ΟΥΤΕ ΕΘΝΟΣ-ΟΥΤΕ ΠΑΤΡΙΔΑ-ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ- Θεσσαλονίκη 10 Μάρτη 2018

Για τη συμμετοχή μας στην μαζική αντιεθνικιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη στις 10 Μάρτη 2018, στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής που ακολούθησαν και στην επίθεση στο Τουρκικό προξενείο και στους μπάτσους που το φρουρούν.

Στις 10 Μάρτη 2018, συμμετείχαμε σε μαζική διαδήλωση στην Θεσσαλονίκη, ανταποκρινόμενοι σε πανελλαδικό και παμβαλκανικό κάλεσμα. Αυτή την ημέρα, πλήθος κόσμου κατέβηκε στους δρόμους της πόλης με κοινό πρόταγμα ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό. Κάθε μπλοκ της πορείας προσέδωσε ένα διαφορετικό κεντρικό πρόταγμα. Κάποια μπλοκ εξέφρασαν πρωταρχικά την αλληλεγγύη με την κατάληψη Λιμπερτάτια, που κάηκε ολοσχερώς από φασίστες κατά τη διάρκεια του πρόσφατου εθνικιστικού συλλαλητηρίου με αφορμή το όνομα ‘Μακεδονία’. Άλλοι εστίασαν στον εθνικισμό και τον πατριωτισμό ως θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Άλλο μπλοκ εστίασε στην πατριαρχία ως το δομικό στοιχείο του έθνους-κράτους. Υπήρχε επίσης διεθνής παρουσία από τα Βαλκάνια. Η πορεία ήταν μαζικά και γερά περιφρουρημένη. Μεγάλο κομμάτι της πορείας αντιλαμβανόταν ότι ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι αδιαχώριστος από τον αγώνα ενάντια στο κράτος.

 

Σε αυτό το πνεύμα, ένα πλήθος κόσμου από τη διαδήλωση προχώρησε σε επίθεση ενάντια στις στρατιωτικές δυνάμεις καταστολής. Συνοργανώσαμε αυτή την επίθεση, που πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της πορείας, αποδεχόμενοι έτσι την απόφαση να μην γίνουν συγκρούσεις κατά της διάρκεια της πορείας. Το εξεγερμένο πλήθος ήταν πολυεθνικό. Γυναίκες και άντρες από όλο τον ελλαδικό χώρο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, δείχνοντας στην πράξη πως οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα, επιτέθηκαν στους μπάτσους με φωτιά, πέτρες και όλα τα διαθέσιμα μέσα, μέχρι που οι μπάτσοι υποχώρησαν.

 

Η μάχη με τις κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους είναι και οφείλει να είναι ένα πεδίο ανοιχτό σε όλους του καταπιεσμένους. Αυτή η ανοιχτότητα μαζί με την συνεχή αντιπαράθεση με τους ένοπλους φρουρούς του καθεστώτος δίνει την προοπτική ενός επαναστατικού κινήματος.

 

Αργότερα το ίδιο βράδυ, δεκάδες σύντροφοι επιτέθηκαν με φωτιά, ταυτόχρονα από δύο μεριές, στις αστυνομικές δυνάμεις που φρουρούν τον τουρκικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι ο κύριος και άμεσος εχθρός μας είναι το ελληνικό κράτος. Όμως, ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση είναι παγκόσμιος. Με την επίθεση στις δομές του τουρκικού κράτους στέλνουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους αγωνίζονται ενάντια στο φασισμό και τον κρατισμό στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.

 

Έντός της περιφέρειας της Τουρκίας, είμαστε μάρτυρες μιας βάναυσης καταστολής, με μαζικές φυλακίσεις, εκτελέσεις και γενοκτονίες εθνοτικών ομάδων. Πέρα από τα σύνορα, η Τουρκία παίζει κομβικό ρόλο στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Στην περιοχή εκτυλλίσεται μια κοινωνική-πολιτική επανάσταση με αντικρατικά, αντιπατριαρχικά και πολυεθνικά χαρακτηριστικά. Το κέντρο αυτής της μάχης είναι τώρα το Αφρίν, όπου το φασιστικό τουρκικό κράτος εξαπολύει όλη τη στρατιωτική του δύναμη ενάντια στις κοινότητες αντίστασης που αγωνίζονται για την ελευθερία και την αυτονομία.

 

Η νίκη αυτής της επανάστασης είναι κομβική για κάθε απελευθερωτική προοπτική. Από τη πλευρά μας, ένα από τα συλλογικά υποκείμενα που προχώρησε σε αυτή την επίθεση, αφιερώνουμε την ημέρα αυτή, τις 10 Μάρτη ‘18 και τη δράση μας, στον σύντροφο Haukur Hillmarson (Heval Sahin Hosseini) που έπεσε μαχόμενος για την υπεράσπιση του Άφριν και της επανάστασης. Επίσης στον Λάμπρο Φούντα, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, που σκοτώθηκε από μπάτσους κατά τη διάρκεια δράσης της Οργάνωσης στις 10 Μάρτη του 2010.

 

ΟΥΤΕ ΕΘΝΟΣ-ΟΥΤΕ ΠΑΤΡΙΔΑ
ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥΣ
 
ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΙΣΟΤΗΤΑΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

σύντροφοι-ισσες

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License