10 Μάρτη στη Θεσσαλονίκη - Κοινός αγώνας ενάντια σε κράτη, σύνορα και φασίστες - Αλληλεγγύη στη Libertatia

Να συκγροτήσουμε ένα πλατύ αυτοοργανωμένο μέτωπο αντίστασης - Να συνοργανωθούμε, κάθε κοινότητα, σε μια αλυσίδα με όλες τις εστίες αγώνα - Να αντεπιτεθούμε - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA

Από το εθνικιστικό συλλαλητήριο της 4 Φλεβάρη έχει ξεκινήσει μία σειρά φασιστικών επιθέσεων σε καταλήψεις και χώρους αγώνα σε Αθήνα-Πειραιά. Την ίδια μέρα, έγινε διπλή, μαζική, επιθετική απόπειρα στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, η οποία αποκρούστηκε από την περιφρούρηση της κατάληψης. Στις 13 Φλεβάρη έγινε εμπρηστική απόπειρα στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη 37. Στις 25 του ίδιου μήνα, έγινε βίαιη εισβολή στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Φαβέλα, όπου και τραυματίστηκαν άνθρωποι που συμμετείχαν σε εκδήλωση. Το επόμενο ξημέρωμα, έγινε εμπρηστική επίθεση στην κατάληψη Στέγης και Αγώνα Παναιτωλίου 21, που αντιμετωπίστηκε από τους καταληψίες με συνέπεια την αποτροπή ζημιών στο κτήριο.

Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν την συνέχεια των γεγονότων της 21 Γενάρη, όπου κατά τη διάρκεια εθνικιστικής κινητοποίησης στη Θεσσαλονίκη, κάηκε η αναρχική κατάληψη Libertatia από εμπρηστική επίθεση φασιστών. Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί επίθεση στην κατάληψη Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο η οποία αποκρούστηκε από συντρόφους που την περιφρουρούσαν. Τα πολιτικοοικονομικά παζάρια του ελληνικού κράτους έβγαλαν στην επιφάνεια τη φασιστική συγκρότηση του πυρήνα του και της ιστορίας του. Μέσα από την επιστροφή μιας διπλωματικής διαμάχης σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας, στο πλαίσιο της επεκτατικής πολιτικής του νατοϊκού μπλοκ εξουσίας και του ελληνικού εθνικισμού-καπιταλισμού, συσπειρώθηκε ένας συρφετός κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών και υποκειμένων ταυτισμένων με το μύθο της εθνικής κυριαρχίας. Ο εθνικισμός ξεμύτησε για ν’ ανοίξει δρόμο για τον κρατικό ολοκληρωτισμό. Αιχμή της κινητοποίησης ήταν οι ομάδες που εκτέλεσαν τις επιθέσεις στις καταλήψεις.

Η επιλογή των στόχων ήταν παραπάνω από αυτονόητη. Οι καταλήψεις στοχοποιούνται από το κράτος και τους φασίστες γιατί αποτελούν το υπαρκτό έδαφος του αγώνα των ταξικά και κοινωνικά καταπιεσμένων ενάντια στην κυριαρχία. Είναι ζωντανά σώματα που παρεμβαίνουν δραστικά στο κοινωνικό πεδίο, ως ανοιχτές οριζόντιες δομές και εστίες αλληλοβοήθειας με μετανάστες, υποκείμενα καταπιεσμένα από την πατριαρχία και φτωχούς, άνεργους και εργάτριες. Παράλληλα αποτελούν καταφύγια – ορμητήρια του διαρκούς αντικρατικού και αντιφασιστικού πολέμου. Για την καθεμία/έναν από εμάς οι επιθέσεις στις καταλήψεις αποτελούν πράξεις πολέμου ενάντια στην ύπαρξή μας. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής του κρατικού μηχανισμού εντάσσονται και οι εκκενώσεις καταλήψεων. Ο εμπρησμός της Libertatia ήταν η συνέχεια της κατεδάφισης του κτηρίου της κατάληψης Τερμίτα και της δίωξης τριών συντροφισσών. Όπως και το καλοκαίρι του '16, ο εμπρησμός της κατάληψης στέγης μεταναστών Νοταρά 26 ήταν η συνέχεια της εκκένωσης καταλήψεων και της κατεδάφισης του Ορφανοτροφείου στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκκενώσεις στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την συγκρότηση της Δομής Αυτοάμυνας Καταλήψεων και Εγχειρημάτων Στέγασης Μεταναστών, μέσα από μία έκτακτη συνέλευση αλληλεγγύης. Στην πρώτη περίοδό της, η κύρια μορφή δράσης της Δομής ήταν οι πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο ζωτικός χώρος των μεταναστευτικών, κοινωνικών και πολιτικών εγχειρημάτων δεν περιορίζεται μέσα στα κτήρια αλλά σε όλο το δημόσιο έδαφος στο οποίο κινούνται. Οι καταλήψεις είναι εστίες παρέμβασης, αλλαγής κοινωνικών σχέσεων, απελευθέρωσης δημόσιου χώρου για τις γειτονιές τους και για το κίνημα. Μόνο μέσα από αυτή την διάδραση οι καταλήψεις μπορούν και αποτελούν τόπους αγώνα και αυτοοργάνωσης. Οι περιπολίες της Δομής στο δημόσιο χώρο δεν αποσκοπούν στο γενικό κοινωνικό – πολιτικό έλεγχο του, αλλά ωστόσο στεκόμαστε στο κοινό έδαφος ως ενεργό κομμάτι, ως υποκείμενα που ανήκουν με την σειρά τους σε κατειλημμένα εγχειρήματα και σε συλλογικότητες αγώνα. Ευρύτερα και στη βάση της προοπτικής, η αυτοάμυνα των εδαφών μας καθιστά εφικτή την ελευθεριακή αλλαγή των κατεστημένων σχέσεων και την δημιουργία νέων μορφών ζωής, περιφρουρώντας το ρίζωμά τους.

Εμβαθύνοντας στην αλληλέγγυα σχέση προχωρήσαμε στις κοινές περιφρουρήσεις των καταλήψεων. Η οργάνωσή τους ακολούθησε την πλούσια εμπειρία της αποτελεσματικής, μαχητικής υπεράσπισης της Κοινότητας Κατειλημμένων Προσφυγικών Λ. Αλεξάνδρας τον Οκτώβρη του ’16, απέναντι στη ταυτόχρονη επίθεση μπάτσων και φασιστών κατά την διάρκεια της δίκης της χ.α. Επόμενος σημαντικός σταθμός, ήταν η αποτροπή της αστυνομικής εισβολής στην κατάληψη Gare, που ήταν μια από τις τρεις καταλήψεις-στόχους της συντονισμένης επιχείρησης που κατέληξε στην εκκένωση του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου Βίλα Ζωγράφου και της μεταναστευτικής κατάληψης της Αλκιβιάδου τον Μάρτη του ’17. Η εισβολή στη Gare έγινε τελικά το Νοέμβρη και οδήγησε στην ποινική ομηρία τεσσάρων συντρόφων. Με κατευθυντήρια στάση τη μαχητική υπεράσπιση των κατειλημμένων εστιών μας, στις 2 Δεκέμβρη, δεκάδες σύντροφοι ανακατέλαβαν το κτήριο. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, αποτελεί η μαζική περιφρούρηση των καταλήψεων της Δομής και της γειτονιάς των Εξαρχείων ως κομμάτι των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στις εθνικιστικές δραστηριότητες στις 3 και 4 Φλεβάρη.

Η πρόταση της κοινής συμμετοχής στους αγώνες μας, στην υπεράσπιση και στην περιφρούρησή τους δεν κλείνεται στα εγχειρήματα που συμμετέχουν στην ανοιχτή συνέλευση της Δομής, αλλά απευθύνεται σε όσους αντιλαμβάνονται αυτή την ανάγκη. Κατά περίσταση, αν υπάρχει ανάγκη και επιθυμία από κάποιο αλληλέγγυο εγχείρημα, η Δομή Αυτοάμυνας συνδράμει την περιφρούρησή του, συμμετέχοντας άμεσα στον αγώνα του. Βάσει αυτού η κίνησή μας δεν περιορίζεται γεωγραφικά. Έτσι, συμμετείχαμε και στις κινητοποιήσεις για την κατάληψη Τερμίτα. Από την ίδια θέση έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για διάφορες δράσεις αλληλεγγύης στις καταλήψεις και προτάσσουμε την επιθετική αυτοάμυνα και την συγκρότηση μιας πολύμορφης διατοπικής δικτύωσης. Η ίδια στάση μας φέρνει και στη Θεσσαλονίκη, σε αλληλεγγύη με τις κοινότητες αγώνα που βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής και της φασιστικής δράσης.

Ως Δομή Αυτοάμυνας Καταλήψεων και Εγχειρημάτων Στέγασης Μεταναστών αντιλαμβανόμαστε κάθε επίθεση από το κράτος ή τους φασίστες σε μετανάστες / -τριες ή σε καταλήψεις ως επίθεση σε όλους / όλες μας πέρα από το πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο του κάθε εγχειρήματος. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στους εσωτερικούς χώρους, τις εσωτερικές λειτουργίες και την αυτονομία των κοινοτήτων, αλλά επιλέγουμε να σταθούμε αλληλέγγυα στο κοινό μας έδαφος. Προϋπόθεση όμως, για την ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα του αγώνα είναι η αμοιβαία αλληλεγγύη που βασίζεται σε πολιτικές συμφωνίες που οδηγούν σε συνοργάνωση.

Όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στις κατασταλτικές επιχειρήσεις υπήρξαν έντονες και σε πολλές περιπτώσεις μαζικές κινητοποιήσεις, ενώ έγιναν προσπάθειες συντονισμού των αλληλέγγυων, οι οποίες όμως είχαν αποσπασματικό χαρακτήρα. Εφόσον η επίθεση του κράτους είναι ολική και διαρκής, τέτοια οφείλει να είναι και η απάντηση από πλευράς μας. Αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα ενός πανελλαδικού ανοιχτού συντονισμού αλληλεγγύης των καταλήψεων, που θα πατάει σε πιο σταθερές βάσεις και θα είναι σε θέση να απαντάει απερίσπαστα και αδιαίρετα σε ενδεχόμενες κινήσεις καταστολής. Ενός συντονισμού που δεν μπορεί να παραμερίσει τις διαφωνίες, αλλά θα αποτελεί ένα συνθετικό τόπο δραστικού διαλόγου, μέσα από οριζόντιες οργανωτικές διεργασίες και δοκιμασίας των διαφορετικών προτάσεων με θεμέλιο τον κοινό αγώνα απέναντι στην κρατική καταστολή.

Με βάση τα παραπάνω απευθυνόμαστε σε κάθε κατάληψη, σε κάθε εστία αγώνα και στο σύνολο των αγωνιζόμενων συντρόφων/-ισσών καλώντας σ’έναν ευρύ συντονισμό με τους εξής άξονες:

  • Διαρκής αλληλοβοήθεια απέναντι στα εμπόδια που θέτει το κράτος. Το πρόταγμα της διαρκούς έμπρακτης αλληλεγγύης δεν αποτελεί μια περιχαρακωμένη διαδικασία μεταξύ ομαδοποιήσεων, αλλά την έκφραση και τον τρόπο δημιουργίας της ανοιχτής κοινότητας ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας.

  • Από κοινού συντεταγμένη αντίσταση στη φασιστική δράση που αποτελεί παράμετρο της κρατικής επιθετικότητας ως θεμελιακό στοιχείο της υπεράσπισης των χώρων αυτών.

  • Συντονισμένη κινητοποίηση κατά την όξυνση της καταστολής. Συναρμογή της συνοργάνωσης και της πρωτοβουλίας ως απαραίτητων όρων για την αποτελεσματικότητα.

Αντιλαμβανόμαστε την αντεπίθεση στην εξουσία ως στοιχείο της αυτοάμυνας. Η συλλογική υπεράσπιση των εστιών αγώνα ανοίγει τις δυνατότητες αντεπίθεσης στην καταστολή αλλά και ανάπτυξης των απελευθερωτικών εγχειρημάτων μας.

  • Πολιτικός διάλογος και συλλογική προετοιμασία για τα αναγκαία αντανακλαστικά.

 

Να συκγροτήσουμε ένα πλατύ αυτοοργανωμένο μέτωπο αντίστασης.

Να συνοργανωθούμε, κάθε κοινότητα, σε μια αλυσίδα με όλες τις εστίες αγώνα.

Να αντεπιτεθούμε.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA

 

Δομή Αυτοάμυνας Καταλήψεων και Εγχειρημάτων Στέγασης Μεταναστών

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License