2014 υποθέσεων, που αφορούν διώξεις κατά εργαζομένων και φοιτητών του ΕΚΠΑ. Ολες οι υποθέσεις αφορούν γεγονότα που διαδραματίστηκαν επί πρυτανείας Φορτσάκη, με τις γνωστές σε όλους συμπεριφορές.

Η Συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με μία πολύ σύντομη αναδρομή εκ μέρους εκπροσώπου του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι από το 2014 και εντεύθεν εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ έχουν δεχθεί 5 κλήσεις για ανωμοτί καταθέσεις για υποθέσεις της ίδιας περιόδου, μερικές εκ των οποίων εκκρεμούν ακόμα. Επιπλέον, τονίστηκε ότι ο τότε πρύτανης και νυν βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Θ. Φορτσάκης, αν και εμφανίζεται ως ένας «απλός» μάρτυρας κατηγορίας, κατ’ ουσίαν είναι ο ενορχηστρωτής και υποκινητής των διώξεων.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε μία εκ των διωκόμενων διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, η Αθηνά Αλεξανδρή. Ξεκίνησε, αναφέροντας επιγραμματικά τα γεγονότα της περιβόητης Συγκλήτου στις 30/10/2014 και κατόπιν επεξήγησε το λόγο, για τον οποίο διώκεται ποινικά. Η ομιλούσα ήταν τότε υπάλληλος στο Ευγενίδειο Ιδρυμα και εκλεγμένο μέλος της Συγκλήτου, ως εκπρόσωπος των εργαζομένων. Ενα εκ των θεμάτων της προαναφερθείσας Συγκλήτου ήταν και το κλείσιμο του Ευγενιδείου, που θα είχε (όπερ και εγένετο) σαν αποτέλεσμα αρκετοί συμβασιούχοι – εργαζόμενοι στο ίδρυμα να μείνουν χωρίς δουλειά. Σαφώς, τα ζητήματα αυτά ήταν ιδιαζούσης σημασίας εν γένει, πολλώ δε μάλλον για τους εργαζόμενους στο ίδρυμα, και καθίσταται σαφές πως στο πρόσωπό της, ως εκπρόσωπο των εργαζομένων, ο Φορτσάκης είδε ένα εν δυνάμει «αγκάθι», εξ ου και η προσωπική αντιπαράθεση που δημιούργησε. Αυτός είναι και ο λόγος που διώκεται η Αθηνά Αλεξανδρή, αν και όπως τόνισε ουδεμία σχέση έχει με τα όσα της καταλογίζονται.

Η έτερη διωκόμενη και διοικητική υπάλληλος του ΕΚΠΑ, Βανέσσα Πεντογάλου, έπειτα από μία σύντομη αναδρομή στην εν γένει επικρατούσα κατάσταση την περίοδο 2013-2014, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό και αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της αυταρχικότητας του Φορτσάκη. Στις 13/10/2014, ημέρα που ήταν προγραμματισμένη φοιτητική κινητοποίηση στην Πρυτανεία, ο τότε Πρύτανης έδωσε εντολή να κλειδωθούν όλες οι εξωτερικές και εσωτερικές θύρες, προκειμένου να ματαιωθεί η κινητοποίηση. Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό, κλήθηκε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, στο οποίο αρχικά κατά παράβαση του νόμου 3996/2011 δεν επετράπη η είσοδος και μόνο με τη συνδρομή του αστυνομικού διευθυντή κατέστη δυνατή η είσοδός τους, το οποίο εξέδωσε Δελτίο Ελέγχου, ορίζοντας μεταξύ άλλων ότι αφενός πρέπει να υπάρχει σχέδιο εκκένωσης (ακόμα δεν έχει επιλυθεί) και αφετέρου ότι μέχρι να εκπονηθεί το σχέδιο πρέπει όλες οι θύρες να είναι δυνατόν να ανοιχθούν. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους, η προαναφερθείσα βρισκόταν στη Σύγκλητο. Κατόπιν αναφέρθηκε εκτενώς στα γεγονότα της Συγκλήτου (αναλυτικό ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην «Κόντρα» του Σαββάτου), ενώ τόνισε κλείνοντας πως ναι μεν η ποινική δίωξη κινήθηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο οι διώξεις όχι μόνο συνεχίστηκαν αλλά και εντάθηκαν επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο τρίτος διωκόμενος για την ίδια υπόθεση Παναγιώτης Σωτήρης τόνισε με τη σειρά του το ρόλο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη συνέχιση των διώξεων. Συν τοις άλλοις, κατέρριψε τους ισχυρισμούς του Φορτσάκη και ανέφερε πως στη Σύγκλητο πραγματοποιήθηκε μία ειρηνική διαμαρτυρία. Η γενεσιουργός -κατά τον ίδιο- αιτία της ποινικής τους δίωξης ήταν η συνειδητά ψευδής κατάθεση του τέως Πρύτανη κατά την προδικασία, προκειμένου να συρθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου άτομα που παρίσταντο νομίμως στο χώρο της Συγκλήτου, αλλά και άτομα που βρέθηκαν εκεί, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Ο φοιτητής Κώστας Μ., εις εκ των δύο που είχαν υποβάλει μήνυση κατά παντός φυσικού και ηθικού αυτουργού του ξυλοδαρμό τους τον Νοέμβρη του 2014 από δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από την υπό λοκ–άουτ Νομική Σχολή Αθηνών, ενημέρωσε για την έκβαση της δίκης, η οποία εκδικάστηκε στις 07/03 (αναλυτικά επίσης στην «Κόντρα») και έδωσε και αυτός τη δική του οπτική για τα γεγονότα.

Τέλος, ο φοιτητής Χ. Ξαγοράρης, επίσης διωκόμενος για άλλη υπόθεση της ίδιας ωστόσο χρονικής περιόδου, ανέπτυξε την αιτία για την οποία διώκεται, που δεν είναι άλλη από μια διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στο γραφείο του Θ. Φορτσάκη στις 24/11/2014 και σκοπό είχε να αναδείξει εναργώς, ως συνέχεια προγενέστερων κινητοποιήσεων, το πρόβλημα της καθαριότητας στις σχολές του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, πραγματευόμενος γενικότερα το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου στα χρόνια του Μνημονίου (ενδεικτικά αναφέρουμε το νόμο Διαμαντοπούλου, τη μείωση των αποθεματικών του Πανεπιστημίου μέσω του PSI και ούτω καθεξής), τόνισε πως η πράξη για την οποία διώκεται είχε πολιτικό εφαλτήριο και στόχευση και συνακόλουθα πρόκειται για μία αμιγώς πολιτική πράξη. Εκτός από τα προαναφερθέντα, σχολιάστηκε και το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της Συγκλήτου, έδινε συνέντευξη ο Κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας σε απευθείας μετάδοση τα τεκταινόμενα στη Σύγκλητο, εν είδει ενός ιδιότυπου τηλεοπτικού σόου, καθιστώντας πασίδηλο πως κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επιλογή του Φορτσάκη να καλέσει τηλεοπτικά κανάλια.

ΚΟΝΤΡΑ

http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/30340.Συνέντευξη-Τύπου-για-τις-διώξεις-εργαζομένων-και

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License