Σαν σήμερα: Έκρηξη βόμβας στον κινηματογράφο Έλλη από μέλη της ακροδεξιάς

Σαν σήμερα: Έκρηξη βόμβας στον κινηματογράφο Έλλη από μέλη της ακροδεξιάς

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο Νίκος Μιχαλολιάκος - Στις 11 Μαρτίου του 1978

Το βράδυ της 11ης Μαρτίου του 1978, ο κινηματογράφος Έλλη στην οδό Ακαδημίας προβάλλει την Σοβιετική ταινία «Ουράνιο τόξο». Ο κινηματογράφος ήταν γεμάτος με τα άδεια καθίσματα να είναι λίγα. Κάτω από κάποια καθίσματα όμως είχε τοποθετηθεί μια ωρολογιακή βόμβα η οποία εξερράγη στις 9.30 μ.μ. Ο απολογισμός ήταν αιματηρός. 18 τραυματίες, οι τρείς από αυτούς πολύ σοβαρά. Η επίθεση αυτή στον συγκεκριμένο κινηματογράφο (πάνω από τον κινηματογράφο ήταν τα γραφεία την ΕΝΕΠ – Ελληνική νεολαία Εθνικής Παρατάξεως, νεολαία του εθνικιστικού και φιλοβασιλικού κόμματος «Εθνική Παράταξη») αλλά και την ώρα που προβαλλόταν μια ταινία από την Σοβιετική Ένωση, οδήγησαν τις έρευνες στα μέλη της ακροδεξιάς.

 

Τρεις μήνες αργότερα (20 Ιουνίου), στον κινηματογράφο Ρεξ στην οδό Πανεπιστημίου, η επίθεση επαναλαμβάνεται, πάλι σε προβολή σοβιετικής ταινίας, που είχε τίτλο «Ο Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα». Αυτή τη φορά οι τραυματίες είναι 15, χωρίς να είναι κανένας σοβαρά.

Για αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις συνελήφθησαν 10 μέλη ακροδεξιών οργανώσεων (31 Ιουλίου), ανάμεσα τους και ο έφεδρος αξιωματικός εκείνη την εποχή και νυν Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Οι κατηγορίες που αρχικά τους βαραίνουν είναι κακουργηματικές και εντάσσονται στον νόμο «περί καταστολής της τρομοκρατίας», με τις περισσότερες από αυτές να προβλέπουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Όμως τελικά η πρωτόδικη ποινή ήταν 13 μήνες και του εφετείου 11 μήνες. Ο Μιχαλολιάκος μαζί με ακόμα δυο άτομα παραπέμφθηκαν στο πενταμελές εφετείο όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες περί παράβασης νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών υλών», κάτι που αποτελεί πλημμέλημα.

Οι επόμενοι έντεκα μήνες βρήκαν τον Νίκο Μιχαλολιάκο στη φυλακή για πρώτη φορά (μπήκε ξανά το 2013). Η έξαρση επιθέσεων είχε σταματήσει και είναι απορίας άξιο πως δεν υπήρξαν νεκροί. Ο κινηματογράφος Έλλη λειτουργεί μέχρι και σήμερα, ενώ το κινηματοθέατρο Ρεξ έχει κρατήσει μόνο την θεατρική του σκηνη.

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License