[Ρέθυμνο] ενημέρωση από το κατειλημμένο εργαστηριο της φιλοσοφικής (17/3)

ενημέρωση από το κατειλημμένο εργαστηριο της φιλοσοφικής (17/3)


Την Δευτέρα 12 Μάρτη έγινε κατάληψη σε χώρο στο τμήμα της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου ρεθύμνου ο οποίος παρέμενε στην αχρηστία τα τελευταία χρόνια. Από την πρώτη στιγμή η κατάληψη πλαισιώθηκε από διευρυμένα κομμάτια που τον στηρίζουν συνεχώς πρωί-βράδυ.

Ακολουθεί ενημέρωση για τις πρώτες αντιδράσεις από τη μεριά των πανεπιστημιακών αρχών που αντιμετωπίσαμε. Την πρώτη μέρα ήρθε η πρόεδρος του τμήματος ΦΚΣ, άλλοι καθηγητές και φύλακες και με πρόθεση ότι ο χώρος χρειάζεται σαν εργαστήρι ζητήθηκε να εγκαταλειφθεί. Να αναφερθεί ότι η έγκριση του εργαστηρίου είναι από το 2012 και από τότε δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως τέτοιος αλλά παρέμεινε κλειστός. Την Τετάρτη έγινε συμβούλιο τμήματος μέσω του οποίου καταγγέλθηκε η κατάληψη στην πρυτανεία και έγινε αίτημα αντιμετώπισης της. Την Παρασκευή κλήθηκε έκτακτο συμβούλιο στο οποίο μετείχαν οι πρυτανικές αρχές, οι πρόεδροι των τμημάτων και πρόεδροι των ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων.

Η σύσταση αυτού του συμβουλίου είχε γίνει νωρίτερα γνωστή και από κόσμο της κατάληψης οργανώθηκε παρέμβαση, φωνάχτηκαν συνθήματα και πετάχτηκαν τρικάκια.

Από πληροφορίες, στο συμβούλιο αυτό έγιναν διάφορες κατασταλτικές προτάσεις και τελικά σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα τα οποία περιλαμβάνουν: να συνεχίσουν περισσότερο συγκροτημένα οι παρεμβάσεις τόσο από μεριά των καθηγητών αλλά και να ενεργοποιηθούν να πάρουν θέση οι φοιτητικοί σύλλογοι που ελέγχονται από τις παρατάξεις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΜΑΣ. Είναι προφανής ότι ο πρώτος στόχος του πανεπιστημίου είναι να συγκροτηθεί ένα διευρυμένο μέτωπο από συντηρητικά κομμάτια που αντιτίθεται την κατάληψη. Η καταστολή από την αστυνομία αναφέρθηκε ως το τελευταίο στάδιο.

Εμείς αναγνωρίζουμε τις κατασταλτικές αυτές κινήσεις ενταγμένες τόσο στο ευρύτερο πλαίσιο καταστολής των καταλήψεων όσο και στην πολιτική εκκαθάρισης των αναγωνιστικών κινήσεων μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Κρήτης , Οδυσσέας Ζώρας, και ο αντιπρύτανης, Ιωάννης Καρακάσης έχουν αναλάβει να εφαρμόσουν μέτρα εγκαθίδρυσης “νόμου και τάξης” στο πανεπιστήμιο. Με επιστολή στην Επιτροπή «Παρασκευόπουλου» κάνουν αναφορά για εκκένωση των καταλήψεων και συγκεκριμένα αναφέρονται στην κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο. Τις θέσεις του Ζώρα μπορείτε να βρείτε σε τοπική φυλάδα:
https://www.patris.gr/2018/03/02/metra-kata-tis-vias-sto-panepistimio-kritis/

Εμείς με τη σειρά μας είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε και να διατηρούμε ένα αυτοοργανωμένο χώρο στο ρέθυμνο. Καλούμε κόσμο να πλαισιώσει την κατάληψη και να τη στηρίξει απέναντι στις πρώτες αντιδράσεις των πανεπιστημιακών αρχών και των συντηρητικών φοιτητικών παρατάξεων.

Το πρώτο κείμενο παρουσίασης της κατάληψης βρίσκεται εδώ:
https://athens.indymedia.org/post/1585199/

Συνέλευση Κατάληψης
Ρέθυμνο 17/3

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License