ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΡΤΗ


post image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΜΑΡΤΗ

ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ / EDITORIAL Ευκαιρίες για «σανό» Δεν επιδιδόμαστε ποτέ σε κατασκευή σεναρίων συνωμοσίας. Από την άλλη, γνωρίζουμε πως η αστική πολιτική δεν αφήνει ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Γεγονότα που προκύπτουν τυχαία αποσπώνται από το πραγματικό τους πλαίσιο και μετατρέπονται σε πρώτη ύλη για τον εγκλωβισμό του λαού στο πλαίσιο της αστικής πολιτικής.
ΣΕΛΙΔΑ 6

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Eθνικιστικές κόντρες που σπέρνουν το μίσος Επειδή έχουμε πείρα από τέτοιες καταστάσεις, είμαστε σίγουροι ότι οι έλληνες στρατιωτικοί ζήτησαν να μη φανούν τα πρόσωπά τους και η τουρκική στρατοχωροφυλακή τους επέτρεψε να τα κρύψουν με τα ρούχα τους (όπως έχουν δικαίωμα, άλλωστε). Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο οι δύο στρατιωτικοί δεν ήθελαν να φανούν τα πρόσωπά τους. Εγινε αυτό με δική τους πρωτοβουλία ή με διαταγή από τους ανώτερούς τους. Αν έγινε με δική τους πρωτοβουλία, προκύπτει άλλο ερώτημα: φοβούνταν μήπως τους αναγνωρίσει κάποιος ή κάποιοι; Κι αν ναι, ποιος ή ποιοι είν' αυτοί; Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτές οι εικόνες δεν παραπέμπουν σε «γενναία παλικάρια  που βαδίζουν περήφανα περικυκλωμένα από τον εχθρό». Ας θυμηθούμε λίγο τον τρόπο με τον οποίο βάδιζαν - δεσμώτες και περικυκλωμένοι από πάνοπλους κουκουλοφόρους- ο Δημήτρης Κουφοντίνας ή ο Νίκος Μαζιώτης και θα έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Σκανδαλολογία κι όποιος αντέξει Μετά τη Novartis οι μίζες στο Μετρό κι έπονται κι άλλες, όπως λένε οι πληροφορίες. Αυτές επιβεβαιώνονται και από τη μακροσκελή δήλωση που έκανε ο Τσίπρας στην ΕφΣυν, που δημοσιεύτηκε με τίτλο: «Λειτουργούσαν με όρους μαφίας» και υπότιτλο: «Κυκλώματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαμοίραζαν τα ιμάτια του λαού πριν μας οδηγήσουν στα Μνημόνια» (τίτλος και υπότιτλος είναι λόγια του Τσίπρα). «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναστενάζει σε βαλίτσες, τσάντες, και σκοτεινούς λογαριασμούς», λέει με νόημα ο Τσίπρας (ειδικά η αναφορά σε «βαλίτσες»… βγάζει μάτια). 
ΣΕΛΙΔΑ 8

Συλλήψεις φασιστών, μετά από χρόνια «καμαρωτής» δράσης! Ακόμα και τη στιγμή που γράφεται αυτό το σημείωμα (Πέμπτη βράδυ), τρεις μέρες μετά τις συλλήψεις μιας ομάδας ναζιστών, που εμφανίζονται με τα ονόματα «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» και «Combat 18 Hellas», δεν έχουν δημοσιευτεί τα ονόματά τους. Ούτε φωτογραφίες έβγαλε η Αστυνομία, για να μπορεί κάθε πολίτης να τους αναγνωρίσει και να καταθέσει κάτι που ενδεχομένως γνωρίζει. Δεν είναι η πρώτη φορά που το αστικό κράτος χρησιμοποιεί δυο μέτρα και δυο σταθμά.
ΣΕΛΙΔΑ 3

Κακό χωριό τα λίγα σπίτια «Μπήκα στην πολιτική για να ασκήσω εξουσία. Οχι όμως με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Με αυτήν που θα καταργήσει το κομματικό κράτος που έχτισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Η δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν μαχαιριά στα στήθη πολλών πασόκων. Τη δυσαρέσκειά τους φρόντισαν να τη διοχετεύσουν με διαρροές και ψιθύρους. Γιατί δε θα ήθελαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά, λίγο καιρό πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου, δίνοντας λαβή στον Θεοδωράκη να το δυναμιτίσει.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Διορισμός νύφης Τσίπρα στο Γραφείο του υφυπουργού Πετρόπουλου Ανήθικος και παράνομος! Πριν ασχοληθούμε με τα «ντεσού» του διορισμού της νύφης του Τσίπρα (συζύγου του αδελφού του) Αικατερίνης Λιάκου στο Γραφείο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α. Πετρόπουλου, με παράλληλη απασχόληση, θα «ξεχάσουμε» το συγκεκριμένο πρόσωπο και θα αναχθούμε στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τότε που διεκήρυσσαν ότι αυτοί θα καταργήσουν τις στρατιές των συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και θα στηριχτούν στις δημόσιες υπηρεσίες, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους δημόσιους υπάλληλους, με στόχο τον αποφασιστικό περιορισμό της σπατάλης.
ΣΕΛΙΔΑ 12

Παρά τις τρεις πειθαρχικές ποινές και δύο πειθαρχικές παραπομπές για τον Ντίτορα Πάντα εκλεκτός του Π. Σκουρλέτη Στο δεύτερο ρεπορτάζ μας (24.2.2018) για τον βίο και την πολιτεία του εκλεκτού του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, Ν. Ντίτορα, καταλήγαμε: «Πριν από την τοποθέτησή του ως Συντονιστή, με απόφασή του Σκουρλέτη στις 15 Μάη του 2017, ο Ν. Ντίτορας ήταν δασάρχης Βόλου. Σε βάρος του είχαν  επιβληθεί πειθαρχικές ποινές και πειθαρχικές παραπομπές στο Δευτεροβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδικαστεί, μολονότι όλοι οι φάκελοι γι’ αυτές έχουν παραδοθεί και στον υπουργό Εσωτερικών Σκουρλέτη, που φυσικά κωφεύει και πάλι. 
ΣΕΛΙΔΑ 11

ΥΓΕΙΑ Φαρμακευτική  Δαπάνη Με πρόσχημα την πολυφαρμακία εκτινάχτηκε η επιβάρυνση του ελληνικού λαού Από παλιά έχει αναπτυχθεί και στηρίζεται απ’ όλες  τις κυβερνήσεις η θεωρία ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερκατανάλωση φαρμάκων. Αυτό έγινε για να δικαιολογηθεί η υψηλή δημόσια  δαπάνη που το 2009 είχε ανέλθει στα 4,8 δισ. ευρώ. Πριν από πολλά χρόνια είχαμε αποδείξει με στοιχεία ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι ψέμα και πως η υψηλή δημόσια δαπάνη οφειλόταν στο «πάρτι» που είχαν στήσει με τις πολύ υψηλές τιμές οι εταιρίες που εισήγαγαν φάρμακα. Το «πάρτι» είχε στηθεί από τις φαρμακευτικές εταιρίες χάρις στην τιμολογιακή πολιτική που ασκούσαν οι κυβερνήσεις, καθώς προβλέπονταν μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους για τα εισαγόμενα φάρμακα.
ΣΕΛΙΔΑ 9

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μορφή μετα-μνημονιακής εποπτείας Εργαλείο για τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής Νάτο, λοιπόν, το σχέδιο της νέας επιτροπείας: μέτρα διευθέτησης του χρέους έναντι «μεταρρυθμίσεων» (δηλαδή συνέχισης της μνημονιακής πολιτικής). Κι επειδή η ανάγκη για συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής θα είναι συνεχής, η διευθέτηση του χρέους δε θα γίνει εφάπαξ, αλλά μέσα από ένα σχέδιο περιοδικών διευθετήσεων. Με περιοδικότητα πενταετίας για παράδειγμα, που μπορεί να προσφέρει έναν αποτελεσματικότατο μηχανισμό επιτροπείας, σε συνδυασμό με τους υπάρχοντες μηχανισμούς ελέγχου της ΕΕ («ευρωπαϊκό εξάμηνο» κτλ.).
ΣΕΛΙΔΑ 16

Μηχανισμός κυβερνητικής προπαγάνδας Με δεδομένο ότι το ΓΠΚΒ δεν έχει καμιά αποφασιστική αρμοδιότητα, δεν είναι κάποιος «παραγωγικός» μηχανισμός, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο Κουτεντάκης ήταν «παραγωγικά» άχρηστος (ή περιττός) στο Οικονομικών, οπότε η μετακίνησή του στη Βουλή ήταν μια χωρίς ιδιαίτερη σημασία κίνηση. Αν όμως υπολογίσουμε τη σημασία που δίνουν οι αστοί πολιτικοί γενικά και οι συριζαίοι ιδιαίτερα στην προπαγάνδα, τότε θα αντιληφθούμε τη σημασία της μετακίνησης ενός οικονομολόγου από το «παραγωγικό» του πόστο στο υπουργείο Οικονομικών σε ένα πόστο προπαγάνδας στη Βουλή.
ΣΕΛΙΔΑ 13

ΝΕΟΛΑΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ Ανακίνηση των διώξεων αγωνιστών στο ΕΚΠΑ Καλλιεργούν κλίμα περί «ανομίας στα πανεπιστήμια» Μπαράζ διώξεων ενάντια σε διοικητικούς υπάλληλους του ΕΚΠΑ και φοιτητές έχουμε μέσα στον Μάρτη για τα γεγονότα της περιόδου Φορτσάκη. Οι διώξεις ανακινούνται μέσα σε ένα σκόπιμα καλλιεργούμενο κλίμα από ΜΜΕ, καθηγητάδες και βουλευτές για την «ανομία στα πανεπιστήμια». Ολοι αυτοί επαναφέρουν επιθετικά το ζήτημα της κατάργησης του ασύλου, ταυτίζοντας τις ναρκομαφίες με στέκια πολιτικών συλλογικοτήτων και παρατάξεων.
ΣΕΛΙΔΑ 10

Οι μπάτσοι αποκαλύφτηκαν Την περασμένη Τετάρτη, 7 Μάρτη, εκδικάστηκε τελικά έπειτα από συνεχείς αναβολές η μήνυση των φοιτητών του Οικονομικού της Νομικής Κώστα Μ. και Γιάννη Ν. κατά ανδρών των ΜΑΤ που τους ξυλοκόπησαν άγρια στις 13 Νοέμβρη του 2014 μπροστά στο κτήριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ. Την ημέρα εκείνη γινόταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών επειδή ο Φορτσάκης και η κοσμητεία της σχολής  επέβαλαν αυθαίρετα ένα ακόμη lock out, ώστε να παρεμποδίσουν τη συνέλευση που θα πραγματοποιούσαν οι φοιτητές ενόψει της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (για τα γεγονότα υπάρχει περιγραφή των δύο φοιτητών στη σελίδα 10).
ΣΕΛΙΔΑ 8

ΑΓΡΟΤΙΚΑ Πανικός στους «γαλατάδες» Σε απόλυτο πανικό βρίσκεται η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως αποκαλύφθηκε από τα όσα κωμικοτραγικά (αλλά και κατασταλτικά και παράνομα) συνέβησαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Καρέτσος ζήτησε από τον αιρετό εκπρόσωπο των εργαζόμενων και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ Παναγιώτη Παπαβασιλείου να αποχωρήσει γιατί στη συνεδρίαση θα συμμετείχαν μόνο τα τακτικά μέλη. Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων  σύμβουλος Θανάσης Βλάχος δήλωνε σε έντονο ύφος και φανερά εκνευρισμένος ότι αν δεν αποχωρήσει ο Παπαβασιλείου θα αποχωρήσει αυτός!
ΣΕΛΙΔΑ 3

ΔΙΕΘΝΗ Επεισόδια του αέναου εμπορικού πολέμου Ο Τραμπ δεν αρκέστηκε μόνο στο να εκθειάσει την προστατευτική πολιτική στον χάλυβα και το αλουμίνιο, υπό τις επευφημίες των καπιταλιστών που παρευρίσκονταν στη συνάντηση (όπως ο Ντέιβιντ Μπάριτ, πρόεδρος της τρίτης μεγαλύτερης αμερικάνικης χαλυβουργίας, της US Steel, και ταυτόχρονα διευθυντικό στέλεχος του πολεμικού κολοσσού Lockheed Martin), αλλά ανέφερε και τα ποσοστά των δασμών που θα επιβληθούν: 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, για απεριόριστο χρονικό διάστημα!
ΣΕΛΙΔΑ 5

Brexit Αρχισε το πρεσάρισμα από την ΕΕ Η δημοσίευση την προηγούμενη βδομάδα (28/2) από την Κομισιόν του σχεδίου συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, επιβεβαίωσε τη σκληρή στάση της απέναντι στη Βρετανία, η οποία θα αναγκαστεί να εφαρμόζει όλες της τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ για όλο το μεταβατικό διάστημα μετά από την αποχώρησή της. Το σχέδιο συμφωνίας, όπως αναφέρει εισαγωγικά, αποτελεί τη νομική επεξεργασία και μετάφραση σε νομικούς όρους της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον περασμένο Δεκέμβρη και τις οδηγίες διαπραγμάτευσης που είχε εγκρίνει το Συμβούλιο στις 29 Γενάρη
ΣΕΛΙΔΑ 4

Συρία Αυξανόμενη εμπλοκή του Ισραήλ Οι στόχοι του Ισραήλ είναι δύο. Πρώτα από όλα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι η αποτροπή της εμφάνισης του Ιράν και της Χεζμπολά δίπλα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά υψίπεδα του Γκολάν. Ο τρόπος για να πετύχει κάτι τέτοιο, αφού η εισβολή ισραηλινών χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και η κατοχή της περιοχής δεν αποτελεί επιλογή, είναι η δημιουργία μιας ευμεγέθους, καλά εξοπλισμένης δύναμης που θα εξυπηρετήσει τα σχέδια των σιωνιστών. Δεύτερος, αλλά εξίσου στρατηγικός στόχος για το Ισραήλ είναι να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον πόλεμο στη Συρία, στοχεύοντας στην εξάντληση του Ιράν και του Ασαντ. 
ΣΕΛΙΔΑ 4

Ψυχροπολεμικές καντρίλιες Ο Πούτιν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι το νέο ρωσικό πυραυλικό σύστημα, ονόματι Sarmat, θα είναι ακαταμάχητο, με βεληνεκές χωρίς όρια, και θα μπορεί να γλιτώνει από την αντιπυραυλική ασπίδα που οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκαταστήσει στη Ρουμανία και ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν στην Πολωνία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Εδωσε πολλές πληροφορίες για τη δύναμη των ρωσικών οπλικών συστημάτων (φυσικά αυτά που θέλει να δώσει για λόγους εντυπωσιασμού) και επιβεβαίωσε τη στρατηγική συνεργασία με την Κίνα και την Ινδία αλλά και τη στενότερη συνεργασία με την ΕΕ.
ΣΕΛΙΔΑ 5

ΖΟΟΜ Προλεταριάτο χωρίς πυξίδα Σχολιάζοντας τις ιταλικές εκλογές, το αποτέλεσμά τους και τις μετεκλογικές πολιτικές συνθήκες, ας ξεκινήσουμε από τα ασήμαντα. Οι δυο στις τρεις «μούρες» της ιταλικής αστικής πολιτικής στραπατσαρίστηκαν άγρια. Η «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι, είδε την πλάτη της «Λέγκα του Βορρά» (Λέγκα 17,6%, Φόρτσα 14%) και ο «καβαλιέρε» εξαφανίστηκε από προσώπου γης, διαβάζοντας τα ηγετικά «τιτιβίσματα» του ηγέτη της «Λέγκα» Ματέο Σαλβίνι και ακούγοντάς τον να ζητά την πρωθυπουργία. Ολοι πλέον τον θεωρούν οριστικά «τελειωμένο». Προσπάθησε να γίνει ο… Κώστας Βουτσάς της ιταλικής πολιτικής αλλά αποδείχτηκε… «τζούφιος».
ΣΕΛΙΔΑ 7

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προβολές και συζητήσεις 2013. Θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ. Πολλοί Βρετανοί –και όχι μόνο– πανηγυρίζουν. Δεν είναι πολλά τα ιστορικά παραδείγματα που η αναγγελία θανάτου ενός πολιτικού προσώπου εγείρει τόσο ενθουσιασμό.
Δεκαετία του 1980. Μεγάλη Βρετανία. Η Θάτσερ στύβει στη σιδερένια της γροθιά την εργατική τάξη της Αγγλίας. Καλπάζουσα ανεργία και ρατσισμός, ραγδαία συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και αύξηση της καταστολής, κοινωνικές ομάδες στο περιθώριο, οι απεργίες των ανθρακωρύχων, πόλεμος, το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα του ΙRA, είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το βρετανικό τοπίο της περιόδου. 
Τρεις ταινίες, η καθεμιά από τη δική της αφετηρία, σκιαγραφούν με εξίσου μελανά χρώματα αυτό το τοπίο, το ίδιο που σήμερα έχει γίνει ακόμα πιο εφιαλτικό. Τότε, τα εκατομμύρια των ανέργων επιβίωναν ή όχι μέσα στην αθλιότητα των ισχνών επιδόματων. Σήμερα, κι αυτά ακόμη τα ψίχουλα αποτελούν άπιαστο όνειρο για την πλειοψηφία. Τότε, το βρετανικό προλεταριάτο αντιστεκόταν (και καταστελλόταν) δυναμικά. Σήμερα, η ήττα και η απογοήτευση βασιλεύουν. Τρεις ταινίες αφιερωμένες στη δεκαετία που το πολιτικό προσωπικό του βρετανικού καπιταλισμού έδειξε το σιδερένιο του πρόσωπο με τον πιο ανηλεή τρόπο και αποτέλεσε «φωτεινό παράδειγμα» κοινωνικού στραγγαλισμού σε όλο τον κόσμο.

~Παρασκευή 16/03/2018~
ΩΡΑΙΟ ΜΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ (My Beautiful Laundrette, Ηνωμένο Βασίλειο, 1985, 97’)
Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς
Σενάριο: Χανίφ Κουρέισι
Φωτογραφία: Ολιβερ Στέιπλτον
Μουσική: Ludus Tonalis (Στάνλεϊ Μάιερς, Χανς Ζίμερ)
Παραγωγή: Σάρα Ράντκλιφ, Τιμ Μπέβαν
Ηθοποιοί: Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Γκόρντον Γουόρνεκε, Σαΐντ Τζάφρι, Σίρλεϊ Αν Φιλντ, Ροσάν Σεθ, Ρίτα Γουλφ
Παρασκευές στις 8:30             Είσοδος ελεύθερη
Αθήνα: Αγαθουπόλεως 65           Θεσσαλονίκη: Ιουστινιανού 24

ΚΟΝΤΡΑ
http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/30342.ΔΙΑΒΑΣΤΕ-ΣΤΗΝ-«ΚΟΝΤΡΑ»-ΤΟ-ΣΑΒΒΑΤΟ-10-ΜΑΡΤΗ

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License