Ένας ήσυχος Βιετναμέζος

Ο Γιαπ έχει συνδέσει το όνομά του γνωρίζοντας ότι διεισδύει στο δυτικό φαντασιακό των χρόνων του Εξήντα, με τη  μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου το 1954, στις 13 μαρτίου,  στην οποία το Βιετνάμ νίκησε την Γαλλία, δίνοντας το τελικό χτύπημα στην αποικιοκρατία του Παρισιού στην Ινδοκίνα και στην αντεπίθεση του Τετ το 1967, καθοριστική μάχη του αγώνα για την βιετναμέζικη απελευθέρωση ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

όλα στη μνήμη ενός καιρού όπου οι ‘δικοί μας’ είχαν κερδίσει. ‘Το Βιετνάμ κερδίζει γιατί πυροβολεί’, φωνάξαμε.
Ο Γιαπ πολέμησε και κέρδισε γάλλους, ιάπωνες και αμερικανούς. Εκείνης της επανάστασης ο Χο Τσι Μιν ήταν η σοφία και ο Γιαπ ήταν η δύναμη. Ο θάνατός του τον επαναφέρει από τον μύθο στην ιστορία, του ανταποδίδει ολοκληρωτικά το όνομά του. Η μεγάλη του ζωή διέσχισε όλο τον εικοστό αιώνα και του έδωσε σχήμα. Ήταν ένας αιώνας στη διάρκεια του οποίου συχνά οι αδύναμοι τόλμησαν ν’ αμφισβητήσουν τους δυνατούς και να κερδίσουν
Ένας ήσυχος Βιετναμέζος
Γράφει ο Σιμόνε Πιεράννι στο Μανιφέστο 5 Οκτωβρίου 2013, Ιταλία. miccia corta

Πέθανε στα 102 χρόνια ο στρατηγός Γιαπ, προσωποποίηση του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Με τον Ho Chi Minh νίκησαν Ιαπωνία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες, με μια στρατηγική επαναστατική και στρατιωτική στην οποία συμμετείχε ολόκληρος ο βιετναμέζικος λαός.
‘Δεν ήμασταν ποτέ απαισιόδοξοι. Ποτέ. Ποτέ’. Λόγια του στρατηγού Γιαπ, Vo Nguyen Giap, εθνικού ήρωας βιετναμίτη, αυτοδίδακτου διοικητή που είχε τον τρόπο να νικήσει γιαπωνέζους, γάλλους και αμερικάνους. Σε μια μοναχική ζωή που τελείωσε την Παρασκευή στα 102 χρόνια, σύμφωνα με το Ασσοσιέϊτεντ Πρές που χθες κυκλοφόρησε την είδηση του θανάτου του σε νοσοκομείο του Ανόι, όπου είχε εισέλθει εξ αιτίας ασθένειας. Τον είχαν αποκαλέσει ‘κόκκινο Ναπολέοντα’ για την στρατηγική-στρατιωτική του ικανότητα, στην πραγματικότητα ο Γιαπ, από τις ιστορικές γαλλικές προσωπικότητες παραδέχτηκε ότι πάντα προτιμούσε την αμφιλεγόμενη φιγούρα του Ροβεσπιέρρου, διότι ‘αγωνίστηκε μέχρι τέλους για τον λαό του’ όπως συνήθιζε να λέει.
Ο Γιαπ έχει συνδέσει το όνομά του γνωρίζοντας ότι διεισδύει στο δυτικό φαντασιακό των χρόνων του Εξήντα, με τη  μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου το 1954, στις 13 μαρτίου,  στην οποία το Βιετνάμ νίκησε την Γαλλία, δίνοντας το τελικό χτύπημα στην αποικιοκρατία του Παρισιού στην Ινδοκίνα και στην αντεπίθεση του Τετ το 1967, καθοριστική μάχη του αγώνα για την βιετναμέζικη απελευθέρωση ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γιαπ είναι η περασμένη ιστορία του Βιετνάμ, από πάντα γη να κατακτήσεις, περήφανο για την ταυτότητά του, και σήμερα στην πίεση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας. Ένα έθνος ικανό να νικήσει αντιπάλους πάντα δυνατότερους και καλύτερα εξοπλισμένους, με τη σταθερότητα, την περηφάνια και τις πολλές ζωές έτοιμες να θυσιαστούν, σε θέση να αυξάνει το ρόλο του σύμβολου του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ο Γιαπ έγινε η θρυλική προσωποποίηση αυτού.
Εκείνος του Βιετνάμ ήταν ένας αντάρτης εθνικισμός, μέσα στον οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γιαπ. Γεννήθηκε το 1911 στο χωριό Ανχα, ζώνη με ορυζώνες και ζούγκλες, κοντά σ’ εκείνη που σαράντα χρόνια αργότερα θα γίνονταν η γραμμή διαχωρισμού των δύο Βιετνάμ, ήδη στα δεκατρία του στην αρχαία αυτοκρατορική πρωτεύουσα Χούε, ο Γιαπ ξεκινά να συλλογίζεται με όρους πολιτικούς.Όπως διηγήθηκε σε μια συνέντευξη στον Στάνλευ Κάρνοου – συγγραφέα του ‘Βιετνάμ, μια Ιστορία’ – εκεί μαθαίνει την ιστορία της χώρας του και τη θέληση ‘να διαγράψει τις ταπεινώσεις’. Ένας βιετναμέζος δάσκαλος του προτείνει τα έργα του Μαρξ, που ο Γιαπ διαβάζει καταναλώνοντας τα μάτια του. Το 1930 ο Χο Τσι Μιν ιδρύει το κομμουνιστικό κόμμα της Ινδοκίνας.
Ο Γιαπ μπαίνει στο κόμμα και γίνεται αγιτάτορας, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε τρία χρόνια φυλάκιση, ελευθερώνεται. Μετακομίζει στο Ανόι, παίρνει δίπλωμα και αποφοιτά από τη σχολή της νομικής και ξεκινά να διδάσκει δια μέσω ιδιωτικών μαθημάτων [ ‘δίδασκα τον πατριωτισμό’ θα διηγηθεί ]. Χο Τσι Μιν και Γιαπ απελαύνονται από την χώρα, συναντώνται το 1940 στο Κούμινγκ, Γιουνάν, Κίνα : ο Χο ζητά απ’ τον Γιαπ να πάει στα κινέζικα στρατόπεδα κομμουνιστικού ανταρτοπόλεμου και να εξοπλίσει μια επαναστατική δύναμη, όμως η επιδείνωση της κατάστασης εξ αιτίας της ήττας της Γαλλίας από την Γερμανία, αλλάζει τα σχέδια και στο Βιετνάμ. Επιστρέφουν στην πατρίδα, κοντά στο Πακ Μπο, όπου ιδρύουν την Ανεξάρτητη Λίγκα του Βιετνάμ, γνωστή με το όνομα Βιετμίνχ. Ο Γιαπ ξεκινά την στρατιωτική του καριέρα – ‘παρόλο του ότι μέχρι τώρα ήμουν απασχολημένος με άλλα’ – αποδεικνύοντας ένα ταλέντο έμφυτο, λαμπρό, για την πολεμική τακτική : οι πρώτοι που έπεσαν ήταν οι γιαπωνέζοι. Μέσα στο 1945 δηλώνεται η ανεξαρτησία του Βιετνάμ, με τον Γιαπ να διορίζεται Στρατηγός [και υπουργός εσωτερικών].
Μετά έρχεται η σειρά της Γαλλίας που επιστρέφει να ελέγχει την χώρα : το 1953 ο Χο προσπαθεί να ξεκινήσει ένα κύκλο διαπραγματεύσεων με τους γάλλους, έχει όμως ανάγκη μιας νίκης στο πεδίο της μάχης. Ο Γιαπ του χαρίζει τη σπουδαιότερη στο Ντιεν Μπιεν Φου, ορισμένη σαν την καθοριστική νίκη, που δίνει τέλος στην γαλλική παρουσία στην τότε Ινδοκίνα. Σύμφωνα με πολλές στρατιωτικές αναλύσεις, αυτό που πιστώνεται στον Γιαπ ήταν πως διάλεξε μια ζώνη όπου η φρικτή ήττα των γάλλων είχε ένα προπαγανδιστικό αποτέλεσμα τεράστιο, διασπαστικό. Θα ονομάσουν τον Γιαπ στρατάρχη του ανταρτοπόλεμου, μα εκείνη του Μπιεν Ντιεν Φου, όπως στη συνέχεια η αντίσταση στους αμερικάνους που συνέβαλλε ακόμη περισσότερο στον μύθο του Γιαπ, ήταν ένας λαϊκός πόλεμος. Ένας αμερικανός στρατηγός θυμίζει στο βιβλίο του Κάρνοου πραγματικά την δύναμη των βιετναμέζων : ‘όσους περισσότερους σκοτώναμε, τόσο περισσότεροι ξεπηδούσαν’. Κατά τα άλλα, όπως ο ίδιος ο Γιαπ αναφέρει, πως οι βιετναμέζοι, μετά και την πρώτη εντυπωσιακή τους στρατιωτική ήττα απέναντι στους αμερικάνους, στη συνέχεια της αντιπίθεσης του Τετ, δεν γνώριζαν πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, ήταν όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουν ‘ακόμη και για είκοσι χρόνια εάν υπήρχε ανάγκη’.
Με το θάνατο του Χο Τσι Μιν το 1969 αρνείται την θέση του Προέδρου, συμβάλλει στην πτώση του καθεστώτος Πολ Ποτ στην Καμπότζη και το 1980 αποσύρεται στην ιδιωτική ζωή του. Ο Γιαπ πέθανε σε ένα Βιετνάμ πολύ διαφορετικό από εκείνο που τον είχε δει να γίνεται ένας εθνικός ήρωας. Το Ανόϊ, με τα 4 εκατομμύρια μηχανάκια με την κόρνα πάντα σε λειτουργία, και η Χο Τσι Μιν [Σαϊγκόν], είναι δυο πόλεις που παρά τις διαφορές τους, πλέον μοντέρνες και με πρόσωπο στραμμένο προς την παγκόσμια αγορά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν το Βιετνάμ μια καινούρια μικρή Κίνα έτοιμη να εκμεταλλευτεί την εργατική της δύναμη και ένα πληθυσμό εξαιρετικά νεαρό [το εξήντα πέντε τοις εκατό έχει ηλικία κάτω από 34 χρόνια], για να αποτελέσει μια καινούρια ζώνη παραγωγής χαμηλού κόστους. Ένα Βιετνάμ που κατά τα άλλα παραμένει δυνατό στις εδαφικές του διεκδικήσεις, όπως αποδεικνύουν οι εδαφικές διαφορές ακριβώς με το Πεκίνο, για τα νησιά της κινέζικης νότιας θάλασσας, [και ακριβώς εναντίον της κυβέρνησης και της Κίνας αγωνίστηκε ο Γιαπ, που καταδίκασε τις βιετναμέζικες παραχωρήσεις στο Πεκίνο για την εξόρυξη βωξίτη, υποστηρίζοντας τους αγώνες για το περιβάλλον].
Μια ‘μικρή Κίνα’ ακόμη και πολιτικά, μιας και το τοπικό ΚΚ ελέγχει πολιτική και οικονομία, με πρόσφατους περιορισμούς στο ίντερνετ, όπως αποδεικνύεται από το Διάταγμα 72, που δημιουργήθηκε για να υπερασπισθεί την πνευματική ιδιοκτησία, που όμως όλος ο ψηφιακός ακτιβισμός το είδε σαν εν δυνάμει καταπιεστικό όργανο ενάντια στις ελευθερίες έκφρασης. Από το 2007 το Βιετνάμ βρίσκεται μέσα στο WTO, η Μπίζνες Γουήκ το θεωρεί μια ‘μελλοντική τίγρη’, με αύξηση που αγγίζει το επτά τοις εκατό, και μέχρι το 2025 μπορεί να φτάσει το 10 τοις εκατό. Μια χώρα με σαφείς αντιθέσεις : λείπουν οι υποδομές, υπάρχει αχαλίνωτη διαφθορά, και όπως στις άλλες ασιατικές χώρες οι επενδύσεις συχνά καταλήγουν σε φούσκες κερδοσκοπικές και οι κρατικές επιχειρήσεις συσσωρεύουν χρέη διακινδυνεύοντας ηχηρές αποτυχίες-πτωχεύσεις.

https://aenaikinisi.wordpress.com/2013/10/18/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%AE%CF%83%CF%85%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%B5%CF%84%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%B6%CE%BF%CF%82/

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License